Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 337)

plakát

Pásky z Nagana (2018) 

,,Přepište dějiny!" Když se hrálo v Naganu, byly mi 4 roky a žil jsem v jiné zemi. I tak ve mně tento dokument vyvolal tolik pocitů štěstí a dojetí, jako asi žádný před ním. Každý sportovní (ani ne nutně hokejový) fanoušek v zemi na vzpomínky na turnaj století čas od času narazí a tehdejší euforie je cítit i po tolika uplynulých letech. A Hudeček ji vládl zachytit naprosto skvěle. Opravdu povedená záležitost.

plakát

Čas probuzení (1990) 

,,People have forgotten what life is all about. They've forgotten what it is to be alive. They need to be reminded. They need to be reminded of what they have and what they can lose." Poselství, které by se dalo tesat do kamene i dnes. A nejen tím je toto drama skvělé. Celý příběh je podán nesmírně lidsky, výkony De Nira a Williamse jsou naprosto vynikající a film dokáže vyvolávat emoce, jako málokterý jiný. Krásný zážitek.

plakát

Oppenheimer (2023) 

,,Prometheus stole fire from the gods and gave it to man. For this he was chained to a rock and tortured for eternity." Působivé, mrazivé. Nolan po letech opět dokázal naplnit obrovská očekávání, která jsem cestou do kina měl. První část tomu přitom tolik nenasvědčovala. Dialogy místy působily možná až zbytečně roztahaně, od přesunu do Los Alamos však začala skvěle gradující jízda zakončená testem - jednou z nejsilnějších filmových scén, které jsem za poslední roky viděl. Chvíli jsem pak trochu bojoval s pocitem, že po velkém výbuchu mohly klidně přijít závěrečné titulky. Nakonec však závěrečnou pasáž, která se alespoň částečně dotýká nezbytných filozofických otázek, oceňuji.

plakát

Sir Alex Ferguson: Nikdy se nevzdej (2021) 

,,He was always in control. You were never in any doubt, who was the boss." Objektivita mého hodnocení se tady blíží nule - Manchester United je první tým, který jsem jako malý kluk někdy na přelomu tisíciletí začal díky tátovi sledovat. A fandím mu dodnes. Tehdy jsem ani nevěděl, kdo zrovna vyhrál ligu nebo pohár, vždy když jsem ale viděl Rudé ďábly, bavilo mě se na to dívat. Až zpětně vidím, že to do značné míry bylo díky Fergusonovi, kterému se vskutku povedlo vybudovat něco výjimečného, což tento dokument krásně vyzdvihuje. Přitom to není jen výčet úspěchů, ale vydařené znázornění, v jak komplikované pozici mnohdy manažer špičkového týmu je, jak složitá rozhodnutí musí činit a že se zkrátka nemusí zamlouvat všem. Je skvělé vidět, že si Sir Alex za svými kroky stojí a neměnil by, byť s ním třeba někteří hráči mívali problém a dodnes spolu třeba nemluví. V mnohém tak tento filmový počin může být přínosem i pro diváky fotbalem nepolíbené. Ten pocit, kdy máte na konci dojetím na krajíčku však asi zažijí jen fanoušci. Za mě výjimečný dokument o výjimečné osobnosti. Nezbývá než doufat, že se někdo z jeho nástupců na lavičce jeho úspěchům alespoň přiblíží. Není však náhoda, že se angažmá zatím nikomu příliš nevyvedlo. Eriku ten Hagu, držím palce!

plakát

Bullet Train (2022) 

Mix Tarantina s Ritchiem zasazený do japonského vlaku a překvapivá akční pecka. Od samého začátku jsem si tuhle jízdu Shinkanzenem nesmírně užíval a to zejména díky skvělým dialogům a solidnímu tempu. Po na můj vkus zbytečně přepáleném konci mi zážitek malinko zhořkl, ale jinak tomu prakticky není co vytknout. Přitom po zhlédnutí traileru bych opravdu nečekal, že to bude zábava na zasloužených (byť slabších) pět hvězd.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

,,The Navy needs Maverick. The kid needs Maverick. That's why I fought for you. That's why you're still here." Pořádná nálož amerického testosteronu citlivě doplněna o správnou dávku emocí a nostalgie. Cruise si roli viditelně užívá, letecké záběry jsou naprosto skvělé a vlastně tomu nemám co vytknout. Jsem až překvapen, jak moc mě to bavilo. Bez debat lepší než původní Top Gun.

plakát

Příběh rytíře (2001) 

,,Don't be foolish, William, you just follow your feet." Zpětně mi přijde skoro až neuvěřitelné, že jsem si tento film pustil až více než dvě dekády po jeho vzniku. Přitom se jedná o nesmírně příjemnou záležitost, která ve mě vyvolala velice pozitivní pocity. Originální pojetí historického filmu, které občas hraničí až s parodií, mi opravdu sedlo a celé dvě hodiny jsem se neskutečně bavil. Ledger byl sympaťák a charismatickému Williamovi úspěšnou cestu musel přát snad každý. Předvídatelný příběh tady vůbec ničemu nevadí. Výborná zábava.

plakát

1917 (2019) 

,,Down to Gehenna, or up to the Throne, He travels the fastest who travels alone." Válečné drama o jedné cestě plné bahna, krys, mrtvol a utrpení. 1917 není klasickým příspěvkem do žánru, nesází na akční scény ani na dojemné historky vojáků o tom, jak na ně doma čeká rodina, pes a malý obchod, který po návratu převezmou po otci. O to autentičtější je zážitek. Celou cestu jsem s napětím očekával, kdy se ozvou výstřely a z jakého zákopu vyskočí nepřítel. Díky pomalému tempu je navíc kladen důraz na detaily a divákovi se prostředí fronty rychle dostává pod kůži. Dvě hodiny tak utekly nesmírně rychle, a to i přes to, že se toho během nich zase tolik neodehrálo.

plakát

Chicagský tribunál (2020) 

,,This is the Academy Awards of protests and as far as I'm concerned it's an honor just to be nominated." Skvěle natočené soudní drama, které si mě získalo hned od úvodních minut. Hlavní postavy mají potřebné charisma, díky čemuž jim divák musí v jejich boji držet palce a s napětím čekat jak to celé dopadne. Kdybych měl vyzdvihnout jeden herecký výkon, pro mě samotného trochu překvapivě bych zvolil Sachu Barona Cohena, který zase jednou dokázal, že zvládá i vážnější role (navíc jeho postava formální prostředí soudní síně obohatila několika dobře mířenými vtípky). Nejen jemu ale i celému snímku budu na letošních Oscarech držet palce. A na závěr ještě jedna nadčasová hláška, kterou lze bez obtíží aplikovat i v našich končinách: ,,I think the institutions of our democracy are wonderful things, that right now are populated by some terrible people."

plakát

Nejvyšší nabídka (2013) 

,,Human emotions are like works of art. They can be forged. They seem just like the original, but they are a forgery." Po všech stránkách vynikající film, který těží především z tajemné atmosféry, uměleckého prostředí a skvělého Geoffreyho Rushe. Tornatore mistrně zvládá postupně odkrývat detaily tak, aby divákovi s postupem děje docházelo, o čem celý příběh vlastně je. Naprostá spokojenost.