Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Návrat

Návrat (2003)

Můj návrat ke kořenům ruské kinematografie proběhl právě skrze Návrat. Absolutní katarze. Po dlouhé odmlce ve sledování ruské kinematografie jsem měla radost z toho, že se v Rusku ještě stále natáčejí silné filmy, které ač ne podle amerických blockbustrových pravidel mohou zabodovat u více lidí právě svou opravdovostí, silou prožitku. Můj novozélandský kamarád prohlásil tento film, na nějž jsem ho pozvala záměrně, za svůj osobní film roku. Myslím, že to bylo někdy v roce 2006/7. Musela jsem mu dát za pravdu:-)

Stvořeni pro lásku

Stvořeni pro lásku (2000)

Stvořeni pro lásku jakoby byli stvořeni skrze hudbu a efemérnost okamžiku... po jehož odeznění vám však stále zní v uších evropská hudba a zvuk tříštících se kapek asijského deště... a k tomu, jako bych začala rozumět čínštině... myšlenka "Nebudeme jako oni" mě oslovila celoživotně:-)

Zkrocená hora

Zkrocená hora (2005)

Z dopisu spřízněné duši po zhlédnutí tohoto filmu 12.11.2006: "...film Zkrocená hora. Musím se přiznat, že mne dostal!!! A to v absolutně pozitivním slova smyslu. Tak trochu jsem z upoutávek věděla, co mne čeká. Od Tebe jsem měla také určité avízo a musím se přiznat, že jsem se při oněch scénách neudržela dojetím, jak někdo může natočit něco takového tak věrohodně, že jsem se u toho tak trochu zpotila:-) Od toho večera jsem se utvrdila v pocitu, že láska jde mimo veškeré škatulky nebo naopak jimi prostupuje, jak se jí zlíbí... Taky mne dostal ten fakt, že někdy musí někdo skutečně umřít, aby se někdo jiný rozhoupal k činu..." Dnes, kdy vkládám tento komentář (24.6.2009), se na to dívám stále stejně... Nezapomenutelný film! A mezitím nám skutečně umřel Heath Ledger. Jak příznačné...

Kdysi byli bojovníky

Kdysi byli bojovníky (1994)

Jestli jste někdy viděli, jak před zápasem válí novozélandští ragbioví hráči svůj "zastrašovací rituál", tak už budete v tomto filmu chápat mnohem více. Nebo naopak! Filmová lahůdka, která mne zasáhla na hodně dlouho.

Zimnice

Zimnice (1995)

Pokud věříte na skřítky a vřeštivé hlasy islandských neviditelných sirén, je tento film pro vás právě jako stvořený... Když si k němu přidáte zimou přes závěje klopýtajícího Japonce, jenž sem přijede vykonat pohřební rituál za své tragicky zemřelé rodiče, je o zábavu postaráno. U filmu mě kolikrát napadlo, jak jsou si ostrovní národy v lecčems podobné... Aspoň v té určité kulturní homogennosti, jež často vychází z jejich přírodní i přirozené izolace... Škoda, že tento film u nás ještě nikdo nevydal na DVD. Nebo že by už ano? Je to tak dva roky zpátky, co jsem ho sháněla... S odstupem pár let potvrzeno, ne nikdo tento film u nás zatím nevydal, takže jsem si ho nakonec nechala dovézt přímo z Islandu jednou dobrou duší... Budiž jí jsou trollové příjemně nakloněni za tento skvělý počin:-)

Vůně zelené papáje

Vůně zelené papáje (1993)

Když se řekne vietnamský film, vždy se mi jako první vybaví tento absolutně minimalistický snímek. Jako by s vůní zelené papaje ožily vzpomínky na Vietnam, ve kterém člověk nikdy nebyl... na Vietnam, jak ho neznáme... ještě teď po letech se mi vybavuje minimalisticky zachycený chlapecký palec u nohy na okraji vědra s vodou... Jako když se člověku s určitou vůní parfému přehraje před očima život vzdálených vzpomínek... Taková je i Vůně zelené papaje. Proto pět hvězdiček.

Na křídlech slávy

Na křídlech slávy (1990)

Škoda, že režisér Votoček nenatočil více filmů... Tento film jsem hltala od začátku do konce... Nádherné podobenství o pomíjivosti lidské slávy... I nápad ráje jako ostrova, v němž jednotlivá patra hotelu, který se na něm nachází, představují jednotlivé kruhy slávy - čím vyšší patro, tím více upadá daná osoba v pozemském světě v zapomnění... V horních patrech hotelu už jsou to jen takové podkrovní krcálky, kam táhne všemi otvory... To Einstein v prvním patře si stále užívá svého nerušeného pohodlí... Peter O´Toole a Colin Firth v nezvyklých polohách, které daly vyniknout jejich herectví. Toolovi tomu, co mu ještě zbylo. U Firthe si stále myslím, že to je jedna z jeho nejpůsobivějších hereckých kreací společně s Valmontem, tedy pro mě:-) Filmu nechybí humor, napětí a zvláštní konečné vyústění... P.S. 2.8.2010 dodávám, že další životní roli předvedl Colin Firth ve filmu Dívka s Perlou a hlavně v Single Man.

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (2003)

Film, který mě oslovil jako žádný jiný. Slovy nevyjádřitelný, jelikož se v něm na mnoha úrovních v průběhu proměn ročních období jeden dobírá základních pravd o sobě... A kolikrát se nechtěně pousmějete nad krutostmi malého kluka... Paradox...

Syriana

Syriana (2005)

To, jak do sebe na konci všechno tak perfektně zapadne, je velmi znepokojující. Film, který není na efekt, což dokazuje též hudba Alexandra Desplata, jež ho nádherně podbarvuje. Nevyčnívá nad film, nesnaží se z diváka vytlačit slzu, a přesto je vždudypřítomně zneklidňující, chvějící se jako písečná zrnka v pouštním větru...Navíc se mi líbí, že v tomto filmu ani jedna filmová hvězda neplatí za filmovou hvězdu, jelikož jsou v něm hvězdami všichni zúčastnění - známí i neznámí herci. I proto, dle mého soudu, působí film velmi soudržně.

Kukačka

Kukačka (2002)

Tak dnes jsem tento filmeček zhlédla s velkou chutí podruhé a prostě smekám před jeho tvůrci - minimalismus v tom nejryzejším slova smyslu. Babylonština na laponsko-finsko-ruský způsob... Pro jazykového fandu, jakým jsem, je to vyloženě jazyková filmová lahůdka... ještě že byl film opatřen českými titulky :-) - příště by však rozhodně stálo za to podívat se na něj bez titulků a na vlastní kůži si tak zažít tu změť jazyků, aniž by člověk rozuměl slovům... o to více by se pak musel zaměřit na intonaci, gesta, oční kontakt... Ještě mě v souvislosti s tímto filmem napadá, jak moc tu filmový hrdina Veiko boří svou mnohomluvností to zažité klišé o "nemluvných Finech", na němž staví ve většině své filmy Aki Kaurismäki...:-) I když je pravda, že v Kaurismäkiho filmech se obecně moc nemluví, ať už se odehrávají kdekoliv...