foto

Václav Neckář

  • nar. 23.10.1943 (70 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Neckář se narodil v Praze, ale vyrůstal v severních Čechách. Rodina se pohybovala v divadelním prostředí. Než ztratil po roce 1948 otec angažmá, byl v ústeckém divadle hercem a tanečníkem. Maminka tamtéž pracovala jako ekonomka. Malý Václav měl rád zpěv a na jedné soutěži lidové tvořivosti si ho všiml dirigent orchestru Státního divadla Zdeňka Nejedlého v Ústí a začal chlapce využívat v dětských úlohách operních představení. Toto období skončilo v době, kdy mladý Neckář začal mutovat. Po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole se čtyřikrát neúspěšně pokoušel hlásit na DAMU a nakonec se uchytil jako elév v činohře mosteckého divadla. Už tehdy ho ale více přitahovala hudba. Poslouchal rokenrol a snil o tom, že vynikne jako sólový zpěvák. Studoval hru na klavír a zpěv, později se též zdokonaloval u profesora Karenina, u kterého začínal i Karel Gott.

Na jaře 1964 s ním divadlo v Mostě ukončilo spolupráci, a tak přešel do plzeňského hudebního divadla Alfa. Tehdy se při konkurzu poprvé setkal s Martou Kubišovou. V západních Čechách udělal první nahrávky pro rozhlas a brzy nazpíval některé písničky i pro pražské studio. Hity jako Lékořice, Hříbě nebo Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě bodovaly v hitparádách a mladý zpěvák rychle získával popularitu. V roce 1965 s ním proto ředitel pražského divadla Rokoko podepsal smlouvu a cesta k úspěchu byla otevřená. V Plzni se ještě stačil seznámit se svou budoucí ženou a matkou syna Václava, Jarkou Žlábkovou, která byla baletkou Divadla J. K. Tyla. Vzali se v roce 1974.

V divadle Rokoko se potkal s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou a zde začala jejich spolupráce, která vedla později k vytvoření slavného pěveckého tria Golden Kids. Vystupoval v představeních Čekání na slávu, Filozofská historie nebo Listy důvěrné. Při té příležitosti si ho všiml režisér Jiří Menzel, který hledal herce pro hlavní roli ve filmu OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY. Neckář ideálně ztělesňoval režisérovy představy o nesmělém mladičkém železničáři Miloši Hrmovi. Role se Neckář zhostil výborně, a když film získal Oskara, zrodila se i česká filmová hvězda. V následujících letech si zahrál ve snímcích SOUKROMÁ VICHŘICE, TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ, KULHAVÝ ĎÁBEL nebo SKŘIVÁNCI NA NITI. Patrně největší divácký ohlas zaznamenal jako princ v úspěšném komediálním muzikálu ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA, kde si zahrál po boku své kolegyně z divadla Rokoko Heleny Vondráčkové.

Odešel z divadla a po nesmírně úspěšné patnáctiměsíční existenci tria Golden Kids, kterou ukončilo pronásledování Marty Kubišové státní mocí, se rozhodl dál věnovat naplno zpěvu. Se svým bratrem Janem založili skupinu Bacily a jeho další činnost byla v následujícím období plně spojena s českou populární hudbou. Nazpíval desítky úspěšných písniček, jako byl Stín katedrál nebo Čaroděj dobroděj. Jeho umělecký vrchol spadá do přelomu 70. a 80. let. Stal se legendou české pop-music a po pádu železné opony založil se svým bratrem hudební vydavatelství Ne a Ne Records. V 90. letech přišel umělecký útlum, Neckář nedokázal přijít s novými alby, měl problémy se životosprávou a neúspěchem skončil i pokus o obnovení tria Golden Kids.

Část dřívější popularity získal zpět s příchodem nového tisíciletí a opět vyprodával koncerty. V listopadu 2002 ale přišla mozková mrtvice, která poškodila mj. jeho hlasové centrum. Po velmi obtížné a dlouhé rehabilitaci se opět vrátil ke koncertování. Pokud jde o jeho herectví, nikdy už v plném rozsahu nenavázal na své úspěchy z druhé poloviny 60. let. Příležitostně se ještě ve filmu objevil, ale vesměs jen v malých rolích a jako dekorace. Vystupoval celkem ve 14 snímcích. Filmovou slávu si připomněl v roce 1990, kdy byl pozván na mezinárodní filmový festival v Berlíně, kde byl uveden Menzelův trezorový snímek SKŘIVÁNCI NA NITI. Jak s úsměvem Neckář poznamenal, nikdo tehdy nevěřil, že film byl natočen před tolika lety. Když se ale objevil na pódiu, rázem všichni pochopili, že uplynulo 20 let. Především za své role ve dvou Menzelových snímcích lze Václava Neckáře považovat za výraznou hereckou osobnost české kinematografie.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2012 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
2002 Báječná show
1992 Lady Macbeth Mcenského újezdu
1988 Dvojčata (TV film)
1986 Plaváček (TV film)
1981 Zpívej, kovboji!
1979 Pan Vok odchází
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
1974 Za volantem nepřítel
1973 Kdo je kdo (TV film)
Německé pohádky (TV seriál)
Třicet panen a Pythagoras
1972 Pan Tau a tisíc kouzel
Perla, příběh koně (TV film)
Svatba bez prstýnku
1970 Ďábelské líbánky
1969 Gentlemani (divadelní záznam)
Kolonie Lanfieri
Pan Tau (TV seriál)
Revue pro následníka trůnu (TV film)
Skřivánci na niti
Tělo Diany
1968 Gramohit 68 (TV film)
Kulhavý ďábel
Šíleně smutná princezna
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Soukromá vichřice
Ta naše písnička česká
1966 Ostře sledované vlaky
Široká cesta spravedlnosti (TV film)

Dokumentární

2014 Magický hlas rebelky
Večer lidí dobré vůle - Velehrad 2014 (koncert)
2012 Neobyčejné životy: Jiří Menzel (TV film)
2011 Neobyčejné životy: Václav Neckář (TV film)
2010 Film o filmu: Skřivánci na niti (TV film)
Václav Hybš - muzikantská legenda (koncert)
Václav Neckář - Planetárium (video film)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
2008 ČT Live - Václav Neckář a hosté (koncert)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Tříkrálový koncert (koncert)
2006 13. komnata Václava Neckáře (TV film)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
2004 Český Woodstock
2002 Jak se točí Báječná show (TV film)
1999 Jiří Menzel a český film (TV film)
1966 Divadlo Rokoko

TV pořady

2014 Terapie Simony Babčákové (TV pořad)
Všechno nebo nic (TV pořad)
2013 Barrandovská abeceda (TV pořad)
Zpěvníček Daniely Magálové (TV pořad)
Zpívá celá rodina 2013 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Ceny Anděl 2011 (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2012 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Český slavík Mattoni 2011 (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2008 Děti kreslí písničky (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
Václava mám nejradši (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1987 Domácí úkoly (TV pořad)
1986 Písničky Na zábradlí (TV pořad)
Písničky pro magnetoskop aneb Haló, tady Orchestr a balet Čs. televize (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1980 Kytice pro TOČR (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Inventura Písniček pod rentgenem (TV pořad)
1973 Písničky roku 1973 (TV pořad)
1972 Nejsem gladiátor (TV pořad)
1969 Půjdem spolu do Betléma (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
1967 Chrám svatého Víta (hudební videoklip)