Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (254)

plakát

Billion Dollar Limited (1942) 

Další animovaná epizoda ze života Clarka Kenta coby Supermana. Tentokrát Superman zachraňuje před nenažranými a penězichtivými padouchy ;o) vlak plný zlata. V epizodě s dobře budovaným napětím si zastřílí i sličná Lois Lane. Shrnuto a podtrženo: Malé ohromí, dospělé pobaví... vše samože v limitech doby, kdy tyto příběhy pod produkční taktovkou Max Fleischera vznikly.

plakát

The Arctic Giant (1942) 

Jako malý chlapec ;o) jsem měl slabost pro Supermana a další hrdiny bez bázně a hany. ;o) A tento v animované podobě by se mi moc líbil. A líbí se mi i teď. Dobře zvládnutá epizoda, ve které je na Sibiři objeven Tyrannosaurus a následně ve velké ledové kře převezen do muzea, mezi lidi... Děj předvídatelný jako hlasování komunistických poslanců, ale přesto: pěkně se na to kouká. Na tehdejší dobu excelentní kresba a animace; do toho dobová hudba, která každým svým tónem oslavuje svého hrdinu, který se bije za pravdu a spravedlnost. ;o)

plakát

Love, Loot and Crash (1915) 

Typická groteska se všemi notoricky známými atributy - karamboly na x způsobů, přitrouble běhající policajti s pendreky, zloději coby popletové, příšný otec, zamilovaná dcerka, záměna osob, převlečení za opačné pohlaví a tak dále a tak dále. Jako malý chlapec ;o) jsem tyto grotesky s milióny gagů miloval. Dnes se se zaujetím podívám.

plakát

What Happened on Twenty-third Street, New York City (1901) 

Snímky z přelomu 19. a 20. století je těžké hodnotit. Z valné části jde spíše stále jen o experimenty s pohybujícími se obrázky. Tento snímek se taky tak zprvu tváří - z 90 % svého času zachycuje to, co se děje na 23. ulici New Yorku (procházející se lidé, zvědavci před kamerou, projíždějící tramvaj, vozy s koňmi etc.). Ale pozor - závěr mile překvapí svým vtípkem alá Marylin Monroe.

plakát

Pečeť vraha (2003) 

Nečekejte od tohoto snímku druhé SEDM, mohli by jste být zklamáni. Nečekejte hustou atmosféru, zběsilou jízdu ani přespříliš pikantních záběrů a možná budete více než mile překvapeni. Joon-ho Bong imho nejde atmosférou a prezentací nechutných záběrů tolik na dřeň, tak jako například Fincher; spíše na to jde tak jaksi decentněji a oldschoolově aka MLČENÍ JEHŇÁTEK. Souhlasím s belldandy - pod slupkou kriminálního příběhu se skrývá něco víc - sociálně-kritický podtón (vyšetřovací praktiky, které nejen eliminují nalezení pravdy, ale svou podstatou pravdu přímo ničí) a současně zamyšlení nad naší bezradností dopátrat se pravdy. A závěr? Silný, velmi silný... Shrnuto a podtrženo: Skvělá krimi se silnou a kritickou výpovědí nejen o policejních praktikách, ale v obecnější rovině i o nás samotných.

plakát

Lovci netvorů (2001) (seriál) odpad!

Tak tomuto se říká nářez. Pokud Vás děsí zprávy o hejkalech (sic!) a bubácích (sic!), tak se na tento seriál raději ani nedívejte. Seriál je plný odvolávek na tyto hrůzostrašné potvůrky. Pokud máte pocit, že již samotný (v seriálu používaný) výraz hejkal a bubák ve Vás spíše vyvolá úsměv na rtu než běhání mrazu po zádech, tak se na tento "majstrštyk" taky nedívejte. Uvažuji komu zde na ČSFD by se tento seriál mohl líbit... furt uvažuji... stále uvažuji... snad takhle: pokud je Vám 12 a chcete se trošku bát, ale ne zas tak moc, chcete nějakou tu akční (alá matrixovskou) scénu a chcete k tomu všemu sličné dámy a vnadné muže, pak ano, Vám by se to mohlo líbit. A pak je ještě jeden "segment trhu", který by po tomto kusu mohl slintat blahem - milovníci pravého a nefalšovaného filmového odpadu. Jedno pozitivum - film je koukatelný. Shrnuto a podtrženo: Určeno jen pro opravdové fajnšmakery "filmového odpadu". Roky nám lhali, Ed Wood žije... ;o)

plakát

Příběh žraloka (2004) 

PŘÍBĚH ŽRALOKA imho potkal jeden zásadní problém - nebyl v 1. várce animovaných rodinných komedií. A být v 2. várce může v někom budit pocit, že je to i 2. liga. Osobně si myslím, že by tento pocit u tohoto snímku byla velká škoda. PŘÍBĚH ŽRALOKA má totiž všechny atributy prvoligové příjemné zábavy pro děti i dospělé. Děti se baví pestrostí barev, postavičkami, pochopitelným, pohádkovým a morální apel obsahujícím příběhem. Dospělí pak řadou povedených vtípků - hlášky implikující mafiánské filmy, převedení reálných situací do podmořského světa (imho výborný začátek s dopravním kolapsem, živé TV vysílání etc.). Navíc: Postavičky své role "nepřehrávají" - jsou v rámci svých a animátorských mezí realistické a trefně kopírují charaktery postav z hraných filmů. Samotnou kapitolu hraje i hudební složka - zde tentokrát tvůrci vsadili na moderní rytmus a beat (objevuje se a pobaví scratching, r'n'b vlnění apod.). Shrnuto a podtrženo: Imho v rámci animovaných rodinných komedií stále zástupce 1. ligy - humorný, svěží, skvěle naanimovaný. Jen nám prostě "přišel na trh" později než kousky dřívější.

plakát

3-iron (2004) 

Krásný, posmutnělý, ale současně nadnášející film. Snímek, který pomalu tiká ke svému závěru... tak, aby v jeho posledních chvílích nejen odkryl před divákem důvod svého názvu 3-IRON, ale překryl všechen smutek a naplnil diváka ohromnou dávkou smíření a naděje. Snímek, který pro mě více něž jakýkoliv jiný film, prezentuje princip neublížení - přijít, nic neničit, vrátit jiným způsobem to, co si beru, přistupovat k druhým jako k lidským (tudíž křehkým) bytostem atd. Vše je navíc předloženo tak poetickým, křehkým a filmařsky čistým způsobem, že mě ten film prostě dostal. Shrnuto a podtrženo: Nádherné, posmutnělé a zároveň plné naděje a (byť s chvílemi násilí) plné klidu a smíru.

plakát

Brněnský masakr zubařskou vrtačkou (2004) (amatérský film) 

Tak tenhlencten film pravděpodobně rozdělí diváckou obec přesně na 2 poloviny: 1. skupina už v životě nevleze do zubní ordinace, 2. grupa tam z ryze preventivních důvodů naběhne hned zítra z rána. :o) Osobně nevím, co na tenhle kraťásek říct. Mě osobně dostal - pochychtával jsem se během všech 8 minut. Stejně tak mě překvapil svou (na amatérské poměry) vysokou úrovní. Navíc: fragment s ryze Lynchovským skřítkem podbarvený "badalamentinovskou smyčkou" je nebetyčně cool. Shrnuto a podtrženo: Doporučuje nejen 9 z 10 stomatologů, ale i má lehce zvrácenější část osobnosti. Mimochodem: Vybírejte pečlivě svého stomatologa! Může na tom záviset Váš život! :o) Co naplat, stahujte, koukejte, bavte se... já si jdu umýt zuby.

plakát

Bakaláři 1997 - Zákeřná diagnóza (1997) (epizoda) 

Předně: Tento "úsměvný příběh" obsahuje tolik nebetyčně (s prominutím) přihlouplých replik a hlášek, že kdybych tomuto žánru více holdoval, tak se u mě stanou kultovkami mezi hláškami. Co věta některé z postav, to perla a hláška jak vystřižená ze života; vystřižená však v jakémsi nehorázně cynickém smyslu - s reálným životem mají totiž tyto repliky pramálo společného. Pokud ano, pak tě-pic; vysvětlovalo by mi to všechny ty zdánlivě bezdůvodné sebevraždy kolem těch, kteří v životě tomuto typu komunikace holdují. A herecké výkony? Nějaké veselejší téma by nebylo? Beru, že jde o Bakalářský cyklus, ale i tyto příběhy ze života mohou být udělány (v rámci TV možností) kvalitně a na úrovni (aspoň má naivní dušička tomu i po letech stále věří). Shrnuto a podtrženo: Možná to vše bylo myšleno záměrně, se záměrem pobavit. Bohužel si pod úsměvným příběhem představuji trošku něco jiného.