foto

Královna Alžběta II.

  • nar. 21.4.1926 (91 let)
    Mayfair, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Všechno mé bohatství za jediný okamžik."

Nejvyšší představitelka anglikánské církve a především vládnoucí královna Commonwealth Realmu Alžběta II. Celým jménem Elizabeth Alexandra Mary se narodila 21. dubna 1926 v Mayfairu. Narodila se jako nejstarší dcera prince Alberta a jeho ženy Alžběty. Měla jediného sourozence, princeznu Margaretu.

Vystudovala ústavní historii na Eton College. Učila se také moderní jazyky a stále plynule hovoří francouzsky. Navštěvovala dívčí školu, kde se učila přednášet, plavat, tančit, jezdit na koni, vařit, starat se o děti a vyšívat.

V roce 1976 oficiálně otevřela XXI. letní olympijské hry v kanadském Montréalu a nechyběla ani u zahájení XXX. letních olympijských her 2012 v Londýně. Stala se tak první hlavou státu, která oficiálně zahájila dvoje olympijské hry ve dvou různých státech. Na zahájení londýnské olympiády ztvárnila samu sebe v krátkém střihu po boku Daniela Craga jakožto Jamese Bonda. Za toto vystoupení obdržela čestnou cenu BAFTA.

Královna Alžběta se roku 1947 provdala za Philipa, vévodu z Edinburghu, se kterým má čtyři potomky. V současnosti je také pětinásobnou prababičkou. Její matka se dožila 101 let, zemřela v roce 2002. Britskou královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI. již 6. února 1952. V září 2015 překonala v délce vlády svoji praprababičku Viktorii a stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem v dějinách Spojeného království. Je nejdéle vládnoucí ženou v zaznamenané historii, nejstarším úřadujícím a druhým nejdéle vládnoucím panovníkem v současném světě.

"Moji psi, manžel a princ Charles trpí hlady."

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2011 Paper Giants: The Birth of Cleo (TV film) - a.z.
2006 The Children's Party at the Palace (TV film)
2002 Trudeau (TV film)
1999 Indián - a.z.
1993 Virtaset ja Kekkonen - a.z.
1992 Braindead - Živí mrtví - a.z.
1984 Soukromá slavnost
1982 Confort et l'indifférence, Le
1977 Sex Pistols Number 1
1975 Hennessy
1969 Šťastný konec - a.z.
Velký šéf
1961 Penězokaz
The Queen's Guards - a.z.
1955 The End of the Affair - a.z.
1948 The Calendar - a.z.
1941 Atlantic Ferry - a.z.
1939 The Lion Has Wings - a.z.

TV seriály

2006 Pán času (TV seriál) - a.z.
Hlupákova lucerna (S02E07) - a.z.
1994 Day Today, The (TV seriál)
1978 Všechny velké a malé bytosti (TV seriál)
1969 Show Bennyho Hilla (TV seriál)
1961 The Jackie Gleason Show (TV seriál)

Dokumentární

2016 Alžběta II. - 90 let v 90 minutách (TV film)
Muž po boku královny (TV film) - a.z.
Princes of the Palace
The Aberfan Young Wives' Club (TV film) - a.z.
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
The Queen's Longest Reign: Elizabeth & Victoria
2013 Aristokracie zblízka (TV seriál) - a.z.
Gold - Du kannst mehr als du denkst
Hunt vs. Lauda (TV film)
Moje cesta do Olympie
The Majestic Life of Queen Elizabeth II
2012 Alžběta a její premiéři (TV film)
Balada pro královnu (TV film)
Edward a George - dva bratři, jeden trůn (TV film)
Její Veličenstvo maminka (TV film) - a.z.
Korunovace Alžběty II. (TV film) - a.z.
Queen Elizabeth II: The Diamond Celebration
Queen's Diamond Jubilee: BBC Concert at Buckingham Palace, The (koncert)
Simon Schama: Shakespeare a my (TV film)
The Diamond Queen (TV seriál)
2011 Alžběta II. - královna rekordů (TV film) - a.z.
Elizabeth II: The diplomat queen (TV film) - a.z.
Unlawful Killing
2010 Vlastní životopis Nicolae Ceauşesca
2009 Andrew Marr's The Making of Modern Britain (TV seriál) - a.z.
Monty Python - málem pravda (TV seriál)
50 años de (TV seriál)
2008 History of Honka - a.z.
Rabbia di Pasolini, La
2007 Endgame: Blueprint for Global Enslavement
2006 TV's 50 Greatest Stars (TV film)
Ve stínu Měsíce
2005 Churchillův bodyguard (TV seriál) - a.z.
Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2004 Monarchy with David Starkey (TV seriál)
2003 Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Churchill (TV film) - a.z.
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 Hitler's Britain (TV film) - a.z.
Hra o život (TV film)
Jubilee Girl, The (TV film)
Král komunismu: Okázalost a pompa Nikolae Ceauşescu (TV film)
Manchester United: Oficiální příběh
Odhalení (TV seriál) - a.z.
Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
The Adventure of English (TV seriál)
Time Shift (TV seriál)
2000 Sex Pistols: Děs a běs - a.z.
1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh (koncert)
Studená válka (TV seriál)
1996 Airport (TV seriál)
Churchills, The (TV seriál)
In the Footsteps of Sherlock Holmes (TV film) - a.z.
John Henrik Clarke: A Great and Mighty Walk
1995 Churchillův kabinet (TV film) - a.z.
1994 Death of a Nation: The Timor Conspiracy
Divy minulosti (TV seriál)
1992 Pandora's Box (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1982 Běh času (TV seriál)
Genocide
Nature (TV seriál)
1980 Man Who Saw Tomorrow, The
1977 Jeux de la XXIème olympiade
1976 Hello Elisabeth! (TV film)
1974 Action: The October Crisis of 1970
Nuova Guinea, l'isola dei cannibali
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1968 Lord Mountbatten: A Man for the Century (TV seriál)
1966 Legend of Marilyn Monroe, The
1964 Other World of Winston Churchill, The (TV film)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Zuřivost
1961 Biography (TV seriál)
1956 I Never Forget a Face
1954 The Queen in Australia
1953 Dobytí Everestu
Highlights from Royal Journey
Queen Is Crowned, A
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
Royal Journey

TV pořady

2016 Kuningatar Elisabetin juhlaparaati (TV pořad)
2012 Royal Variety Performance 2012, The (TV pořad)
Slavnostní zahájení XXX. Letních olympijských her 2012 Londýn (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2004 Big Fat Quiz of the Year, The (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1982 Channel 4 News (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1968 Treffpunkt Airport (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace