foto

Al Pacino

  • nar. 25.4.1940 (76 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Malý Al bol citlivým a uzatvoreným dieťaťom. Potom, ako sa mu vo veku dvoch rokov rozviedli rodičia, žil s matkou v dome starej mamy. Starých rodičov mal natoľko starostlivých a ustráchaných, že do svojich siedmych rokov nemohol vôbec o samote opustiť ich dom. S matkou často chodieval na večerné predstavenia do kina, kde naberal inšpiráciu do obľúbeného rozprávania vlastných poviedok. Keď nastúpil do školy, učiteľom bolo jasné že ho nemôžu mordovať s matematikou, ktorá mu nikdy nešla a dali mu priestor rozvíjať to, pre čo sa narodil. Už v tomto jeho mladom veku bolo jasne vidieť, že sa Al cíti na javisku pred obecenstvom ako ryba vo vode.

Po skončení strednej školy s umeleckým zameraním začal popri práci stavebného dozorcu navštevovať nočné herecké kurzy. Tie ale neboli na takej úrovni, aby mu umožnili prienik do prestížnejších divadelných spolkov a tak si začal sporiť peniaze na kvalitnejšie herecké kurzy. V roku 1966 sa tak vďaka neúnavnej trpezlivosti stal konečne členom slávneho Actors Studia. Kvalitné role začali prichádzať, kritika bola Pacinom nadšená a ovenčila ho nejednou významnou divadelnou cenou. Al tak dosiahol po čom túžil a začal chcieť niečo nové - hrať vo filme. Po nie príliš významnom filmovom debute PANIKA V NEEDLE PARKU (1971) mu Francis Ford Coppola ponúkol rolu v KRSTNOM OTCOVI (1972). Táto rola nekompromisného a mocou posadnutého mafiána Michaela Corleoneho preňho znamenala raketový štart - film sa navždy zapísal do zlatého fondu svetovej kinematografie a dominuje vo všetkých Top10 rebríčkoch najlepších filmov v histórii. Vďaka tejto roli sa Pacino dostal k spolupráci s takými režisérmi ako Sidney Lumet (SERPICO, PSIE POLUDNIE), Brian De Palma (ZJAZVENÁ TVÁR), Norman Jewison (...A SPRAVODLIVOSŤ PRE VŠETKÝCH) alebo Athur Hiller (AUTOR! AUTOR!). Väčšina z týchto filmov sa okamžite stala neotrasiteľnou klasikou.

Na Oscara bol nominovaný celkom osemkrát, no do rúk sa mu zlatá soška dostala až v roku 1992 - za rolu búrlivého slepca so zlomenou dušou vo filme VÔŇA ŽENY. Na záver snáď len toľko, že zatiaľ čo väčšina jeho kolegov sa stala časom súčasťou zabehaných, stereotypných hollywodskych klišé, Pacino si počas celej svojej dlhodobej kariéry udržuje status jedného z najlepších a najobdivovanejších hercov svetovej kinematografie.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 King Lear
The Trap
2016 Provinění
2015 Druhá míza
2014 Manglehorn
The Humbling
2013 Phil Spector (TV film)
Salomé
2012 Jako za starejch časů
2011 Jack a Jill
Uzavřený případ
Wilde Salome
2010 Doktor Smrt (TV film)
2008 Oprávněné vraždy
2007 Dannyho parťáci 3
88 minut
2005 Maximální limit
2004 Kupec benátský
2003 Andělé v Americe (TV seriál)
Láska s rizikem
Test
2002 Insomnie
Lidi, co znám
Simone
2000 Chinese Coffee
1999 Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
Vítězové a poražení
1997 Ďáblův advokát
Krycí jméno Donnie Brasco
1996 Vyšší zájem
1995 Nelítostný souboj
Poslední čtvrťák
1993 Carlitova cesta
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
Konkurenti
Vůně ženy
1991 Frankie a Johnny
1990 Dick Tracy
Kmotr III
Local Stigmatic, The
1989 Moře lásky
1985 Revoluce
1983 Zjizvená tvář
1982 Autor! Autor!
1980 Na lovu
1979 ...a spravedlnost pro všechny
1977 Bobby Deerfield
Kmotr (TV seriál)
1975 Psí odpoledne
1974 Kmotr II
1973 Serpico
Strašák
1972 Kmotr
1971 Panika v Needle Parku
1969 Já, Natálie
1967 N.Y.P.D. (TV seriál)

Dokumentární

2012 Casting By
Godfather Legacy, The (TV film)
2009 Já vím, žes to byl ty: John Cazale známý, neznámý
2008 Al Pacino versus Robert de Niro (TV film)
2007 Brando (TV film)
2006 Ban the Sadist Videos!: Part 2
Godfather and the Mob, The (TV film)
2005 Making of 'Heat', The
2003 Scarface: Acting
Scarface: Creating
Scarface: The Rebirth
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Ultimate Fights from the Movies
180°: Christopher Nolan Interviews Al Pacino
1997 Pitch
1996 Al Pacino - Richard III.
1994 Jonas in the Desert
1991 Godfather Family: A Look Inside, The (TV film)
S Madonnou v posteli
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)

TV pořady

2011 Annual 2011 Actors Fund Gala Awards, The (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2013 Salomé
2011 Wilde Salome
2000 Chinese Coffee

Dokumentární

1996 Al Pacino - Richard III.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(9 920)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace