Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (4 871)

plakát

Návrat do budoucnosti III (1990) 

Na popud Foxe mají Zemeckis s Galem zařazenou westernovou trojku a túrují motor DeLoreanu, dokud je žhavý. Zachraňuje se pověst Clinta Eastwooda, Biffovo pokolení zase dostává naloženo a potomek raketového inženýra von Brauna se kvůli lásce i výjimečně učeše. Není se co divit, protože jeho lejtka by rozžhavily kotel lokomotivy víc než speciální antracitové palivo! Baví mě v tom lovit Silvestriho temné tony ala Predátor i nuance kauzality, byť to s nimi mám stejně jak Marty McFly.. „She's not gonna understand that, Doc. Hell, I'm in it with you and even I don't understand it..“

plakát

On se bojí (2023) 

„I really thought I was gonna die, my whole life..“ 2023: A Neurotic Odyssey? Sám autor to vidí jako „nightmare comedy“ či chcete-li židovského Pána prstenů (to břímě, co se nese do Hory osudu, je zřejmé). Pro mě to bylo něco jako Plavec s Burtem Lancasterem. Surrealistický návrat domů přinášející poznání, tentokrát mezi vlnami výčitek, skličujících obav a následků nejen porodních traumat. Beau, ty nebohý úzkostlivý chlapče, jak já ti rozuměl.. Aster se rozhodl pokračovat v polarizaci přijímání svého díla a je mu to zjevně jedno. Jen aby nám za chvíli neimplodoval jak Aronofsky..

plakát

Poslední adresa (1970) 

Moc vlivných svede dohromady zajímavý pár. Sensitivní velké dítě Jobert, které si z Cestujícího v dešti sebou vzalo hezké nohy a houževnatého drsňáka Venturu, co pod psíma očima až nečekaně často vyloudí úsměv. Poslední půlhodina to zvedá nahoru ať už syrovou pouliční rvačkou, při které cítíte každý úder či finálem, které odkryje zranitelnost zainteresovaných a přinese deziluzi z pocitu zneužití a ztráty. Teda jak u koho. Leonetti mi připadal, že je rád, že netrpí sám.. Asi je jasné, kde si Robbie Williams „půjčil“ začátek k Supreme..

plakát

Velká španělská loupež (2021) 

Možná jsem stará konzerva, ale v žánru budu raději preferovat procedurální pornografii ala tichá akce před rvačkou mezi muži, dívání se pod ruce, když Belmondo se Sharifem pasou po kořisti či Caanova poctivá práce zloděje s autogenem než tohohle Karlíka a továrnu na heistová klišé. Protagonisté vedení přes vysílačku a hacknuté kamery, last second záchrany, ochránci lupu s podezřením a bezmocí, marně stíhaná elegance Dannyho skorotuctu a jezuité, co si ohřívají dlaně nad Murphyho zákony. Ostatně, co je to za loupež, když o jejím zdárném konci musí rozhodnout pravačka Iniesty..

plakát

Nefarious (2023) 

Zatímco schránka, pokud má věci zrovna pod kontrolou, chce žít, zlý parazit vyhlíží její smrt a chce jít o hostitele dál. Zřejmě proto se tam tak často mluví o Carpenterovi.. Až na jednu noční grilovačku se jedná o konverzační christian drama, které řeší všudypřítomné dobro a zlo, či chcete-li Boha a Ďábla a při tom se snahou neurazit přemítá, jak pod různou optikou mohou být tyto pojmy relativní. Nač to všechno ale balit do teologie, když stačilo říct, že my všichni jsme jen ignorantské pytle masa.. Dva nové poznatky jsou, že se Flanery přihlásil do klubu vězeňských chameleonů k Nortonovi a že poslední jídlo odsouzeného k smrti se musí vejít do 25 dolarů. To by Kašpárek s Forejtem nedali..

plakát

Hořící kříže (1988) 

White supremacy and filmmaking weakness. Duo Winger, Berenger jakožto agentka v utajení a rasista k ukojení, možná bylo divácky atraktivně navrženo, ale další dvojice Costa-Gavras, Eszterhas jim utnula tipec. Nerozhodnost, jestli točím thriller, kriminální drama, nebo politicky film, soutěžila s momenty, kdy na stojící rozum najížděl kombajn. Je zajímavé, že milý kapitán Stottlemeyer z Monka hrál na přelomu osmdesátek a devadesátek jen zrůdy a nebetyčné svině..

plakát

Kdyby radši hořelo (2022) 

Strach z neznámého, přicházení o svobodu pod octovým eau de toilette a narcistní pocit, že sám nejlíp vím, jak to je, protože selský rozum a zkušenosti. Pocta českému frustrovanému lidu a Baldům v rozpuku, které navzdory tématu nesluší ty extrémy v dějových zlomech a vykreslení figurek. Tempo odpovídající prostoru, kde zdechl pes, Krobot jedoucí Krobota v módu dezolé, mizanscéna pro všímavé i Scooter při závěrečných titulcích na to nicméně dávají osobitý punc. Řidič dodávky zastavený na checkpointu domobranou to shrnul trefně. „Co ste za čůráci..?“

plakát

Hypnotik (2023) 

Narkoleptik.. Fichtner zase jako princ zlořádu ala Drive Angry, Benny se tváří, jak kdyby mu JLo zakázala jít na zápas Red Sox a někde od chvíle, kdy se s vláčky na nebi začalo nolanovat, to přišlo o originalitu, funkčnost a veškerý můj zájem. Když Rodriguez utnul recyklaci vtipu o sázce a pochcaném barmanovi, napadlo mě, že je čas na nějakou jeho autobiografii rekapitulující kariéru. Název by byl From Dawn Till Dusk..

plakát

Lednový muž (1989) 

Půl filmu před námi schovávají, jaké má Klineův do služby povolaný detektiv extra schopnosti (víme jen, že umí dostat ženu do postele v průběhu prvního rande) a pak se konečně vyjeví, že je to newyorkský Monk, který na to jde přes prvočísla, hvězdnou oblohu a hasičskou náturu (když všichni vybíhají ven, on jde dovnitř). Žánrově i svou povahou je to podivně neukotvené a rozhodně to není čistokrevná komedie. Způsob vedení vyšetřování je spíše úsměvný a akt dopadení pachatele má blízko k frašce, nicméně jako jednorázová zábava s kvalitním obsazením to poslouží dobře. Z postav nejvíc zaujal Aiello jako standardně ukřičený policejní šéf, který šel proti dvěma klišé. Nebyl černý a v častém stavu rezignace ani vlastně ukřičený.. P.S.: Co by to byly za osmdesátky, kdyby jste u hudby při závěrečných titulcích nepoznali, že jsou to osmdesátky..

plakát

Zproštění viny (1978) 

Zprostředkovatel Boha je lapen do pasti zpovědního tajemství a falší naplněný kajícník si s ním pohrává jak s přirozením. Není se co divit, že kromě Zdrávas Maria bude rozhřešení obsahovat i práci s lopatou.. Celkem zajímavé vyvrcholení, které potvrzuje, že se otec Goddard nestřehl vlků v rouše beránčím, ale dokážu si představit tu cestu k němu mnohem atmosféričtější a vedenou rozhodnější rukou. Je zarážející, jak si ne naplno hrající Burton maže ty ostatní herecké hochštaplery na hostii..