foto

Milan Lasica

  • nar. 3.2.1940 (76 let)
    Zvolen, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 3. února 1940 ve Zvolenu na Slovensku. Dramatik, prozaik, textař, herec, režisér, humorista a moderátor. Vystudoval dramaturgii na divadelní fakultě Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Milan Lasica (1940) je neodmyslitelně spjat se svým hereckým partnerem Júliem Satinským, s nímž vystupoval například v představeních Večer pre dvoch (premiéra 1966), Ako vzniká sliepka (1971), Výrobca šťastia (1985) či Náš priateľ René (1991); v televizi realizovali programy Bumerang a Ktosi je za dverami. Společně vydali řadu knih a s hudebním skladatelem Jaroslavem Filipem také natočili tři LP desky - Bolo nás jedenásť (1981), S vetrom o preteky (1982) a My (do tanca a na počúvanie, 1987).

V současné době je ředitelem bratislavského divadla Studio L&S. Lasica si zahrál také v řadě snímcích, pod mnohými jsou podepsáni čeští režiséři. Právě s nimi jsou spojeny jeho nejlepší filmové příležitosti. Prvním z českých filmařů, kdo oslovil dvojici Lasica-Satinský, byl Juraj Herz (Sladké hry minulého léta, 1969). Léta 70. přinesla epizodní roli v Hodinářově svatební cestě korálovým mořem a zejména dětský snímek Nekonečná – nevystupovat v režii Radima Cvrčka. Vzápětí se nabídky z české strany začaly jen hrnout – Buldoci a třešně (režie Juraj Herz, 1981), Srdečný pozdrav ze zeměkoule (režie Oldřich Lipský, 1982), Tři veteráni (režie Oldřich Lipský, 1983), Vážení přátelé, ano (režie Dušan Klein, 1989), Saturnin (režie Jiří Věrčák, 1994), Výchova dívek v Čechách (režie Petr Koliha, 1997), Pasti, pasti, pastičky (režie Věra Chytilová, 1998) a Hanele (režie Karel Kachyňa, 1999).

Zdroj: presskit k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Herecká filmografie

2017 Princ Mamánek
2016 Agáva
Cuky Luky Film
2014 Dědictví aneb Kurva se neříká
Jak jsme hráli čáru
Slovensko 2.0
2013 Kriminálka Staré Město 2 (TV seriál)
2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2009 Půldruhé hodiny zpoždění (divadelní záznam)
2008 Dve poviedky s Mariánom Labudom (TV film)
Mínus Dva (divadelní záznam)
Panelák (TV seriál)
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
Příkopy (TV seriál)
2004 Konečná stanice
2003 Jesenná (zato) silná láska
Talár a ptačí zob (TV film)
2002 Emigranti (TV film)
1999 Hanele
1998 Motel Anathema (TV seriál)
Pasti, pasti, pastičky
Třináctá klec (TV film)
1997 Ještě není pozdě (TV film)
Výchova dívek v Čechách
1996 Cesta do pekla a zpátky (TV film)
Čierna ovca (TV film)
Jubileum (TV film)
Požírač medvědů (TV film)
1995 Komorný spevák (TV film)
Námluvy (TV film)
1994 A bol to škovránok (TV film)
Dvaja muži pod posteľou (TV film)
Hra o láske a smrti (TV film)
Koncert (TV film)
Saturnin (TV seriál)
Saturnin
1993 Kanárská spojka
O psíčkovi a mačičke (TV film)
Podozrenie (TV film)
Posledný coctail (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
Tri poviedky s Karolom Machatom (TV film)
Výkupné za náčelníka
Zurvalec (TV film)
1992 Romulus Veľký (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
1990 Svědek umírajícího času
1989 Kolotoč (TV film)
Kucapaca alebo Obnovenie poriadku (TV film)
Škola detektívky (TV seriál)
Vážení přátelé, ano
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Don Juan (divadelní záznam)
Lovecký nôž (TV film)
1987 Devět kruhů pekla
Neďaleko do neba
Pehavý Max a strašidlá
Teta (TV seriál)
1986 Počúvaj tú melódiu (TV film)
Utekajme, už ide!
Velká filmová loupež
1985 Cengá do triedy (TV film)
On a ona (TV film)
Raz, dva, tri (TV film)
Zbierka zaujímavostí (TV film)
1984 Falešný princ
Keď jubilant plače (TV film)
Pesničky do každého počasia - Vstupujte po jednom! (TV film)
Ukradnutý biely slon (TV film)
1983 Drotár (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Malvína z Bretónska (TV film)
Samorost
Tři veteráni
1982 Chameleón a tí druhí (TV film)
Omladnutie (TV film)
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
1981 Buldoci a třešně
Plavčík a Vratko
Prefíkaná vdova (TV film)
Ťažká profesia (TV film)
1980 Človek nikdy nevie (TV film)
Najatý klaun (TV film)
Nečakaná návšteva (TV film)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
1979 Dve frašky (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Ťaví zadok (TV film)
1978 Husári (divadelní záznam)
Klebetnice (TV film)
Nekonečná - nevystupovat
Parížsky život (TV film)
Revízor (divadelní záznam)
1976 Neporaziteľná Vilma (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Sladké hry minulého léta (TV film)
1968 Lasica & Satinský a hostia: Soirée (TV film)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
1967 Cézar a detektívi
Sedem svedkov (TV film)
Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)
1966 Gigliho ária (TV film)
Kyvadlo (TV film)
Model manželstva
1965 Nylonový mesiac
1962 Výlet po Dunaji
1961 Vždy možno začať

Dokumentární

2016 Mosty Gesharim 2016 (koncert)
Zlatá lýra (TV seriál)
Zlatá Lýra (TV film)
2015 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Tajemství Bolka Polívky (TV film)
Tajemství Mariána Labudy (TV film)
2014 Fetiše socializmu (TV seriál)
Milan Čorba (TV film)
2013 Herecké legendy (TV seriál)
Večerní Brno - zmizelé divadlo (TV film)
2011 Televízia po slovensky (TV seriál)
2009 Nežná 1989 - 20 rokov manželstva so Slobodou (TV film)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)
Keď odchádza kabaret (TV film)
Radosť zo života (TV seriál)
2006 Momentálně jsem mrtvý... (TV film)
2005 Mister Jazz (koncert)
Příběhy slavných: Hovorově Horňas (TV film)
Příběhy slavných: Tak tohle je ten svět... (TV film)
2002 Mosty - Gesharim 2002 (koncert)
Předčasná úmrtí: Poslední gróf (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
1999 Herci s taktovkou

TV pořady

2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)
Zlaté časy (TV pořad)
2015 Český lev 2014 (TV pořad)
2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)
Mixér (TV pořad)
2013 Galashow 60 (TV pořad)
Gypsy Spirit 2013 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Legendy popu (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Slnko v sieti 2010 (TV pořad)
Zväzácke reminiscencie - Stretnutie generácií (TV pořad)
2009 Uvoľnite sa, prosím (TV pořad)
2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
Sedem (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Hit storočia (TV pořad)
SOS 100 - Narodeninový špeciál (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Portrét (TV pořad)
To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Príchody Milana Lasicu (TV pořad)
2001 Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
7EDEM s r. o. (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Bonzáčik (TV pořad)
Co takhle dát si Gotta (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Všetci sú za dverami (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Mít svůj kout (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
Perličky P z Hovorů H (TV pořad)
Smotánka (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1992 Moje omyly (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Mojich sedem divov (TV pořad)
1984 Polnočná premiéra (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1981 Okna vesmíru dokořán (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1978 Dobrý večer, majster Dusík (TV pořad)
Drevený program (TV pořad)
Karel Gott ve Slaném (TV pořad)
Ktosi je za dverami (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1974 Keď swing bol kráľom (TV pořad)
1968 Bumerang (TV pořad)
Hovory H (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)
Dvaja v lunaparku (TV pořad)
Silvester na Dunaji (TV pořad)
1964 Večery pre dvoch (TV pořad)

Režijní filmografie

2004 Nadměrné maličkosti: Duch modrého pokoje (TV film)
2003 Talár a ptačí zob (TV film)
Úlet (TV film)
2000 Chaos (TV film)
1999 Hlava Medúzy (divadelní záznam)
1996 Modrá ruža (TV film)
1993 Neveselé rozhovory pri sviečkach (TV film)
1988 Veľká rošáda (TV film)

TV pořady

1998 Všetci sú za dverami (TV pořad)
1993 Večer Milana Markoviča (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1990 Súboj (TV film)
1988 Na také prípady sa nezabúda (TV film)
1984 Múdra princezná (TV film)
1979 Ťaví zadok (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(164)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace