Reklama

Reklama

Janusz Kamiński

Janusz Kamiński

nar. 27.06.1959 (64 let)
Ziębice, Województwo dolnośląskie, Polsko

Zajímavosti (7)

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

  • Za kamerou se bohužel nemohla sejít celá "rodina" z předchozích dílů. Stařičkého a napůl slepého kameramana Douglase Slocomba nahradil Spielbergův aktuální spolupracovník Janusz Kaminski (musel mnohokrát shlédnout starší díly, aby věrně napodobil Slocombeův styl), který tak s režisérem točil už pojedenácté. Nedostavil se ani kaskadér Vic Armstrong, protože právě natáčel Mumii: Hrob Dračího císaře (2008), a zúčastnit se bohužel nemohl ani obrovitý Pat Roach, který hrál ve všech třech předchozích (1981, 1984, 1989) filmech (mohutného Šerpu, nacistu rozsekaného vrtulí, indického dozorce v dole, německého vojáka u vzducholodi), ale v roce 2004 zemřel. Stejně tak nás v roce 1992 opustil Denholm Elliott - představitel Marcuse Brodyho, muzejního kurátora a dlouholetého Indyho přítele. Indy (Harrison Ford) má tedy v Království křišťálové lebky nového rádce, dobrého kamaráda ze studií a současného kolegu na Marshallově univerzitě, děkana Charlese Stanfortha (Jim Broadbent). (Rodriguez)

Pokoj (2003)

  • Sandy Schklair pracoval na filmu oficiálně jako dohled nad scénářem, nicméně podle rozhovoru, který poskytl Proudly Resents, v podstatě vykonával práci režiséra, zatímco Tommy Wiseau se soustředil na hlavní roli a produkci. Schklair natočil veškeré interiéry kromě milostných scén Johnnyho (Tommy Wiseau) a Lisy (Juliette Danielle). Wiseau odmítá uznat Schklairův nárok a nekomunikuje s ním, což je podle Schklaira způsobeno tím, že odešel z natáčení krátce před koncem, když dostal nabídku spolupráce s Januszem Kamińskim. Schklairovi podle jeho vlastních slov nejde o peníze, nicméně nemá rád lháře. Dále také zmiňuje řadu bizarních historek z natáčení, například scénu na střeše, kterou bylo nutné nesčetněkrát opakovat, protože Tommy Wiseau nebyl schopen pochopit, že se na Grega Sestera (Mark) musí nejprve podívat a pak jej teprve pozdravit. (L_O_U_S)

Zachraňte vojína Ryana (1998)

  • Steven Spielberg původně neměl zcela jasnou představu, jak by měla vypadat slavná úvodní scéna vylodění: "Proto jsem taky začal natáčet film chronologicky. Pochopitelně jsem nevěděl, co to je, být v boji, protože jsem nikdy v žádném nebyl, ale měl jsem v hlavě vizuální představu díky válečným dokumentům. Natáčel jsem vylodění v celku a tak, jak by ho asi nasnímal válečný kameraman. Jeden čas jím byl i slavný režisér John Huston a jeho dokument The Battle of San Pietro, natáčený přímo v boji, byl pro mě z formálního hlediska modelem. Proto se kamera neustále drží při zemi v podivných úhlech, proto nebyly použity žádné typicky hollywoodské záběry z jeřábů a dokonce ani steadicamy. Pouze ruční kamera. Navíc jsme podmínky invaze připravili v souladu s ověřenými fakty, přesně podle historických reálií a podle vzpomínek pamětníků. Kameraman Janusz Kaminski dokonce chtěl, abychom invazi natáčeli za skutečně pošmourného počasí, jaké panovalo v den D. Náhodou se to povedlo - moře hrozivě hučelo, z temně šedých mraků krápalo, foukal silný vítr a většina komparsistů v invazních člunech dostala mořskou nemoc. Přesně jako tehdy. Bylo to hrozně depresivní a skličující samo o sobě. Když jsme pak začali aranžovat samotné vylodění uprostřed křížové palby, pochopili jsme, o čem film vlastně bude. Tahle zkušenost na nás hluboce zapůsobila a výrazně ovlivnila další natáčení." (NIRO)

Amistad (1997)

  • Kameraman Janusz Kaminski sledoval cestu otrokov k slobode tým, že osvetľoval štyri scény na súde znateľne inak. Najprv volil zelené, nejasné osvetlenie a nevýraznú kameru. V záverečnej scéne odohrávajúcej sa na Najvyššom súde pritvrdil výrazným osvetlením a plynulejším pohybom kamery. (Biopler)

Kameraman

Režisér

Filmy
2021

American Dream

2007

Hania

2000

Ďábel přichází

Seriály
2014

The Divide - Zlom

2011

Událost

 

Tváří v tvář (E15)

Krátkometrážní
2013

Making a Scene

Herec

Host

Reklama

Reklama