Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (140)

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Nejsem zarytý fanda autosportů, ale toto musí potěšit motosrdíčko každého chlapa a lecjakou ženu. Tolik husí kůže ze scén, kde se nemluví, ba naopak pořád něco rachotí, jsem neměl dlouho. Výborné obsazení, Damon skvělý, Bale ještě lepší, ale i další role super. Velmi zábavní mi přišli velcí malí kluci Henry II s Enzem. A k tomu samozřejmě bezvadně natočené a ozvučené závodění. Stejně úžasná záležitost jako Rivalové.

plakát

Joker (2019) 

Komiks nekomiks, takže komiks podle mého gusta, konečně. Skvělá one man show mistra Phoenixe, který dostal mnohem víc prostoru než skvělí kolegové Nicholson či Ledger a dostali jsme hlubšího, "lidštějšího" Jokera, který není padouchem v pravém slova smyslu, který se dá chápat. Podobný ponurý ale wow pocit po filmu jsem měl možná naposledy po Sedm.

plakát

Bezva ženská na krku (2016) 

Velmi osvěžující v rámci českého filmu, klišoidní, ale díky skvělé ústřední dvojici jsem se bavil.

plakát

Musíme si promluvit o Kevinovi (2011) 

Pominu-li předlohu, ten film se mi líbil. Bohužel v konfrontaci s knihou ten příběh vyšel trochu jinak. A bez znalosti příběhu bych se asi občas ztrácel...POZOR SPOILERY. Vlastně části "PO" bych nic nevytknul, Tilda Swinton je bezvadně emočně robotická, její snaha přežívat ve světě, který už nemůže být jako dřív, je působivá. Bohužel ona je celkem polomrtvá i "PŘED", což se příliš neslučuje s knižní Evou, energickou, úspěšnou podnikatelkou, která sama procestovala prakticky celý svět. A není to jen Eva, i Franklin si melancholicky protančí příběhem, že by tam ani nemusel být. Přitom kniha je nejsilnější v neustálých střetech Evy, Franklina a Kevina a bezmoci Evy bojovat s prohnaností svého syna a slepotou a obviňováním (a debilitou, sorry Frankline) svého muže. Takto když ve filmu přijde Franklin s nápadem na rozvod, člověk téměř nechápe proč. Film pomíjí některé "incidenty", ovšem Celiino oko nikoliv, ale událost podává tak mlžně a bezemocionálně...no prostě "just another day in this family"! Zásadní otázkou příběhu je "proč?", přičemž jednoznačnou odpověď nedostaneme. Každopádně v knize je možné si na motiv udělat nějaký názor, film je v tomto dost plochý. Někde jsem četl názory zasloužilých dobrých matek, že vše je otázka výchovy a že v dobře fungující rodině toto není možné. Omyl, dámy. Může se člověk již narodit "zlý"? Ano.

plakát

Hra o trůny - Vichry zimy (2016) (epizoda) 

Game over by Cersei! Jediná epizoda, kterou hodnotím samostatně, a to zejména kvůli úvodním 22 minutám - zatímco rudá svatba (tři série zpátky) mě šokovala svým šíleným obsahem, "soudu se Cersei" se podařilo mě dostat nejen obsahem, ale i fantastickou formou podpořenou nejlepším hudebním podkresem od začátku seriálu.

plakát

Pásky z Nagana (2018) 

Výborný dokument o dnech, kdy si po revoluci byli Češi navzájem nejblíže. Troufám si tvrdit, že nic podobného už se nebude opakovat (ani nemůže - první olympijský turnaj hvězdných parametrů už bude prvním navždy, a také hvězdy typu Gretzky, Bure, Forsberg, Selanne, Hašek jsou pro mne tak nějak těžko srovnatelné s mladšími - sorry Crosby, Malkine, McDavide). Hodnocení budou samozřejmě ovlivněna sentimentem, ale mně to nevadí. Nemám ve zvyku u sportovního dokumentu slzet, ale vzpomínka na euforickou fandovskou radost a národní hrdost je silnější než já.

plakát

Room (2015) 

Film sám o sobě je dobrý, nicméně kniha je trochu o něčem jiném. Tedy část jedna - v pokoji - je relativně věrná předloze a působila na mě stejně klaustrofobicky a bezvýchodně (pro matku). Ovšem ten příběh je ve skutečnosti spíše o druhé části - po pokoji - Jackova socializace vypadala ve filmu mnohem snadněji než jak ji líčila kniha. Tam se "venku" složitě potýkal prakticky se vším a zpět do pokoje ho to táhlo mnohem více. Komu se téma líbilo, doporučuji přečíst knihu, která jak už to tak bývá, jde mnohem hlouběji.

plakát

Zápisník jedné lásky (2004) 

Docela dobrá, čistá romantika, ale já mám raději plnohodnotné (hlavně trochu vtipné) menu - tady tvůrci přeskočili polévku i hlavní chod a servírovali pouze dezert a i u něj jim s cukrem docela ujela ruka.

plakát

Báječná léta pod psa (1997) 

Mám rád (tedy ne doslova, jen způsob zachycení) atmosféru tohoto filmu...takto nějak si to prožily, takto nějak to přežily mnohé rodiny... Báječní Ondra a Libuška!