foto

Rudolf Hrušínský nejml.

  • nar. 19.11.1970 (46 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 19.11.1970 v Praze, jako čtvrtý nositel proslulého jména a pokračovatel herecké tradice rodiny Hrušínských. Na „prkna, která znamenají svět“ poprvé vstoupil již v deseti letech, a to v inscenaci Nové mládí starého pána.

První jeho filmová role byla v roce 1983 v komedii režiséra Karla Smyczka PÁNSKÁ JÍZDA. Od roku 1984 se začíná věnovat i dabingu, poprvé v jugoslávsko-českém filmu TAJEMSTVÍ STARÉ PŮDY. V r. 1985 je společně s otcem a dědečkem obsazen do Menzelovy komedie VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ. Následně začíná studovat pražskou konzervatoř, kterou ovšem nedokončí a ve čtvrtém ročníku odchází opět k hraní. Od roku 1989 hrál v pražském Činoherním klubu spolu se svým otcem a dědou v inscenaci podle románu Bohumila Hrabala – Jak jsem obsluhoval anglického krále.

Nejvíce ho proslavila role kominického učně Jirky v komedii DISKOPŘÍBĚH (1987) režiséra Jaroslava Soukupa. Po tomto filmu se stal hvězdou tehdejší mládeže. Po čtyřech letech měla tato úspěšná komedie pokračování, kde Rudolf Hrušínský nejml. opět zahrál postavu Jirky po boku svého filmového otce Ladislava Potměšila. Hlavní roli ztvárnil i v dalším Soukupově filmu SVATBA UPÍRŮ (1993) a účinkoval v komediích BYL JEDNOU JEDEN POLDA (1995) a BYL JEDNOU JEDEN POLDA II – MAJOR MAISNER OPĚT ZASAHUJE (1997). V roce 2006 hraje ve vedlejší roli v muzikálové komedii Mirjam Landové KVASKA.

Jiří "Akumulátor" Socha

Herecká filmografie

2016 Decibely lásky
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2011 Touha (divadelní záznam)
2010 TACHO
2007 Kvaska
2000 Český Telecom, dobrý den
Pra pra pra (TV seriál)
1999 Veselé vánoční hody (TV film)
1997 Byl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje!
1995 Byl jednou jeden polda
Hazard
1993 Krvavý román
Svatba upírů
1991 Discopříběh 2
Štúrovci (TV seriál)
1989 Ježek z kiosku (TV film)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Zlatá flétna (TV film)
1987 Discopříběh
Narozeniny režiséra Z. K.
1985 Případ ukradených vědomostí (TV film)
Vesničko má středisková
1984 Čarovná rybí kostička (TV film)
1983 Pánská jízda (TV film)
1981 Neuvěřitelný příběh (TV film)

Dokumentární

2012 Tajemství Michala Davida (TV film)
2003 Auto je zbraň
Bourá jen blb?
1987 Jak se dělal 'Discopříběh' (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2002 Díky za fíky (TV pořad)
2001 Gulášek (TV pořad)
Zastavárna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1984 Zpívánky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Daniel Landa, Lucie Vondráčková - Touha (hudební videoklip)
1991 Michal David - Mám svůj svět (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace