Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (2 453)

plakát

1899 (2022) (seriál) 

[85%] 1899 byl mnou docela očekávaný projekt, tak jsem si ho s rozvržením 4 dnů krásně vychutnal a ve finále jsem dost spokojen. Z těch 8 epizod se našla jen jedna, které jsem dal jen 3*, jinak jsem dal 4x po 4* a 3 po 5*. Poslední dva byly TOP! Podoba k seriálu DARK je zde víc než zřejmá. Mělo to obdobnou tíživou atmosféru spojenou se skvělým soundtrackem od Bena Frosta, který se podílel i na tom DARK. Opravdu, výrazná až deptající hudba, která se krásně hodila k tématu. Herecké obsazení mě docela bavilo, i když se tu našla nějaká ta výjimka. Nejvíc mě asi bavila ta ústřední ženská postava, kterou hrála Emily Bechaam. Dějově mi to nepřišlo tak složité. Třeba první dvě série Dark mi přišly také na pochopení v pohodě, ale ta třetí už mě moc nebavila, tam to bylo až moc zamotané, ale finální díl smysl celkem dával. No, nechci to s Dark už moc srovnávat. Tady opravdu není třeba nic extra kritizovat, mě to docela pohltilo. V závěrečném dílu to mělo několik zvratů, včetně poslední scény, která mě moc nepřekvapila, ale dobrý. Škoda, že to nemělo aspoň o 2 epizody víc. Trochu bych ještě doladil dějové linie k postavám atd. Ještě je třeba pochválit skvělou technickou stránku a veškeré předměty viz modelu pyramidy, ovladače a dalších věciček, které se podobaly i v tom Dark. Každopádně pevně doufám, že vznikne další série. Potenciál to určitě ještě má.

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

[95%] Viděno v kině v IMAXU ve 3D! Jsem ohromen, takto by měla vypadat pořádná marvelovka a ne to co se v dnešní době točí. A ani bych neřekl, že se jedná o klasický MCU film. Tohle mělo prostě svůj styl a vlastní přístup k celému počinu. A abych zde zmínil jednu podstatnou věc, tak první Black Panther z r. 2018 mi moc nesedl, prostě mě to nechytlo, takže jsem ho zařadil do lepšího koukatelného průměru. Chadwick Boseman mě jako Black Panther zaujal spíš v jiných MCU, kde měl tuto postavu na vedlejší koleji. Např.v CA: Civil war nebo v Avengers. Do kina se mi na tohle pokračování moc nechtělo, navíc bez Bosemana, který nedávno zemřel na těžkou nemoc. No, ale po skončení jsem odcházel ze sálu šokovaný jak moc mi to sedlo. Hned od začátku to bylo docela dojemné, jak se rozloučili s postavou Panthera. Jsem rád, že to ve filmu udělali, že zemřel na nemoc, než aby to bylo vymyšlené nějak jinak. I úvodní MCU theme bylo fotky věnováno pouze jemu, takže super. No a poté se film začne rozjíždět a já se bavil po celou dobu. Bavily mě postavy, nejvíc asi Danai Gurira, kterou znám nejlépe jako Mischone z TWD, dále Letitia Wright a další. Takový Freeman měl zde takovou zbytečnou roli, ale ok potěšil. Hlavní záporák mě též bavil, a i jsem místy chápal jeho důvody. Akce byla rozhodně dobrá, mnohdy velkolepá, a především byla spojená se skvělým hudebním doprovodem. Goransson u mě zabodoval. Tak dynamická a výrazná hudba spojená s různými songy – to nemělo chybu. I mi to přišlo chvílemi dost napínavé. Tak já nevím, víc se rozkecávat nebudu. Oproti jiným MCU je to dost netypické. Žádná postava mi zde nebyla lhostejná a ani mi nevadilo, že hlavní hrdinka byla mladá žába a prala se jak dospělej … Takže pecka! A ani mi nevadilo delší stopáž - tempo to mělo velké. Těším se na další vidění a eventuální trojku v podobném duchu byl uvítal.

plakát

Jeden z nás lže - Série 2 (2022) (série) 

[70%] První série mě téměř nadchla. Opravdu výborný nápad o kontroverzním studentovi střední školy jménem Simon, který rozehrával jakési intrikářské hry. No a tato druhá série hned přímo navazuje na tu první. No, co si budeme povídat, je to už tak trochu nastavovaná kaše … To pravé napětí a flashbacky okolo Simona jsou pryč. Máme tu nového vyděrače, takže příběhem to už tak zajímavé není, ale i tak mě to celé bavilo. Hlavně postavy, které jsem si oblíbil z první řady. Nakonec tu nejslabší možnou 4* dávám. Opět je zde LGBT téma mezi spolužáky požehnáno, ale vzhledem k tomu, že mě postavy zaujaly, tak mě to až tak nepohoršovalo. Finální epizoda je dobrá, a i ta pointa dává smysl. Jsem zvědav, jestli vznikne ještě třetí řada. Docela bych jí uvítal.

plakát

Jeden z nás lže - Série 1 (2021) (série) 

[85%] Sakra jo – tohle se povedlo. Miluji odhalování pravdy; kdo je vrah, jaká bude asi pointa apod. Trochu mi to připomnělo SCREAM, ale opravdu jen vzdáleně, žádné bodání nožem zde nenalezneme. Máme střední plnou studentů zapadající do dnešní doby. Instagram, mobily, drogy, alkohol, sex, nevěry, intriky, lži, vztahy, … A rozhodně je zde jak už je v současné době běžným trendem výrazné LGBT. No, určitě se v tomto ohledu už delší dobu adaptuji, takže nemůžu říci, že jsem znechucen. Zde je to možná až moc suverénní v konkrétních scénkách, ale co už, nepohoršilo mě to. Hlavně to tento seriál vůbec nepodkopává. Bavily mě snad veškeré postavy a postupem času jejich osudy, strasti,.. Bylo to chvílemi i dost napínavé, prostě během necelých dvou dnů jsem si těch 8 epizod dal a užíval si je. Nemůžu se dočkat, až vznikne druhá série, neboť konec tu máme trochu otevřený. Ale rozuzlení tu máme ukončené. Takže ta pointa mě až tak nešokovala (mám rád mega překvapivé konce), ale svojí logiku má, tak si nemohu stěžovat. Zde se toho moc vytknout nedá. Určitě bych zde přidal ještě aspoň 2 epizody, protože tohle jsem hltal opravdu rychle. Ta postava Simona byla zajímavá, až trochu neuvěřitelná, ale dobrý. Možná bych vytkl jen tu učitelku, kterou se rozhodli podezřívat až ve finále … Nevím, jak bych to žánrově popsal, bavilo mě to a víc k tomu asi nenapíši. Dnešní postavičky ze střední - a já si je oblíbil, paráda!

plakát

Menu (2022) 

[65%] Viděno v kině v rámci CSFD projekce. Trailer na tento film mě moc nezaujal, ale nakonec jsem přeci jen vyrazil. Krom toho jsem na CSFD projekci nebyl dlouho, takže tak. A nyní k věci. Jak se mi to vlastně líbilo? No, zpočátku mě prvních asi 20-30 min těžce nebavilo. Pozoroval jsem všelijaká jídla o kterých jsem nikdy neslyšel a celkově mě postavy na začátku nebavily. Jenže pak se to naštěstí začalo rozjíždět, Ralph Fiennes mě jako „Voldemort“ v kuchyni – šéfkuchař začal bavit, a to až do konce. Prostě ujetého psychouše zahrál na výbornou. I ta Anya Taylor-Joy mě docela bavila, zejména ve finále. Ostatní herci tak nějak průměr. Od tohoto snímku jsem nic extra neočekával, říkal jsem si, jak moc to ujeté bylo. Zde to naštěstí bylo pitomé takovým způsobem, že mě to docela i bavilo – myslím tím, že jsem se párkrát zasmál. Krvavé to bylo tak akorát, žádná velká nechuťárna tam nebyla, čekal jsem, že to bude ještě víc, ostřejší, ale neva. Dějově je to takové nemastné, neslané, vlastně mě nic nepřekvapilo, žádné velké zvraty ani nijak působivější pointa na konci. Samozřejmě krom skvělého slovního zúčtování Taylor-Joy vs Fiennes, kdy jí „Voldemort“ připravil konečně pokrm, který jí i chutnal – klasický cheesburger. Jenže měla tak velké oči, že si ho musela nechat zabalit s sebou. Haha. Nicméně, pohoršen z filmu až tak nejsem, pecka to není, a hlavně je škoda, že to nebylo víc postavy a dějem hlubší a trochu inteligentnější. Do takových, když to přeženu slovně Tarantinovek či trochu podobně vzdálených filmů to má hodně daleko. Takže konec vyjde do ztracena. Ale jak říkám, já se bavil, nenudil jsem se teda krom toho zdlouhavého úvodu; zasmál jsem se, a hlavně si film udržel mou pozornost díky šéfkuchaři Fiennesovi. Mé kamarádce se to vedle mě v kině líbilo asi o dost méně, jak mi cestou v dopravě domů se smíchem opakovala, ale co už. Haha.

plakát

Gangy z Birminghamu - Série 4 (2017) (série) 

