Profil Hodnocení (1381) Komentáře (317) Biografie (2) Obsahy (1) Filmotéka (83)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály Oblíbení uživatelé
Moje komentáře |
Dexter (2006)
01.01.2010 |
| |
První sezóna: Seriál, jehož hlavním (a kladným) hrdinou je sériový vrah? Už tento fascinující nápad si zaslouží tři hvězdičky. Uvidíme, jaké bude zpracování. Dexter je kladným hrdinou, protože i když vrah, zabíjí pouze jiné vrahy. Jelikož pracuje pro policii (díky tomu své "oběti" snadno vyhledává), je tu věnováno mnoho času také jeho policejním kolegům a různým vyšetřováním - a to může být velkou překážkou pro diváky, které různé ty Policie Las Vegas a Kriminálky Miami vůbec netankujou. Například pro mě. Ale téma sériového vraha, kterému fandíte, je příliš lákavé, takže se to dá přežít. Jenže to už je za námi pět částí, prvotní zvědavost vyprchala a ono jaksi furt nic. Ale pak to přijde. Šestá část! Dexterovi hrozí odhalení, nervy pracují, zdá se, že vše je ztraceno! Tohle na mě funguje - konečně nějaké napětí, konečně se pořádně bojíme o hlavního hrdinu. Paráda. Pak se k hlavnímu slovu dostane dějová linka se záhadným Dexterovým protivníkem Ice Truck Killerem, který toho o našem Dexíkovi ví až příliš. Z této zápletky (respektive z jejího rozuzlení) pak vyplývají poněkud vykonstruované věci a jisté osudové náhody, které mi osobně moc neseděly a dodnes jsem jim příliš neuvěřil. Ale ty tři, hned zpočátku nasazené hvězdičky, si Dexter uhájil. Druhá sezóna: Prý "něco úplně jiného", hlásili mnozí. Neřekl bych. Prvotní očekávání "jak tvůrci naloží se svým skvělým nápadem?" mám už dávno za sebou, teď jsem zvědav, co nového z toho vyždímají. Naštěstí se tu ždíme ve velkém právě z toho, co v mém případě zachránilo celou první sezónu (jen pro připomenutí: Šestá část! Dexterovi hrozí odhalení, nervy pracují, zdá se, že vše je ztraceno!). Ano, s tímhle se teď hraje ve velkém a funguje to parádně. Alespoň na mě. Protože to vypadá, že tentokrát už je opravdu VŠE ztraceno a z tohohle se Dexter prostě NEMŮŽE dostat! Napětí (paráda), přirozenost, žádné velké vykonstruovanosti naštěstí nezaznamenávám. Možná jen nemám čas vydechnout si a zaznamenat je. :-) Své tři hvězdičky si Dexter i v druhé sezóně v pohodě uhájí. A možná má i na víc. Ale tak vyčkejme další řady... Třetí sezóna: Ajajaj. Takový úpadek. Rutina. V podstatě nuda. A co to Dexter dělá za dětinské chyby? To snad ani není on. Opravdu tak přilnul k té nejnesympatičtější slizké kreatuře, jaká se kdy v seriálu objevila? Hm. Jasně, už v druhé řadě projevil jistou slabost k poněkud vyšinuté osobě, jež ho spolehlivě táhla do pekel, ale protože to byla sexy žena, dá se to celkem pochopit. Ale tenhle hnusec? No, mazec, alespoň že ten konec to trochu napravuje. Dvě hvězdičky - tahle řada opravdu nestála za můj čas. Čtvrtá sezóna: Po zklamání z třetí série jsem se musel do sledování té čtvrté opravdu nutit. Ještě že jsem byl v poslední době tak zničený z práce, že jsem se už k ničemu kloudnějšímu než právě k Dexterovi nedonutil. A to jsem se do toho musel zakousávat na několik pokusů, než jsem se chytl. ALE... Tentokrát nelituju ničeho. Trinity je nenebezpečnější protivník, jakého kdy Dexter měl a čtvrtá řada je asi vůbec nejlepší a nejpropracovanější ze všech. A ten závěr! ŠOK. Čtyři hvězdičky za celou tuhle čtvrtou, hodně podařenou (vražednou) zábavu. Resumé: Dvakrát po třech, jednou dvě a jednou čtyři hvězdičky dělají v průměru pořád ty tři, na kterých u mě Dexter začínal. A tři hvězdičky z mého pohledu znamenají, že to za jedno podívání určitě stojí. Poznámka: Kdysi jsem tu zaznamenal něčí názor, že zpracování úvodních titulků k Dexterovi je tak kvalitní, že je to jediná seriálová znělka, kterou onen divák (nebo divačka) neřeší rychloposuvem. Mě se ta srandička přejedla poměrně brzy, dávno se s ní nezdržuju. Ale takové úvodní titulky k Buffy, to je jiné kafe. :-) |
Půlnoční vlak (2008)
25.07.2009 |
| |
Po Candymanovi, natočeném na motivy povídky Zapovězené, tu máme další zdařilou adaptaci jedné z Barkerových urban legends. Tentokrát jde o Půlnoční vlak smrti. Povídku jsem před lety párkrát četl, a pokládám ji v Knihách krve za jednu z vůbec nejlepších. Kitamura ji zpracoval poměrně věrně tak, jak ji mám v paměti - navíc přidal jen pár (dle mého většinou vcelku zajímavých a oživujících) věcí. Vše podstatné je ale stejné jako v předloze. Některé gore scény na mě zpočátku působily až rušivě, ale vzhledem k tomu, že Barker je jednou provždy otcem splatterpunku, můžu je režiséru Kitamurovi vyčítat jen ztěží. Nebýt několika drobných nesmyslů, které příběhu ubíraly na věrohodnosti (a tím rozhodně nemám na mysli závěrečné, předlohy se striktně držící vysvětlení, proč se to celé děje) a také toho, že MM Train postupně ztrácel svou zpočátku vládnoucí strašidelnou atmosféru, nemusela by ta čtvrtá hvězdička být nakonec až tak protekční. [Závěrem ještě poznámka: Brečet nad špatnými adaptacemi Barkera (a v tomto případě obzvlášť) nemá smysl. Sám Barker totiž není zrovna nejlepším převaděčem vlastních námětů na filmové plátno. Samozřejmě s čestnou vyjímkou Hellraisera.] |
Bosco fuori, Il (2006) odpad!
20.07.2009 |
| |
Debata z THS 2009 (v bezpečné vzdálenosti od místa promítání): Apache: Víš jak se o některých filmech říká, že jsou tak špatné, až jsou dobré?" Svastyk: "To není ten případ. Tohle je tak špatné, až je to špatné." Film, ve kterém se mi zdálo být špatně úplně všechno. A taky mi z něj chvíli špatně i bylo. |
Ztraceni (2004)
30.01.2009 |
| |
Moderní variace na Verneův Tajuplný ostrov? Lost mě chytl od prvního dílu a vcelku držel až do konce úvodní řady. Ta následující už mi však kýžený efekt nepřinesla. Stále se vršící nevyřešené záhady, zvětšující se bezradnost (moje i tvůrců), naprosto zjevné natahování děje (v první řadě ještě odpustitelné, v druhé už bohužel ne)... to vše mi postupně přivodilo úplnou ztrátu zájmu. Tuším, že to byla sedmá epizoda druhé série, jíž se na chvíli podařilo znovu vzkřísit mou ztracenou motivaci k dalšímu sledování. Tehdy jsem na moment podlehl dojmu, že to snad celé chytne nějaký druhý dech. Ve skutečnosti to byla posmrtná křeč. Ještě jsem to u těch (původně oživujících, později doslova ubíjejících) flashbacků chvíli vydržel, a pak jsem to těsně před koncem druhé řady definitivně vzdal. Bylo (a je) mi úplně jedno, jak to bude dál, a jestli to vůbec někdy nějak dopadne. |
Serenity (2005)
12.01.2009 |
| |
Tento film je dokončením seriálu Firefly. Joss Whedon (který je podepsán jak pod seriálem, tak pod filmem) vybral zřejmě to podstatné z toho, co chtěl říct, kdyby mu bylo umožněno seriál dotáhnout až do konce, a vcelku šikovně to řekl během tohoto filmu. V podstatě všechny otázky, které jsem si položil v závěru komentáře k Firefly, zde byly uspokojivě zodpovězeny. Jen co se týče formy, zvítězilo tentokrát SF nad westernem, a to přímo drtivě. Jak se tak dívám na zdejší hodnocení, Firefly neznalí diváci většinou hvězdičkami zrovna neplýtvali. Je to pochopitelné. Během filmu si jen těžko mohli vytvořit vztah k postavám, které ani v seriálu nejsou nějak extra psychologicky prokreslené. Ale tyhle vyšší ambice Firefly jakožto čirá westernová space opera nejspíš nikdy neměla. Koneckonců, nejde o žádnou druhou Buffy. Takže jediná výtka (když pominu onu nepřítomnost westernovosti, která seriálu tak výtečně posloužila, ale zde by byla jen na obtíž) směřuje k občasné zkratkovitosti jak v jednání postav, tak v podání některých scén. Jinak tedy naprosto stejné hodnocení jako u Firefly: Převládá spokojenost, vyložené nadšení se ale konalo jen místy. Slabší čtyři hvězdičky. Ovšem s dodatkem, že bez znalosti seriálu (a tím i vytvoření si vazby na jeho charaktery a reálie) by to zřejmě zas tak slavné nebylo. |
Firefly (2002)
08.01.2009 |
| |
1) "Serenity" (pilotní díl v délce celovečerního filmu) - 4*; 2) "The Train Job" - 2,5*; 3) "Bushwhacked" - 3,5*. Celkové hodnocení: zatím 3,5*. Poznámka: Westerny mám rád, SF startrekovského typu už mnohem méně, ale kombinace obojího tady funguje. Postavy jsou zatím trochu ploché (jako u nenáročného dobrodružného filmu) a zdaleka ne tak zajímavé a životné jako v Buffy. Celkově má ale Firefly potenciál, který by měl být během čtrnácti epizod a jednoho filmu využit naplno. Pokud se tak nestane, půjdu s hodnocením dolů. /// Jedeme dál: 4) Shindig - 3*; 5) Safe - 2,5*. Pokračuje to tak nějak standardně, epizodicky, děj se nikam moc nevyvíjí... Ještě že je v tom ten western, ten to hodně zachraňuje. V páté epizodě se dokonce objevují flashbacky. Pořád je to sympatický průměr. Možná by to chtělo víc humoru, víc akce nebo víc patosu. Možná všeho najednou. Zaokrouhluju na 3* a čekám na epizodu, která by překonala skvělý pilot. /// Tak šestá epizoda Our Mrs. Reynolds je opravdu hodně dobrá: Překvapivá, úderná, humorná i napínavá. A místy dokonce šibalsky erotická. :-) 4*. /// Hodně dobrou úroveň si drží i následující tři epizody. 7) Jaynestown - 3,5*; 8) Out of Gas - 3,5*; 9) Ariel - 4*. Je třeba trochu vylepšit celkové hodnocení. :-) Poznámka: Tvůrci v každé epizodě chytře mění prostředí a tím se vyhýbají monotónnosti, která by při stálé psychologické plochosti postav byla nevyhnutelně ubíjející. /// 10) War Stories - 3,5*; 11) Trash - 2,5*. /// 12) The Message - 2,5*; 13) Heart of Gold - 3,5; 14) Objects in Space - 3,5. No... Pár dílů navíc, které by to nějak završily, mohlo být tvůrcům přece jen ještě dopřáno. Škoda. Pocit, že tahle westernová space opera mohla přinést ještě několik hodně dobrých epizod, zůstává. Doufejme, že film Serenity (který si dám nejspíš hned zítra večer) bude v tomhle dostatečnou satisfakcí. Z Firefly jsem si odnesl vcelku pozitivní dojmy, a asi nebudu daleko od pravdy, když si tipnu, že Joss Whedon zamýšlel první sérii jako předehru k něčemu daleko většímu (Aliance a její záměry s River, Plenitelé, sama River a její schopnosti, skutečná identita pastora a jeho úkol v celé hře...). Na mou zítřejší poslední návštěvu na palubě Serenity se těším a jsem opravdu zvědav, co nového přinese. |
Městečko South Park (1997)
03.01.2009 |
| |
Uprděný nevkus má své jméno a to jméno je South Park. Odporné animované rochnění se v hovnech, dobré tak pro školáčky, kterým maminka ještě včera utírala řiť. [Edit 2.10.2009: Včera jsem si v Reflexu přečetl o epizodě, v níž tvůrci seriálu odhalují praktiky scientologické církve. Za tento sympatický a poněkud překvapivý projev dobrého vkusu beru zpět svůj "odpad" a přenechávám hodnocení tohoto kulatého pubertálního pekla těm, kterým je určeno.] |