foto

Winston Churchill

  • nar. 30.11.1874
    Blenheim Palace, Oxford, Velká Británie
  • zem. 24.1.1965 (90 let)
    Londýn, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Winston Churchill není jen významnou osobností britských dějin, svým působením v době druhé světové války se zařadil i mezi přední ikony světové historie dvacátého století. Více než půlstoletí spoluutvářel podobu britské politické scény, dvakrát byl premiérem, stal se jedním z vůdců protifašistické koalice a v neposlední řadě nutno dodat, že je i nositelem Nobelovy ceny za literaturu.

Sir Winston Leonard Spencer-Churchill má původ v nejvyšších kruzích britské aristokracie, byl synovcem 7. vévody z Marlborough a mezi jeho předky byl slavný vojevůdce John Churchill, 1. vévoda z Marlborough (1650-1722). Churchillovým rodištěm byl monumentální zámek Blenheim Palace nedaleko Oxfordu, který je dodnes největším soukromým sídlem v Evropě a jako perla barokní architektury je zapsán na seznamu UNESCO. Churchillovými rodiči byli lord Randolph Spencer-Churchill (1849-1895), přehnaně sebevědomý a na syfilis předčasně zemřelý politik, a Jennie Jerome (1841-1921) z americké milionářské rodiny.

Churchill sám svou příslušnost k aristokratické elitě nijak zvlášť neprožíval, navíc nutno dodat, že vzhledem ke všeobecně vládnoucímu protekcionismu té doby si své pozdější postavení vybudoval zcela sám svými schopnostmi. Po studiích na vojenské škole v Sandhurstu sloužil v armádě v Indii a Africe, kde jako válečný korespondent padl do zajetí. V roce 1900 vstoupil poprvé jako poslanec do Dolní sněmovny, kde pak s přestávkou setrval přes šedesát let. Původně byl konzervativcem, později liberálem, nakonec se ale vrátil do Konzervativní strany.

Manželství uzavřel v roce 1908 s Clementine Hozier (1885-1977), která pocházela ze skotské podnikatelské rodiny. Pro nás může být zajímavé, že díky četným kontaktům trávili novomanželé svatební cestu mimo jiné na Moravě a navštívili například hrad Veveří. Měli spolu pět dětí, dcera Marigold (1918-1921) zemřela v dětství, ostatní potomci byli díky svým osudům nezřídka terčem zájmu médií. Jediný syn Randolph (1911-1968) byl novinářem, z dcer připomeňme Sarah (1914-1982), která se přes odpor rodičů prosadila jako filmová herečka.

V rámci konzervativních a koaličních vlád (za první světové války) zastával Winston Churchill postupně řadu ministerských postů, od roku 1908 byl postupně ministrem obchodu, vnitra, námořnictva, války, kolonií a financí, mezitím byl po neúspěchu jedné akce britského loďstva za první světové války donucen dočasně sloužit v armádě. Jako ministr financí v letech 1924-1929 příliš neobstál, což sám později přiznal a po neúspěchu konzervativců ve volbách v roce 1929 stál deset v opozici.

Jako politik a státník byl Winston Churchill ve třicátých letech v podstatě za zenitem, sám se ostatně chystal na odpočinek, ale protože na půdě parlamentu patřil k předním kritikům britské zahraniční politiky, na počátku druhé světové války byl překvapivě povolán do čela ministerstva námořnictva, nedlouho nato byl jmenován premiérem a kompetence tehdy získal největší od dob Cromwella v 17. století. Odhodlání bojovat proti Německu zdůraznil ve slavném rozhlasovém projevu, v němž zazněla i legendární věta: „Nemohu nabídnout nic než pot, krev a slzy." I když s Rooseveltem a Stalinem stál u zrodu protifašistické koalice, později se Británie ukázala jako ten slabší článek a Churchill nedokázal prosadit své představy o poválečném uspořádání Evropy. Navíc se nikdy neuměl přiblížit problémům prostých lidí a za války odmítal četné levicové návrhy reforem ve zdravotnictví a školství. Vítězství labouristů ve volbách 1945 mu dalo najevo, že svou úlohu v britské historii již splnil a nemá dál co nabídnout.

Přesto po šesti letech přivedl Konzervativní stranu k dalšímu vítězství a v roce 1951 se podruhé stal ministerským předsedou. Tehdy musel řešit především rozklad britské koloniální říše, což jako stoupenec impéria snášel těžce. Navíc v roce 1953 utrpěl záchvat mrtvice a poté se začal stahovat do ústraní, v dubnu 1955 nakonec na funkci premiéra rezignoval. Útočištěm se mu stalo především venkovské sídlo Chartwell v hrabství Kent, které zakoupil již v roce 1924.

V roce 1953 obdržel Nobelovu cenu za literaturu za celoživotní dílo. Churchillovy kvality jako spisovatele nelze popřít, je ale zřejmé, že udělení prestižního ocenění na poli literatury mělo politicko-společenské pozadí (další vůdci protihitlerovské koalice Roosevelt a Stalin byli tehdy již po smrti). Čeští čtenáři se mohli seznámit s Churchillovým dílem již za první republiky (Světová krise, 1932), později u nás vyšly jeho šestidílné paměti Druhá světová válka (1948-1953, v češtině 1992-1995) nebo historická sonda Dějiny anglicky mluvících národů (1956-1958, v češtině 1996-1999).

Sir Winston Churchill zemřel v Londýně 24. ledna 1965 ve věku devadesáti let po druhém záchvatu mrtvice. V katedrále sv. Pavla mu byl o týden později vystrojen státní pohřeb. Co se týče počtu zúčastněných zahraničních delegací, tuto tryznu překonal až o čtyřicet let později pohřeb papeže Jana Pavla II.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Krycí jméno U.N.C.L.E. - a.z.
2014 Kód Enigmy - a.z.
2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2005 Zákonitosti života včelstva (studentský film) - a.z.
2004 Hexen - Magie, Mythen und die Wahrheit (TV seriál) - a.z.
V rukách nepřítele - a.z.
2001 Deník Anne Frankové (TV film) - a.z.
Pearl Harbor - a.z.
2000 Canada: A People's History (TV seriál) - a.z.
1995 Prezident Truman (TV film) - a.z.
1994 In Search of Dr. Seuss (TV film) - a.z.
Všechno je dovoleno! - a.z.
1987 I ničego bolše - a.z.
1986 Russia (TV seriál) - a.z.
1982 De camisa vieja a chaqueta nueva - a.z.
1979 Čas po čase - a.z.
Churchill and the Generals (TV film) - a.z.
1978 Zio Adolfo, in arte Führer - a.z.
1977 Příliš vzdálený most - a.z.
1976 Carry On England - a.z.
1975 Wonder Woman (TV seriál) - a.z.
1972 Colditz (TV seriál) - a.z.
M*A*S*H (TV seriál) - a.z.
1971 A teď něco úplně jiného - a.z.
Johnny si vzal pušku - a.z.
1969 Extraordinary Seaman, The - a.z.
1966 Velký žal - a.z.
1964 Men in Crisis (TV seriál) - a.z.
1963 Vítězové - a.z.
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál) - a.z.
Operation Amsterdam - a.z.
1958 Dunkirk - a.z.
1957 Something of Value - a.z.
1949 Pas do Pimlica - a.z.
1948 The Weaker Sex - a.z.
1943 Mission to Moscow - a.z.
1942 Further Prophecies of Nostradamus - a.z.
This Above All
1939 The Four Just Men - a.z.

Dokumentární

2015 Andrew Marr on Churchill: Blood, Sweat and Oil Paint (TV film) - a.z.
Apocalypse: Staline (TV seriál) - a.z.
2014 Apokalypsa: 1. světová válka (TV seriál) - a.z.
The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál) - a.z.
Winston Churchill (TV film) - a.z.
2013 Hugh Laurie - Copper Bottom Blues (TV film) - a.z.
2012 Alžběta a její premiéři (TV film) - a.z.
Edward a George - dva bratři, jeden trůn (TV film) - a.z.
Churchill, maître du jeu (TV film) - a.z.
Její Veličenstvo maminka (TV film) - a.z.
Korunovace Alžběty II. (TV film) - a.z.
Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
The Diamond Queen (TV seriál) - a.z.
Zpátky v čase: Rodina (TV seriál) - a.z.
2011 Ethos - a.z.
Zombies: A Living History (TV film) - a.z.
2010 Bitva o Británii s Ewanem McGregorem (TV film) - a.z.
Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
2009 Andrew Marr's The Making of Modern Britain (TV seriál) - a.z.
Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Druhá světová válka v barvě (TV seriál) - a.z.
Suomen tie jatkosotaan (TV film) - a.z.
2. světová válka: Ztracené filmy (TV seriál) - a.z.
2008 Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
Chasing Churchill: In Search of My Grandfather (TV seriál) - a.z.
Tajemství řeči těla (TV film) - a.z.
2007 Stalinova éra (TV film) - a.z.
Taking Liberties
Tehran anar nadarad
True Bond (TV film) - a.z.
Trumbo
Vládci světa (TV seriál) - a.z.
Vojenská výzbroj (TV seriál) - a.z.
2005 Adolf Hitler (TV film) - a.z.
Eduard VIII. Anglický (TV film) - a.z.
Goebbelsův pokus - a.z.
Churchillův bodyguard (TV seriál) - a.z.
Jak umění utvářelo svět (TV seriál) - a.z.
Man, Moment, Machine (TV seriál)
Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2004 Voices from the List
2003 Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
Churchill (TV film) - a.z.
Korporace - a.z.
První světová válka (TV seriál)
2002 Bojovníci 2. světové války (TV seriál) - a.z.
Burning Wall, The - a.z.
Hitler's Britain (TV film) - a.z.
Jalta: mír, síla a zrada (TV film) - a.z.
Margot - vakoilija lähestyy ystävänä (TV film) - a.z.
The Adventure of English (TV seriál)
2001 Air Force One (TV film)
Invasion (TV seriál)
Konec Třetí říše (TV film) - a.z.
War Stories with Oliver North (TV seriál)
2000 Ils ont filmé la guerre en couleur (TV film)
Tora Tora Tora: The Real Story of Pearl Harbor (TV film)
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Century: America's Time, The (TV seriál)
Korejská válka: Oheň a led (TV seriál)
New York: A Documentary Film (TV seriál)
Second World War in Colour, The (TV seriál)
1998 Nazis: The Occult Conspiracy
Studená válka (TV seriál)
Tajemství 2. světové války (TV seriál)
Třetí říše v barvě (TV film)
Utajená historie 2.světové války
1997 Great Escapes of World War II, The (TV seriál) - a.z.
Long Way Home, The
1996 Assassinations That Changed the World (TV seriál)
Hitlerovi muži (TV seriál)
Churchills, The (TV seriál)
1995 Blood & Iron: The Story of the German War Machine (TV seriál)
Enola Gay and the Atomic Bombing of Japan
Evropský film: Jiný Hollywood (TV seriál) - a.z.
Hirošima (TV film)
Churchillův kabinet (TV film) - a.z.
Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie
1994 Století válek (TV seriál)
1992 Death by Moonlight: Bomber Command (TV film) - a.z.
China Rising: The Epic History of 20th Century China (TV seriál)
1991 Empire of the Air: The Men Who Made Radio - a.z.
1989 How Hitler Lost the War
Road to War, The (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1986 13. artikla (TV film) - a.z.
1985 Iron Maiden: Behind the Iron Curtains
1983 Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll Style
Neznámý Chaplin (TV film)
Seeing Red
Schindler: The Documentary (TV film)
Vietnam: A Television History (TV seriál)
1982 Běh času (TV seriál)
Genocide
1978 Portraits of Power (TV seriál)
Vzestupy a pády sira W. Churchilla - a.z.
1977 Hitlerova kariéra
1976 All This and World War II - a.z.
Písně pro poválečnou dobu
1975 Arena (TV seriál)
Brother, Can You Spare a Dime?
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1968 Tuesday's Documentary (TV seriál) - a.z.
1965 A Look Back at Crossbow - a.z.
1964 Franco: ese hombre
Other World of Winston Churchill, The (TV film)
The Guns of August - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1962 Blitzkrieg - a.z.
The Titans (TV seriál) - a.z.
1956 Air Power (TV seriál)
1953 Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich
Queen Is Crowned, A
1952 Hoaxters, The
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1949 Crusade in Europe (TV seriál)
1945 Druhá světová válka 6: Začátek války v Americe
Stilwell Road
Universal Newsreel
1944 Vítězství v Tunisku
1943 Druhá světová válka 2: Vpád nacistů
Proč jsme bojovali IV.: Boje v Británii
Vítězství v poušti
1942 Divide and Conquer
United We Stand - a.z.
1941 Churchill's Island
Main Street on the March!

TV pořady

2013 Šálek čaje s Victorií Wood (TV pořad) - a.z.
2009 Námořní konvoj: boj o Atlantik (TV pořad) - a.z.
1961 The DuPont Show of the Week (TV pořad)
1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.

Spisovatelská filmografie

1974 Churchill's People (TV seriál) - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace