Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (4 850)

plakát

Abbott a Costello: Afrika volá (1949) 

V Americe 40. a 50.let minulého století nebývalé populární duo, vycházející z tradic burlesky a vaudevillů, se tentokráte vydalo do Afriky (ve studiu v LA), aby nás svou parodií na safari žánr donutilo puknout smíchy. Vše založeno na groteskových skečích a premise, že si cvalík Costello permanentně sedí na vedení (kolega Abbott je na tom se zapalováním o něco líp). No co vám budu povídat, vtipné je to asi tak, jako když se na výpravě v Africe zeptáte vůdce domorodého kmene, jestli jsou v jejich kraji nějací lidojedi a on vám odpoví, že ne, že posledního snědli včera..

plakát

Abeceda (1969) (studentský film) 

Zvuková složka na odvoz do Bohnic. Pouštět tohle dětem ve druhé třídě při výuce abecedy, tak podříznou paní učitelku a poté hromadně vyskáčí z oken. L jako Lynch..

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Kamenný Abe ve svém washingtonském památníku musel uznale kývat hlavou, jakého z něj udělali frajera a snad to bere i jako omluvu od T.Burtona, že na jeho místo kdysi posadil opici.. Producentské zadání znělo jasně: „Timure B a tak dále, my wanted něco jako tvoje Wanted!“ A Kazach Timur se dal do práce. Nadhled nechal někde v bývalém Sovětském svaze, diváka po čase zahltil otravnou bullet-time akcí, přidal své oblíbené vláčky a mašinky, vyjma D.Coopera použil jako herce jen šedé myši (snad aby jeho jedinečný styl vynikl) a zřejmě až do dna si vychutnal trpkou chuť scénáře, který především v propojení dramatické a akční roviny působí značně bezradně. USA by měly poděkovat tím způsobem, že by Stephen Sommers natočil v Rusku snímek Alexander II. Nikolajevič: Lovec krajně levicových kostějů. U nás by pak šlo za zbylé peníze udělat hradčanské indie Václav Klaus: Lovec kuličkových per, ale to už bychom vlastně opustili žánr fikce..

plakát

Absolutní moc (1997) 

Když Clint jako svědek prezidentské zvůle rozjíždí svůj vlastní proces impeachmentu, je jasné, že se v Bílém domě chystá úklid. Personální i koberců.. Na jedné straně hvězdné obsazení, nepřenosný devadesátkový feeling a pár interesantních scén (za zrcadlem, první setkání polda Harris - good thief Eastwood, taneční konverzace), na druhé uspěchaný konec, logické nesrovnalosti a možná až příliš prostoru na úkor jiných postav pro krále převleků a mizení ve stylu produktu plynatosti uprostřed vánku. Konkrétně v tomhle měl poslední slovo nejspíš pan režisér.. Richarda Jenkinse mám v úctě, ale role nelítostného nájemného zabijáka mu poněkud nesedla. Při odstřelovačské akci to vypadalo, že ublíží spíše sobě..

plakát

Absolvent (1967) 

Takže takhle, Benny? Nejdřív se naučit na starém kole a pak zvolit novější model ze stejné fabriky? Tak prvoplánový Absolvent naštěstí není - satira protkaná symbolikou, vzdorem proti puritánství, snobismu a zkostnatělé společnosti, nadnášena héliem Scarborough Fair a přinášející poznání, že nejvíc se člověk naučí až na školním institutu s nejistou budoucností zvaném Život. Formou skvělé (kamera R.Surteese!), ale nějak se mi nepovedlo hlouběji proniknout do mladické revolty, která je vedena z Alfy Romeo Spider od rodičů..

plakát

ACAB: Všichni policajti jsou parchanti (2012) 

Těžkooděnci tvrdý chleba maj. Na CzechTechu si podají pokojného technaře pod vlivem luny a hned se mluví o Poláčkově knize Bilo nás pět, na stadiónu zažívají své Any Given Sunday, když stojí mezi dvěma tlupami divé zvěře, co spojuje vytetovaná láska ke svatému písmu (Always Carry A Bible) a občas musí vyklidit nějaký ten nepionýrský tábor - to všechno se musí zákonitě odrazit i do osobního života.. Film s tématikou, kde mají všichni pravdu a přitom se ošklivě mýlí. Zdá se mi, že Sollima honí vidličkou po talíři příliš mnoho špaget (tifosi, imigrační problémy, špatný politický i policejní systém, sociální svízele, neonacismus, rozvodové tahanice), ale pořádně nabrat se mu podaří málokterou. Na jeho obhajobu, nikdo po něm nevyžadoval řešení otázky stoupajícího extremismu v západní Evropě, vždyť na něj zatím nepřišli ani ti, co jsou za to placení.. Oceňuji zasazení příběhu do Itálie, potažmo Říma, kde je vzhledem k historickým souvislostem ideální podhoubí pro eskalaci podobných problémů. Stačí si vzpomenout na Paola Di Cania z Lazia, jak ukazuje fanouškům, v které výšce se asi tak nachází břevno branky..

plakát

Accident Man (2018) 

Nepovažuji se za odborníka přes Adkinsovy filmy, ale tohle musí být jeho suverénně nejukecanější. Vždyť on zavře hubu jenom tehdy, když se bije (ale stejně u toho ještě stačí nahlas přemýšlet)! Chvílemi jsem měl sto chutí dát mu přes pusu náplast.. Když se Jesse Vejprask Johnson drží toho, v čem je z historického hlediska průměrný (akce), má i díky obsazení divákovi co dát. Chraň nás ale zdrátovaný Darth Maul, když si začne hrát na Guye Ritchieho a ládovat do nás svérázné charaktery a břitké dialogy z britského podsvětí. Zaplať pánbůh dvojnásobnou taxu za Raye Stevensona a jeho královský mluvený projev, obzvláště když s noblesou a humanismem alžbětinského divadla pronáší slovo „cunt“.. Statham se nemusí vracet, pro konkurenci v domácím rajónu tohle zásadní průlom nebude..

plakát

Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) 

Doktor Dolittle mínus lékařský titul a schopnost rozumět řeči zvířat, plus průkaz detektiva a lehká mentální retardace. Nenechte se zlákat názvem, protože zvířatům patří maximálně desetina stopáže - zbytek zabírá gumové tělo na šňůrkách, gymnastická prostná s ksichtem a živelné chování idiota. Carreyho v této poloze zkrátka nemusím a může otvírat svou, nedá se napsat nic jiného, než tlamu, klidně tak, že by pozřel archu, jejího kapitána i všechny páry zvířecích pasažérů. Ano, i tchoře.. Zlatý Frank Drebin - ten mi rozdal smíchu mnohem víc a ani se přitom tolik neunavil..

plakát

A co když je to pravda? (2005) 

Kašlu na to, že duch hází stín, sedá si na postel, nenosí Hopkirkovo bílé sako a neumí to s hrnčířským kruhem - tohle je cajdák! Cajdák, po kterém mi doktorka Elizabeth bude muset změřit hodnoty cukru v krvi. Cajdák, po kterém chci při skromném obřadu v kapli říct M.Ruffalovi své ano. Cajdák, který má společného s hlavní hrdinkou to, že dlouho zůstal na půli cesty (k dobré romantické komedii) a jenž je průhledný jak hlava tenisové rakety bez výpletu. Slzami jsem promáčel dva balíčky z desetikusového paklu Big Soft, abych se v jednom okamžiku dějového zvratu zařekl, že pokud dojde k hudlanovému "vzkříšení" ala Šípková Růženka, tak zbytek kapesníků sním. Tři dny jsem je ze sebe dostával...

plakát

Action Jackson (1988) 

Foley, Jackson, Robocop.. Hm, ten Detroit musí být absolutně prost kriminální lůzy.. Akční komedie prostého scénáře je zářným příkladem klišé filmů podobného ražení (degradovaný policajt a jeho přísný šéf, prostitutky na policejní stanici, či zloduch, který v nevhodnou dobu volí místo činu mluvený projev).

Ovládací panel
116. nej uživatel Česko
196 bodů