Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Oblíbené filmy (9)

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975)

Jsem rád, že film který mě po dlouhé době dostal natočil právě Kubrick. Naprosto dokonalý obraz, puntičkářsky natočení film, zajímavý styl vyprávení, skoro by se dal nazvat dokumentem. Samozřejmě známé scény se svíčkami natočené čočkami od NASA. Jestli nějaký film dokázal popsat životní příběh s naprostou dokonalostí, tak je to právě barry lyndon. Tři hodiny jsou sice dlouhá doba a na filmu je to znát, ale právě zde je to dobře, sledujete dvacet lež života v něčem výjimečného v něčem průměrného člověka. Jeden z nejlepších filmů jaký jsem viděl, nevím jestli si Barryho Lyndona pustím ještě jednou, nemyslím si, že to je film, který ve mě dokáže zopakovat tento ohromný zážitek narozdíl třeba od Dr. Strangelove nebo 2001: Space Odyssey.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

TOP dílo světové kinematografie, Spielberg splnil svoji povinnost a natočil to nejlepší co kdy mohlo vzniknout. Chválit Schindlerův seznam je jako nosit dříví do lesa, ale za zmínku stojí alespoň říci, proč je film v mém srdci nejvýše. Hlavní hrdina je i přes své původní nacionalistické přesvědčení, které poměrně rychle změní, spravedlivý člověk. Bez jakýchkoli pochybností a materiálních pohnutek pomáhá těm, kteří byli jednou nohou v plynových komorách. Celou válku sám sebe vystavoval riziku, že bude popraven a přesto nepřestával nasazovat vlastní život. Vyjmenovat všechny dojemné scény je prostě nemožné. Pravděpodobně scény z konce filmu, kdy má Oscar Schindler závěrečný proslov ke svým pracovníkům a kdy se loučí a odjíždí pryč jsou okamžiky, kdy je emoce těžké udržet. Film o velkém hrdinství, velké nespravedlnosti, lásce a nenávisti, není lepšího filmu.

Tenet

Tenet (2020)

Kategorie filmů "hry s časem" našla svého krále. Totální mindfuck, který vás bude buď nudit a nebo chytne, že si ho dáte ještě jednou. Bez nejmenších pochyb je to asi nejnepříjemnější blockbuster, jaký jsem viděl, ale zároveň tak moc deep, že už nechci vidět nic jiného. Asi není režisér který by mě bavil víc než Nolan, chci aby si s hrál s časem / časoprostorem i dál, protože jeho dějová mechanika se nikdy neopakuje a pokaždé má nějakou novou message. Je to chladné, je to nepříjemně rychlé, komplikované.. ale jen na první pohled, Tenet je jako mistrovský obraz, je třeba dívat se dostatečně dlouho, a pak ho možná doceníte.. ale bude to vyžadovat investovat nějaké úsilí.

Láska a smrt

Láska a smrt (1975)

Z Lásky a smrti necítím nějakou intelektuální bublinu jako tomu je u některých Allenových filmů (myšleno samozřejmě v dobrém). Je to neskutečně příjemně jednoduché a vtipné, mám rád naprostou většinu Allenových filmů a u některých mohu říct, že patří opravdu k výjimečným. Láska a smrt mi padla do oka okamžitě a je to láska (a smrt) na celý život.

Bio Ráj

Bio Ráj (1988)

Ten film je udělaný s takovou láskou a je tak neskutečně procítěný, že jsem byl celé tři hodiny v transu ponořený do příběhu. Nevím do jaké míry jsou ve filmu obsažený autobiografické prvky Tornatoreho, ale mám za to, že díky tomu je film tak výjimečný. Film mi nestojí za nějaký rozbor, snad jen, že první polovina skvěle vypráví a druhá každou vteřinou dojímá. A že 5 x 5 jsou Vánoce nikdy nezapomenu.. stejně jako hudbu Morriconeho.

Adelheid

Adelheid (1969)

Mám z toho filmu smutný a zároveň hřejivý pocit. Smutná nádhera, výstižněji to zhodnotit nedokážu. S Petrem Čepekm jsem celý film dýchal a na konci s ním všechno cítil. Srovnatelně s Čepkem pomohly filmu dlouhé záběry s minimem replik, jen to dodalo tíhu těm těžkým poválečným měsícům. Ohromný divácký nezapomenutelný zážitek.