Hedka

Hedka

37 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 6 8 10
    • 12.2.2012  16:13
    Idiot, L' (1946)

Dostojevskij. Niet čo dodať. Snáď iba to, že francúzski tvorcovia sa s ním popasovali dosť dobre.

• 11.2.2012  19:59
    Ennio Morricone v Benátkách (koncert) (2008)

Naozaj jedinečný koncert! Sledovať ho naživo, by bolo určite neopísateľným zážitkom. Bola som nadšená, že ho majster Morricone oficiálne ukončil hudbou z filmu Misia. Najlepšie - nakoniec!

• 27.1.2012  00:49
    Kristina Vavřincova (1995)

Výnimočný film na motívy románu nórskej konvertitky, nositeľky nobelovej ceny za literatúru Sigrid Undsetovej. Čítala som ho ešte ako študentka a už vtedy na mňa hlboko zapôsobil. Na pozadí životného príbehu Kristíny autorka rieši najzávážnejšie životné otázky. Čo je dôležitejšie? Povinnosť alebo cit? Ako to zosúladiť, ako zachovať mravnú normu v nás a zároveň chcieť milovať celým svojim srdcom toho, kto šliape po zásadách?! Ťažký vnútorný boj medzi rozumom a srdcom, medzi povinnosťou a láskou, ten je tu priam hmatateľný a vzbudzuje u diváka silnú túžbu nájsť správnu odpoveď, aby ho to upokojilo a naplnilo poznaním... Čo je teda v takejto životnej kríze najdôležitejšie? Môžu byť padlí znovu čistí? Je láska silnejšia ako čokoľvek iné? Vie naozaj všetko zniesť, všetko verí, všetko dúfa a všetko pretrpí? Áno. Iste! Ale bez pokory, pokánia, bez priznania si viny a bez odpustenia človek nedosiahne pravé šťastie...... Hlavní predstavitelia to pochopili. Našťastie. Kristína Vavrincová nie je žiadny lacný romantický príbeh. Je to dráma ženy, ktorá nie je zidealizovaná, a ktorá je, napriek svojej slabosti, silnou morálnou osobnosťou. Škoda, že filmové spracovanie príbehu končí predčasne. Literárna predloha je ešte lepšia.

• 25.1.2012  22:13
    Diktátoři (TV seriál) (2000)

Hodnotenie iba za Lenina.

• 23.1.2012  15:47
    Světlo ženy (1979)

Každý prežíva občas utpenie. Väčšie, menšie....Toto prežívanie je mi cudzie. Je totiž depresívne a bez nádeje.

• 22.1.2012  11:00
    Milenci (1958)

Je mi cudzia táto blazeovaná spoločnosť, neviem byť empatická so žiadnym z jej aktérov, dokonca zásadovo nesúhlasím s príbehom a "osudová láska" je tu podľa mňa iba vyvrcholením egoizmu, nudy a života bez zmyslu. Napriek tomu som film dopozerala so záujmom. Formálna stránka je naozaj na vysokej úrovni. Zaujímavá réžia, kamera, herecké výkony... ale ...som iba laik, a filmy hodnotím podľa samotného príbehu a pocitov, ktoré vo mne vyvolajú. Takže: aj keď v tomto prípade formálna stránka vyniká, samotný námet a scenár ma neoslovil a nezaujal tak, aby som mohla tento film odporúčať...

• 19.1.2012  16:13
    Dva a půl chlapa (TV seriál) (2003)

Seriál mi pripadá stupídny a trápny, myslím, že nemám zmysel pre podobné vtípky. Vnímam ho skôr ako nie celkom príjemný podmaz pri chystaní večere... Môj manžel sa pri ňom vždy skvelo odreaguje, ale jeho hurónsky smiech ma v tomto prípade mierne irituje.

• 18.1.2012  08:45
    Moskva slzám nevěří (1979)

Celkom som na tento film zabudla! A zabudla som ho aj ohodnotiť, takže to robím až teraz, s odstupom času. Pamätám si ho dobre. V študentských časoch to bol pre nás určite najlepší z povinných ruských filmov, ktorý sme v rámci totalitných "Mesiacov ČSSP" so spolužiakmi videli.

• 7.1.2012  00:53
    Blázen z La Verny (2010)

Zatiaľ najlepší dokument O. M. Schmidta, ktorý som videla. Veľa nových informácií ( a to som si myslela, že životopis sv. Františka dobre poznám). Malé výhrady voči scenáru mám, ale nie sú podstatné. Nie je to dokonalé, ale z lásky a úcty k sv. Františkovi - maximum.

• 5.1.2012  11:20
    Môj príbeh (TV seriál) (2011)

Videla som iba dve časti: Adoptoval som si postihnuté dieťa a Som neplodný. No comment. http://www.youtube.com/watch?v=tzQGO9vcxoI&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=SSpYSL65CQ4

• 1.1.2012  21:40
    Moja teta Timrava (TV film) (2007)

Život Timravy očami jej netere Ary Petrivalskej. Ábelová a Polichno, miesta, kde Timrava žila a tvorila, autentické zábery, rozprávanie a spomienky - to všetko skladá živú mozaiku Timravinho navonok jednoduchého života. Života slobodnej, nezávislej a realisticky píšúcej ženy, ktorá vedela vynikajúco vystihnúť život a charaktery ľudí vo svojom svete. Svojim dielom obohatila nielen slovenskú literatúru, ale aj moju mladosť. Milovala som letné podvečery s Timraviným "Veľkým šťastím" (ale aj inými novelami a poviedkami). Dokument je výstižnejší a vyzerá dôveryhodnejšie ako kontroverzný životopisný film o Timrave, Šiesta veta. Stojí za to vidieť ho. Pre milovníkov Timravy - nevyhnutnosť!

• 28.12.2011  19:51
    O bozích a lidech (2010)

Duchovný zážitok. Obzvlášť vrcholná scéna bez slov, iba s Čajkovského hudbou. Je to scéna prijatia reality a zároveň krásna ukážka lásky a spolupatričnosti v rehoľnom spoločenstve. Presvedčivý dotyk Pravdy. Odovzdanosť, nádej, prijatie smrti a jasné zažiarenie zmyslu života. Hudba z Labutieho jazera mi v podvedomí nechtiac vyvolala spomienku na film Čierna labuť s Natalie Portman v hlavnej úlohe. Ale ako sa dá porovnať neporovnateľné?! Hudba tá istá, pocity totálne rozdielne!!

• 28.12.2011  12:18
    Muž, který sázel stromy (1987)

Animácia veľmi nevšedná a zaujímavá. Hudba detto. Myšlienka veľmi dobrá, ale....niečo mi vadilo. Prílišnú oslavu sily človečenstva som už zažila. Inak vyjadrenú a predsúvanú, ale rovnako heroicky idealizovanú. Súhlasím so salahadinom. Je to na môj vkus až prehnaný humanizmus. Ako Kostrova báseň Každý deň. Navonok krásna, ale pre mňa stále len prízemná...

• 26.12.2011  12:14
    Tichá myš (TV film) (1988)

Mám výhrady k scenáru, ale film je urobený tak čarovne a príjemne, že ma to odzbrojilo.

• 25.12.2011  18:24
    Harmonia pastoralis (TV film) (1970)

Zabudnutá vianočná perla z televízneho archívu. Krásny zážitok!

• 25.12.2011  14:38
    Pražské Jezulátko (TV film) (2011)

Neviem presne ako vyjadriť svoje pocity z filmu. Napadá mi použiť termín intelektuálna modernistická extravagancia. Na druhej strane som nadšená z námetu. Pražské Jezuliatko si naozaj zaslúži veľkú úctu, preto je chvályhodné predstaviť ho (nielen) českej verejnosti. Je otázne, či práve takáto forma je najvhodnejšia....

• 18.12.2011  16:16
    Zázračné studánky (TV seriál) (2011)

Televízna prechádzka po vzácnych a často už aj zabudnutých miestach krásnej Českej republiky. Vzácnych nielen kvôli samotným studničkám, ktoré tu boli predstavené, ale kvôli duchovnému dedičstvu, s ktorým sú spojené a na ktoré by žiadny národ nemal zabúdať. Nápad je to veľmi dobrý, ale jeho realizácia mohla byť oveľa lepšia. Nepáčil sa mi scenár! Pri všetkej úcte - pán Dominik Tesař nie je pre mňa autoritou, ktorá by tieto miesta dokázala dôveryhodne a objektívne predstaviť. Film je takto určený skôr pre diváka, ktorý hľadá iba zaujímavé turistické atrakcie - a to je škoda. Chýbal mi tu objektívnejší a odbornejší pohľad napr. cirkevného historika, odborníka na pútnické miesta. V každom prípade za vizuálny zážitok a za nápad ****. (18.12.2011). Dnes som videla ďalší diel - Tajemní Křemešník a jeho okolí - a bol lepší ako predchádzajúce. Zaujalo ma to a obohatilo o nové informácie. (25.12.2011)

• 22.11.2011  23:26
    Průvodce (2008)

Takmer rituálny japonský film, plný odtabuizovaného pohľadu na telo človeka po smrti. Vznešene dôstojný a ľudský, plný vzácnej, priam estetiky krásnej služby nebohým. Škoda, že bol zdôraznený iba prirodzený rozmer. Majúc hlbší duchovný zásah, bol by dokonalý. Nemáme predsa iba telo....

• 20.11.2011  14:55
    Velké katedrály (TV film) (2010)

Dokument o princípoch gotického staviteľstva. Bol vytvorený pre širšie spektrum divákov, myslím, že dokáže osloviť aj laika, aj odborníka. Vizuálne a umelecky takmer bez chyby, ale vadil mi spôsob podania určitej špekulácie okolo tajných kódov a ešte: v scenári som nepostrehla ani náznak trochu výraznejšieho hlbšieho duchovného rozmeru. Autori filmu, ani obdivovatelia nádhernej architektúry, by nemali zabúdať na hlavný dôvod, teda - prečo a pre koho tieto vzácne katedrály vznikali......

• 19.11.2011  17:50
    Kouzelné dobrodružství (2006)

Súhlas s Mariinom. Lepšie by som to nevystihla.

• 17.11.2011  14:09
    Anežka Česká (TV film) (2011)

Veľmi kvalitný dokument o sv. Anežke Českej, ktorá bola svätorečená v prelomovom roku 1989 a odkaz ktorej je aktuálny aj v súčasnosti, 800 rokov po jej narodení. Musím pochváliť tvorcov filmu, spracovali ho podľa mňa veľmi dôstojne a zaujímavo. Aj keď som životopis sv. Anežky Českej poznala, dokument mi výrazne rozšíril obzor, zaujal ma, obohatil a povzbudil. Odzneli tu nielen holé biografické fakty, ale tvorcovia ich systematicky podložili širšími historickými a kresťanskými súvislosťami , ako aj ďalšími topografickými informáciami, čím vytvorili širší obraz doby, v ktorej Anežka žila a v ktorej sa formovali jej zásadné hodnoty a postoje. V scenári som postrehla niekoľko pravdivých, krásnych a múdrych myšlienok - bez zbytočného pátosu alebo prílišnej emotívnosti, či naopak - nadľahčenosti a povrchnosti. V porovnaní s dokumentom o sv. Jánovi Nepomuckom, ktorý som videla pred pár mesiacmi, je tento neporovnateľne kvalitnejší - hlavne po obsahovej stránke. Som trochu prekvapená, že tu nie je žiadny český komentár, pravdepodobne dnešný čas vysielania na ČT2 (11.15) nebol práve najvhodnejší.

• 12.11.2011  21:35
    Jíst, meditovat, milovat (2010)

Hodnotenie nie je celkom objektívne. Vydržala som iba 26 minút. Škoda, že som ich nevyužila inak. Stačilo! Marianellimu aspoň jednu hviezdičku - aj keď by si ich zaslúžil za skvelú hudbu viac.

• 6.11.2011  00:12
    Mayerling (1968)

Pre porovnanie som si po dokumente Záhadná smrť korunného princa Rudolfa pozrela dnes aj druhý film o Rudolfovi Habsburskom - Mayerling. Aj keď sú to filmy žánrovo odlišné, obidva sa snažia priblížiť politickú a spoločenskú situáciu vo vtedajšej monarchii a o.i. odpovedať na otázku prečo sa následník trónu, Rudolf , rozhodol ukončiť svoj život takým tragickým spôsobom. Prvý film je dokument brnenského štúdia z roku 2002, druhý bol natočený v roku 1968 ako ľúbostná dráma vo francúzsko-britskej produkcii s hviezdnym hereckým obsadením. Z odborného hľadiska je nepopierateľne kvalitnejší a hodnovernejší dokumentárny film, Mayerling je zameraný viac romanticky, a jeho hodnovernosť je oslabená prílišným dôrazom na citovú a umeleckú stránku. Obidva filmy - každý svojim spôsobom - umožnia divákovi zaujímavým spôsobom nahliadnuť na cisársky dvor a rozšíriť si vedomosti o tejto etape našich dejín. Odporúčam pozrieť si ich obidva.

• 5.11.2011  07:21
    Historie dirigenta Kaliny (TV film) (1978)

Čapek by si zaslúžil lepšie hodnotenie. Poviedka je zaujímavá, ale brnenskí filmári si mohli ušetriť prácu. Táto nestojí za veľa.

• 4.11.2011  22:45
    As If I Am Not There (2010)

Som v rozpakoch a uvažujem čo napísať. Film som práve dopozerala a predychávam to. Mám pocit, že môjmu žalúdku to potrvá, kým sa upokojí. Pri žiadnom filme mi nebolo tak fyzicky zle ako pri tomto. Minimum slov a drsné živočíšne, či naturalistické scény sú silným atakom na emócie. Zvláštny film. Aj keď má niektoré nedostatky (napr. dosť nepresvedčivý ženský komparz) je to silné svedectvo a obrovský výkričník proti vojne a proti zhmotnenej Zlobe v ľudskej koži. Záverečná nádej je odzbrojujúca, liečiť zlo láskou nie je jednoduché ......

• 3.11.2011  00:24
    Mladý Toscanini (1988)

Rozšíril vedomosti, zaujal a potešil. Bravo!

• 30.10.2011  09:26
    Stará Oklahoma (1943)

Po dlhšej dobe som siahla po westerne - a neľutujem. Iba nedávno som dostala tento zaujímavý "kúsok", a tak som si ho dnes skoro ráno prehrala, využívajúc nedeľný ranný relax a voľnú hodinu zo zmeny času. Nie som žiadny odborník, ale westerny mám v podstate rada, aj keď ich považujem za žáner bližší skôr mužom ako ženám. Tento ma zaujal hlavne dobou vzniku a tým, že bol nominovaný na najprestížnejšie filmové ocenenie za zvuk a hudbu. Obsahovo ma nijako neohúril, ale prihliadajúc na dobu vzniku bolo tam niekoľko dobrých efektov, zaujímavá ručná bitka, humorné odľahčenie (aj keď miestami trápne), napäté finále a naozaj zaujímavý zvuk a hudba. A samozrejme víťazstvo dobra, cti a spravodlivosti. Aj keď som ako bežný filmový laik vnímala zlatú dobu westernu viac-menej od Pokladu na striebornom jazere, dočítala som sa, že americké westerny boli už začiatkom 20. storočia veľmi žiadané po celom svete a práve kvôli nim sa Spojené štáty stali hlavným filmovým vývozcom. Rada by som si nejaký z toho obdobia pozrela, napr. Stagecoach Driver and the Girl, The.

• 28.10.2011  18:22
    Máte slovo (TV pořad) (2008)

Nie celkom objektívne hodnotenie. Videla som iba jednu časť, ktorej téma ma naozaj zaujala, ale kvôli pani Jílkovej nemôžem dať viac. Afektované a miestami trápne.

• 27.10.2011  16:00
    Přítelkyně pana ministra (1940)

Oddychovka. Príjemná a úsmevná.

• 21.10.2011  00:48
    Andělé hříchu (1943)

Cielene som si vybrala tento film. Zaujíma ma Bressonova tvorba a tento film je jeho celovečernou prvotinou. Určite nevšedné! Zvláštny, hlboký spirituálny zážitok. Zažila som dokonca ešte viac empatie a povzbudenia ako pri Denníku vidieckeho farára. Napriek menším výhradám je to zatiaľ môj "Film roka".

<< předchozí 1 2 3 4 6 8 10