Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (822)

plakát

Collateral (2004) 

Než se černoch proměnil v akčního hrdinu a Tom Cruise v Terminátora, byl to fajn thriller skoro jako ze staré školy. Dlouho přes polovinu možná i na čtyři hvězdičky, pak to šlo rychle do háje. Že mi Mannův styl výrazně nesedí, vím už od (nesledovatelného) Miami Vice, ale tomuhle jsem chtěl dát už dlouho šanci. Bohužel, díky nečekanému obratu ve stupidní akční radoby napínák v poslední čtvrtině, to nedopadlo. V podstatě ztráta času.

plakát

Barry (2018) (seriál) 

Po You další poměrně úspěšný pokus vstoupit do dexterovských vod. Pro mě osobně je Barry z tria "sympatických zabijáků" (Dexter Morgan, Joe Goldberg a Barry Block) ten nejlidštější a nejsympatičtější, a kdyby seriál místy tak křečovitě netlačil na komediální pilu, bylo by to (po první sérii) na čisté čtyři hvězdičky.

plakát

Nepřivolávej nic zlého (2022) 

“Why are you doing this to us?” “Because you let me." Plus za pěkné antiduhové poselství, mínus za poměrnou předvídatelnost. Český festivalový název je poněkud zavádějící, ten anglický vystihuje vlastně všechno.

plakát

Vicious Fun (2020) 

Nenáročný, lehce komediální a docela brutální slasher s poměrně originální zápletkou a osmdesátkovým hudebním doprovodem. Mé dvě hvězdičky znamenají, že to na dnešní dobu bylo vlastně velmi dobré.

plakát

Stranger Things - Kapitola druhá: Vecnova kletba (2022) (epizoda) odpad!

Nepřekvapilo by mě, kdyby tunel z Ameriky do Kaliningradu vedl přes Oválnou pracovnu. Uplně vidím jak se otevře tajný vchod v knihovně a kolem Ronnieho propochoduje četa ruských vojáků s Hopperem na nosítkách. Jinak cring fest se nám tu zdárně dohrabal až k ubíjející nudě, kdy se na ploše jednoho regulérního celovečerního filmu nestane téměř vůbec nic. Millie brečí, nosáč se diví, tlouštík s umělým hárem, jež mu pohromadě drží čepička, hraje golf... A tak má člověk spoustu času přemýšlet nad tím, jak Joe Keery v seriálu vystřídal už třetí, úplně odlišnou roli, a v té poslední to dotáhl až do funkce Asistenta lesby. Vypnul jsem to po hodině a mé hodnocení plně vyjadřuje pocit, který jsem z toho měl.

plakát

Stranger Things - Kapitola první: Klub Hellfire (2022) (epizoda) 

Úvodní titulky udělané přesně ve stylu mé nejoblíbenější Noční můry č. 3 (Dream Warriors) byly fajn pokusem získat si mě na svou stranu. Ale pak přišlo pokračování strašlivých Cringer Things z předchozí série a při pohledu do obličejů některých postav, které tady už regulérně překročily hranici mezi člověkem a zrůdičkou, jsem řval zoufalstvím. Jinak strašná křeč, všechno totálně nepřirozené... Prostě osmdesátky v barvě duhy. Kdo chce skutečně dobrý seriál z americké střední oněch časů, ať zkusí Freaks and Geeks. Ostatně ono "I hate high school" pochází právě odtamtud. Scény s Freddym Krugerem byly sice okopírovány více než přesně (viz filmy č. 3, 4 a 5), ale to je tak asi jediné pozitivum, které o tomhle cringe festu mohu říct.

plakát

Pásmo soumraku - Monsters! / A Small Talent for War / A Matter of Minutes (1986) (epizoda) 

MONSTERS! mají fajn atmosféru, Olivera Robinse z kultovního a tehdy jen pár let starého Poltergeista a k tomu kouzlo horrorových příběhů o chlapci, zjišťujícím, že v jeho sousedství žije tvor, jakého doposud znal jen ze svých oblíbených hrůzostrašných filmů. A Ralph Bellamy coby starý "upír" je také výborný. Přes všechny tyto klady a nemilosrdný závěr je však tento segment poněkud matoucí a těžko vysvětlitelný, což mu bohužel ve finále značně ubírá na působivosti. (3*) /// A SMALL TALENT FOR WAR do jisté míry parafrázuje jednu z největších SF klasik původní Zóny: To Serve Man. Její síly však přes krátkou stopáž nedosahuje. (3*) /// A MATTER OF MINUTES, natočený podle velmi originální sci-fi povídky Theodore Sturgeona, je ovšem jedním z nejlepších segmentů celého osmdesátkového TZ. Kousek, řadící se hned za největší Serlingovy klasiky, zvedá celkovou kvalitu této epizody až k nadprůměru. (5*)

plakát

Seveřan (2022) 

Spousta doslovného vykrádání Barbara Conana v pesimistickém, špatně natočeném filmu.

plakát

Příběhy ze záhrobí - Staired in Horror (1994) (epizoda) 

(14.12.1994) Southern gothic epizoda, kterou má na svědomí Stephen Hopkins, režisér páté Noční můry z Elm Street, Predatora 2 a akčního krimi-thrilleru Judgment Night, známého především díky crossoverovému soundtracku, na němž spojili síly přední rockoví a rapoví umělci své doby. Hopkins má v rámci Tales na kontě už povedený Abra Cadaver ze třetí série, obsahující chybičku, kterou divák díky pikantním okolnostem, odehrávajícím se v tu chvíli na obrazovce, napoprvé většinou neodhalí. Staired in Horror je méně nápadný, ne tolik zběsilý kousek. Sází hlavně na atmosféru, která je od samého začátku vynikající. Příběh se odehrává kdesi na buranském Jihu, ve starém domě, jenž pamatuje lepší časy a skrývá dávnou kletbu, související s tamním schodištěm. Příjemný díl, z něhož vám asi nejvíc utkví v paměti fenomenální, vpravdě ikonický konec.