Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (957)

plakát

Deadly Class (2018) (seriál) 

Excelentní převedení předlohy na televizní obrazovky. I přes určité změny, které způsobují ztrátu tajemnosti, nelítostnosti a nihilismu postav a King's Dominion. Pro jiný druh konzumentů ale pochopitelné a nutné změny. A postupně se ukazuje, že Remender to i tady má promyšlené téměř do posledního detailu a rozvíjení vztahů a hlubší vývoj postav pomáhají prodat zásadní příběhové střety. Navíc má seriál opravdu skvělou stylizaci a design, zábavné a chytré dialogové přestřelky, vizuální nápaditost a sympatické, osudem, výchovou a společností poškozené postavy, které jsou výborně napsané a člověk s nimi buď trpí rád, lituje je nebo chce, aby trpěly. Akční sekvence jsou krvavé a stylové. A celou sezonu mohutně podporuje songlist jak od Tarantina. Tohle vše pomáhá na těch pár výhrad rychle zapomenout. Závěrečná epizoda extrémně uspokojivě a nekompromisně uzavře většinu dějových linií, ale druhou sérii rozhodně potřebujeme. Nejen kvůli tomu, že takto jiný, odvážný, nekonvenční, alternativní a všeobecně originální teen seriál, plný punku, hip-hopu, drog, gangů, Reagana asi neexistuje, ale i prostě proto... že prvních jedenáct adaptovaných čísel komiksu je ve srovnání s tím, co následuje, víceméně průměr.

plakát

Oscar 2019 (2019) (pořad) 

Víceméně spokojenost. Roma mohla být oceněna ve více kategoriích, na úkor Bohemian Rhapsody případně Výpravy Black Panthera, ale mimo to byly tento rok sošky rozděleny poctivě mezi většinu nominovaných filmů. Show jako taková nebyla ničím výjimečná, sem tam se objevil nějaký fajn vtípek, sem tam docela milá děkovačka, ale osobně mi tento způsob předávání nijak nepřekáží. Jen ten Spike Lee se svou extravagancí nejen v oblíkání, ale i v projevu jak jinak namířeném na hrozné utrpení bratrů a sester mi přišel docela otravnej. Potěšila výhra animovaného Spider-Mana, Shallow i všechny ceny pro Romu.

plakát

Spider-Man: Paralelní světy (2018) 

The Universe Just Got a Whole Lot Bigger! Naprosto ohromující, stylová, vizuálně nádherná pocta všemu komiksovému, ale především Pavoučímu totemu. Na mnoha místech vtipná, na těch správných dojemná, neustále diváka překvapující neuvěřitelnou svěžestí a nápaditostí (ty odkazy, ty meta momenty!), vždy stoprocentně uctivá k látce. S obrovským srdcem, které lze nejlépe vidět v úžasně vytvořeném hlavním dějovém oblouku (vzájemně provázaný vývoj Milese a Petera a co dělá Spider-Mana Spider-Manem). Padouši jsou dostatečně rozmanití, a zvlášť Prowler je opravdu děsivě cool. A abych nezapomněl, má to prakticky dokonalej soundtrack, od výborně padnoucích hip hop skladeb až k znovu vládnoucímu Pembertonovi. Jestli jsem si do tohohle filmu stále možná nebyl úplně jistý, zda je Pavoučí muž zaslouženě jednou z nejzásadnějších, nejsympatičtějších a nejlidštějších postav Marvelu, teď už v tom mám díky Milesovi naprosto jasno (zbylá parta Pavouků zdatně sekunduje, a i když trojice Peni, Porker a Noir má omezený prostor, nechybí jim osobnost). Za tohle a mnoho dalšího díky Stane a Steve. It always fits. Eventually. PS: WHAT'S UP DANGER?? PS: Po druhém zhlédnutí musím říct ( komiksová bublina, představující mé myšlenky: hlavně to, že to okamžitě chci vidět potřetí), že film má opravdu detailně promyšlený, inteligentní, sebevědomý a uvědomělý scénář s jasně motivovanými a navzájem se podporujícími postavami, figurujícími v perfektně odvyprávěném ději, který se nebojí naplno vytěžit veškeré výhody zvoleného vizuálního stylu. A k tomu všechen ten krásný fan service. Asi jsem se zamiloval. 10/10

plakát

Deadly Class - Saudade (2019) (epizoda) 

Mistrovská adaptace jedné z nejlepších částí komiksu (nebojte se, těch částí ještě bude). Pro lepší charakterizaci a rozvoj postav byly předchozí dva díly nutné, ale je vidět, že když seriál adaptuje skoro do písmene geniální předlohu, je to hned minimálně o stupeň výš. Nádherná stylizace, parádně zvládnuté vizuální provedení tripu, které umožňuje tvůrcům nejen se pořádně vyřádit, ale i sondu do mysli hlavní postavy, plně funkční dramaturgie, syrové emoce, neustálá snaha zlomených (a značně poškozených) teenagerů o vyrovnání se se svými démony a minulostí, která je zosobňuje, brutální a zatraceně uspokojivé vyvrcholení. Jo a zatím taky jeden z nejlepších playlistů v čele s Depeche Mode. I am the Acid King! PS: Maria ftw.

plakát

Království zombie (2019) (seriál) 

Výborná kombinace zběsilého nekompromisního zombie survivalu a palácových intrik. Po celou dobu to má skvělé tempo, informace jsou divákovi dávkovány napříč celou sérií, což udržuje napětí až do konce a ani závěr vše zdaleka nevyřeší a vytasí ještě pár hezkých trumfů. Naplno je využito také exotické prostředí středověké Koreje, jak její přírodní krásy či architektura, tak i zvyky a obyčeje té doby. Akční sekvence se zombie (jejichž původ i chování je tady taky díky několika maličkostem překvapivě inovativní, alespoň když to srovnám s další filmovou a seriálovou tvorbou) jsou zběsilé a nelítostné a dojde i na parádní souboje mezi lidskými oponenty. Kameře ani střihu nemám co vytknout, zážitek většinou jenom umocňovaly. Stejně jako soundtrack. A tentokrát se dokonce téměř neukázal hlavní nešvar korejské tvorby - přehnaná melodramatičnost a patetické scény. Přesto si člověk chvíli na specifický herecký projev musí chvíli zvykat, ale nějak ty občasné (pro oko západního člověka) přehnané výlevy emocí do tohoto období docela seděly. Herecké výkony všech hlavních představitelů byly dostačující, ačkoliv většina postav přes zajímavý děj působila docela šablonovitě. To ale spíše jen taková malá výhrada, druhou sezónu bych si dal hned teď. Silné 4/5.

plakát

Roma (2018) 

Film roku. Čistá esence filmového řemesla. Příběh je možná na první pohled jednoduchý, ale v detailech skrývá bohatší mozaiku než mnohé jiné filmy. A je to strašně krásně poskládaná mozaika, emotivní, osobní i celospolečenská. Založená na duchu místa i času. Pocta i odsouzení, milostný dopis i odvržení. První pomalejší část filmu diváka postupně vsaje aby ho druhá nemilosrdně sežvýkala. Nádherná oslava lidství v jeho nejlepším i nejhorším. Práce se symbolikou, několika vrstvami vyprávění a jednotlivou katarzí každé z nich je prostě fenomenální. A zmínil jsem, jakým neuvěřitelným způsobem je zde využívaná kamera a zvuk? A hovořil jsem o jejich dokonalém a neoddělitelném propojení se způsobem, jakým je zde vyprávěn příběh? Cuarón věnoval svému mládí opravdu vskutku cenný dar. Děkuji. 10/10

plakát

Princ a Večernice (1978) 

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Má to svůj osobitý styl, humor a nápady, není to tak na pohodu a rozjuchané jako mnohé další české a slovenské pohádky a Mrakomorovi se může mezi zloduchy vyrovnat jen málokdo. Výborná jsou i sekvence se zkoušením prince a zasazení do nikdy neselhávajících Adršpašským skal. Láska je ráj :)

plakát

První člověk (2018) 

Chladná, odtažitá, realistická výpověď o jednom z největších technologických a vědeckých úspěchů lidstva, která dokáže čas od času v přesně tu pravou chvíli zasáhnout silnými emocemi. Řemeslně zcela bezchybné, využití filmového zrna a IMAX kamer vytváří hlavně při závěrečné misi opravdu dechberoucí podívanou, ale kamera a střih vytváří magické scény a kompozice v celé délce stopáže. Ryan Gosling a Claire Foy nepředvádí žádné herecké zázraky, ale to od nich jejich role zde ani nevyžadovaly. Gosling vlastně znovu hraje svého zádumčivého, tichého hrdinu, kterého jsem už u něj párkrát viděli a Foy v prostoru, který má, dokáže ukázat přesvědčivé emoce. Přes zmíněné klady však film po dějové stránce postrádá vnitřní soudržnost a je spíše sledem útrpných (a tragických) skoro dokumentárních historek na cestě směrem vzhůru k Měsíci. A občas je toho chladu až příliš moc a není to způsobeno jen vakuem nejzazší hranice. Proto "jen" 8,5/10. Vidět to ale v kině (o IMAXu ani nemluvě) plný počet bych dal. Škoda.

plakát

Gentleman s pistolí (2018) 

He was smiling. Krásně melancholická, staromódní rozlučka jedné herecké legendy. Postavy zde se vyrovnávají se stářím a stereotypem života, přesto je film díky neodolatelnému Forrestovi plný optimismu a energie, a mnohdy vyvolává úsměv na tváři. Docela obyčejný film o neobyčejném člověku, plný hřejivých dialogových výměn o životě, sympatického a přesného herectví (Redford a jeho interakce s kýmkoliv ve filmu, Affleckův policajt a jeho děti) a 70s retro stylizace - excelentní kamera a střih. Závěrečná půlhodinka filmu je naprosto bezchybná, nostalgická a úžasně pozitivně emotivní. P.S. Sissy Spacek potvrzuje (po výborném výkonu v Castle Rock), že prožívá svou hereckou renesanci. 8/10

plakát

Jde si pro nás noc (2018) 

Intenzivní dvouhodinový masakr, který nedá téměř vydechnout. Neskutečně brutální, jednotlivé akční scény jsou někdy skoro až únavné a využívají při choreografii úplně všechny způsoby, jak a pomocí čeho mrzačit.  Plusem je určitě taky obstojný a slušně odvyprávěný příběh (což je možná ten nejdůležitější pozitivní rozdíl oproti Headshot) s cool postavami (všechny zdejší holky, ale zvlášť Julie!). Konec mi úplně nesedl snahou o nějakou symboliku a snad i dvojznačnost, o logice posledních pár scén nemluvě. Střih a kamera taky sem tam působí hůře, znovu se objevují i zbytečné slow-motion a někde to působí zase uměle. Nicméně ve všem jde vidět oproti Headshot viditelný pokrok. Gareth Evans to ale samozřejmě stále není a pochybuji, že někdy bude.

Ovládací panel
126. nej uživatel Česko
180 bodů