Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 337)

plakát

Kingsman: První mise (2021) 

,,Real power lies in understanding who it is you're truly fighting, and how they can be defeated." Ač má tento prequel  své mouchy (místy děj nedává smysl a Rasputin byl na můj vkus bláznivý až moc), ve výsledku musím říct, že mě to zase bavilo. Ať už kvůli několika překvapivým zvratům, nebo velmi dobré závěrečné půlhodince, třetí díl rád doporučím všem, kteří viděli předchozí dva (nebo se na ně naopak chystají).

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

,,Are you just making up what he's saying?" Napotřetí už to tolik nefunguje, a to především z důvodu, že nejzábavnější postava z celé sebranky na plátně takřka není. Trochu to působí dojmem, že Marvel přináší jakýsi Rocketův origin bez Rocketa. Druhým důvodem je pak pro mě přetažená stopáž. Pořád je to docela zábava, kdykoliv si však radši pustím některý z předchozích dvou dílů, než se vracet k této trojce.

plakát

Oppenheimer (2023) 

,,Prometheus stole fire from the gods and gave it to man. For this he was chained to a rock and tortured for eternity." Působivé, mrazivé. Nolan po letech opět dokázal naplnit obrovská očekávání, která jsem cestou do kina měl. První část tomu přitom tolik nenasvědčovala. Dialogy místy působily možná až zbytečně roztahaně, od přesunu do Los Alamos však začala skvěle gradující jízda zakončená testem - jednou z nejsilnějších filmových scén, které jsem za poslední roky viděl. Chvíli jsem pak trochu bojoval s pocitem, že po velkém výbuchu mohly klidně přijít závěrečné titulky. Nakonec však závěrečnou pasáž, která se alespoň částečně dotýká nezbytných filozofických otázek, oceňuji.

plakát

Životní trefa (2022) 

,,I'll say one last inspirational thing to you: they can't kill you if you're already dead." Adam Sandler si ze sebe stále dokáže udělat legraci a roli basketbalového skauta/kouče si skutečně užívá, díky čemuž zvládá v pohodě táhnout celý film. Jinak se jedná o sice poměrně tuctový, ale velmi poctivě odvyprávěný sportovní příběh, který mě velmi bavil i přes to, že basketbal není ani zdaleka mým nejoblíbenějším sportem.

plakát

Zprávy ze světa (2020) 

,,See all those words printed in a line one after the other? Put 'em all together and you have a story." Příjemný příběh o nesobecké postavě. A Hanks takové role prostě umí. Není to nikterak výrazný snímek, ale to dokonale vykreslené prostředí amerických zapadákovů po občanské válce mě prostě bavilo.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Když jsem si poprvé přečetl, že Jákl bude točit film o Janu Žižkovi z Trocnova, představoval jsem si to diametrálně jinak. Na plátně se objevuje legendární vojevůdce, který údajně neprohrál jedinou bitvu. Přesto byl (pro mě z nepříliš pochopitelných důvodů) místo akce plné husitských tažení a bojových majstrštyků, o kterých se v Česku učí každý žák, zvolen rádoby robinhoodovský námět z mládí se zbytečnou romantickou linkou. Divák tak nedostává očekávané vyprávění o zajímavé postavě z českých dějin, ale tuctový středověký příběh, který (až na pár scén) příliš nezaujme. Obsazení zahraničními herci ani anglické originální znění mi vůbec nevadí, dává to alespoň potenciál prorazit i mimo Česko, ale už jen název Medieval působí dojmem, že cílem nebylo přiblížit masám Žižkův příběh, ale spíše vytvořit šablonovitý velkofilm z českých luhů a hájů, u kterého ve výsledku bohužel ani není příliš cítit ten vysoký rozpočet. Škoda.

plakát

Luther: Pád z nebes (2023) 

Nebýt nesmírně hloupého a příliš jednoduchého scénáře, ve kterém jen máloco dává smysl, mohlo se jednat o velmi důstojné pokračování výborného seriálu. Elba totiž stále táhne, má to skvělou dávku napětí a Serkis je jako padouch velmi dobrý. Nad ten nesmyslný příběh a zvláštní konec se bohužel zcela povznést nedokážu. Jsem rád za další setkání s DCI Lutherem, ale za tento počin si Netflix pochvalu nezaslouží.

plakát

Erin Brockovich (2000) 

Mám rád zfilmované příběhy z právnického prostředí. Tím spíše, když jde o souboj Davida s Goliášem. A tento se opravdu povedl. Má to náboj i emoce a s postupem času film nutí diváka víc a víc držet Julii Roberts v jejím zprvu beznadějném boji palce. Erin Brokovich je v jejím podání odhodlaná i zábavná, ale přiznám se, že mi tato postava i přes to všechno k srdci příliš nepřirostla. Na solidní 4* to však i tak bez problému stačí.

plakát

Zakletá jeskyně (2022) 

Obyčejná, nepříliš zábavná pohádka, která neurazí. Bohužel neustále působí dojmem, že jednotlivé části příběhu již známe z jiných klasik a nedokáže ničím překvapit ani zaujmout. Pauhofové jsem roli zlé macechy vůbec nevěřil.

plakát

Il Boemo (2022) 

Upřímně jsem rád za každý filmový počin, který je věnován jakékoliv poněkud pozapomenuté české osobnosti - v tomto ohledu mě tak Il Boemo velmi potěšil. Samotné zpracování mělo své mouchy, nicméně mě těch 140 minut velmi bavilo. Výborný Dyk spolu s podmanivým originálním italským zněním dokonce zastínili fakt, že se toho během té poměrně dlouhé stopáže moc nestalo. Český lev pro nejlepší film je letos v dobrých rukou.