„You're not so bad after all. You just dress bad.“ Lidská, vizuální formou nesmírně působivá kombinace postapokalyptické fantasy, hororu, červené knihovny a motivů spaghetti westernu. Aura nejednoznačnosti a tajemna kolem hlavního upírobijce totiž připomíná tu Blondieho z Dolarové trilogie (Dunpeal je však spíše Darkie), přičemž symbiotická tvář na jeho levé dlani si co do užvaněnosti nezadá s Tuco Ramirezem. K absolutní spokojenosti mi ještě scházelo trochu více zatlačit na gotickou pilu temnoty a ubrat s psychedelických blouznění a ryze japonských epileptických blikanců, ale to by pak vlastně to samé natočil po pár láhvích saké i Sergio Leone..
Pohled nezkaženou dětskou optikou na Invazi lupičů těl, co je zosnována vlkem hrajícím na violoncello? Proč ne, hlavně že to není krotitelka gaviálů, madam Poledňáková.. Na chátrajícím domácím hřišti rozhodně jeden z těch povedenějších zápasů, z něhož mi výsledný dojem kazila snad jen na mateřskou školu přílišná vyspělost pátračů po mimozemské konspiraci a happyend s krvácející maminkou. Takhle to v životě často nechodí, ale na druhou stranu, vždyť jsme byli v pohádce a těm nejlépe rozumějí jenom děti..
Když je člověk malý, popadne ho občas touha stát se velkým a když už je velký, ještě častěji si přeje dětství vrátit. Z toho plyne jediné - nespěchejte s tím být dospělý, není o co stát a nejhorší na tom je, že když to člověk pozná, nedá se už nic dělat.. Cumílek T.Hanks zdárně potrénoval na budoucí roli pingpongového hráče, co rád běhá po Americe a vykládá teskné příběhy na autobusové zastávce, nicméně v dramatických rovinách se mi paušálně zdá mnohem pevnější v kramflecích. Při vzpomínce na scénu, kdy ho čeká kolegyně s nabídkou kvalitního sexu na dolním patře palandy mě tak napadlo, že spousta současných třináctiletých chlapců by místo nedůvtipného skoku na palandu horní rovnou přistoupila k věci..
Výron… Ať už kotníku, semene (pochopitelně předčasný) a nebo koronární masy, nikdy to neznamená důvod k jásotu. Pokud však existuje odhodlaný americký prezident odstínu Obamy, velitel ruské ponorky s vizáží Donutila a americký hasič metanu, co vypadá jak Dwayne Johnson po redukční dietě, nemusíte se v tomhle níže než nízkorozpočtovém katastrofálním filmu o osud matičky Země bát. A koho snad pálí, že po závěrečných jaderných opatřeních se bude v Benátkách spíše měřit podmořská hloubka, než nadmořská výška, ať si sedne na střechu Bílého domu, tam bude v bezpečí..
„Kong! Kong! Kong! Kong! Kong!“ V roce 1976, kdy Dude Lebowski byl líný jen holit se a stříhat, natočil Guillermin svou verzi o opravdu velkém Bigfootovi, kterému se kvůli jedné pornoherečce ocitly lejtka v plamenech a nutno říct, že stejně jako autoři před ním i po něm, nedokázal patřičně rozvést romantickou linii. Mě třeba zajímá, kolik by si ten zamilovaný pár musel koupit lístků, kdyby šel do kina, jaké množství trsů banánů by padlo při romantické večeři, zda-li stačí obruč ze sudu jako snubní prsten a hlavně, jakým způsobem by byly ukojeny Kongovy reprodukční touhy. Vždyť nacpat Kaplanovu turbínu do ruličky od toaletního papíru je prakticky nemožné. Jenže toto nechce nikdo řešit, tak musí vždycky přiletět vrtulníky, stíhačky, nebo dvojplošníky, co přinutí opičku opustit některou z newyorkských výškových budov jinak než po schodech nebo výtahem..
CSI: Long Brothers. Chemie mezi bratry bezesporu na úrovni, ovšem porouchaná funkce Picture-in-Picture na mé televizi a především několik podivných dějových náhod donutily mou snahu o nadprůměrné hodnocení odjet kamsi šalinó.. Jinak jsem si zhluboka oddechl, že vrahem nebyl zahradník, protože nechci ani domýšlet, co by v sado-maso salónu dělal s nůžkami na živý plot..
Ve lví kůži odění zbabělí oslové a hrdinní beránci se silou lvů. Despekt mezi osly a hyenami, co je ve skutečnosti symbiózou a pardál, co chce po lvíčatech, aby v sobě našla opravdovou sílu krále zvířat.. Redfordova politicky-společenská ZOO s něčím objevným nebo kontroverzním nepřišla, i když se k tomu prostor nabízel. Škoda, příště zkus své myšlenky zakřičet hlasitěji, Roberte.. Pak se třeba nestane, že když se podívám z jakéhokoliv úhlu na světového policajta s nejdelším a nejtvrdším pendrekem v análním otvoru teroristického Zla, výsledek je vždycky stejný. Ať to stojí cokoliv, Bůh nám žehnej a nechť bílé pomníky na vojenských hřbitovech lícují..
14.dubna 1912 začal Titanic nabírat vodu, o 85 let později jeden akční herec váhu a pokud neumřel, nabírá ji dodnes.. Ano, vážení, řeč je o pohádkovém bráchovi Dlouhého a Bystrozrakého, panu "povolte mi opasek" Seagalovi. V této svým způsobem zábavné eko-taškařici spravuje schody, kupuje úly, obluzuje rachitické vidiečanky a se založenýma rukama si neustále měří tep na zápěstí - asi už začíná cítit, jak mu kornatí tepny. Jak se do něčeho podobného nechali uvrtat S.Lang a H.D.Stanton mi zůstává záhadou - asi mají rádi country.. Přišlo i krom mně někomu divné, že tajný agent se všude promenáduje v takových výstředních hadrech? Vždyť Steven vypadal jako něco mezi gruzínským vymahačem dluhů, indiánskou stařenou a Michalem Tučným - jeho garderobiér by měl pocítit brutalitu módní policie!
Není pochyb, že Bronson prováděl svou práci mechanika podstatně tišeji, ale tím pádem byl divák u originálu více náchylný k upadnutí do spánku. To West vše oděl do podstatně akčnějšího hávu a i když osoba B.Fostera i vývoj postav nabízely možnosti k hlubšímu pojetí, režisér na něj totálně rezignoval. Já říkám správně, protože kdo chce zažít hloubku, ať zkusí sportovní potápění nebo Rosenberga a nehledá ji v šmirgl-papírovém universu pana Stathama.. Když jsme u toho srovnávání s originálem, najde se jedna zajímavá odlišnost. Zatímco ve Winnerově snímku žák svého učitele předčil a on mu mezitím zařídil vyloučení ze školy za špatné chování, tak v remaku musí student na tabuli 100x napsat "Nebudu si hrát se zapalováním", načež zjistí, že pokud věří na reinkarnaci, může někdy opakovat ročník. A co je hlavní, panu učiteli začínají prázdniny..
Spolu s Kill The Irishman a The Bank Job řadím Killer Elite do oblíbeného trojlístku retro žánrovek a asi není náhodou, že ve dvou z nich ukazuje své bicepsy vnuk žuly a strýc křemene Statham. Ten tady sice nevybočil z řady svých rolí, ale to po něm proboha ani nikdo nechce. Bob je zvrásněný jak Apalačské pohoří, ovšem s kvérem se ohání jak starej dobrej Taxikář, mírně nevýrazný Owen disponuje výstavním pornoknírkem a z hereckého ansámblu asi nejvíce překvapuje "Velšan" Purcell s brutálním přízvukem a pejzy o velikosti kriketové pálky. Oldschool, u kterého bych klidně uvítal i nějakých dvacet loudavých minut po škole na úkor současného trendu co nejsvižnějšího tempa vyprávění - samozřejmě za předpokladu, že by nebyly vyplněné Jasonem opravujícím u protinožců střechu.. Tak mě napadlo, vmísit se do téhle hry zabijáků ještě Cowley se svým týmem, nezůstal by v Londýně kámen na kameni a proutník Bodie by si nabrnkl farmářku z Austrálie..
Černý netopýr sestřelen. Herzog vystihl syrovou atmosféru strádání, otupělosti a zpomaleného proudění času v nepřátelském zajetí s rutinérským přehledem, nicméně celková nezáživnost, ledabyle natočené akce a hollywoodský konec ve stylu Hankse lezoucího se záchranného modulu Apolla 13, kterým se režisér zpronevěřil předchozí nekonvenčnosti, mi nedovolí jít s hodnocením do vyšší letové hladiny. Je zjevné, že konečník odhodlaného Dietera Denglera by byl tím nejideálnějším místem pro hodinky papá Butche Coolidge..
Pro příznivce ostrovního humoru stejně těžce uchopitelné jako penis světle černého rapera Ali G-ího.. Fekální a sexistický humor nepříliš sofistikovaný, karikatura hip-hopové kultury a interakce na místě reálných institucí (Parlament Spojeného království, zasedání OSN) docela zábavné. Kdyby si dali světoví politikové pár šálků "zeleného čaje" i ve skutečnosti, měli bychom možná Spojené státy korejské a obřezaného prezidenta Íránu slavícího v jarmulce Chanuku.. Rhona Mitra je tady tak neskutečně sexy, že bych ji nejen nasmrkal do slabikáře, ale i do čtenářského deníku a krabičky na svačinu..
Než to všechno začalo, tak se můj daemon, vypelichaný hnědý medvěd, zrovinka ukládal do brlohu k zimnímu spánku a říkal mi, ať si jdu lehnout s ním. Proč já blbec jsem ho jenom neposlechnul..!? Pro děti zpočátku zmatené, pro dospělé otravně nudné, vyčpělé a bez známek života - Weitz jako vypravěč selhává na celé čáře a k podobné látce by už neměl být nikdy připuštěn. V jeho Harrym Potterovi, co brečí na hrobě Dračího císaře, jsem si totiž připadal místy ztracen jako majitel zbrusu nového kompasu uprostřed továrny na magnety..
Pro drtivou většinu obyvatel New Yorku neviditelné batole na "útěku" před triem extrémně tupých idiotů (zřejmě vnuci Larryho, Moea a Curlyho). Co se týká tržeb, vyšla snaha ještě něco vytřískat z popularity série Home Alone vniveč a mně nezbývá než doufat, že když zachráněného Binka ti nezodpovědní rodiče ani nepřipoutali do autosedačky, tak mu alespoň doma před jídlem umyli ručičky od špíny newyorkských chodníků. Hodnotitelům odpadem bych chtěl připomenout, že se jednalo o rodinnou komedii a s tímto vědomím by k ní měli i přes svou nepopíratelnou intelektuální nadřazenost přistupovat. Kdyby je v létě třikrát povozili kolem Karlových Varů a pustili to samé jen s alternativním koncem, kdy prckovu hlavičku rozmašíruje na stavbě mrakodrapu traverza, mluvící havran odnese v zobáku jeho zkrvavenou bulvu ke slunci západu a v titulcích by byla uvedena von Trierovic maličkost - byla by obloha posázena hvězdami..
Stačí se jen podívat kolem sebe - rovní lidé končí s nožem v zádech, ti morálně pokřivení míří ke hvězdám. Čím křivější jsou, tím rychlejší elevátor jim bude přistaven... Páralův paralelní vesmír beznaděje k seriálu Vyprávěj. K vlastní škodě nepříliš konzistentní vykreslení (nejen dobou ovlivněného) naturelu potomků Pratáty Čecha nejspíš nepůjde pod nos všem a pokud se rezignuje na nakouknutí pod povrch, není se vlastně čemu divit. Méně hloubavé diváky by tak alespoň mohl uspokojit náznak análního sexu Zlaty Adamovské, protože těchto praktik se v Ordinaci Rose Garden určitě nedočkají. A já říkám škoda, sledovanost by jistě vyletěla nahoru!
Ztracena ve Versailles aneb přes snahu o sexuální vzrušení upejpavého Ludvy a opulentní večírky až ke kruté madam gilotině.. Režisérce rozhodně patří uznání za to, že Marii Antoinettu portrétovala v prvé řadě jako člověka, než historickou postavu, nebála se dát filmu originální šmrnc použitím moderní hudby a taky vynecháním doslovnosti nechala zafungovat u podobných filmů někdy skomírající diváckou fantazii (např. scény čekání na rozbouřený dav, jemuž byly odepřeny tři chody jídla). A mimochodem - dokonalá gastronomická a především kostýmová exhibice. Řeknu vám, navlékat na sebe kostru sukně, co vypadá jak díl ze vzducholodi Hindenburg, to asi nebyl žádný med..
Humorem oplývající lovec lidí Lorenzo "L'Oréal" Lamas v dozvucích akčních osmdesátek - k potěše konzervativního diváka bez současné žánrové normy tří střihů za sekundu. Autoři si příliš s logikou, či technickou kvalitou nelámali hlavu - postačí, že pomstychtivý Renegát láme žebra i čelisti padouchům, přičemž ten ústřední vypadá jako vyhazovač z drážďanského gayklubu. V této souvislosti mě napadá, že Lorenzo s hlasem prince Čenského se za celý film ani nepokusil získat nějaké ženské srdce a jen se pořád bratříčkoval s trojicí agresivních hispánských výrostků, nicméně nevěnoval jsem Pátracímu esu tolik pozornosti, abych mohl říct, že po nich chtěl něco víc..
Po AvP:R jsem Strauseovic bratřím položil v Dutchově stylu otázku, jestli u Twentieth Century Fox teď brousí tužky a nyní vidím, že i tahle práce by pro ně byla příliš zodpovědná.. Bayovi chudí příbuzní (myslím rozpočtem, duchem to vyjde nastejno) se sice mohou ve svém vykrádačském sci-fi opřít o obstojné triky, ale co je to platné, když jakmile nějaká postava otevře ústa, ocitneme se v žánru komedie. Samozřejmě u podobných snímků nečekám řečnické obraty Cicera a hloubavé myšlenky antických filozofů, ale taky nemusí postavy mluvit a jednat jako úplní idioti. Zanedbatelná pochvala autorům za to, že neukončili invazi evidentně technicky vyspělých mozkožroutů chřipkou, rýmou a nebo chrabrým americkým prezidentem s leteckým průkazem..
V dramatické rovině monotónní, veskrze negativní emoce vzbuzující film, při kterém se do deprese propadající divák může chytit snad jen stébla naivně dětinské C.Ricci. Právě její výkon řadím ještě nad ten C.Theron s vyholeným obočím, protože fyzická proměna (Přiber, boxere DeNiro! Zhubni, mechaniku Bale! Zmenši se, Krytináři!) dává náskok oproti těm, co se musí opřít jen o svůj herecký um. Osobně si myslím, že když si oběti Aileen ve světle interiéru auta detailně prohlédli, jaké hermafroditní bažinné monstrum si to vlastně naložili, tak se jim šest kulek v hrudníku nakonec možná nezdálo jako špatné východisko z dané situace..
Dám vám dvě rady. Traileru se vyhněte obloukem a zapomeňte na kutálející se snubní prsteny a Leova dobrodružství na ostrově doktora Chocholouška - vždyť Dream House má stejně blíže k pojídači neoloupaných banánů z planety K-Pax nebo Cronenbergovu Spiderovi. Sheridan není žádné režisérské ořezávátko, co by neumělo pracovat s herci a i když si možná někde v půlce při dějovém twistu pomyslíte, že si z vás dělá kosočtverec ozdobený ve středu vertikální úsečkou, dotáhne s přehledem svůj thriller o traumatem poznamenané mysli plné netušených zákoutí do srozumitelného konce. Naříkajícím nad logikou doporučuji podívat se znovu na prvních deset minut, které pak možná ve vašem mozku udělají to, co kdysi Edison žárovkou..
Striktní plnění rozkazů vs. jejich odmítnutí ve stínu pochybností. Starý despota vs. mladý empatický důstojník. Hackman vs. Washington. Souboj o kapitánský můstek a svět, jaký dosud známe, může začít.. Ponorkové drámo, jenž si i přes svůj závěrečný myšlenkový odliv zaslouží pozornost minimálně ze dvou důvodů. Začala tady Scottova nebývale produktivní spolupráce s nástupcem Sidneyho Poitiera a šílenec z videopůjčovny Tarantino je podepsán pod některými dialogy. Nutno podotknout, že se přitom moc nerozšoupl, protože Gene nechal mrzáka v kajutě a Denzel nekřepčil v Králičí soutěži mazaného twistu. A pokud by se snad dámská část publika podmořským soubojem eg nudila, může se dívat na fešného Vigga a rozjímat, jaké by to bylo, kdyby jim doma svou miniaturní žehličkou na uniformu přežehloval bavlněné spodní prádlo..
Rambo 3: Behind the curtain… Nicholsova neškodná satira vyžaduje jistou znalost politické situace 80.let, jinak v ní budete plavat jak sjetá prostitutka v bazénu kongresmana. Rozhodně jí nelze upřít pár konverzačních perel probleskujících pod hladinou stojatých vod mainstreamu, výborného P.S.Hoffmana, jenž je v těchto partech zcela neomylný a taky pravdivou myšlenku, že konat ušlechtilost je v politice většinou jen záminka k dosažení osobního prospěchu. A co se týká raketového kompletu Stinger, který dostal Charlie Wilson darem od mudžahedínů - tak alespoň u tohoto konkrétního si teď mohou být Američané jistí, že neposlouží k sestřelení jejich vrtulníku..
Na zácloně sedí Jeff Goldblum - podej mi plácačku! Nechutně krásný i krásně nechutný Cronenberg dosadil svůj rukopis hloubání nad lidskou metamorfózou do pozadí vědeckého experimentu, co se vymkl z rukou a v druhém plánu přináší i zamyšlení nad izolací nevyléčitelně nemocných od zbytku společnosti. Pro autora tak typická forma "klinického naturalismu" nutí diváka balancovat na hranici mezi odpuzením a fascinací, přičemž blitinky Brundlemouchy směrem k výrobkům s vyšším obsahem cukru (později i masa a krve) se už v hororovém světě dávno staly legendou.. Já popleta, co to viděl už dávno, jsem si myslel, že přenosem prošla i moucha a marně pátral, jestli dostala Nobelovu cenu za fyziku, nebo jestli nakupuje patero stejných obleků v muší konfekci a ono vlastně došlo ke geneticko-molekulární fúzi! Hlavně, že si ale pamatuji Homera, jak ve speciálním čarodějnickém díle sáhne z gauče do jednoho telepodu, aby si pomocí druhého vytáhl z ledničky vychlazený Duff..
Kdyby si snad někdo myslel, že Polívka zvládá jen polohy ožrala, buran a šašek.. Hřebejk s Jarchovským o tom, že Čech je spíše vychytralý pomocník, než neohrožený hrdina, což vždycky bude ta nejlepší morální vlastnost pro přežití v těžkých časech. Na druhé zhlédnutí si člověk s vědomím dobrého konce může lépe vychutnat komediální rovinu na úkor té dramatické, nicméně o požitku z trhavé, rozostřené kamery, u které jsem si připadal, jako by měl 2,5 promile alkoholu v krvi, nemůže být ani řeč. Ale kdo ví, třeba to byl autorský záměr, tímhle mlhavým viděním na hranici mrákot pohlížet na události, při kterých už jde opravdu o život.. Je smutné, že ústřední motto filmu se v současných politických, úřednických i podnikatelských kruzích už vykládá docela jinak..
Tak si to shrňme. Početná skupina scénáristů by za svůj chorý výplod zasloužila devítiocasou kočkou. Hale Berry je kočka a bezesporu by dokázala v koženém oblečku s holým pupíkem ještě nastartovat kdejakého starého kocoura. Její postava Catwoman s digitálními pohyby roztěkaného Spidermana patří do kočičího útulku a kýčovitý klipař Pitof? Toho rozemlít na kousíčky, ať mají obyvatelé mňoukajícího sirotčince co žrát..
Kdo po mně kamenem, já po něm (ztvrdlým) chlebem aneb psychický teror a mnohonásobné znásilnění odměněno očistnou koupelí s louhovou pěnou, něžným mazlením s doteky vran, jemným zástřihem toho přebytečného v oblasti genitálií a dlouhotrvající anální rozkoší zakončenou vyvrcholením přímo do srdce.. Tuctové, nepříliš chytré první dvě třetiny a ta poslední jen představuje samoúčelnou torturu bez pocitu zadostiučinění, po které vlastně nevíte, kdo tady byl perverznější úchyl. I na S.Butler jde vidět, jak ji ta role nejde příliš přes pysky a že členové štábu ji jen k něčemu přivázali objekt pomsty, ona přišla na scénu, udělala šplouch, pích nebo šmik a šla si zase za vizážistkou přežehlit vlasy. Jiný remake, Poslední dům nalevo, u mě vítězí na celé čáře a já tímto lehce jedovatě spit on your movie, pane Monroe..
