Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (822)

plakát

Zóna soumraku - Druhá šance (2003) (epizoda) 

Oblíbené téma Twilight Zone: Chlápek se vrátí do minulosti, aby zabránil atentátu na... V původní Zóně je to Lincoln, v té osmdesátkové Kennedy, tady Martin Luther King. Vše je ale vždy ještě trochu složitější. A tady obzvlášť. Být tato epizoda o něco lépe zpracovaná (levněji už to asi nešlo), dal bych klidně o hvězdičku víc. Ve stávajícím provedení člověk ani nedokáže pořádně docenit kvalitu scénáře, který si pohrává s hned několika paradoxními twisty. Že je jeho autor nejen hercem v hlavní roli, ale i režisérem tohoto dílu, tak zůstává paradoxem největším.

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Viděl jsem asi pět dílů a většinou to byla totální nuda. Nechápu, jak tvůrci mohli s takovým teoreticky silným námětem něco takového dokázat. A taky moc nechápu, jak to ještě může tolik lidí na csfd tak vysoce oceňovat. Ale možná je to prostě tím, že mě baví ve filmech, v seriálech i v životě úplně jiné věci než je.

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

Pronudit se až do úplného konce mi dalo opravdu zabrat. Film o kterém jsem přesně věděl, že půjde úplně mimo mě, ale Jindros mě přesvědčil, že ne. Z toho, že jsem se nemýlil, nemám vůbec žádnou radost, protože jsem ty dvě hodiny mohl strávit něčím zábavnějším. Třeba čučením do zdi. Hodnotit to pro mě není jednoduché, protože stejně jako mě nebavil ten film, mě nebaví ani poskvrňovat jeho památku všem jeho zdejším fanouškům se sympatickými přezdívkami jako Morholt, Čumbrk, noriaki, Pedros, vladce a venomen. Ale co, myslím že při těch 24 613 hodnoceních už tomu ten průměr stejně moc nezkazím... PS: Verbal je fakt úchyl. Ta jeho Emíly má (alespoň tady) asi tolik šarmu jako průměrná uklízečka z Dolních Vítkovic. Přemítání o uklízečkách z Dolních Vítkovic byla mimochodem jedna z mnoha bizarních pomůcek, kterými jsem si krátil dlouhou chvíli při sledování tohoto snímku. Ale já to věděl, Jindrosi! Už tolik let jsem věděl, že tohle není nic pro mě. Tak aspoň že to teď vím už úplně jistě.

plakát

Wind River (2017) 

Tyhlety "neowesterny", jak já jim říkám, jsou skutečnými westerny dnešní doby. Sice osobně bych to zakončil asi už na té hoře, ale zase by to pak přišlo o tenhle (pozormožnátrochuspoiler) hezký dialog mezi lovcem a Indiánem: "Jeden z nich prý se pohřešuje." "Nikdo se nepohřešuje." ... "Jak zemřel?" "S fňukáním." Tohleto a Hell or High Water zatím nejlepší. A několik hodně dobrých hned za nimi (Death in July, The Devil All the Time nebo The Way of the Gun). Chci další.

plakát

Zóna soumraku - Kolébka temnoty (2002) (epizoda) 

Za pointu tohoto dílu by se nemusel stydět ani sám Serling. Navíc to má v hlavní roli půvabnou a slavnou (i když mě zcela neznámou) blondýnku. Která zabije malé dítě. (!) A i s tímhle podstatným detailem si tvůrci poradili velmi chytře, takže bdělá cenzura musela evidentně přimhouřit oči. Co tuto epizodu sráží na moje (možná trochu přísné) tři hvězdičky, je způsob, jakým tvůrci vyřešili fakt, že se děj odehrává v Německu. Prostě nechali herce mluvit anglicky, ovšem se silným německým přízvukem. Podobně byla v osmdesátkovém revivalu Zóny řešena epizoda, odehrávající se v Rusku. A iritovala mě tím úplně stejně. Ale možná mé hodnocení nakonec nesrazilo do průměru ani tak tohle, jako spíš uvědomění si faktu, že ona mistrovská pointa je vlastně to jediné, na čem Cradle of Darkness stojí. Což samo o sobě nestačí, abyste měli chuť se na to dívat znovu. A to u těch kvalitních TZ epizod máte vždycky. (Tedy alespoň někteří z nás to mají.) A ne, ani ona půvabná blondýnka člověka k dalšímu zhlédnutí prostě nepřesvědčí.

plakát

Zóna soumraku - Do světla (2003) (epizoda) 

První epizoda, kterou jsem z TZ vzor 2002 viděl, a hned taková pecka. Po nějakých pěti dalších zhlédnutých dílech pro mě tenhle kousek zůstává pořád nejlepším z tohoto (v pořadí už druhého) TZ revivalu. Hlavní myšlenka pochází ze Serlingova scénáře pro díl Purple Testament z původní Zóny. Zde je však naroubovaná na úplně jiný příběh ze zcela odlišného prostředí. Původní verze je o válce, tahle o škole - zcela v duchu cílení této varianty TZ na teenagerské publikum. A kupodivu, nutno uznat, že tentokrát se s tím tvůrcům dařilo pracovat téměř na jedničku. Tu jednu hvězdu ubírám vlastně jen za to, jak se to v úplném závěru bojí pošpinit krví, která by zde přitom byla přesně na svém místě. Je ale jasné, že při zaměření, jaké tahle verze Twilight Zone má, by to stejně neprošlo cenzurou.

plakát

Zóna soumraku (2002) (seriál) 

Původní Twilight Zone byl nezařaditelná záležitost, revival z osmdesátek cílil na celou rodinu, tahle verze se pokouší získat hlavně teenagerské publikum. A je to jako u všech pokusů vstoupit po několikáté do stejné řeky. Sem tam se objeví díl, který funguje skvěle (Into the Light), nabídne pointu, za kterou by se nemusel stydět ani sám Serling (Cradle of Darkness), zkusí přijít s nějakou tou zneklidňující vizí (Evergreen), ale většinou je to takový televizní (pod)průměr. Tzn. přesně to, čemu byla původní Zóna na hony vzdálená. A občas i na celé světelné míle.

plakát

The Dark and the Wicked (2020) 

Taková špinavější, komornější verze filmů Ariho Astera. Být to o dvacet minut kratší, možná by se dalo hovořit o sice ne příliš originálním, ale přesto velmi dobrém horroru. Alespoň na dnešní prachbídné poměry. Ovšem tu scénu, vypůjčenou z japonského Suicide Clubu, si mohli odpustit - deja vu jsem začul v momentě, kdy babka začala krájet. Horror roku, jak píše Marigold? Nic proti tomu, ale to hodnocení jen ukazuje, jak špatně na tom tenhle žánr poslední roky je.

plakát

Gimme Shelter (1970) 

První polovinu sestříhat na deset minut a je to možná i na těch poctivých pět hvězdiček. Ve stávající podobě člověk málem zemře nudou než se to konečně přehoupne do té druhé, skutečně důležité poloviny.

plakát

Captive State (2019) 

Když srovnám zdejší nepříliš přívětivé hodnocení s mými vlastními dojmy, možná bych tomu byl schopen dát i těch (protekčních) pět, ale skoro celá moje rodina to prohlásila za blbost. A jelikož jsou všichni pravděpodobně inteligentnějši než já, dávám opatrné (ale asi spravedlivější) čtyři. Nakonec, ti mimozemští ježatci nepatřili k úplně nejpovedenějším emzákům, jaké jsem kdy ve filmech viděl. Všechno ostatní mi ale připadalo poměrně parádní.