[73%] Opět to byla za mě zábava; sledovat mé oblíbené postavy bylo super. Dějově to ale moc záživné není, především v prostřední části série. Je to takové umírněné, ale jinak si nemohu stěžovat. Cillian Murphy byl opět skvělý, stejně jako zbytek herců, pár slušných scén se zde našlo, včetně dobré finální epizody se slušnou pointou. Předešlé řady byly o chlup lepší, ale přesto jsem spokojen. Těším se na další …

plakát

Paralely (2022) (seriál) 

[77%] Tahle francouzská šestidílná minisérie se povedla. Jak tu někteří píší, že je to takový mix úspěšnějších seriálových počinech jako je DARK nebo STRANGER THINGS, tak s tím nevím, jestli bych souhlasil, možná na okraj to tak může vypadat, ale rozhodně je obsahem nevykrádá. Zde je to celé pojaté jednoduchým způsobem, ale ne ve špatném slova smyslu. Technická stránka je tu taková obyčejná, téma cestování čase je zde vysvětleno docela polopatě, určité aspekty bych trochu sladil, ale jinak nemám výtek. Postavy mě naprosto bavily – ta jejich dětská naivita, přátelství – to vše bylo solidní a to nejlepší, co se mi na téhle minisérii líbilo. Za mě spokojenost.

plakát

Barbar (2022) 

[49%] Tak já teda nevím, asi je chyba ve mně, ale mě to teda moc nebavilo. Má to celkem dobrý nápad, nějakou tu zajímavou scénu navíc, ale v poslední třetině filmu se z toho stane docela blbost s nelogickými kopanci, které přehlédnout nemohu. Ne, že by byly jen na konci … První cca půlka snímku mi přijde taková nezáživná, pak se to z nepochopitelného důvodu přepne na další nudou postavu, konkrétně na herce Justina Longa, který mě zde docela sral. Jako ty scénky v podzemních tunelech za sklepení byly docela dobré, ale to je asi tak všechno. Ta nestvůrná žena mě chvílemi docela pobavila a to především ve finále, kde předvedla tu svou téměř „nesmrtelnost“. ;) Chápu, že se nedá s ohledem na toto téma natočit něco extra originálního, ale mě to moc nenadchlo. Je to takový slabší průměr, kdy jsem se mezi rozhodováním 2/3* rozhodl dát tu nižší *.

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

[65%] Divím se, že tak kvalitně po technické stránce se tento film nedostal do kin, když tam posílají veškeré ptákoviny viz poslední nevydařený Halloween apod. No nic, tak jsem si to doma užil na netflixu a výsledek? No, rozhodně jsem čekal po tak nadšených prvních reakcích trochu víc, ale nehodlám to hlouběji kritizovat. Akční scénky ze zákopů byly opravdu skvělé, jak po technické stránce, tak i po nekompromisní surovosti, krve a všeho ostatního co chtě nechtě do téhle válečné tématiky prostě patří. I herci mě bavily, jen ta dramatická linie nepůsobilo v každé scéně přesvědčivě. Navíc je to někdy dost zdlouhavé. U tohoto žánru je cca 150 min naprosto normální, ale zde se tempo filmu trochu vleklo. Zejména poslední hodina. Závěr je takový useknutý, ale ok, víc much bych v tom nehledal. Hodně lidí to srovnává s filmem 1917, který mě bavil teda o dost víc, už jen lepší atmosférou. Zde tedy byly brutálnější a reálnější scénky z boje. Takže na mě to až tak úchvatně nezapůsobilo, ale na druhou stranu s filmem nemám problém, kvalita to určitě je.

plakát

Rod Draka - Série 1 (2022) (série) 

[54%] Máme tu prequel k Hře o trůny … No, tak já nevím jak mám začít. Zkusím to … Hru o trůny mám rád, sice nejsem až tak velký fanda toho seriálu, 2 a 3 série mi přišla pozvolnější, knihy jsem nečetl, ale svoji hmatatelnou úroveň a nezapomenutelné scény to má opravdu prvotřídní. Dokonce mě bavila i ta poslední, osmá a dle spousty diváků kontroverzní řada. Tenhle související seriál Rod draka měl sakra velký potenciál, první epizoda mě bavila, jenže pak to začalo mít docela dost hluchých míst a v podstatě jsem to celé odzíval a sledoval jen ze setrvačnosti. Pár dobrých scén to mělo, ale na GOT to nemá ani náhodou. Zpočátku mě pár herců bavilo, jenže pak už mě jejich osudy, chabé charaktery ani motivy jejich počínání nebavily. Rozpočet byl asi slušný, pěkně to vypadalo včetně draků, ale to je asi tak všechno. Jak říkám, potenciál to mělo, tak ve výsledku ten slabší průměr z toho vidím, úplná sračka to nebyla, ale čekal jsem víc …