Need Speed for Speed. Kowalskiho mozek jede díky neblahému životnímu osudu podlahu a za pomoci benzedrinu vydává směrem k pravému chodidlu jasný pokyn: „Sešlápni plyn a vyhledej podlahu jinou! Podlahu bílého Dodge Challenger 1970!“ Post-Woodstocková jízda deziluze může začít a až si to ve finále Jimmy(?) namíří k bílému světlu mezi buldozery, tak vězte, že se k němu skrz jejich radlice dostal, ač se to na první pohled nemuselo zdát.. Pokud by však Kowalski při svém zběsilém tripu za svobodou sejmul vaši ženu s dětmi vracející se ze školy, stalo by se z manifestní jízdy "nespoutané individuality" jen šílené řádění zfetovaného piráta silnic. Já vím, že jel přes víkend, ale svět umí být relativní, viďte..?
„Chvílemi za hustým mřížovím klece zahlédnu velmi zajímavé ptáče. Živé, se zajetím nesmířené. Vypustit ho, k oblakům by se vzneslo...“ Láska dušená konvencemi a zákony ve filmařsky dokonalém romantismu se srdcem jako zvon. Emoce pod hávem ponurosti, na první pohled někdy možná skryté, jsou pak o to intenzivnější - až si člověk uvědomí, jaké hovno uvízlé mezi diváckými prsty je třeba taková série Twilight.. Rozhovory trojúhelníku krb, Jana a hradní pán Rochester jsou elektrizující, přičemž oheň plápolá, Mia Wasikowska věrohodně podává citlivost, upřímnost a vnitřní sílu a Fassbender..? Vidět ho pohádkový kníže Josef Kemr, dal by si brýle na nos a pravil: „Hmm, vášnivý…“ Nejsem hozený tímhle směrem a nehrávám v napuštěné vaně s Eso Rimmerem žertovnou hru "Najdi ponorku", ale já toho chlapa prostě žeru..
Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosí a pokud snad objeví se nepřející vesničan, nechť brokovnice má jej kvapem skosí.. Můj oblíbenec Vic Regan jako asociální Harmonika na gruntu farmářky Jill, co se živí ukládáním kostlivců do skříní. Tentokrát se však nejedná o nádraží, ale o rodinné hodnoty, byť psychotickým terorem značně pokřivené. Slušná atmosféra sychravého venkova, přijatelná stopáž, občas zmatený střih a nepřesvědčivý finiš se septikovou koupelí. Pohled na rty majitelky farmy napovídal, že bodaví ovádi hovězí umějí být pěkné mršky..
Vampire Hunter D (2001)
Kdopak by se vlka bál (2008)
Velký (1988)
Ohnivé nebe (TV film) (2005)
King Kong (1976)
Domina (TV film) (2009)
Hrdinové a zbabělci (2007)
Tajný agent Jack T. (1997)
Mechanik zabiják (2011)
Elitní zabijáci (2011)
Temný úsvit (2006)
Ali G Indahouse - Film (2002)
Zlatý kompas (2007)
Trable prcka Binka (1994)
Milenci a vrazi (2004)
Lovci hlav (2011)
Potkat toho norského Napoleona při nočním traktorovém venčení Zdeněk Srstka, infarkt by ho neminul.. Režisér Morten Tyldum ukázal, jak se buduje reputace a díky jeho černohumornému "Fargo" kousku zase cítím na lících tu příjemnou krutost severního větru. Takový David Fincher začíná nejspíše litovat, že nepřišel na svět v nějaké skandinávské porodnici - možná by se pak dostával k scénářům "na tělo" z první ruky..
Marie Antoinetta (2006)
Pátrací eso (1992)
Skyline (2010)
Zrůda (2003)
Dream House (2011)
Krvavý příliv (1995)
Soukromá válka pana Wilsona (2007)
Moucha (1986)
Musíme si pomáhat (2000)
Catwoman (2004)
I Spit on Your Grave (2010)
Vanishing Point (1971)
Jana Eyrová (2011)