Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (2 457)

plakát

Nech svět světem (2023) 

[90%] Vidím, že mé hodnocení je hodně nadšené, ale já si prostě nemohu pomoci. Postapo filmové témata mám rád a zde to bylo pěkně nepředvídatelně, chováním postav a ke konci i docela temně pojato. Jasně, je to dlouhý film, ale mě utíkal docela svižně. Chápu, postavy zde působí podivně a zejména postava, kterou hraje Julia Roberts mě docela štvala, ale zahrála to dobře. Takový Ethan Hawke zde byl zmatený jak včela, Mahershala Ali zas takový divný apod … Dokázal jsem se do té situace vžít, kdy není úniku, kam utéci a jen dřepět v tom velkém domě … Po technické stránce to bylo víc než slušné. Třeba záběr na couvání autem, kdy proti vám jedou nekontrolované vozy. Napínavá scéna s jeleny apod. Takže méně jak 5* opravdu dát nemohu. Ty dialogy byly dobré, i když jsem si taky chvílemi říkal, co je to za divné postavy. Prostě běžní lidé … Víc k tomu asi nenapíši, netflix mě potěšil. Chápu, že to není pro každého, ale já jsem nadšen!

plakát

Sly (2023) 

[100%] Sylvester Stallone patří z celého filmového světa mezi mou absolutní topku! Je pravda, že podobných oblíbenců mám opravdu hodně, kdysi jsem hltal i Stevena Seagala a podporoval i jeho horší, béčkovější filmy po r. 2002, ale Stallone je prostě jen jeden. Ten člověk dokáže tak skvěle a upřímně sehrát většinu svých rolích … Rocky a Rambo – to jsou jeho 2 ikonické role – filmy, na které se mohu dívat opakovaně a spoustu jiných. I jeho novodobá éra filmů - myslím jeho restart klasik je jako je šestý Rocky nebo čtvrtý Rambo z let 2006 a 2008. Následují Postradatelní apod. No nic, to bych tu psal ještě asi hodně dlouho. Tento dokument mi sedl ještě o ždibec víc jak nedávná Arnoldova třídílná dokumentární série. Sly zde líčí své těžké dětství a mládí, kdy velmi neúspěšně začínal s hereckou kariérou a proslavil ho až první Rocky. No a tak pokračuje dál ve skvělém vyprávění od samotného Sylvestera. Dokument ve mně vyvolal určité emoce a celkově je to hezky odvyprávěné, co víc k tomu dodávat?

plakát

Gran Turismo (2023) 

[90%] Kino mi uniklo … No, nevadí, i tak jsem si to v pohodlí domova užil do syta! Tohle téma je možná už trochu ohrané, ale zde jsem po celou dobu sledování měl úsměv na tváře. Dle traileru mě ústřední klučina, co miluje závodění na konzoli moc nezaujal, bál jsem se, že bude moc otravný a nafoukaný. Naštěstí se to nestalo a ve filmu si mě neskutečně získal. K tomu mu sekundoval jako trenér David Harbour, který mě bavil snad ještě více! Zato takový Orlando Bloom mě zde moc nebavil, resp. jeho arogantní postava, ale sehrál to asi dobře, to zas jo. Technická stránka filmu je dokonalá, skvělé závody … Mělo to i velké napětí, a i jsem tu zažil pár dojemných chvil. Na toto téma tu máme spousty jiných filmů viz Rivalové apod., které jsou asi objektivně lepší, ale mě tohle sedlo jak ulité a nemůžu hodnotit jinak než plným počtem hvězd.

plakát

Těla (2023) (seriál) 

[93%] Sedlo mi to jako ulité! Podobnost s DARK jak tu někteří píší tu určitě je, ale já bych to moc nesrovnával. Oproti DARK je tohle mnohem srozumitelnější – zde jsem snad vše podstatné pochopil. Od začátku mě to navíc vtáhlo do děje a postav. Napínavé to bylo od začátku do konce. Ani ta homosexuální linie mezi tím novinářem a vyšetřovatelem mě nepohoršila. Poslední dva díly se tempem umírnily, ale vysvětlilo se tam vše podstatné. 4 dějové linie – ani nevím, která mě bavila více. Dál se o tom nebudu rozepisovat, každého to asi až tak neosloví, ale u mě tentokrát Netflix zabodoval.

plakát

Saw X (2023) 

[97%] Viděno v kině. Musím se přiznat, že toto jsem opravdu nečekal. Jsem velký filmový fanoušek, spoustu filmů a seriálů dost emotivně prožívám a filmová a nyní již nekonečná, hororová a drastická série SAW k nim rozhodně patří. Asi bych se rozepsal na několik stran, jak pro mě tahle sága moc znamená. Ano, je to brutální, po letech jsem trochu víc vyměkl, tak jsem se trochu nového dílu bál, abych to zvládl bez újmy, ale v pohodě. Tento nový SAW X mě překvapil především tím, že nějaké drsné a krvavé pasti tu byly až na nějakém třetím či čtvrtém místě. Celé to bylo o hlavní postavě Johna Kramera, kterého zde hrál opět skvělý Tobin Bell, který je pro tuto roli prostě stvořen. Tento nový přírůstek SAW je tvořen nejen pro fanoušky, ale i pro běžné diváky, jak je vidno dle poměrně slušných ohlasů a recenzí. V první cca třetině se tu buduje příběh o nemocném Johnovi, který se tak po víc jak po půl hodině nepříjemně dozví, jak ho ti rádoby lékaři v Mexiku podvedou. V tom bodu, kdy s ním vyjebali, jsem opravdu Johna litoval, bylo to fakt hnusný. Proto jsem Kramerovi fandil jak rychle je s pomocí svých následovníků pochytal do HRY! Amanda tu hraje od cca 45 – 50 minuty, takže plnohodnotnou roli zde má. Stejně jako Johnovi jsem i jí zde fandil! Oběti, kteří zde hráli hru jsem vůbec nefandil, max u jedné, která chudák zemřela, i když se docela snažila, ale holt jí chybělo pár vteřin času. Celé to na mě po první půli snímku působilo tak napínavě a osudově ze strany ústředního Johna Kramera – prostě jsem mu nemohl nefandit. Všech těch několik hráčů, co uvrhl do hry spolu s Amandou – ti všichni si to zasloužili oprávněně. A k tomu ten finální twist, který dle recenzentů a tvůrce filmu neměl přijít. A já jsem byl mile šokován jak ta skvělá pointa na mě ve finále tak zapůsobila. Především jak si jedna z postav nečekaně musela zahrát hru. Tobin Bell to zvládl totálně se ctí. Stejně jako Amanda, kterou zde hrála opěr Shawnee Smith. Novější herci  - super. O soundtrack se opět postaral výtečný Charlie Clouser, kterého si budu opět poslouchat ve své MP4ce. No, co si budeme povídat, na mě to působilo hodně osobitě. Byl to prostě film o Johnu Kramerovi– jeho dramatické poloze a povedlo se to na výbornou!  Finální pointa tu byla, a to hodně povedená! A k tomu to mělo po titulkovku a pozor, byl v ní S P O I L E R jako HOVADO! Hoffman se tam objevil a já se kurva radoval jako malé dítě. K O N E C SPOILERU! Už aby vznikla „JEDENÁCTKA“ ! Snad v dalším SAW projektu dostane prostor detektiv Hoffman nebo dr. Gordon či další ze starších postav …

plakát

Kobra 11 - Bezbrannost (2022) (epizoda) 

[100%] Neskutečně mě tento devadesátiminutový díl kobry 11 dostal do kolen! Zřejmě jsem to hodně prožíval, ale to téma bylo naprosto skvělé. Sekta, která vytvoří web zaměřující se na nenávist vůči ženám – to bylo konečně něco zajímavého, než sledovat zničená auta po desítkách apod. Navíc to bylo zajímavě točeno – přítomnost, kdy Semir sleduje se zděšením, jestli jeho těhotná dcera Dana přežije těžkou nehodu a do toho Semir vypráví své nové přítelkyni, jak byl ve vězení. Konečně jsem se dozvěděl jak se Semir dost z té basy. I ten Semirův vztah k té mladé psycholožce, která mu pomohla se z toho pekla tam dostat a dát mu naději. Právě proto si Semir vzal ten případ tak k srdci, když tu mladou psycholožku unesli. Vicky mi přirostla víc k srdci, stejně jako zbytek novějšího týmu centrály Kobry 11. Víc k tomu asi nenapíši. I konec mi přišel dost napínavý. Takže mě mrzí, že se těch dílů, resp. 90 minutových filmů bude točit už méně, ale alespoň se na to budu těšit. Přeci jen bych mého hrdinu z dětství Semira ještě párkrát rád viděl!

plakát

Oppenheimer (2023) 

[90%] Viděno v kině v IMAXU 2D 70mm! Na tento film jsem se opravdu těšil. Jsem takový filmový fanatik, který se dívá na trailery delší dobu před premiérou opakovaně! Oppenheimer byl přímo vzorový příklad. Už jen ten hudební podkres v traileru mě neskutečně imponoval! Co se týče Christophera Nolana jako režiséra. Musím uznat a nestává se mi to často, že mé hodnocení k jeho některým filmům musím v brzké době trochu upravit. Kupříkladu Interstellar mě poslední dobou tak baví, že mu musím z 4* zvýšit na 5*. Naopak Tenet, tam asi 1 hvězdu seberu. Nebo prostě uvidím. 😊 Nolan je docela složitý a rozhodně nevšední režisér. Jeho filmy si člověk musí pustit víckrát, jednak aby je pochopil a jednak aby si utvořil nějaký pevný názor. No nic, nyní k tomuto nečekaně zajímavému filmu Oppenheimer, který má v kinech takový úspěch, a to zejména v tomto IMAX 2D 70mm formátu! Do kina chodím často, proto mě překvapilo, že je o tento film takový zájem. Především v tom IMAXU. Už jsem si i říkal, sakra tak zajdu do jiného cinema city, ale měl jsem z toho dost provinilý pocit, tak jsem přeci jen pak dorazil do IMAXU, zbyla na mě 5 řada, a to úplně vlevo, ale přežil jsem své místo v pohodě a film si užil! Efekty a ozvučení v tomto formátu byly prvotřídní, zejména v první půli snímku. Film bude dobrý i určitě bez toho, ale v tomto provedení je to špička! Dějově je to zajímavé, ale je to točeno tak poutavým stylem, že jsem neměl šanci se nudit. Nolan je prostě borec. Navíc krom skvělé režie film tahá jednoznačně ústřední postava Roberta Oppenheimera, kterého hraje Cillian Murphy, který mě začíná poslední dobou dost bavit! V minulosti jsem ho až tak moc nemusel, sem tam v nějakých menších rolích hrál a tak. Jenže nedávno jsem začal sledovat seriál Gangy z Birminghamu a tam mě jeho postava rovněž bavila. Tento snímek má mnoho známých herců, nechci zde jmenovat všechny, ale vedle Murphyo mě třeba dost zaujal Robert Downey Jr. Nebo Emily Blunt. Objevují se zde i známější tváře jako je Matt Damon apod. 180 minutová délka mi utekla docela rychle. Jediný menší problém jsem měl, že jsem byl zmaten tolika jmény postav. Zezačátku ani moc ne. Film totiž tvoří několik dějových linií. Jedna je třeba černobílá – to nebyl pro mě problém, v tom jsem se orientoval. Jen ty jména, to mi dalo zabrat. Třeba poslední cca hodina – to byl přímo konverzační orchestr při kterém jsem si napínal hlavu, abych vše podstatné pochopil. Jako celek jsem snad vše chápal, jen to prostě ještě musím víckrát vidět. Hlavně to řetězení postav v poslední hodině či půl hodině. Hudba byla poutavá, v některých momentech skvěle gradovala. Sice Zimmer je jen jeden, ale i tak to tento skladatel zvládl dobře, lépe než v TENETU. Takže, nevím, co k tomu ještě více říci? Žánrově to bylo takové netypické, životopisné drama s velkou myšlenkovou hloubkou, zaměřovala se to celkově na postavu Oppenheimera z několika úhlů pohledu + jako bonus ty skvělé výbušné efekty v IMAX formátu. Těším se na druhé vidění, který si určitě užiji i v pohodlí domova v TV. Už nyní se nemohu dočkat dalšího filmu od Christophera Nolana!

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

[92%] Viděno v kině. Paráda, doba hloupého covidu byla zlá, a to v mých očích především i kvůli filmům. Spoustu filmů se odkládalo a tento nejnovější MI je ukázkovým příkladem. V tu dobu jsem Cruise a celý jeho tým litoval, že museli točit v blbých podmínkách s roušky, a i sem tam pár herců ve vedlejších rolích museli vyměnit. Nyní k věci. Poslední dobou se mi velmi těžko hodnotí filmy a už vůbec nemám rád nějaké přiřazování, který díl dané filmové série je lepší, porovnávání s jinými atd. K téhle Mission Impossible série mám docela zvláštní vztah. Od třetího dílu mě to bavilo asi nejvíc. Jenže pětku jsem si pořádně oblíbil až po čase a především šestý díl nesoucí podnázev FALLOUT mi přirostl k srdci až po letech. No a tento nový díl Dead reckoning part one? Z kina jsem odcházel úplně nadšený. Během pár dnů jsem si srovnával myšlenky. Názor k horšímu jsem naštěstí nezměnil. Zápetkou a dějově je o ždibec lepší FALLOUT, ale ani u tohoto nejnovějšího počinu nemůžu být víc kritický. Celé to téma okolo umělé inteligence (ve filmu stále oplývané jako ENTITA) bylo víc než zajímavé, a především si to okolo toho udrželo myšlenku a nadále se odvíjelo svižné dění filmu. Prvních cca 30 min bylo dobrých, zaujalo to, i když to bylo trochu v některých scénách usekané, třeba akci v poušti bych trochu prodloužil, ale to je asi tak vše, co bych trochu upravil. Po těch zmíněných cca 30 min se teprve objevilo úvodní theme se skvělým a známým soundtrackem. No a pak film ubíhal neskutečně rychle. Tempo filmu, akce, vtip, napínavé momenty, skvělé herci včetně s nesmrtelným Cruisem – prostě lahoda. Někteří píší, že akce už není až tak originální a nová, ale vždyť už toho bylo natočeno dost, tak tyhle argumenty moc nechápu, prostě tu máme plno kverulantů. Třeba celá ta automobilová naháněčka je pěkně dlouhá, nápaditá, chvílemi vtipná, dynamická. Naopak temná a nervy drásající sekvence na tom mostě, kdy dojde k vypjaté a emotivní situaci je opravdu zapamatovatelná (nějak se mi podařilo zadržet slzy). No a velké finále s vlakem orient expres je rovněž působivé a i napínavé. Stejně tak Cruisův reálný skok na motorce je supr! Hudba od Balfeho není ničím originálnější, ale poslouchá se stále dobře. Herecké obsazení je na tom výborně, krom skvělého Cruise mě zde nejvíc bavila herečka hrající Grace. Společně s Tomem měli mezi sebou tu pravou chemii. Nechybí ani staré postavy jako je Luther, Benji nebo Ilsa. Nový záporák má své charisma a určitý respekt dokáže vzbudit. Potěší i navracející se postava Cartridge z prvního dílu. Co k tomu víc dodávat? Bylo natočeno už dost originálnějších akčních kousků z téhle série, ale i tak jsem nesmírně spokojen; těch 163 min mi uteklo opravdu rychle. I to skončilo relativně uzavřeně. Jako jasně, příběhově ne, ale hezky to vypadalo ke konci téhle první části. Nemůžu se dočkat už druhé části, které se snad dočkáme příští rok. Skvělá práce!

plakát

Arnold (2023) (seriál) 

[90%] ARNOLD, coby dokumentární třídílná, hodinová minisérie o známé herecké ikoně! První díl pojednává o Arnoldovi posilovací éře, kdy zahořela jeho vášeň ke kulturistice. Takže sledování, jak začínal s tímto odvážným životním obdobím bylo zajímavé. Druhý díl mapuje Schwarzeneggerovu hereckou kariéru, takže tu mámě opět mnoho zajímavých informací. Třetí epizoda je o Arnoldovi politické kariéře. No, jsem rád, že jsem tento třídílný dokument mohl vidět. I vzhledem k tomu, že jsem nedávno přečetl jeho životopisnou knížku Total Recall, tak je důvod k radosti, protože je to většinou odrecitované z té knihy. Víc k tomu nenapíši, já jsem spokojen! Zásadně nové informace jsem se nedozvěděl, ale i tak to byla pěkná podívaná, vidět mého velkého oblíbence Arnolda Schwarzeneggera! Super! ;)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

[90%] Viděno v kině v IMAXU ve 2D! Hurá! Po dlouhých 15 letech tu máme pátý a už určitě poslední díl téhle známé a skvělé série! Zatraceně, ještě si vzpomínám, jak jsem před 15 lety navštívil nyní již neexistující kino na Praze 4 na Novodvorské, kdy jsem byl unešený novým Indiana Jonesem. No, dost okecávání a nyní k tomuto pokračování. Co se týče docela dost negativních ohlasů, tak v tom zůstávám naštěstí svůj a téměř vůbec se tím neřídím a nenechám se odradit. To, že filmy poslední dobou nevydělávají je přece i tím, že návštěvnost kin plošně klesá díky dražším vstupenkám a především skutečností, že máme filmový svět všelijakých streamů, takže za nějakou krátkou dobu přistanou filmy, co jdou v kinech tam. No, ale i tak některé horší recenze na toho Jonese já moc nechápu. Spoustu lidí si tam stěžuje, že na Harrisona Forda je smutný pohled, nejen jeho viditelném stárnutí, ale i jeho postavou, která je zde osamělá a má určité ztráty. No já nevím, ale mě to celé přišlo v pohodě. Zkusím to zkrátit. Akce je skvělá, samozřejmě je tu dost CGI, ale přehledně a nerušivě zvládnuté. Akčních sekvencí je dost, jsou nápadité, velkolepé, dobrodružné. Úvodní cca 20 minutovka za druhé světové je parádní! Z počátku jsem si říkal, že některé akční pasáže jsou tmavší, ale přehledné byly, tak co. Digitální omlazení Harrisona Forda bylo naprosto skvělé! Takže si tu nebudu hrát na odborníka, abych si říkal, že mi to přišlo umělé, nepřišlo. Další pasáže na koni byla super, v Maroku, finální pronásledování v letadlech atd atd. Vše bylo technicky precizně natočeno. I pár humorných scén se zde našlo. Děj to mělo docela slušný, stejně jako herecké obsazení. Harrison Ford je samozřejmě hlavním tahounem filmu, kterému krásně sekundovala Phoebe Waller-Bridge, která mi zde nepřišla tak hrozná, jak někteří tvrdí. Mads Mikkelsen rozhodně nezklamal, stejně jako mnozí další. Jen toho Banderase zde dávat nemuseli, měl zde malou roli, a ještě ke všemu byla po chvíli hloupě ukončena – to snad byla jediná výtka filmu. Byl jsem zvědav hlavně na finále snímku, jak to celé dopadne a nyní zde vyznačím S P O I L E R, opakuji bude následovat SPOILER! Nakonec se potvrdily ty zvěsti, že se zde bude jednat o cestování časem. Taky že jo. A ten nápad, že se nakonec omylem vrátí do doby římské války byl teda zajímavý. I to setkání s Archimedem. A mimo jiné to vysvětlení, co se stalo s Indyho synem bylo docela rozumné, i když smutné. Stejně jako návrat Marion na posledních pár minut filmu. KONEC SPOILERU. Ještě zmíním skvělou hudbu od Johna Williamse, která filmu dodávala dobrodružnou stránku a krásně připomněla starší díly. Víc toho zde už psát nebudu. Abych porovnával, který díl je lepší apod., to je prostě nesmysl. Chápu, že to někomu nemusí sednout, pohoda, ale proč proboha za každou cenu něco pořád kritizovat. Oproti jiným současným filmům je tohle opravdu pecka! Starý dobrý Ford, pěkná technická stránka, jak kdyby to točil Spielberg a ani to finále mi nepřišlo přehnané. Takže děkuji celému týmu za vznik tohoto pokračování a budu se těšit na další vidění.