foto

Karel Mareš

  • nar. 2.8.1927
    Mladá Boleslav, Československo
  • zem. 14.11.2011 (84 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Mareš narozen 2. srpna 1927 v Mladé Boleslavi, Československo je český hudební skladatel, hudební aranžér, scenárista, divadelní a televizní režisér, klavírista, korepetitor, písňový textař, příležitostný herec, divadelní organizátor a manažer. Maturoval na obchodní akademii. Pracoval v bance, vedl hotel ve Špindlerově Mlýně, hrál na klavír v jazzovém combu.

Jeho jméno je spojeno s uměleckými počátky celé řady známých uměleckých souborů i jednotlivců, mimo jiné např. se skupinou Olympic, dále pak s Divadlem Semafor, Evou Olmerovou, Yvonne Přenosilovou, Jiřím Štaidlem či Karlem Gottem a mnoha dalšími hvězdami z někdejšího Semaforu. Jednalo se tehdy o nenápadného mladého muže stojícího v pozadí, jenž měl, stejně tak jako autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, značný vliv na celkový vývoj československé populární hudby na počátku 60. let 20. století. Ve filmové písničce Jiřího Šlitra Řada koní (1965) si zahrál pána od kolotoče, který honí autora písně. Ke vztahu s Jiřím Šlitrem je třeba ještě zmínit, že jej Mareš „udělal“ hercem, byli si navzájem konkurenty a prý jednou seděli pár metrů od světové skupiny Beatles.

Jedná se o známého a úspěšného autora filmové, televizní a scénické hudby. Hudbu složil asi k čtyřiceti celovečerním filmům (mj. O SLAVNOSTI A HOSTECH; MUČEDNÍCI LÁSKY; HOŘÍ, MÁ PANENKO) a v několika českých hraných filmech si zahrál i drobné či epizodní herecké role (např. trezorový film SKŘIVÁNCI NA NITI (1969) nebo rodinný seriál PAN TAU (1969). Za svůj život složil zhruba třista písní (např. Hvězda na vrbě; Tam za vodou v rákosí; U Kokořína), některé z nich jsou velmi známé dodnes. V roce 1980 získal v soutěži Českých a Slovenských filmů Košice čestnou cenu za hudbu k filmu HORDUBAL (1979). Jeho písně zazněly naposledy ve filmu REBELOVÉ (2001).

Dlouholetým koníčkem Karla Mareše bylo lyžování a jízda na koni. Momentálně žije v severočeském Pěnčíně.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Skladatelská filmografie

1984 Atomová katedrála
Ferko a Ambróz (TV seriál)
Stín kapradiny
Všichni musí být v pyžamu
1982 Poslední vlak
Sny o Zambezi
Šílený kankán
1981 Konečná stanice
Ta chvíle, ten okamžik
1980 Hordubal
Rytmus 1934
1979 Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Žena pro tři muže
1978 Já jsem Stěna smrti
Stříbrná pila (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Starosti se ženami (E12)
Štafeta (E11)
Bez ředitele (E10)
Pád (E09)
další epizody
1977 Fanda (TV film)
Jablko a jeho strom (TV film)
Prokop Diviš (TV film)
Stín létajícího ptáčka
Tetinka (TV film)
Zrcadlení
1976 Běž, ať ti neuteče
Jeden stříbrný
Konečně si rozumíme
Strom vědění dobrého (TV film)
1975 Pláňata (TV film)
1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
V každém pokoji žena
1973 Adam a Gabriel (TV film)
Milenci v roce jedna
Toulavý Engelbert (TV film)
1972 Homolka a tobolka
Slečna Golem
1971 Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
1970 Hogo fogo Homolka
Osudy malého námořníčka
1969 Ecce homo Homolka
1968 Nejkrásnější věk
Ta třetí
1967 Hoří, má panenko
Jak se krade milión
1966 Kočky neberem
Mučedníci lásky
O slavnosti a hostech
1965 Policajt a chorál
Strašná žena

Dokumentární

1972 Jan Zrzavý - zamyšlení (TV film)

Hudební videoklipy

1963 Oliver Twist (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace