Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi

Deníček (86)

Krásné prožití Vánoc

a pokoj všem lidem dobré vůle

prosincový kino-plán 2014

 

11. 12. Hobit: Bitva pěti armád (Svět, 00:01)

15. 12. Kukuřičný ostrov (Svět, 20:00)

29. 12. Leviathan (Svět, 20:00)

 

možná:

 

04. 12 Ouija (Spektrum, 20:00)

22./23. 12. Jessabelle (Svět, 20:00)

jedna skromná diskuze, kterou bych si pro pár postřehů rád archivoval...

...a k tomu je třeba celý kontext:


Eodeon

lupuscanis: ale je pravda, že má slova by mohla svádět k (mylnému) výkladu, že divák coby aktivní účastník vztahu má nad filmem jakožto pasivním objektem jakousi moc a tento výklad by pak mohl být dále vykládán jako podceňování či ignorace filmu. o to víc bych kladl důraz na hledání chyb v sobě, na straně diváka, a na s tím související skromnost. bez té, ostatně jako bez hluboké úcty k filmu, se to prostě neobejde. to jsem doufal, že z mých slov mimo jiné vyplyne.

 

Eodeon

lupuscanis: mě by zase zajímalo, jakou podobu například mívá to podceňování a ta ignorace, že to v tobě vzbuzuje takový odpor... ?

nikdy jsem neměl potřebu teoreticky vymezovat hranice interpretace. to je otázka, kterou je zábavné si klást, ale prospěšná mi přijde spíše jen ad hoc, v souvislosti s konkrétním filmem, a odpověď vidím v kritériu dokazatelnosti, zásadě, podle níž by měl být jakýkoliv výrok o filmu převeditelný na jednotlivá neoddiskutovatelná fakta. ať už vyvodíš jakékoliv obecné závěry, vždy bys měl být schopen se otočit a jít tou samou cestou zpět a dopátrat se původních elementů a prostředků, o nichž ses zprvu odrazil. poukázat na ně ve filmu tak, že o nich nebude sporu. odtud budeš moci poukázat na jejich vzájemné souvislosti a to dodá na věrohodnosti i tvému výkladu. pokud bys nedovedl dopátrat se faktických dokladů toho, co o filmu prohlašuješ, a ozřejmit s pomocí argumentů souvislosti, jaké mezi těmito fakty nalézáš, nebude tvá interpretace o nic věrohodnější, než jakákoliv libovolná fabulace. dalo by se namítat, že ses náhodně upnul k náhodným postřehům, které mohou být v rozporu s výkladem vytvořeným na základě náhodných postřehů někoho jiného. odtud zase plyne další významná zásada - vnímat film jako komplex. dílčí interpretace vztažená na celek je z principu nešťastný postup. nelze si být jist, zda právě ty součásti, které jsi v takovém případě opomenul, neznamenají souvislost, jaká vrhá zcela jiné světlo na součásti, které jsi v úvahu vzal. jinými slovy interpretace, která nemapatuje na skutečnost, že film je (měl by být) organický celek, sice nepřekračuje pomyslné meze interpretace, ale paradoxně selhává proto, že klade meze vlastnímu obzoru. a našlo by se takových zásad víc. důležité je, že jde spíše o seznam obecně uplatňovaných, ale vzásadě praktických zásad a nikoliv o teorii.

 

lupuscanis

Eodeon: Vidíš, asi se spíš setkávám s podceňováním, ne-li rovnou ignorací filmu-díla, a to je něco, co je mi natolik proti srsti, že mi připadá důležité odpor díla tematizovat. Chápu ale i tvůj přístup, netvrdím, že jeden je lepší, než druhý. Každý má podle mě své..

Stejně mě ale zajímá, jak se pak popasuješ s hranicemi interpretace...? :-)

 

Eodeon

lupuscanis: samozřejmě jsem k tvému příspěvku hodně domýšlel a zjevně ne vždy jsem odhadoval dobře. tomu podle mě není vyhnutí. hlavní je, abychom si na konci rozuměli :)

příčiny obtíží, které si vysvětluješ jako aktivní schopnosti díla "bránit se" a "unikat", jsem naopak já zvyklý chápat jako svou vlastní neschopnost se k dílu vztahovat. možná je to postoj ve své podstatě pouze předsudečný, ale mám silný odpor k jakýmkoliv teoriím, které dílo - nebo mluvme raději konkrétně o filmu, jelikož každé médium je specifické - vykládají jako aktivní činitel, který působí zpětně na diváka. vztah s filmem považuji za komunikaci jednosměrnou a o to spíš mám sklon se bránit opačným představám, že jsou daleko rozšířenější. vem si třeba zdejší komentáře. v mnoha z nich si musíš všímat, že autor píše o filmu, jako kdyby to byla živá myslící bytost, s níž navázal (obousměrnou) komunikaci. popisuje, jak se pouze posadil na židli a nikoliv on, ale film vykazoval většinu aktivit. nudil či bavil, nutil k zamyšlení, vzbuzoval pohoršení, kladl otázky, bouřil emoce a občas dokonce "zvedl diváka z té židle". to je prostě čistě diskurzivně daná představa o aktivních schopnostech filmu, která je tak hluboce zažitá, všudypřítomná a nereflektovaná, že na jejím základu občas někdo dokonce vystaví svou soukromou teorii diváctví. ta tvá, případně tvého zdroje, se mi líbí jako se mi líbí každá dobrá bajka. je velmi poetická, ale já mám v povaze uvažovat spíše pragmaticky. a navíc mám ten svůj sklon vidět před očima rudé znamení, jakmile zaznemenám třeba jen náznak uvažování o filmu jako o něčem aktivním, nedejbože živém. taková metafora může být krásná, ale zda je rovněž užitečná v tom směru, aby nám pomáhala opravdu lépe porozumět tomu co to je film vzato obecně a co to vlastně zažíváme při jeho sledování? nevím. pochybuji o tom. raději dávám přednost představě, podle níž sice divák vnímá počitky vysílané k němu z projekčního plátna, ale v tom nejde o aktivitu filmu samého. přirovnal bych to k fotonům dopadajícím na sítnici diváka. podstatná aktivita je na divákově straně, jak si jeho mozek počitky poskládá, ať už jde o prostý zrakový vjem, nebo o komplexní dojmy ze zhlédnutí fillmu. to divák se k filmu aktivně vztahuje, a pokud během snahy o aktivní práci s tou hrubou matérií z obrazů a zvuků pocítí, že mu cosi uniká - a to jistě každý náročnější divák důvěrně zná, spíše tím ohmatává limity vlastní schopností, než aby byl svědkem nějaké fantastické schopnosti filmu jako takového. a odpovědí pak není metaforicky následovat unikající dílo, ale prakticky rozvinout vlastní divácké schopnosti tak, aby se dokázaly lépe vztahovat i k danému nevšednímu filmu a poučit se z této nové zkušenosti.

 

lupuscanis

Eodeon: TERČ ___ Aniž bych ti ji chtěl rozmlouvat, mně se metafora s terčem nepozdává, protože si myslím, že má své z mého pohledu podstatné limity. Zkusím vysvětlit. Pod terčem si zpravidla představíme něco statického, co klidně stojí před námi, připraveno k tomu, aby bylo trefeno do předem daného středu. Nic z toho film, ani jiné dílo, není. Připusťme, že tahle představa je povrchní, protože zvíře, které chce lovec zastřelit, se pohybuje, uniká - jako třeba zajíc na poli. Ano, to je alespoň z části autentický prožitek "čtení" díla, při pokusu o jeho čtení či intepretaci z díla cosi uniká, zvláště je-li to dílo, o jakém mluvíš, dílo je unikavost sama, což podotýkám není moje moudro. To ale pořád není všechno. Při pokusu o čtení dílo klade svou unikavostí odpor, není to tedy zajíc na odstřel, ale spíše divoký lev, při jehož lovu dává lovec v tváří v tvář dravci, také svého druhu lovci, svůj život v sázku. Dílo klade odpor, protože jeho interpretace není bezbřehá, dílo vznáší na čtenáře či diváka či autora textu o díle nárok, a čtenář, je tak konfrontován s nárokem díla, chce-li být dílu práv. V kostce proto nemám tolik důvěry v metaforu terče jako ty, protože považuji střet díla a čtenáře za vyrovnanější, nemyslím, že dílo je na odstřel - a odmýšlím od toho, že se podle mnou zavržené maximy spousta píšících autorů řídí. Proto jsem taky mluvil o nutnosti neztratit dílo ze zřetele, unikavost díla je třeba následovat, protože jedině tehdy, podvolíme-li se této osobité vůli díla, neztratíme-li jej ze zřetele, máme-li jej tedy stále v dohledu, před očima, dovede nás kamsi, kde jsme ještě nebyli... což je mysllím další metafora, která výstižně pojmenovává, čeho je dílo schopno...

FILOSOFIE ___ Tady jen v kostce, to sem nepatří. Nepříliš pozorně jsi četl, co jsem říkal, nikde jsem se ani slovem nezmínil o souvislé vývojové křivce. Právě naopak. Opravdu jsem měl na mysli,co jsem prve řekl o přeskupování pojmů, tedy filosofických elementů, a jejich konstelací z centra na okraj a zpět, a domnívám, že tahle (deleuzovská představa o tom, že pojmy nemizí, nejsou "passé", ale nalézají si nové pozice, je velmi přesná).

K dalším odstavcům, které jsem si se zaujetím přečetl snad jen podotknu, že i já jsem si přečetl pár textů tvého mentora, prof. Suchánka, a mám texty i myšlenky v nich obsažené velmi rád, a i z toho důvodu se nechci pouštět do otevřené polemiky o tom, co jsi napsal, necítím se na to dostatečně povolán. Zajímají mne i jiné přístupy, ale tohoto konkrétního přístupu si velmi vážím, byť si nemyslím, že jeho interpretace Tarkovského prací jsou jediné relevantní -- ale to se podle mne nevylučuje, nebo ano...?

 

lupuscanis

Eodeon: (Edit:) Děkuju. Zatím jsem to z nedostatku času jen prolétl očima, ale všechno mi to z ní rozumně, a připadá mi to jako zajímavé téma (snad nevybočujeme z mantinelů téhle diskuse příliš...) -- nemíním tím, že bych se vším, co říkáš, souhlasil. Ještě se k tomu vrátím...

 

Eodeon
lupuscanis: když mi to jazyk umožňuje, snažím se jako synonymum používat "rozbor", ale z toho se trochu nešikovně tvoří přídavná jména :)

a když už jsme v té sémantice, metafora s terčem se mi osobně hodně líbí a tak trochu se blíží tomu, co jsem vlastně měl na mysli, když jsem mluvil o trefném postřehu. namísto nějakého metodického postupu, což raději předesílám, že rovněž nepovažuji za ideál, se mi většina laických pokusů o verbální "uchopení" filmu (další vrstva metafor!) jeví jako taková střelba naslepo. pokud se při té střelbě podaří "zásah" a divák si povšimne čehokoliv klíčového k tomu, aby se mu film coby celek trochu pootevřel, bývá to šťastná náhoda.

odlišování. ale ovšemže zdání může klamat. přesně proto je třeba ten analytičtější přístup, důslednější dokazování, schopnost nejen formulovat postřehy, ale na jejich základě i argumenty a vést tyto argumenty do důsledků, nebo řekněme do jejich logických závěrů. skutečné poznání není v základě nic než důsledné zmapování souvislostí, když tedy pomineme určitou správně nastavenou soustavu kritických priorit a hodnot, která je takovou samozřejmostí, že bych jí vůbec neměl zmiňovat. kdo si tu mapu je schopen vytvořit, ten má daleko větší naději najít ten (opět metaforicky podáno) klíč k odemknutí filmu, i kdyby se ukrýval v téměř nepostřehnutelném detailu ...což se stává.

btw přirovnání k dějinám filosofie se mi nelíbí. jakkoliv mnozí zainteresovaní tvrdili (a snad i dnes by se tací našli), že dějiny tvoří jaokusi plynulou vývojovou křivku z bodu A do bodu B a tím pádem i jakýsi kompaktní kontinuální celek, já si to po letech spíše povrchního zájmu o filosofii nemyslím. podle mě jsou spíše takovou velmi rozmazanou paletou... dost už metafor, velmi entropickým rejstříkem různých škol a směrů, mezi nimiž lze zakreslovat souvislosti, jedny platné, další spíše imaginární, a mezi které lze zakreslit i vývojovou křivku od starověku po současnost, ale to je trochu násilná snaha o zjednodušení a snaha přizpůsobit si něco, co nám přirozeně uniká, pro snazší pochopení.

film může být také změtí interpretačních a analytických možností, které ovšem selhávají, pokud mají navzájem vytvořit koherentní celek, ale o takové já se nezajímám. mě zajímají filmy umělecky hodnotné. filmy, které mají smysl. jeden smysl. nikoliv dva, deset, sto nebo nekonečno potenciálních významů závisejících na tom, co si kdo při dezinterpretaci rozhodne přimyslet. rozbor či výklad pak může být zajímavé cvičení a snad i poučné, ve smyslu že "chybami se člověk učí", ale já rád pohléhám tomu možná naivnímu přesvědčení, že umělecky hodnotný film dává divákům, kteří tomu jsou přístupní, něco mimořádně hodnotného, a pokud je tomu tak, platí to leda o filmech obrazně řečeno krystalických. ne snad ve smyslu, že jsou jasné a čiré. mohou být i temné, což například takové Tarkovského filmy jsou. těžko skrz tu temnotu proniknout, což nemění nic na tom, že jejich uspořádání je stejně jako v případě krystalu dokonalé a díky tomu jsou tyto snímky jednotné i smyslem a výrazem a díky tomu mohou dát divákům nekonečně víc, než nějaký postmodernistický rébus, v němž jsou všechny uličky vedoucí do nekonečna i slepé zároveň. ačkoliv i takový film dovedu svým způsobem ocenit. jen prostě v závislosti na podobě filmu uplatňuji jiná kritéria i na jeho psanou reflexi.

netuším, k čemu tíhneš ty, a zda bys souhlasil alespoň do jisté míry s mým pohledem na věc, ale já to mám nastavené takto. filmy si imaginárně rozlišuji na mnoho různých variant a psaní o filmu, ať už jsou intence jakékoliv, by mělo být přizpůsobeno specifikům konkrétního filmu. když přeženu příměr: piš surreálné komentáře k surreálným filmům a zbožné chvalozpěvy na spirituální filmy, nadužívej dvojsmysly a jinotaje v textech o satirách a nesrozumitelné technobláboly při psaní o sci-fi. ale to jsou samozřejmě jen obecné kategorie a obecné příklady těžko nějak vystihnou tuhle mojí ideu psaní o filmu se zohledněním jeho specifik, jeho jedinečných vlastností, jemu a ničemu jinému vlastní rázovitosti. opět jen doufám, že jsem to podal alespoň částečně srozumitelně a metafory byly spíše osvětlující, než zatemňující. nejsou to věci, které se mi vyjadřují snadno.

ty možná spíše než tomuto dáváš přednost představě, podle níž jsou určující otázky kladené filmu. to je populární trend a ne nezajímavý, ale z mé zkušenosti selhává, má-li člověk dojít opravdového poznání věci. a ze stejného důvodu, ze zkušenosti, tíhnu raději k té staromilné a z dnešního pohledu velmi tmářské a iluzorní přestavě o podstatě filmového umění v jednotě do dokolanosti dovedeného výrazu a symetrické struktury duchovních souvislostí. a v takovém případě nejenže se neobejdeme bez analytického aparátu, ale ani bez interpretačního. a pak možná bude i to sledování filmů mít smysl jiný, než jen krácení dlouhé chvíle ... a snad i to psaní o něm.

 

lupuscanis

Eodeon: Díky. Já jsem pochopil, proč jsi to slovo použil, už prve, ale děkuji za upřesnění, rozvedení. Nepochybuju o tom, že slova jako "analýza/analytický" při výuce tvého oboru pečlivě objasňují, protože zvládnutí analýzy filmu mnohdy může rozhodovat o kvalitě odvedené práce. Z mého pohledu to asi nic nemění na tom, že to slovo je trochu nesrozmitelné v obecné mluvě (soudím dle svých zkušeností...). Sám raději mluvím o přesných, raději než trefných (to slovo mi připomíná terč) postřezích, pak se myslím, i bez toho cizího slova uprostřed obejdu. Odlišení podstatného a okrajového -- tady bych se (za sebe) snažil být opatrný, hned by mě napadlo, nemůže-li být (zdánlivě?) podstatné někdy i trochu nezajímavé, a není-li to se čtením filmů podobné jako třeba s dějinami filosofie, které jsou plné přeskupování mezi "podstatným" a "okrajovým", přesunování jednotlivých prvků (pojmů) do jiných souvislostí v rámci nově formulovaných otázek, nebo spíš problémů...

 

Eodeon

lupuscanis: to prostřední slovo je tam mimo jiné proto, aby zdůraznilo i/relevanci takového postřehu. při pročítání komentářů občas nabývám dojmu, že mnoho jedinců není schopno na filmu "postřehnout" nic vyjma všeho toho, co má výrazovou či významovou paradoxně spíše okrajovou či doplňkovou a to podstatné jde zcela mimo ně. to pak mohou být "postřehy" trefné jakkoliv, ale užitek z jejich pročítání nikomu žádný neplyne. nemluvě o tom, že takový komentátor by měl mít ještě k tomu všemu dost prozíravý, aby to, co "postřehne", uměl interpretovat v patřičných souvislostech. přitom samozřejmě vycházím z toho, že i komentář je samostatný slohový útvar, v žurnalistice navíc v dnešní době obvyklý, který by jako takový měl dávat smysl i jako celek. tedy nejen jako neuspořádaný soubor několika navzájem nesouvisejících postřehů ke stejnému filmu, který může být klidně dlouhý přes celou stranu, ale o to víc je i zbytečný. stále je to matoucí?

 

lupuscanis

Eodeon: (tochu off topic, i když ne docela): Ze tří slov "trefný analytický postřeh" bych vynechal to prostřední, které většinou lidi dost mate. Ale postřeh nestačí, autoři textů o filmech by neměli závodit o "nejlepší" postřeh, protože pak se stává, že jde dílo stranou, kolikrát je pak postřeh "lepší" než film -- Krom postřehu, tedy jisté nesamozřejmé vnímavosti, je také třeba neztratit film (nebo jiné dílo) ze zřetele.

...věru zdravý přístup k věci

 

"We live," Turan writes, "in a culture of hyperbole," one where "we yearn to anoint films and call them masterpieces, perhaps to make our own critical lives feel more significant because it allows us to lay claim to having experienced something grand and meaningful." Masterpieces, however, are not made so by unanimous praise, but by careful scrutiny. Criticisms, and the extent to which they illuminate the fascinating imperfections beneath those masterpieces' surfaces, only make them stronger.

 

- citace citace Kennetha Turana z LA Times

 

zdroj: Why the Unanimous Praise for 'Boyhood' Is Bad for Film Criticism — and for 'Boyhood' na IndieWire

 

http://blogs.indiewire.com/criticwire/why-the-unanimous-praise-for-boyhood-is-bad-for-film-criticism-and-for-boyhood-20140804

program privátního fk nejnáročnějšího diváka /2014/

trocha (nezbytného) povídání na úvod:

 

název pravidelné i pravidelně nepravidelné akce není tak úplně všeříkající. je úplnou pravdou, že se snažím v programu projecí obsáhnout co nejvíce divácky vysoce náročných filmů, ale neméně podstatné druhé kritérium nařizuje, aby se jednalo rovněž o snímky vysoce umělecky hodnotné. třetí pravidlo dodává nutnost věnovat se spíše velmi málo známým filmům, ať už zcela opomíjeným, nebo přinejmenším málo známým pracem známějších, talentovaných autorů. pochopitelně se mi nedaří nacházet dostatek snímků, které by splňovaly všechny tři vyjmenované nároky, ale vždy se alespoň jednomu z nich snažím dostát.

 

již musí být zjevné, že takto nastavený koncept nemá mnoho společného se zlatými fondy kinematografie a seznamy čítankových klasik a must-see-filmů. právě naopak, díky experimenální povaze filmového klubu a intenci vybírat filmy okrajové, experimentální a co nejvzdálenější masovému vkusu se může stát, že se v programu vyskytnou i umělecky vzato nekvalitní tituly. vnímám to jednak jako zcela nezbytné "zlo", s nímž se musí potýkat všechny filmové akce, které aktivně prosévají málo probádané vody kinematografie, jako jsou mnohé festivaly a přehlídky a výjimečně i některé filmové kluby, jednak jde o součást půvabu z poznávání kinematografie. vycházím z premisy, že účelem filmových klubů, popřípadě většiny dramaturgicky dobře pojatých filmových festivalů je především objevovat.

 

projekce totiž zamýšlím rovněž jako pravidelnou příležitost k osobnímu vývoji, a to jak vývoji vlastních diváckých schopností, tak obecných znalostí dějin filmu i současné kinematografie. nejedná se nikdy o filmy, které bych už viděl. vybírám tituly, které jsem dosud neviděl, nebo přinejmenším nezhlédl celé. využívám znalostí filmu, kterých jsem už nabyl, a odrážím se od nich ve snaze nacházet významné mezery, jaké je nutné doplnit. doufám v to, že se mi bude dařit nacházet filmy a tvůrce stejně dobré, ne-li občasně i lepší, než jsou ty nejlepší filmy a nejtalentovanější tvůrci, jež jsem poznal doposud.

 

pro představu, jakým směrem se dramaturgie bude ubírat uvádím příklad hypotetického seznamu filmů, které bych zvolil, kdybych měl sestavit program z již zhlédnutých titulů:

 

- Jed Todda Haynese

- Organ Štefana Uhra

- 322 Dušana Hanáka

- Obřad Nagisy Óšimy

- Le clan Gaëla Morela

- 35 rumů Claire Denis

- V ložnici Todda Fielda

- Golem Piotra Szulkina

- Dante 01 Marca Caroa

- Suspiria Daria Argenta

- Ticho Masahiry Šinody

- Mefisto Isztvána Szabó

- Vital Šiniji Tskukamoty

- Passion Jürgena Rebla

- Loutky Takešiho Kitana

- Turínský kůň Bély Tarra

- Viridiana Luise Buñuela

- Decasia Billa Morrisona

- The Future Mirandy July

- Balkón Josepha Stricka

- Beau travail Claire Denis

- Charley Thea van Gogha

- Cha no ai Katsuhita Ishii

- Vnitřní poušť Rodriga Plá

- Teroristé Edwarda Yanga

- Tři časy Chou Siao-Siena

Reprise Joachima Triera

- Archangel Guye Maddina

- Zpěv ptáků Alberta Serry

- Onibaba, r. Kaneto Šindó

- Láska shora Petra Marka

- Bright Star Jane Campion

- Carlos Oliviera Assayase

- Elephant Guse Van Santa

- Tiresia Bertranda Bonella

- Endgame Garyho Wiekse

- 29 palem Bruna Dumonta

- Něžná Roberta Bressona

- Vzestup Larisy Šepiťkové

- Kinatay Brillanta Mendozy

- Pál Adrienn Ágnes Kocsis

- Děti ráje Marcela Carného

Liverpool Lisandra Alonsa

- Kráska dne Luise Buñuela

- Slečna Julie Mikea Figgise

- Touha, opatrnost Anga Lee

- Hadewijch Bruna Dumonta

- Ludvík Luchina Viscontiho

- Zapomenutí Luise Buñuela

- Puškvorec Andrzeje Wajdy

- Odysseus Josepha Stricka

- Nic takového Hala Hartleye

- 13 jezer Jamese Benninga

- Tulpan Sergeje Dvorcevoje

- My Winnipeg Guye Maddina

- Satyricon Federica Felliniho

- Gabrielle Patrice Chéreaua

- Návrat Andreje Zvjaginceva

- Sal gyeol Lee Seong-kanga

- Post Mortem Pabla Larraína

- Žena na Měsíci Fritze Langa

- Chronopolis Piotra Kamlera

- Malina Wernera Schroetera

Ai no mukidashi Šiona Sona

- Un lac Philippa Grandrieuxe

Parque vía, r. Enrique Rivero

- La Soledad Jaima Rosalese

- Shirin Abbase Kiarostamiho

- Ma mère Christopha Honoré

- Můj strýček Jacquese Tatiho

- Mléčná dráha Luise Buñuela

- Jdi a dívej se Elema Klimova

- Most umění Eugènea Greena

- Pět večerů Nikity Michalkova

- Taxidermia Györgyho Pálfiho

- Somewhere Sofie Coppolové

- Šťastni spolu Kar-wai Wonga

- Král je živ Kristiana Levringa

Szindibád Zoltána Huszárika

Kaidan Masakiho Kobajašiho

- Nuit noire Oliviera Smolderse

- Seul contre tous Gaspara Noé

- Rubikon Vladimíra Suchánka

- Pianistka Michaela Hanekeho

- Sombre Philippa Grandrieuxe

- Tři opice Nuriho Bilge Ceylana

- Nevěstinec Bertranda Bonella

- Dítě čeká Johna Cassavetese

- Perl oder Pica Pola Crutchena

- À ma soeur! Catherine Breillat

- V žáru slunce Waltera Sallese

- Villa Amalia Benoîta Jacquota

- Slovo Carla Theodora Dreyera

- Demonlover Olivera Assayase

- Příběh z Tokia Jasudžiry Ozua

- Yeoja, Jeong-hye Lee Yun-giho

- Las Meninas Ihora Podolchaka

- Annie Hallová Woodyho Allena

Kokuhaku Tetsujiho Nakašimy

- Paranoid Park Guse Van Santa

- Stellet licht Carlose Reygadase

- Eliso, můj živote Carlose Saury

- Chuť melounů Ming-liang Tsaie

- Můj bratr Tom Doma Rotheroea

- De la guerre Bertranda Bonella

Matka a děvka Jeana Eustache

- Dalkomhan insaeng Kim Ji-una

- Dode's-Ka Den Akiry Kurosawy

- Two Thirty 7, r. Murali K. Thalluri

- Divoká planeta Reného Lalouxe

- L'Heure d'été Oliviera Assayase

- Gli intoccabili Giuliana Montalda

- Orlakovy ruce Roberta Wieneho

- Teoréma Piera Paola Pasoliniho

- A idade da terra Glaubera Rochy

- L'inhumaine Marcela L'Herbiera

- The Brown Bunny Vincenta Galla

- Iluminace Krzysztofa Zanussiho

- Mistr Paula Thomase Andersona

- Socialismus Jean-Luca Godarda

- Sedmé nebe Andrease Dresena

- Lesní jahody Ingmara Bergmana

- Objevení nebes Jeroena Krabbé

- Moolaadé Ousmana Sembeneho

- 46-okunen no koi Takašiho Miike

Růžový narcis Jamese Bidgooda

Nový život Philippea Grandrieuxe

- Jen jednou se miluje Rajka Grliće

- Honor de cavalleria Alberta Serry

- De zee die denkt Gerta de Graafa

- Ai no yokan Masahiry Kobajašiho

- Perverse conclave Joela Rabijnse

- Trio z Belleville Sylvaina Chometa

- Les herbes folles Alaina Resnaise

- Mléčná dráha Benedeka Fliegaufa

- Dny zatmění Alexandra Sokurova

- Chacun sa nuit Jean-Marca Barra

- Polytechnique Denise Villeneuvea

- Něco z Alenky Jana Švankmajera

- Funny games Michaela Hanekeho

- Ararat a Adoration Atoma Egoyana

- Zet a dvě nuly Petera Greenawaye

- Love Streams Johna Cassavetese

- Cecil B. DeMented Johna Waterse

- Jeřábi táhnou Michaila Kalatozova

- Písečná žena Hirošiho Tešigahary

- Короткие встречи Kiry Muratovy

Hranice ovládání Jima Jarmusche

- Круг второй Alexandra Sokurova

- Kdo to tam zpívá Slobodana Sijana

- Babettes gæstebud Gabriela Axela

- Smrt pana Lazaresca Cristiho Puiu

- Riddles of the Sphinx Laury Mulvey

- Soumrak bohů Luchina Viscontiho

- Divoká holubice Sergeje Solovjova

- Fah talai jone Wisita Sasanatienga

- Opening Night Johna Cassavetese

Cremaster 1-5 Matthewa Barneyho

- Juventude em marcha Pedra Costy

- Odhadce a Exotika Atoma Egoyana

- Notre musique Jean-Luca Godarda

- Podivnější než ráj Jima Jarmusche

- Tiro en la cabeza Jaimea Rosalese

- Le premier venu Jacquese Doillona

- Pravidelní milenci Philippea Garrela

- Chrustaljove, vůz! Alexeje Germana

- Betonová zahrada Andrewa Birkina

Io sono l'amore, r. Luca Guadagnino

- Visa de censure Pierrea Clémentiho

- Valerie a týden divů Jaromila Jireše

Papírový voják Alexeje Germana ml.

- Sucho Nelsona Pereiry dos Santose

- Princezna a bojovník Toma Tykwera

- La mujer sin cabeza Lucretie Martel

- Calamari Union Akiho Kaurismäkiho

- Cesta za horizont Alexe Iordachescu

- Žena pod vlivem Johna Cassavetese

- Püha Tõnu kiusamin, r. Veiko Õunpuu

- Den brysomme mannen Jense Liena

- Elektra a její pravda Miklóse Jancsóa

- Smrt v Benátkách Luchina Viscontiho

Ok-hui-ui yeonghwa Hong, Sang-sooa

- Prosperovy knihy Petera Greenawaye

- Čas opilých koní Bahmana Ghobadiho

- Osamělost prvočísel Saveria Costanzy

- Amer Hélène Cattet a Bruna Forzaniho

- Dívka z planety Pondělí Hala Hartleyho

- Abrahámovo údolí Manoela de Oliveiry

- Tvář toho druhého Hirošiho Tešigahary

- Nostra signora dei turchi Carmela Bene

- El chacal de Nahueltoro Miguela Littina

- Policejní kolt vzor 357 Alaina Corneaua

- Querelle Rainera Wernera Fassbindera

- Paraguayská houpací síť Paz Encinaové

- Umělcova smlouva Petera Greenawaye

- Let červeného balónku Chou Siao-siena

- Twilight of the Ice Nymphs Guye Maddina

- Imburnal Sherada Anthonyho Sancheze

- Zoufalství Rainera Wernera Fassbindera

- Vejce, Mléko a Med Semiha Kaplanoğlua

- Wild Tigers I Have Known Cama Archera

- The Brand Upon the Brain! Guye Maddina

- Vyvěste červené lampiony Yimou Zhanga

- Božská komedie, r. João César Monteiro

- Slavnost v botanické zahradě Ela Havetty

- Zabriskie point Michelangela Antonioniho

- Atény - Istambul Nikose Panayotopoulose

- Kairo a Dopperugengā Kijošiho Kurosawy

- Hombre mirando al sudeste Elisea Subiely

- 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny Cristiana Mungiu

- Následky lásky a Božský Paola Sorrentina

- Krajina v mlze Theodorose Angelopolouse

- Sud pralad Apichatponga Weerasethakula

- cyklus Antoina Doinela Françoise Truffauta

- Zvezdopad aka Звездопад Igora Talankina

- Tales from the Gimli Hospital Guye Maddina

- Zbytečná krutost Joela a Ethana Coenových

- Balada triste de trompeta Álexe de la Iglesia

- Pěstuj si svou pravačku Jean-Luca Godarda

- Effi Briestová Rainera Wernera Fassbindera

- Nenápadný půvab buržoazie Luise Buñuela

- En la ciudad de Sylvia Josého Luise Guerína

- 2OO1: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka

- Dul hana sekseu / Dul hana sex Lee Ji-sanga

- Deník venkovského faráře Roberta Bressona

- I trpaslíci začínali jako malí Wernera Herzoga

- The Saddest Music in the World Guye Maddina

- Soredemo boku wa yattenai Masajukiho Suoji

- Dvojí život Veroniky Krzysztofa Kieslowského

- Rabioso sol, rabioso cielo Juliána Hernándeze

- Killing of a Chinese Bookie Johna Cassavetese

- Jeskyně žlutého psa, režie Byambasuren Davaa

- Aquele Querido Mês de Agosto Miguela Gomese

- Aaltra Benoîta Delépinea a Gustava de Kerverna

- kompletní Magic Lantern Cycle Kennetha Angera

- Deanimated: The Invisible Ghost Martina Arnolda

- 24 hodin ze života jedné ženy Laurenta Bouhnika

- Pokání, Strom přání a Prosba Tengize Abuladzeho

- Saló aneb 120 dní sodomy Piera Paola Pasoliniho

- Dracula: Pages from a Virgin's Diary Guye Maddina

- Zachraň si kdo můžeš (život) Jeana-Luca Godarda

- Každý za sebe a Bůh proti všem Wernera Herzoga

- filmy Takešiho Kitana Takeshis' a Kantoku: Banzai!

- Hlídač pláže v zimním období Gorana Paskaljeviće

- Soumrak, Skryté ostří a Láska a čest Jódžiho Jamady

- Lištičky a Nejlepší léta našeho života Williama Wylera

- Chaotická Ana, Země a Zrzavá veverka Julia Medema

- V roce se třinácti úplňky Rainera Wernera Fassbindera

- My Son, My Son, What Have Ye Done Wernera Herzoga

- Eat + Kiss + Vinyl + Blow Job (kolekce Andyho Warhola)

- Touha Veroniky Vossové Rainera Wernera Fassbindera

- Písně z druhého patra a Ty, který žiješ Roye Anderssona

- Učená pře aneb Můj pohlavní život Arnauda Desplechina

- Loni v Marienbadu a Hirošima, má láska Alaina Resnaise

- Perfect Blue, Paprika a Millennium Actress Satošiho Kona

- Cowards Bend the Knee or The Blue Hands Guye Maddina

- Sedmikrásky a Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové

- Bang bang wo ai shen či 帮帮我,爱神 od Lee Kang-shenga

- De laatste dagen van Emma Blank Alexe van Warmedama

- Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec Petera Greenawaye

- Hořké slzy Petry von Kantové Rainera Wernera Fassbindera

- Všichni, kdo mě mají rádi, pojedou vlakem Patrice Chéreaua

- Lot in Sodom Melvillea Webbera a Jamese Sibleye Watsona

- INLAND EMPIRE a More things that happened Davida Lynche

- Neuvěřitelně tragický příběh Celala Tana a jeho rodiny Onura Ünlüa

- Rodnik dlya zhazhdushchikh či Родник для жаждущих Jurije Iljenka

- Des hommes et des dieux Xaviera Beauvoise a Lourdes Jessicy Hausner

- Guy Debord: Společnost spektáklu a In girum imus nocti et consumimur igni

- Rivettovy filmy Célina a Julie si vyjely na lodi a Krásná hašteřilka v úplné verzi

- Одинокий голос человека aka Odinokij golos cheloveka Alexandra Sokurova

Barva granátového jablka a Stíny zapomenutých předků Sergeje Paradžanova

- Vzpomínky na zaostalost Tomáse Gutiérreze Alei a Tři Lucie Humberta Soláse

- Institut Benjamenta a Ladič pian zemětřesení bratrů Timothyho a Stephena Quayových

- Rašomon, Rudovous, Tělesná stráž, Žít a Tři zločinci ve skryté pevnosti Akiry Kurosawy

- Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou a Dodatek Krzysztofa Zanussiho

- Slib, Dítě, Syn, Rosetta, Mlčení Lorny a Kluk na kole bratrů Luca a Jean-Pierra Dardennových

- Evropa, Epidemic, Prvek zločinu, Dogville, Manderlay, Antikrist a Melancholia Larse von Triera

- The Girlfriend Experience, Bublina, Hollywood, Hollywood a Sex, lži a video Stevena Soderbergha

- filmy Andreje Arseňjeviče Tarkovského Andrej Rublev, Solaris, Zrcadlo, Stalker, Nostalgie a Oběť

- surrealismus Richtera a Cocteaua 8 X 8: A Chess Sonata in 8 Movements a Dreams That Money Can Buy

- Amintiri din epoca de aur, r. Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Constantin Popescu, Razvan Marculescu a Ioana Uricaru

- O estado do mundo, r. Chantal Akerman, Bing Wang, Pedro Costa, Apichatpong Weerasethakul, Ayisha Abraham a Vincente Ferraz

- Destricted, r. Matthew Barney, Larry Clark, Gaspar Noé, Marco Brambilla, Sam Taylor-Wood (Taylor-Johnson), Marina Abramovic, Cecily Brown, Sante D'Orazio, Marilyn Minter, Richard Prince a Tunga

 

2014:

 

001. Fallové Petera Greenawaye (zahajovací projekce) (české titulky)

002. L'Inconnu du lac Alaina Guiraudieho (mimo program) (anglické titulky)

003. předfilm Altair Lewise Klahra a hlavní film Araya Margot Benacerraf (1. týden) (anglické titulky)

004. De dødes tjern Kåre Bergstrøma (mimo program) (anglické titulky)

005. Rapt Dimitriho Kirsanofa (náhrada za 48. týden loňského roku) (anglické titulky)

006. Drinking Buddies Joea Swanberga (2. týden) (anglické titulky)

007. Sibir, Monamur či Сибирь. Монамур Vjačeslava Rosse (mimo program) (anglické titulky)

008. Jasmíniny slzy Woodyho Allena (mimo program) (anglické titulky)

009. Sicilia! Danièle Huillety a Jeana-Marie Strauba (mimo program) (anglické titulky)

010. New Old Pierrea Clémentiho (mimo program)

011. Benjamin aneb Deník panice Michela Devillea (mimo program)

012. La cinquiéme saison Petera Brosense a Jessiky Hope Woodworth (3. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

013. Water and Power Pata O'Neilla (3. týden, 2. projekce)

014. Goltzius and the Pelican Company Petera Greenawaye (mimo program) (bez titulků)

015. Le petit lieutenant Xaviera Beauvois (3. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

016. Les trois couronnes du matenot Raoula Ruize (mimo program) (anglické titulky)

017. Silent Youth Diema Kemmesiese (mimo program) (anglické titulky)

018. Camille Caludel 1915 Bruna Dumonta (4. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

019. Borgman Alexe van Warmerdama (4. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

020. Day is done Thomase Imbacha (5. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

021. kolekce filmů Margaret Tait: A Portrait of Ga; Hugh MacDiarmid, A Portrait; Where I am is Here; Aerial; Colour Poems; John Macfadyen aka The Stripes in the Tartan; Place of Work a Tailpiece (5. týden, 2. projekce) (bez titulků)

022. La Pivellina Tizzy Covi a Rainera Frimmela (mimo program) (anglické titulky)

023. The Selfish Giant, r. Clio Barnard (mimo program) (bez titulků, aj. originál)

024. The Rambler Calvina Reeder (mimo program) (anglické titulky)

025. Čokoláda Claire Denis (mimo program) (anglické titulky)

026. Der Plötzliche Reichtum der armen Leute von Kombach Volkera Schlöndorffa (mimo program) (anglické titulky)

027. Arrebato Ivána Zuluety (mimo program) (anglické titulky)

028. Pixote: A Lei do Mais Fraco Hectora Babenca (mimo program) (anglické titulky)

029. předfilm Thot-Fal'N Stana Brakhage a hlavní film Mikres Afrodites Nikose Koundourose (6. týden, 1. projekce) (aj. tit.)

030. L'immortelle Alaina Robbe-Grilleta (6. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

031. După dealuri Cristiana Mungiu (mimo program) (anglické titulky)

032. předfilm The Magic Sun Philla Niblocka a hlavní film Il Pianeta azzurro Franca Piavoliho (7. týden, 1. projekce) (bez tit.)

033. kolekce krátkých filmů Geoffreyho Jonese: Snow; Rail; Locomotion; Trinidad & Tobago; Shell Spirit; This is Shell; Seasons Project; A Chair-a-plane Kwela a A Chair-a-plane Flamenco (7. týden, 2. projekce) (bez dialogů)

034. Lorna Doone Maurice Tourneura (7. týden, 3. projekce) (anglické mezititulky)

035. İklimler Nuriho Bilge Ceylana (mimo program) (anglické titulky)

036. kolekce krátkých experimentálních filmů ("kinetických smyček") Petra Skaly: Struktura / Structure (1969); Hieroglyfy / Hieroglyphs (1969); Magické písmo / Magic Writing (1970); Krev / Blood (1970); Obrazy duše / Images of Soul (1970); Šepot hvězd / Star Whisper (1971); Řev ticha / Range of Soul (1971); Zeď času / Wall of Time (1972); Krev na zdi / Blood on the Wall (1972); Dies Irae / Dies Irae (1972); Vejce / Egg (1973); Pomatená noc / Insane Night (1973); Geometrie paměti / Geometry of Memory (1975); Terč / Target (1972); Hledání rovnováhy / Searching For Balance (1973); Hvězdný prach / Stardust (1974); Vyhaslá hvězda / Dead Star (1974); Stíny na zdi / Shadows on the Wall (1975); Expanze / Expansion (1977); Postavy v nás / Figures in Us (1977); Ozvěna krve / Echo of Blood (1979); Rozmezí / Interval (1979); Záblesk světla / Gleam of Light (1977); Izolace / Isolation (1977); Porušený klid / Disturbed Peace (1978); Prostorová deformace / Spatial Deformation (1979); Periody / Periods (1980); Zelený stín / Green Shadow (1980); Dávná znamení / Ancient Signs (1980); Věštba / Prophecy (1980); Zámotek / Cocoon (1980); Probuzená sfinga / Sphinx Awake (1981); Zemská tíže / Gravity (1984); Dva vesmíry / Two Universes (1984); Uzavřené nekonečno / Closed Infinity (1984); Silokřivky / Lines of Force (1984); Dvojí puls / Double Pulse (1984) (8. týden) (bez dialogů)

037. Catene Raffaella Matarazzy (9. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

038. Naked As We Came Richarda LeMaye (mimo program) (anglické titulky)

039. Udaan, r. Vikramaditya Motwane (mimo program) (anglické titulky)

040. A Canção de Lisboa Josého Cottinelliho Telma (mimo program) (anglické titulky)

041. Ať žije smrt! Fernanda Arrabala (9. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

042. Kawaita mizuumi Masahiry Šinody (mimo program) (anglické titulky)

043. Podsvětí Josefa von Sternberga (mimo program) (anglické mezititulky)

044. Zmizení Denise Villeneuva (mimo program) (české titulky)

045. Bling Ring Sofie Soppolové (mimo program) (anglické titulky)

046. Totò che visse due volte Daniele Ciprì a Franca Maresca (9. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

047. Herz aus Glas Wernera Herzoga (mimo program) (anglické titulky)

048. O pai tirano Antónia Lopese Ribeira (mimo program) (anglické titulky)

049. Ai no kawaki Kurejošiho Kurahary (10. týden, 1. projekce) (anglick é titulky)

050. Den idiotů Wernera Schroetera (10. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

051. Revanche Götze Spielmanna (mimo program) (anglické titulky)

052. Das stahltier Willyho Zielkeho (mimo program) (anglické titulky)

053. předfilm House Bena Riverse a hlavní bod Borderline Kennetha MacPhersona (10. týden, 3. projekce) (aj. mezititulky)

054. The unholy three Toda Browninga (mimo program) (anglické mezititulky)

055. předfilm Alvorada Vermelha a hlavní film A Última Vez Que Vi Macau Joãoa Pedra Rodriguese a Joãoa Rui Guerra da Maty (10. týden, 4. projekce) (předfilm bez titulků, hlavní film s anglickými titulky)

056. Simon Killer Antonia Campose (mimo program) (české titulky)

057. Yaju no seishun Sejdžuna Suzukiho (mimo program) (anglické titulky)

058. Deep end Jerzyho Skolimowského (10. týden, 5. projekce) (anglické titulky)

059. Seizoku Kódžiho Wakamacua (mimo program) (anglické titulky)

060. Oh Marquês, Anda Cá Abaixo Outra Vez! Joãoa Vianaje (mimo program) (anglické titulky)

061. Madame X - Eine absolute Herrscherin režisérek Tabea Blumenschein a Ulrike Ottinger (11. týden, 1. projekce) (aj. tit.)

062. Crónica dos Bons Malandros Fernanda Lopese (11. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

063. předfilm O Amor das Três Romãs Joãoa Césara Monteiry a hlavní film O Bobo Josého Álvara Moraise (11. týden, 3. projekce) (anglické titulky, lehce asynchronní zvuk)

064. Night Train to Lisbon Bille Augusta (11. týden, 4. projekce) (české titulky)

065. Kill your darlings Johna Krokidase (11. týden, 5. projekce) (české titulky)

066. O Mistério da Estrada de Sintra Jorgeho Paixãoa da Costy (mimo program) (anglické titulky pro portugalské dialogy)

067. Klimt Raoula Ruize (11. týden, 6. projekce) (slovenské titulky, trochu nepřesný překlad)

068. I Married a Monster from Outer Space Gena Fowlera Jr. (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

069. Black Friday Arthura Lubina (mimo program/vintage syfy) (slovenské titulky)

070. Dr. Cyclops Ernesta B. Shoedsacka (mimo program/vintage syfy) (anglické titulky)

071. Night Key Lloyda Corrigana (mimo program/vintage syfy) (slovenské titulky)

072. Invisible Invaders Edwarda L. Cahna (mimo program/vintage syfy) (anglické titulky)

073. Return of the Fly Edwarda Berndse (mimo program/vintage syfy) (české titulky)

074. The Abominable Snowman Vala Guesta (mimo program/vintage syfy) (české titulky)

075. The Tingler Williama Castla (mimo program/vintage syfy) (anglické titulky)

076. Znovuzrození Johna Frankenheimera (12. týden/vintage syfy, 1. projekce) (české titulky)

077. Malpertuis Harryho Kümela (12. týden/vintage syfy, 2. projekce) (české titulky)

078. Marie Krøyer Bille Augusta (mimo program) (anglické titulky)

079. Konec světa Abela Gance (mimo program) (anglické titulky)

080. Četa 317 Pierrea Schoendoerffera (12. týden, 3. projekce) (české titulky)

081. Smrt cyklisty Juana Antonia Bardema (12. týden, 4. projekce) (anglické titulky, simultánní překlad)

082. Belarmino Fernanda Lopese (mimo program) (anglické titulky, simultánní překlad)

083. Fluctuations Joela Landwehra (mimo program) (bez titulků, anglický voice-over)

084. předfilm Douro, Faina Fluvial Manoela de OliveiryVeredas Joãoa Césara Monteiry (12. týden, 5. projekce) (aj. tit.)

085. Noite Escura Joãoa Canija (mimo program) (anglické titulky)

086. Evelyn Isabel de Ocampo (mimo program) (anglické titulky)

087. Monster Pies Lee Galea (mimo program) (bez titulků)

088. Série noire Alaina Corneaua (12. týden, 6. projekce) (anglické titulky)

089. The Exploding Girl Bradleyho Rusta Graye (13. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

090. L'Enfance nue Maurice Pialata (13. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

091. Mixed Blood Paula Morrisseye (mimo program) (bez titulků)

092. Les Enfants terribles Jean-Pierra Melvilla (13. týden, 3. projekce) (anglické titulky, simultánní překlad)

093. Paranoiac Freddieho Francise (mimo program) (české titulky)

094. Struktura krystalu Krzysztofa Zanussiho (mimo program) (české titulky)

095. Amai yoru no hate Jošišigeho Jošidy (mimo program) (anglické titulky)

096. Beş Vakit Rehy Erdema (14. týden, 1. projekce, speciální velikonoční projekce 1) (anglické titulky, simultánní překlad)

097. Edogawa Rampo no injû Tai Katóa (14. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

098. Monster on the Campus Jacka Arnolda (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

099. Donovan's Brain Felixe E. Feista (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

100. Le Pornographe Bertranda Bonella (14. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

101. Lac aux dames Marca Allégreta (mimo program) (anglické titulky)

102. Šejk George Melforda (mimo program) (anglické mezititulky)

103. Letter from an Unknown Woman Maxe Ophülse (14. týden, 4. projekce) (bez titulků)

104. Srdce v zimě Clauda Sauteta (14. týden, 5. projekce) (anglické titulky)

105. předfilm 16-18-4 Tomonariho Nišikawy a hlavní film Noc hrůzy Kena Russella (mimo program) (anglické titulky)

106. Médea Piera Paola Pasoliniho (mimo program) (české titulky)

107. Capitães de Abril Marie de Medeiros (mimo program) (anglické titulky)

108. Han jia, r. Hongqi Li (15. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

109. Král králů Cecila B. DeMillea (mimo program, speciální velikonoční projekce 2) (anglické mezititulky)

110. Jen 17 Françoise Ozona (15. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

111. Tajuplný ostrov Luciena Hubbarda, Benjamina Christensena a Maurice Tourneura (mimo program/vintage syfy) (anglické mezititulky v kombinaci s původním anglickým zněním bez titulků)

112. Golgotha Juliena Duviviera (15. týden, 3 projekce, speciální velikonoční projekce 3) (anglické titulky)

113. Bible Johna Hustona (16. týden, 1. projekce, speciální velikonoční projekce 4) (české titulky)

114. Zločin pana Langa Jeana Renoira (16. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

115. Sueño y silencio Jaima Rosalese (16. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

116. Maciste Luigiho Romana Borgnetta a Vincenza Denizota (mimo program) (italské mezititulky s anglickými podtitulky)

117. Le miracle des loups Raymonda Bernarda (mimo program, speciální velikonoční projekce 5) (francouzské mezititulky)

118. kolekce krátkých filmů Briana Frye Waste Book Vol. 1 (1999-2002): Across the Rappahannoc (2002), Kaddish (2002), Lachrymae (?), Najda (2001), Oona's Veil (2000), Robert Beck is Alive and Well and Living in NYC (2002) s Lee Ellicksonem, Sunday Morning (2001), The Anatomy of Melancholy (1999), The Eels of Chicago (2000) a The Letter (2001) (17. týden, 1. projekce) (němé filmy a zvukové filmy v anglickém znění bez titulků)

119. předfilm The Potted Psalm Sidneyho Petersona a Johna Broughtona a hlavní film Necropolis Franca Brocaniho (17. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

120. předfilmy Der Schneider von Ulm a Die Flut Lutze Dammbecka a hlavní film Entre onze heures et minuit Henriho Decoina (mimo program) (anglické titulky k prvnímu předfilmu i k hlavnímu filmu)

121. La nave de los monstruos Rogelia A. Gonzálese (mimo program/vintage syfy) (anglické titulky)

122. Jodorowsky's Dune Franka Paviche (mimo program) (anglické titulky pro neanglické monology)

123. Je t'aime, je t'aime Alaina Resnaise (mimo program/vintage syfy) (anglické titulky pro francouzské dialogy)

124. Numb Michaela Ferrise Gibsona (mimo program) (bez titulků)

125. Fantasia Lusitana João Canija (mimo program) (anglické titulky)

126. předfilm Do Not Disturb László Moholy-Nagye a hlavní film Stoker Park Chan-wooka (17. týden, 3. projekce) (české titulky)

127. předfilmy Petera Tscherkasskyho Erotique, Nachtstück, Shot - Countershot a Paralel Space: Inter-view a hlavní filmy Os mutantes Teresy Villaverde (18. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

128. kolekce krátkých filmů Pata O'Neilla Screen, Runs Good, Easy Out, Down Wind, Let's Make a Sandwich, Squirtgun Stepprint, Coreopsis a Foreground (18. týden, 2. projekce) (bez titulků, většinou i bez dialogů)

129. předfilm Geography of the body Willarda Maase (bez tit.) a Dans ma peau Mariny de Van (mimo program) (aj. titulky)

130. předfilm Mechanics of Love Willarda Maase a Bena Moora a jako hlavní film Un homme qui dort Bernarda Queysannea (18. týden, 3. projekce) (předfilm bez titulků a hlavní film s anglickými titulky)

131. Mickey One Arthura Penna (mimo program) (bez titulků)

132. Museum Hours Jema Cohena (mimo program) (bez titulků)

133. Rampo Kazujošiho Okujamy a Rintara Majuzumiho (mimo program) (anglické titulky)

134. Gayby Jonathana Liseckiho (mimo program) (anglické titulky)

135. Upstream Color Shanea Carrutha (18. týden, 4. projekce) (anglické titulky)

136. kolekce krátkých filmů Thomase Draschana Slaves to Sin, Freude, Yes? Oui? Ya?Preserving Cultural Traditions in a Period of Instability (se Sebastianem Brameshuberem) a Metropolen des Leichtsinns (s Ulrichem Wiesnerem) (19. týden, 5. projekce) (bez titulků)

137. Římské dobrodružství Delmera Davese (mimo program) (anglické titulky)

138. Falskur Fugl Thora Omara Jonssona (mimo program) (anglické titulky)

139. Tělem a duší Roberta Rossena (mimo program) (anglické titulky)

140. Tiny Furniture Leny Dunham (19. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

141. I used to be darker Matthewa Porterfielda (mimo program) (anglické titulky)

142. Godzilla AKA Probuzená zkáza Iširóa Hondy (mimo program/vintage syfy) (české titulky)

143. Le Moindre geste Jean-Pierrea Daniela, Fernanda Delignyho a Josée Manentiho (19. týden, 2. projekce) (aj. titulky)

144. The Cyclops Berta I. Gordona (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

145. I dolci inganni Alberta Lattuady (19. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

146. Vymrštěný kámen Sándora Sáry (19. týden, 4. projekce) (anglické titulky)

147. Electrick Children Rebeccy Thomas (mimo program) (bez titulků)

148. I cannibali Liliany Cavani (19. týden, 5. projekce) (anglické titulky)

149. Project X Williama Castla (19. týden, 6. projekce/vintage syfy) (bez titulků)

150. The space children Jacka Arnolda (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

151. Matango AKA The Attack of the Mushroom People Iširóa Hondy (mimo program/vintage syfy) (aj. znění + aj. titulky)

152. The Trollenberg Terror AKA The Crawling Eye Quentina Lawrence (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

153. The Asphyx Petera Newbrooka (mimo program/vintage syfy/duchařský horor) (bez titulků, prodloužená verze)

154. Zloděj lásky Abrama Rooma (mimo program) (ruské mezititulky a anglické podtitulky)

155. Deadly Mantis Nathana Jurana (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

156. Beginning of the End Berta I. Gordona (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

157. Bytosti Agnès Vardy (20. týden, 1. projekce/vintage syfy) (anglické titulky)

158. Parchanti spí dobře Claire Denis (20. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

159. Chikyu Boeigun AKA The Mysterians Iširóa Hondy (mimo program/vintage syfy) (anglické titulky)

160. The Mighty Gorga Davida L. Hewitta (mimo program, vintage syfy) (bez titulků)

161. Yosei Gorasu AKA Gorath Iširóa Hondy (mimo program, vintage syfy) (anglické titulky)

162. Stridulum AKA The Visitor Giulia Paradisiho alias Michaela J. Paradisa (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

163. Kaitei daisensô Hajimeho Satôa (mimo program/vintage syfy) (anglické znění)

164. Gorgo Eugèna Louriého (mimo program/vintage syfy) (bez titulků)

165. Ženščina Jefima Dzigana (mimo program) (ruské mezititulky a anglické podtitulky)

166. The Changeling Petera Medaka (mimo program/duchařský horor) (anglické titulky)

167. předfilm Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk, rež. Karpo Ačimović Godina a jako hlavní film Dieu sait quoi Jean-Daniela Poletta (21. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

168. předfilm Spiste horisonter Wilhelma Freddieho a Jørgena Roose a jako hlavní film Double Tide Sharon Lockhart (21. týden, druhá projekce) (bez dialogů)

169. Wadjda, rež. Haifaa Al-Mansour (22. týden) (anglické titulky)

170. Oculus Mikea Flanagana (mimo program/duchařský film) (české titulky - amatérský překlad)

171. Le Fond de l'air est rouge Chrise Markera (23. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

172. Warrendale Alana Kinga (23. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

173. O Palhaço Seltona Mella (mimo program) (anglické titulky)

174. Bu jian Lee Kang-shenga (24. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

175. Baal Volkera Schlöndorffa (mimo program) (anglické titulky)

176. Tenši no tamago či 天使のたまご Mamoru Ošiiho (mimo program) (anglické titulky)

179. The book of revelation Any Kokkinos (24. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

180. Tantei wa bar ni iru Hadžimeho Hašimoty (mimo program/současné japonsko) (aj tit. přeložené z italského překladu)

181. Watashi no dorei ni narinasai, rež. Yûichi Masa Nonaka (mimo program/současné japonsko) (anglické titulky)

182. Rapado Martína Rejtmana (24. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

XXX. (náhrada za 25. týden)

XXX. (náhrada za 26. týden)

XXX. (náhrada za 27. týden)

XXX. (náhrada za 28. týden)

XXX. (náhrada za 29. týden)

XXX.

XXX.

XXX.

XXX.

XXX.

XXX.

nostalgický okamžik

 

samozřejmě jsem rád, že se radnice dobře postarala o ten jediný ostrůvek kultury v našem bezvýznamném hobitíně a dotovala rekonstrukci a digitalizaci malého městského kina. i přes výhody, které to přineslo, se náhle (rok po modernizaci) nemohu ubránit slabému cinefilnímu pocitu nostalgie. víceméně mi chybí projekce klasik, o kterých jsem si ani neuvědomoval, že jsou klasikami. rozumějte, to zdejší malé kinečko by si s artovým kinem nikdo nespletl ani po třech rundách mé oblíbené hruškovice, ale svůj filmový klub mělo a zamlada jsem byl jeho hrdým členem a častým návštěvníkem klubových projekcí. tehdy jsem si vlastně ani neuvědomoval, jak unikátní mám příležitost si v kině a z filmových kopií (pocházejících pravděpodobně ze sbírek NFA a distribuovaných AČFK) vychutnat legendární filmy s kultovním statutem a umělecké skvosty, jakým se v bohatých dějinách kinematografie jen máloco vyrovná. a tak jsem dříve chodíval na filmy jako Casablanca, Zrcadlo, Půlnoční kovboj, Zvětšenina, Nenápadný půvab buržoazie, Kdyby..., Taking Off, Mrtvý muž a další a teprve nyní, když podobné filmy z programů přirozeně vymizely, mi začínají scházet. jistě, jsou zde alternativy - současné klubové filmy a festivalové hity, které to díky distributorům jako Artcam nebo AČFK dotáhly i do celorepublikové sítě maloměstských kin jako je to naše. a tak dnes navštěvuji projekce filmů jako Klip, Musíme si promluvit o Kevinovi, Mistr, Post Tenebras Lux, Až vyjde měsíc, Ministr, Post mortem a další a jsem za ně vděčný. a přeci je tu ten pocit.

program privátního fk nejnáročnějšího diváka /2013/

 

trocha (nezbytného) povídání na úvod:

 

název pravidelné i pravidelně nepravidelné akce není tak úplně všeříkající. je úplnou pravdou, že se snažím v programu projecí obsáhnout co nejvíce divácky vysoce náročných filmů, ale neméně podstatné druhé kritérium nařizuje, aby se jednalo rovněž o snímky vysoce umělecky hodnotné. třetí pravidlo dodává nutnost věnovat se spíše velmi málo známým filmům, ať už zcela opomíjeným, nebo přinejmenším málo známým pracem známějších, talentovaných autorů. pochopitelně se mi nedaří nacházet dostatek snímků, které by splňovaly všechny tři vyjmenované nároky, ale vždy se alespoň jednomu z nich snažím dostát.

 

již musí být zjevné, že takto nastavený koncept nemá mnoho společného se zlatými fondy kinematografie a seznamy čítankových klasik a must-see-filmů. právě naopak, díky experimenální povaze filmového klubu a intenci vybírat filmy okrajové, experimentální a co nejvzdálenější masovému vkusu se může stát, že se v programu vyskytnou i umělecky vzato nekvalitní tituly. vnímám to jednak jako zcela nezbytné "zlo", s nímž se musí potýkat všechny filmové akce, které aktivně prosévají málo probádané vody kinematografie, jako jsou mnohé festivaly a přehlídky a výjimečně i některé filmové kluby, jednak jde o součást půvabu z poznávání kinematografie. vycházím z premisy, že účelem filmových klubů, popřípadě většiny dramaturgicky dobře pojatých filmových festivalů je především objevovat.

 

projekce totiž zamýšlím rovněž jako pravidelnou příležitost k osobnímu vývoji, a to jak vývoji vlastních diváckých schopností, tak obecných znalostí dějin filmu i současné kinematografie. nejedná se nikdy o filmy, které bych už viděl. vybírám tituly, které jsem dosud neviděl, nebo přinejmenším nezhlédl celé. využívám znalostí filmu, kterých jsem už nabyl, a odrážím se od nich ve snaze nacházet významné mezery, jaké je nutné doplnit. doufám v to, že se mi bude dařit nacházet filmy a tvůrce stejně dobré, ne-li občasně i lepší, než jsou ty nejlepší filmy a nejtalentovanější tvůrci, jež jsem poznal doposud.

 

pro představu, jakým směrem se dramaturgie bude ubírat uvádím příklad hypotetického seznamu filmů, které bych zvolil, kdybych měl sestavit program z již zhlédnutých titulů:

 

- Jed Todda Haynese

- Organ Štefana Uhra

- 322 Dušana Hanáka

- Obřad Nagisy Óšimy

- Le clan Gaëla Morela

- 35 rumů Claire Denis

- V ložnici Todda Fielda

- Golem Piotra Szulkina

- Dante 01 Marca Caroa

- Suspiria Daria Argenta

- Ticho Masahiry Šinody

- Mefisto Isztvána Szabó

- Vital Šiniji Tskukamoty

- Passion Jürgena Rebla

- Loutky Takešiho Kitana

- Turínský kůň Bély Tarra

- Viridiana Luise Buñuela

- Decasia Billa Morrisona

- The Future Mirandy July

- Balkón Josepha Stricka

- Beau travail Claire Denis

- Charley Thea van Gogha

- Cha no ai Katsuhita Ishii

- Vnitřní poušť Rodriga Plá

- Teroristé Edwarda Yanga

- Tři časy Chou Siao-Siena

Reprise Joachima Triera

- Archangel Guye Maddina

- Zpěv ptáků Alberta Serry

- Onibaba, r. Kaneto Šindó

- Láska shora Petra Marka

- Bright Star Jane Campion

- Carlos Oliviera Assayase

- Elephant Guse Van Santa

- Tiresia Bertranda Bonella

- Endgame Garyho Wiekse

- 29 palem Bruna Dumonta

- Něžná Roberta Bressona

- Vzestup Larisy Šepiťkové

- Kinatay Brillanta Mendozy

- Pál Adrienn Ágnes Kocsis

- Děti ráje Marcela Carného

Liverpool Lisandra Alonsa

- Kráska dne Luise Buñuela

- Slečna Julie Mikea Figgise

- Touha, opatrnost Anga Lee

- Hadewijch Bruna Dumonta

- Ludvík Luchina Viscontiho

- Zapomenutí Luise Buñuela

- Puškvorec Andrzeje Wajdy

- Odysseus Josepha Stricka

- Nic takového Hala Hartleye

- 13 jezer Jamese Benninga

- Tulpan Sergeje Dvorcevoje

- My Winnipeg Guye Maddina

- Satyricon Federica Felliniho

- Gabrielle Patrice Chéreaua

- Návrat Andreje Zvjaginceva

- Sal gyeol Lee Seong-kanga

- Post Mortem Pabla Larraína

- Žena na Měsíci Fritze Langa

- Chronopolis Piotra Kamlera

- Malina Wernera Schroetera

Ai no mukidashi Šiona Sona

- Un lac Philippa Grandrieuxe

Parque vía, r. Enrique Rivero

- La Soledad Jaima Rosalese

- Shirin Abbase Kiarostamiho

- Ma mère Christopha Honoré

- Můj strýček Jacquese Tatiho

- Mléčná dráha Luise Buñuela

- Jdi a dívej se Elema Klimova

- Most umění Eugènea Greena

- Pět večerů Nikity Michalkova

- Taxidermia Györgyho Pálfiho

- Somewhere Sofie Coppolové

- Šťastni spolu Kar-wai Wonga

- Král je živ Kristiana Levringa

Szindibád Zoltána Huszárika

Kaidan Masakiho Kobajašiho

- Nuit noire Oliviera Smolderse

- Seul contre tous Gaspara Noé

- Rubikon Vladimíra Suchánka

- Pianistka Michaela Hanekeho

- Sombre Philippa Grandrieuxe

- Tři opice Nuriho Bilge Ceylana

- Nevěstinec Bertranda Bonella

- Dítě čeká Johna Cassavetese

- Perl oder Pica Pola Crutchena

- À ma soeur! Catherine Breillat

- V žáru slunce Waltera Sallese

- Villa Amalia Benoîta Jacquota

- Slovo Carla Theodora Dreyera

- Demonlover Olivera Assayase

- Příběh z Tokia Jasudžiry Ozua

- Yeoja, Jeong-hye Lee Yun-giho

- Las Meninas Ihora Podolchaka

- Annie Hallová Woodyho Allena

Kokuhaku Tetsujiho Nakašimy

- Paranoid Park Guse Van Santa

- Stellet licht Carlose Reygadase

- Eliso, můj živote Carlose Saury

- Chuť melounů Ming-liang Tsaie

- Můj bratr Tom Doma Rotheroea

- De la guerre Bertranda Bonella

Matka a děvka Jeana Eustache

- Dalkomhan insaeng Kim Ji-una

- Dode's-Ka Den Akiry Kurosawy

- Two Thirty 7, r. Murali K. Thalluri

- Divoká planeta Reného Lalouxe

- L'Heure d'été Oliviera Assayase

- Gli intoccabili Giuliana Montalda

- Orlakovy ruce Roberta Wieneho

- Teoréma Piera Paola Pasoliniho

- A idade da terra Glaubera Rochy

- L'inhumaine Marcela L'Herbiera

- The Brown Bunny Vincenta Galla

- Iluminace Krzysztofa Zanussiho

- Mistr Paula Thomase Andersona

- Socialismus Jean-Luca Godarda

- Sedmé nebe Andrease Dresena

- Lesní jahody Ingmara Bergmana

- Objevení nebes Jeroena Krabbé

- Moolaadé Ousmana Sembeneho

- 46-okunen no koi Takašiho Miike

Růžový narcis Jamese Bidgooda

Nový život Philippea Grandrieuxe

- Jen jednou se miluje Rajka Grliće

- Honor de cavalleria Alberta Serry

- De zee die denkt Gerta de Graafa

- Ai no yokan Masahiry Kobajašiho

- Perverse conclave Joela Rabijnse

- Trio z Belleville Sylvaina Chometa

- Les herbes folles Alaina Resnaise

- Mléčná dráha Benedeka Fliegaufa

- Dny zatmění Alexandra Sokurova

- Chacun sa nuit Jean-Marca Barra

- Polytechnique Denise Villeneuvea

- Něco z Alenky Jana Švankmajera

- Funny games Michaela Hanekeho

- Ararat a Adoration Atoma Egoyana

- Zet a dvě nuly Petera Greenawaye

- Love Streams Johna Cassavetese

- Cecil B. DeMented Johna Waterse

- Jeřábi táhnou Michaila Kalatozova

- Písečná žena Hirošiho Tešigahary

- Короткие встречи Kiry Muratovy

Hranice ovládání Jima Jarmusche

- Круг второй Alexandra Sokurova

- Kdo to tam zpívá Slobodana Sijana

- Babettes gæstebud Gabriela Axela

- Smrt pana Lazaresca Cristiho Puiu

- Riddles of the Sphinx Laury Mulvey

- Soumrak bohů Luchina Viscontiho

- Divoká holubice Sergeje Solovjova

- Fah talai jone Wisita Sasanatienga

- Opening Night Johna Cassavetese

Cremaster 1-5 Matthewa Barneyho

- Juventude em marcha Pedra Costy

- Odhadce a Exotika Atoma Egoyana

- Notre musique Jean-Luca Godarda

- Podivnější než ráj Jima Jarmusche

- Tiro en la cabeza Jaimea Rosalese

- Le premier venu Jacquese Doillona

- Pravidelní milenci Philippea Garrela

- Chrustaljove, vůz! Alexeje Germana

- Betonová zahrada Andrewa Birkina

Io sono l'amore, r. Luca Guadagnino

- Visa de censure Pierrea Clémentiho

- Valerie a týden divů Jaromila Jireše

Papírový voják Alexeje Germana ml.

- Sucho Nelsona Pereiry dos Santose

- Princezna a bojovník Toma Tykwera

- La mujer sin cabeza Lucretie Martel

- Calamari Union Akiho Kaurismäkiho

- Cesta za horizont Alexe Iordachescu

- Žena pod vlivem Johna Cassavetese

- Püha Tõnu kiusamin, r. Veiko Õunpuu

- Den brysomme mannen Jense Liena

- Elektra a její pravda Miklóse Jancsóa

- Smrt v Benátkách Luchina Viscontiho

Ok-hui-ui yeonghwa Hong, Sang-sooa

- Prosperovy knihy Petera Greenawaye

- Čas opilých koní Bahmana Ghobadiho

- Osamělost prvočísel Saveria Costanzy

- Amer Hélène Cattet a Bruna Forzaniho

- Dívka z planety Pondělí Hala Hartleyho

- Abrahámovo údolí Manoela de Oliveiry

- Tvář toho druhého Hirošiho Tešigahary

- Nostra signora dei turchi Carmela Bene

- El chacal de Nahueltoro Miguela Littina

- Policejní kolt vzor 357 Alaina Corneaua

- Querelle Rainera Wernera Fassbindera

- Paraguayská houpací síť Paz Encinaové

- Umělcova smlouva Petera Greenawaye

- Let červeného balónku Chou Siao-siena

- Twilight of the Ice Nymphs Guye Maddina

- Imburnal Sherada Anthonyho Sancheze

- Zoufalství Rainera Wernera Fassbindera

- Vejce, Mléko a Med Semiha Kaplanoğlua

- Wild Tigers I Have Known Cama Archera

- The Brand Upon the Brain! Guye Maddina

- Vyvěste červené lampiony Yimou Zhanga

- Božská komedie, r. João César Monteiro

- Slavnost v botanické zahradě Ela Havetty

- Zabriskie point Michelangela Antonioniho

- Atény - Istambul Nikose Panayotopoulose

- Kairo a Dopperugengā Kijošiho Kurosawy

- Hombre mirando al sudeste Elisea Subiely

- 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny Cristiana Mungiu

- Následky lásky a Božský Paola Sorrentina

- Krajina v mlze Theodorose Angelopolouse

- Sud pralad Apichatponga Weerasethakula

- cyklus Antoina Doinela Françoise Truffauta

- Zvezdopad aka Звездопад Igora Talankina

- Tales from the Gimli Hospital Guye Maddina

- Zbytečná krutost Joela a Ethana Coenových

- Balada triste de trompeta Álexe de la Iglesia

- Pěstuj si svou pravačku Jean-Luca Godarda

- Effi Briestová Rainera Wernera Fassbindera

- Nenápadný půvab buržoazie Luise Buñuela

- En la ciudad de Sylvia Josého Luise Guerína

- 2OO1: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka

- Dul hana sekseu / Dul hana sex Lee Ji-sanga

- Deník venkovského faráře Roberta Bressona

- I trpaslíci začínali jako malí Wernera Herzoga

- The Saddest Music in the World Guye Maddina

- Soredemo boku wa yattenai Masajukiho Suoji

- Dvojí život Veroniky Krzysztofa Kieslowského

- Rabioso sol, rabioso cielo Juliána Hernándeze

- Killing of a Chinese Bookie Johna Cassavetese

- Jeskyně žlutého psa, režie Byambasuren Davaa

- Aquele Querido Mês de Agosto Miguela Gomese

- Aaltra Benoîta Delépinea a Gustava de Kerverna

- kompletní Magic Lantern Cycle Kennetha Angera

- Deanimated: The Invisible Ghost Martina Arnolda

- 24 hodin ze života jedné ženy Laurenta Bouhnika

- Pokání, Strom přání a Prosba Tengize Abuladzeho

- Saló aneb 120 dní sodomy Piera Paola Pasoliniho

- Dracula: Pages from a Virgin's Diary Guye Maddina

- Zachraň si kdo můžeš (život) Jeana-Luca Godarda

- Každý za sebe a Bůh proti všem Wernera Herzoga

- filmy Takešiho Kitana Takeshis' a Kantoku: Banzai!

- Hlídač pláže v zimním období Gorana Paskaljeviće

- Soumrak, Skryté ostří a Láska a čest Jódžiho Jamady

- Lištičky a Nejlepší léta našeho života Williama Wylera

- Chaotická Ana, Země a Zrzavá veverka Julia Medema

- V roce se třinácti úplňky Rainera Wernera Fassbindera

- My Son, My Son, What Have Ye Done Wernera Herzoga

- Eat + Kiss + Vinyl + Blow Job (kolekce Andyho Warhola)

- Touha Veroniky Vossové Rainera Wernera Fassbindera

- Písně z druhého patra a Ty, který žiješ Roye Anderssona

- Učená pře aneb Můj pohlavní život Arnauda Desplechina

- Loni v Marienbadu a Hirošima, má láska Alaina Resnaise

- Perfect Blue, Paprika a Millennium Actress Satošiho Kona

- Cowards Bend the Knee or The Blue Hands Guye Maddina

- Sedmikrásky a Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové

- Bang bang wo ai shen či 帮帮我,爱神 od Lee Kang-shenga

- De laatste dagen van Emma Blank Alexe van Warmedama

- Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec Petera Greenawaye

- Hořké slzy Petry von Kantové Rainera Wernera Fassbindera

- Všichni, kdo mě mají rádi, pojedou vlakem Patrice Chéreaua

- Lot in Sodom Melvillea Webbera a Jamese Sibleye Watsona

- INLAND EMPIRE a More things that happened Davida Lynche

- Neuvěřitelně tragický příběh Celala Tana a jeho rodiny Onura Ünlüa

- Rodnik dlya zhazhdushchikh či Родник для жаждущих Jurije Iljenka

- Des hommes et des dieux Xaviera Beauvoise a Lourdes Jessicy Hausner

- Guy Debord: Společnost spektáklu a In girum imus nocti et consumimur igni

- Rivettovy filmy Célina a Julie si vyjely na lodi a Krásná hašteřilka v úplné verzi

- Одинокий голос человека aka Odinokij golos cheloveka Alexandra Sokurova

Barva granátového jablka a Stíny zapomenutých předků Sergeje Paradžanova

- Vzpomínky na zaostalost Tomáse Gutiérreze Alei a Tři Lucie Humberta Soláse

- Institut Benjamenta a Ladič pian zemětřesení bratrů Timothyho a Stephena Quayových

- Rašomon, Rudovous, Tělesná stráž, Žít a Tři zločinci ve skryté pevnosti Akiry Kurosawy

- Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou a Dodatek Krzysztofa Zanussiho

- Slib, Dítě, Syn, Rosetta, Mlčení Lorny a Kluk na kole bratrů Luca a Jean-Pierra Dardennových

- Evropa, Epidemic, Prvek zločinu, Dogville, Manderlay, Antikrist a Melancholia Larse von Triera

- The Girlfriend Experience, Bublina, Hollywood, Hollywood a Sex, lži a video Stevena Soderbergha

- filmy Andreje Arseňjeviče Tarkovského Andrej Rublev, Solaris, Zrcadlo, Stalker, Nostalgie a Oběť

- surrealismus Richtera a Cocteaua 8 X 8: A Chess Sonata in 8 Movements a Dreams That Money Can Buy

- Amintiri din epoca de aur, r. Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Constantin Popescu, Razvan Marculescu a Ioana Uricaru

- O estado do mundo, r. Chantal Akerman, Bing Wang, Pedro Costa, Apichatpong Weerasethakul, Ayisha Abraham a Vincente Ferraz

- Destricted, r. Matthew Barney, Larry Clark, Gaspar Noé, Marco Brambilla, Sam Taylor-Wood (Taylor-Johnson), Marina Abramovic, Cecily Brown, Sante D'Orazio, Marilyn Minter, Richard Prince a Tunga

 

výhledově, především v druhém pololetí, plánuji vzor původní zásadě zahrnovat i známější filmové klasiky, pokud se bude jednat o divácky náročné snímky a přitom filmy pravděpodobně velice krásné (př. Bergman, Visconti aj.). důvodem je vyváženost programu téhle skromné filmové přehlídky, která - má-li opravdu rozšiřovat poznání svých diváků - se nesmí stranit ani úplných základů. rovněž plánuji návraty do filmografií režisérů, jejichž film už jednou byl s úspěchem promítán. zvažuji také před každou projekcí promítat krátkometrážní předfilm z oblasti avantgardní a experimentální kinematografie, ale to hodlám zrealizovat nejdříve od půlky roku.

 

všechny filmy jsou samozřejmě promítány v dobré kvalitě obrazu i zvuku, v původním jazykovém znění a neanglicky mluvené filmy jsou doplněné o anglické titulky, ve výjimečných případech o české titulky, jsou-li dostupné. 

 

sérii projekcí pro rok 2013 zahájí Fanny a Alexandr hned 1. ledna na Nový rok. k dispozici bude druhá láhev domácího vaječného koňaku a to něco málo, co zůstalo po projekci Melancholie. k tomu mnou ručně zdobené vánoční perníčky a na dotvoření atmosféry také čínské aromatické svíce. všechny filmy jsou promítány v původním znění a v nejlepší dostupné kvalitě obrazu, pokud není uvedeno jinak.

 

2013:

 

001. Fanny a Alexandr Ingmara Bergmana (zahajovací projekce) (české titulky)

002. předfilm Din of Celestial Birds Edmunda Eliase Merhigeho a hlavní film À l'ombre de la canaille bleue Pierrea Clémentiho (mimo program) (anglické titulky)

003. Bridges-Go-Round Shirley Clarke a Broadway by Light režiséra Williama Kleina jako předfilmy a jako hlavní film 'Je vous salue, Marie' Jeana-Luca Godarda (mimo program) (anglické titulky)

004. předfilmy Sea Space, The Bell Rang to an Empty Sky a Made for Television Williama Farleyho a hlavní bod The Bloody Child od režisérky Niny Menkes (1. týden) (anglické titulky)

005. Les signes vitaux Sophie Deraspe (mimo program) (anglické titulky)

006. Sebastiane Dereka Jarmana a Paula Humfresse (mimo program) (anglické titulky)

007. Pepperminta režisérky Pipilotti Rist (mimo program) (anglické titulky)

008. Le Souffle Daniela Odoula (mimo program) (anglické titulky)

009. Jigoku Nobuoa Kanagawy (mimo program) (anglické titulky)

010. O filme do desassossego Joãoa Botelha (mimo program) (anglické titulky)

011. Tyrannosaur Paddyho Considina (mimo program) (anglické titulky)

012. Sangue do Meu Sangue Joãoa Canija (2. týden) (anglické titulky, kratší verze)

013. Úterý po Vánocích Radu Munteana (mimo program) (anglické titulky)

014. Láska a zběsilost Mortena Giese (mimo program) (české titulky)

015. La maison Nucingen Raoula Ruize (mimo program) (anglické titulky)

016. Como desenhar um círculo perfeito Marca Martinse (mimo program) (anglické titulky)

017. Alpeis Giorgose Lanthimose (mimo program) (anglické titulky)

018. Noc nevěsty Karla Kachyni (mimo program)

019. La cicatrice intérieure Philippa Garrela (mimo program) (bez titulků)

020. We Can't Go Home Again Nicholase Raye (mimo program) (bez titulků)

021. Coming Attractions Petera Tscherkasskyho (předfilm) a Herostratus Dona Levyho (3. týden) (anglické titulky)

022. Hamlet Lawrence Oliviera (mimo program) (anglické titulky)

023. Der Tod der Maria Malibran Wernera Schroetera (mimo program) (anglické titulky)

024. Essential killing Jerzyho Skolimowskiho (mimo program) (anglické titulky)

025. Barbara Christiana Petzolda (mimo program) (české titulky, amatérský překlad)

026. Horizontal Boundaries Pata O'Neilla a La Bonheur Agnès Vardy (mimo program) (anglické titulky)

027. Volto telato Paola Gioliho a Morrer como um homem Joãoa Pedra Rodriguese (4. týden) (anglické titulky)

028. Un jeu brutal Jeana-Claudea Brisseaua (mimo program) (anglické titulky)

029. Jas sum od Titov Veles Teony Strugar Mitevské (mimo program) (anglické titulky)

030. Sulanga Enu Pinisa Vimukthiho Jayasundary (5. týden) (anglické titulky)

031. Las Acacias Pabla Giorgelligo (mimo program) (anglické titulky)

032. Periferic Bogdana George Apetriho (mimo program) (anglické titulky)

033. Kolo života Abela Gance (mimo program) (anglické mezititulky, nejdelší dochovaná verze)

034. A Divina Comédia Manoela de Oliveiry (mimo program) (anglické titulky)

035. krátké filmy Bena Riverse: The Hyrcynium Wood, The Coming Race, Origin of Species, We The People a Ah, Liberty! (mimo program) (bez titulků)

036. Saç Tayfuna Pirselimoğlua (6. týden) (anglické titulky)

037. L'ange  Patricka Bokanowského (mimo program) (bez dialogů)

038. Žalozpěv stezky Satjádžita Ráje (mimo program) (anglické titulky)

039. předfilmy Germaine Dulacové Disque 957 a L'invitation au voyage a hlavní film Zloděj z Badgádu Raoula Walshe (mimo program) (anglické mezititulky, předfilmy bez mezititulků)

040. Coming Out Heinera Carowa (mimo program) (anglické titulky)

041. Dědička Williama Wylera (mimo program) (výjimečně v českém znění, kvalitní dabing)

042. Ms. 45 Abela Ferrary (mimo program) (anglické titulky)

043. Mujô Akiy Jissôjiho (7. týden) (anglické titulky)

044. Night of the Demon Jacquese Tourneura (mimi program) (anglické titulky)

045. Boulevard Juliena Duviviera (mimo program) (anglické titulky)

046. Tabu Miguela Gomese (8. týden) (anglické titulky)

047. Žena je žena Jeana-Luca Godarda (9. týden) (anglické titulky)

048. Vdaná žena Jeana-Luca Godarda (mimo program) (anglické titulky)

049. Made in U.S.A. Jeana-Luca Godarda (mimo program) (anglické titulky)

050. Masculin, féminin: 15 faits précis Jean-Luca Godarda (mimo program) (anglické titulky)

051. Odete Joãoa Pedra Rodriguese (mimo program) (anglické titulky)

052. Level 5 Chrise Markera (10. týden) (anglické titulky)

053. Koi no Tsumi Šiona Sona (mimo program) (české titulky)

054. A co dále, Baltazare Roberta Bressona (speciální velikonoční projekce 01/11) (anglické titulky)

055. Den hněvu Carla Theodora Dreyera (speciální velikonoční projekce 02/11) (anglické titulky)

056. Jeptiška Jacquese Rivetta (speciální velikonoční projekce 03/11) (anglické titulky)

057. Král králů Nicholase Raye (speciální velikonoční projekce 04/11) (cz tit. amatérský překlad, verze dlouhá 171')

058. Ve znamení kříže Cecila B. DeMillea (speciální velikonoční projekce 05/11) (anglické. titulky, úplná verze)

059 Thérèse Alaina Cavaliera (speciální velikonoční projekce 06/11) (anglické titulky)

060. Pod sluncem Satanovým Maurice Pialata (speciální velikonoční projekce 07/11) (anglické titulky)

061. Bratr Slunce, sestra Luna Franca Zeffirelliho (speciální velikonoční projekce 08/11) (české titulky)

062. Dantovo peklo Francesca Bertoliniho a Adolfa Padovana ve spolupráci s Giuseppem de Liguorou (speciální velikonoční projekce 09/11) (anglické mezititulky, hudba nahrazena výběrem z tvorby Michaela Nymana)

063. Komitas Dona Askariana (speciální velikonoční projekce 10/11) (aj. a nj. titulky, horší kvalita obrazu)

064. Badlands Terrence Malicka (speciální velikonoční projekce 11/11) (anglické titulky, Criterion blue-ray)

065. Them! Gordona Douglase (zvláštní uvedení v rámci vintage science-fiction night) (české tit., amatérský překlad)

066. The Colossus of New York Eugèna Louriého (v rámci promítání archaických science-fiction) (původní znění bez titulků)

067. The Amazing Colossal Man Berta I. Gordona (monster sci-fi of the 5O' night 1/2) (původní znění bez titulků)

068. The Giant Claw Freda F. Searse (monster sci-fi of the 5O' night 2/2) (původní znění bez titulků)

069. Lost Continent Sama Newfielda (prehistorické krajiny amerických sci-fi 5O let 1/2) (původní znění bez titulků)

070. The Land Unknown Virgila Vogela (prehistorické krajiny amerických sci-fi 5O let 2/2) (anglické titulky)

071. Not of This Earth Rogera Cormana (pulpová sci-fi 5O let 1/2) (původní znění bez titulků)

072. Teenagers from Outer Space Toma Graeffa (pulpová sci-fi 5O let 2/2) (původní znění bez titulků)

073. Ludwig - Requiem für einen jungfräulichen König Hanse-Jürgena Syberberga (náhradní projekce za 11. týden) (aj. tit.)

074. Passion Jeana-Luca Godarda (mimo program) (anglické titulky)

075. The other side of the underneath Jane Arden (13. týden) (anglické titulky pro neslyšící)

076. Strašidelný zámek Friedricha Wilhelma Murnaua (mimo program/německý expresionismus 1/6) (aj. mezitit.)

077. Záhady lidské duše Georga Wilhelma Pabsta (mimo program/německý expresionismus 2/6) (aj. mezitit.)

078. Unavená smrt Fritze Langa (mimo program/německý expresionismus 3/6) (anglické mezitit.)

079. Schatten - Eine nächtliche Halluzination Arthura Robinsona (mimo prog./německý expresionismus 4/6) (bez mezitit.)

080. Fantom Friedricha Wilhelma Murnaua (mimo program/německý expresionismus 5/6) (anglické mezitit.)

081. Christus Giulia Antamora (mimo program) (italské a latinské mezititulky)

082. Kabinet Voskových figurín Paula Leniho a Lea Birinskyho (mimo program/německý expresionismus 6/6) (aj. mezitit.)

083. Sweet Movie Dušana Makavejeva (mimo program) (anglické titulky)

084. Nowhere Gregga Arakiho (14. týden) (anglické titulky)

085. Mysterious Skin Gregga Arakiho (mimo program) (české titulky)

086. Meanwhile Hala Hartleyho (mimo program) (bez titulků)

087. Magic Mike Stevena Soderbergha (mimo program) (české titulky)

088. kolekce filmů Hollise Framptona - rané filmy: Manual of Arms, Process Red, Maxwell's Demon, Surface Tension, Carrots and Peas, Lemon, dále celovečerní Zorn Lemma a následuje série Hapax Legomena počínaje Hapax Legomena I.: Nostalgia, pokračujíce Hapax Legomena II.: Poetic Justice a konče Hapax Legomena III. Critical Mass. po krátké přestávce se promítá série Straits of Magellan: Pan 0, Pan 1, Pan 2, Pan 3, Pan 4, Pan 697, Pan 698, Pan 699, Pan 700, Winter Solstice, INGENIVM NOBIS IPSA PVELLAFECIT, Part I., Magellan: At the Gates of Death, Part I: The Red Gate I, 0, The Birth of Magellan: Cadenza, The Death of Magellan: Gloria! a mimo kolekci bude promítnut film Hollise Framptona a Joyce Wieland A and B in Ontario (15. týden) (vše v původním znění bez titulků, většinou se ovšem jedná o němé filmy)

089. Korida lásky Nagisy Óšimy (náhrada za 12. týden a pocta nedávno zesnulému režisérovi) (anglické titulky)

090. La cité des neuf portes Stéphana Martiho (mimo program) (bez dialogů, pouze písničkový soundtrack)

091. Informátor! Stevena Soderbergha (mimo program) (cz tit., místy ostudně chybový amatérský překlad z titulkari.cz)

092. Duch úlu Víctora Erice (16. týden) (anglické titulky)

093. Mes petites amoureuses Jeana Eustache (mimo program) (anglické titulky)

094. O-bi, O-ba - Zánik civilizace Piotra Szulkina (mimo program) (anglické titulky)

095. Kaktus Paula Coxe (mimo program) (anglické znění, anglické titulky pro většinu francouzských replik a dialogů)

096. Santa sangre Alejandra Jodorowskyho (mimo program) (české titulky)

097. M. Butterfly Davida Cronenberga (mimo program) (původní znění bez titulků)

098. Stud Steva McQueena (17. týden) (české titulky)

099. Červený kruh Jeana-Pierrea Melvilla (mimo program) (anglické titulky)

100. Last ride Glendyna Ivina (18. týden) (české titulky)

101. Holy Motors Leose Caraxe (19. týden) (české titulky, místy chybový amatérský překlad)

102. Elvíra Madigan Boa Winderberga (mimo program) (anglické titulky)

103. Laurence Anyways Xaviera Dolana (20. týden) (anglické titulky)

104. Hon Thomase Vinterberga (21. týden) (české titulky)

105. Détruisez-vous Serge Barda (mimo program) (anglické titulky)

106. Berberian Sound Studio Petera Stricklanda (mimo program) (české titulky)

107. Kuroneko či Yabu no naka no kuroneko Kaneto Šindóa (mimo program) (anglické titulky)

108. Orfeova závěť Jeana Cocteaua (mimo program) (anglické titulky)

109. Láska Michaela Hanekeho (mimo program) (anglické titulky)

110. Après le Sud Jeana-Jacquese Jauffreta (mimo program) (anglické titulky)

111. L Babise Makridise (22. týden) (anglické titulky)

112. Upstream Johna Forda (mimo program) (anglické mezititulky a francouzské podtitulky)

113. Bara no sôretsu či Funeral Parade of Roses Tošia Macumoty (mimo program) (anglické titulky)

114. Na dřeň Jacquese Audiarda (mimo program) (anglické titulky)

115. Pereval Vladimira Tarasova jako předfilm (aj. tit.) a The Band Wagon Vincenta Minnelliho (mimo program) (cz. tit.)

116. Ice Cream Antoniho Padróse jako předfilm (bez tit.) a Chabrolovy Laně jako hlavní program (mimo program) (aj. tit.)

117. The cat of the worm's green realm Stana Brakhage jako předfilm a jako hlavní film Vous n'avez encore rien vu Alaina Resnaise a Bruna Podalydèse (23. týden) (anglické titulky pro hlavní film, předfilm bez dialogů)

118. předfilm To Parsifal Bruce Baillieho a Psané ve větru Douglase Sirka jako hlavní film (mimo program) (anglické tit.)

119. Haywire Stevena Soderbergha (mimo program) (české titulky)

120. Cosmic Ray Bruce Connera jako předfilm a Pieta Ki-duk Kima jako hlavní film (mimo program) (české titulky)

121. Saugus Series Pata O'Neilla jako předfilm a jako hlavní film v programu Recordações da Casa Amarela Joãoa Césara Monteiry (mimo program) (s anglickými podtitulky)

122. Vaxdockan Arneho Mattssona (mimo program) (anglické titulky)

123. Arabic Numeral Series 12 Stana Brakhage jako přefilm a jako hlavní film v programu Kurutta ippêji či 狂った一頁 Tejnosukeho Kinugasy (mimo program) (bez mezititulků)

124. předfilm Sidewinder's Delta Pata O'Neilla a Os Famosos a os Duendes da Morte Esmira Filha (mimo programú (aj tit.)

125. Neobychainye priklyucheniya mistera Vesta v strane bolshevikov či Необычайные приключения мистера Веста в стране большевиков Lva Kulešova (mimo program) (ruské mezititulky a anglické podtitulky)

126. Dáma ze Šanghaje Orsona Wellese (mimo program) (české titulky)

127. Aruitemo aruitemo Hirokazua Koreedy (mimo program) (anglické titulky)

128. Sanctus Barbary Hammer jako předfilm a Terje Vigen Victora Sjöströma (mimo program) (anglické mezititulky)

129. Boston Fire Petera Huttona jako předfilm a Onna ga kaidan o agaru toki Mikia Naruseho (mimo program) (aj. titulky)

130. Encounter in Space či Begegnung im weltall Thomase Draschana jako přefilm a Simple Men Hala Hartleyho jako hlavní film večera (24. týden) (předfilm bez dialogů a hlavní film v původním anglickém znění bez titulků)

131. Allegoria Stéphana Martiho jako předfilm a Pasoliniho Oidipus král (mimo program) (české titulky)

132. Nebezpečná metoda Davida Cronenberga (mimo program) (anglické titulky)

133. Kenjû zankoku monogatari Takumiho Furukawy (mimo program) (anglické titulky)

135. China, china režisérů João Rui Guerra da Mata a João Pedro Rodrigues jako předfilm a jako hlavní film No Quarto da Vanda Pedra Costy (mimo program) (předfilm s anglickými a portugalskými titulky, hlavní film s anglickými titulky)

136. přefilm Vital Signs Barbary Hammer a hlavní film Diwan Wernera Nekese (mimo program) (bez dialogů)

137. Štěstí Todda Solondze (mimo program) (anglické titulky)

138. Shock Corridor Samuela Fullera (mimo program) (anglické titulky)

139. Vítr nás odvane Abbase Kiarostamiho (mimo program) (anglické titulky)

140. Další rok Mikea Leigha (mimo program) (české titulky)

141. Dvouproudá asfaltka Monteho Hellmana (mimo program) (anglické titulky)

142. Nevěsta z Glomdalu Carla Theodora Dreyera (mimo program) (anglické a dánské mezititulky)

143. Aniki Bóbó Manoela de Oliveiry (mimo program) (anglické titulky)

144. Den-en ni shisu Shûjiho Terayamy (mimo program) (anglické titulky)

145. Los salvajes Alejandra Fadela (25. týden) (bez titulků - minimum dialogů)

146. Eden a potom Alaina Robbe-Grilleta (26. týden) (anglické titulky)

147. Za mraky Michelangela Antonioniho (mimo program) (české titulky)

148. A Dança dos Paroxismos, r. Jorge Brum do Canto (mimo program) (portugalské mezititulky, k dipozici anglický překlad básně, kterou film adaptuje) (jako hudební doprovod zvolen výběr z díla Wima Mertense: 1. Alef, 2. With All It's Might, 3. Birds for the Mind, 4. My Confession, 5. Often a Bird, 6. Struggle for Pleasure a 7. Silver Lining)

149. Podzemní dráha Anthonyho Asquitha (27. týden) (anglické mezititulky) (vynikající soundtrack Neila Branda v 5.1)

150. Linhas de Wellington Valerie Sarmiento (mimo program) (anglické titulky)

151. Picolo film decomposto Paola Gioliho jako předfilm a Onna Keisukeho Kinošity (mimo program) (anglické titulky)

152. Pan of the Landscape Christophera Beckse jako předfilm a Unsichtbare Gegner Valie Export (28. týden) (aj. titulky)

153. In der Nacht Waltera Ruttmanna jako předfilm a Shit Year Cama Archera (29. týden) (bez titulků)

154. To the Wonder Terrence Mallicka (mimo program) (české titulky)

155. Pattes Blanches Jeana Grémillona (mimo program) (anglické titulky)

156. kolekce Guye Sherwina (Filter Beds, Flight, Prelude, Messages, Views from Home) (mimo program) (bez titulků)

157. Sběratelka Erica Rohmera (mimo program) (anglické titulky)

158. Laokoon Václava Mergla jako předfilm a Traité de bave et d'éternité Jean-Isidora Isoua (mimo program) (aj. titulky)

159. Observando el cielo Jeanne Liotty jako předfilm a Správce Sanšo Kendžiho Mizogučiho (mimo program) (anglické tit.)

160. Bab el hadid Jússufa Šáhína (mimo program) (anglické titulky)

161. předfilm Ashes Apichatponga WeerasethakulaCh'ing shaonien na cha Ming-liang Tsaie (mimo program) (aj. titulky)

162. předfilm Odds & Ends režisérky Jane Conger Belson Shimané a Fullerův Underworld U.S.A. (mimo program) (aj. tit.)

163. Eldfjall Rúnara Rúnarssona (mimo program) (anglické titulky)

164. Duelle (une quarantaine) Jacquese Rivetta (30. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

165. Maska bratrů Quayových jako předfilm a Pirosmani Giorgiho Šengelaje (30. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

166. Onna no rekishi Mikia Naruseho (mimo program) (anglické a francouzské titulky)

167. Květ rovnodennosti Jasudžiry Ozua (mimo program) (anglické titulky)

168. Tráfico Joãoa Botelha (mimo program) (anglické titulky)

169. Spark of Being Billa Morrisona (mimo program) (anglické mezititulky)

170. Nerven Roberta Reinerta (31. týden) (německé mezititulky a anglické podtitulky)

171. předfilm For Marilyn Stana Brakhage a Sauvage innocence Philippa Garrela (mimo program) (anglické titulky)

172. předfilm A Day with the Boys Clua Gulagera a hlavní bod Wuthering Heights Andreji Arnold (aj. titulky pro neslyšící)

173. předfilm Secret Machine Reynolda Reynoldse a hlavní bod Spring Breakers Harmony Korineho (anglické titulky)

174. předfilmy Um Rio Chamado Ave Luíse Alvese de Matose a A Rua da Estrada Graçy Castanheiry a jako hlavní bod O Homem dos Olhos tortos José Leitãoa de Barrose (mimo program/předfilmy v původním znění a anglickými titulky a hlavní film s portugalskými mezititulky a anglickým podtitulkovým překladem, jako hudební doprovod zvolen výběr z díla Philipa Glasse - úryvky z Music in 12 parts, Glassworks a The Light)

175. předfilm Keep Your Mouth Shut Normana McLarena a hlavní film projekce Jen Bůh odpouští Nicolase Windinga Refna (mimo program) (anglické titulky pro neslyšící)

176. předfilm Retuše Georgese Schwizgebela a hlavní film Po lásce Erica Rohmera (mimo program) (anglické titulky)

177. Dog Star Man Stana Brakhage (32. týden) (bez titulků) (sestává z pěti částí: Prelude: Dog Star Man, Dog Star Man: Part 1, Dog Star Man: Part 2, Dog Star Man: Part 3 a Dog Star Man: Part 4)

178. předfilmy Autour de la perception, Notion élémentaires de génétique a Op Hop/Hop Op Pierra Héberta a hlavní film Nachmittag Angely Schanelec (mimo program) (předfilmy bez titulků, hlavní film s anglickými titulky)

179. Closed Vision režiséra Marc'O (Marc-Gilbert Guillaumin) (30. týden, 1. projekce) (anglické znění bez titulků)

180. La Prisonnière Henri-Georgese Clouzota (30. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

181. předfilm Soleil Pierra Clémentiho a Klářino koleno Erica Rohmera (mimo program) (anglické titulky k obojímu)

182. předfilm Cocks and Cunts Barbary Rubin a Film ist a Girl & a Gun Gustava Deutsche (mimo program) (aj. tit.)

183. předfilm Arena Joãoa Salavizy a hlavní film A Cara que Mereces Miguela Gomese (mimo program) (aj. tit.)

184. předfilm Ofrenda Claudia Caldiniho a hlavní film Ôkoku Katsua Kanaie (mimo program) (anglické titulky)

185. předfilm La femme 100 têtes Erica Duviviera a hlavní film Noroît Jacquese Rivetta (31. týden/1. projekce) (aj. tit.)

186. předfilm Fotodeath (r. Claes Oldenburg, popř. Al Kouzel) a Kagemuša Akiry Kurosawy (31 týden/2. projekce) (cz. tit.)

187. předfilm From the Notebook of... Roberta Beaverse a La Ville des pirates Raoula Ruize (32. týden/1. projekce) (aj. tit.)

188. Nibelungové I: Smrt bohatýra a Nibelungové II: Pomsta Krimhildina Fritze Langa (32. týden/2. projekce) (aj. mezitit.)

189. předfilmy Homunkulus a Krabi Václava Mergla a Beyond the Black Rainbow Panose Cosmatose (mimo prog.) (aj. tit.)

190. předfilm Impatience Charlese DekeukeleireaDiaries, Notes and Sketches aka Walden Jonase Mekase (33. týden)

191. předfilmy Themis a Color sequence Dwinella Granta a Štěstí (Счастье) Alexandra Medvedkina (mimo program) (aj.)

192. předfilm Secret Life Reynolda Reynoldse a Le Tombeau d'Alexandre Chrise Markera (mimo program) (aj. znění)

193. předfilm Satan bouche un coin Jean-Pierrea Bouyxou a hlavní film Warnung vor einer heiligen Nutte Rainera Wernera Fassbindera (mimo program) (předfilm bez dialogů, u Fassbindera anglické titulky pro německé dialogy)

194. Balançoires Noëla Renarda jako předfilm (bez tit.) a Book chon bang hyang Sang-soo Honga (mimo program) (aj. tit.)

195. Metéora Spirose Stathoulopoulose (mimo program) (anglické titulky)

196. La noche de enfrente, poslední film Raoula Ruize (34. týden) (anglické titulky)

197. Das Gespenst Herberta Achternbusche (mimo program) (anglické titulky)

198. Meghe Dhaka Tara Ritwika Ghataka (mimo program) (anglické titulky)

199. Touki Bouki Djibrila Diopa Mambétyho (mimo program) (anglické titulky)

200. Uma Abelha na Chuva Fernanda Lopese (35. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

201. The Color Wheel Alexe Rosse Perryho (35. týden, 2. projekce) (bez titulků)

202. Hakujitsumu Tetsudžiho Takečiho (35. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

203. Ďáblovo oko Ingmara Bergmana (mimo program) (české titulky)

204. 23rd Psalm Branch: Part I a II Stana Brakhage (mimo program) (bez dialogů)

205. Jako v zrcadle Ingmara Bergmana (mimo program) (české titulky)

206. The Letter Jeana de Limur (mimo program) (bez titulků)

207. Krátký film o zabíjení Krzysztofa Kieślowskiho (mimo program) (české titulky)

208. Quiet City Aarona Katze (mimo program) (anglické titulky)

209. Noci v úplňku Erica Rohmera (mimo program) (anglické titulky)

210. Bao gio cho den thang muoi Nhat Minh Danga (36. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

211. O delfim Fernanda Lopese (36. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

212. Limite Maria Peixota (36. týden, 3. projekce) (anglické a francouzské titulky, portugalské mezititulky)

213. Zloděj broskví Vula Radeva (36. týden, 4. projekce) (anglické titulky)

214. Hatsukoi: Jigoku-hen Susumua Haniho (mimo program) (anglické titulky)

215. A cottage on Dartmoor Anthonyho Asquitha (mimo program) (anglické mezititulky)

216. La belle captive Alaina Robbe-Grilleta (37. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

217. The Merry Widow Ericha von Stroheima (mimo program) (anglické mezititulky)

218. Oh Boy Jana Oleho Gerstera (mimo program) (slovenské titulky)

219. Hodina vlků Ingmara Bergmana (37. týden, 2. projekce) (české titulky)

220. The Letter Williama Wylera (mimo program) (anglické titulky)

221. Tobenai chinmoku Kazua Kurokiho (37. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

222. Uski roti Maniho Kaula (38. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

223. Bludný kruh Antónia da Cunha Telles (38. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

224. J'ai pas sommeil Claire Denis (mimo program) (anglické titulky)

225. kolekce Nobuhika Óbajašiho (E no Naka no Shoujo, Dandako, Mokuyoubi, Katami, Nakasendo, Onomichi, Tabeta Hito, Complexe, Confession) (náhradní projekce za 39. týden) (vše bez titulků)

226. Combat d'amour en songe Raoula Ruize (40. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

227. Darjeeling s ručením omezeným Wese Andersona (mimo program) (anglické titulky)

228. předfilm Whoregasm Nicka Zedda a hlavní film Terasa Ettora Scoly (náhrada za 41. týden) (české titulky)

229. předfilm O is for Orgasm Bruna Forzaniho a Hélène Cattet a hlavní film Leviathan Luciena Castaing-Taylora a Verely Paravel (druhá náhrada za 41. týden) (bez titulků)

230. předfilm O Nosso Homem Pedra Costy a hlavní film Small Roads Jamese Benninga (42. týden) (bez dialogů)

231. předfilm Mutations Lillian Schwartz a hlavní film Ricky Françoise Ozona (mimo program) (české titulky)

232. předfilm Doppler Effect Version II režiséra Dana Agnewa a hlavní film 'Hukkunud Alpinisti' hotell Grigioriho Kromanova (43. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

233. předfilm L'etrange portrait de le dame en jaune Hélène Cattet a Bruna Forzaniho a jako hlavní film Happy Few Antonyho Cordiera (mimo program) (anglické titulky)

234. předfilm Hommage a La Sarraz Lutze Dammbecka a jako hlavní film La prova generale Romana Scavoliniho (43. týden, 2. projekce) (anglické titulky pro předfilm i hlavní film)

235. Tōkyō Kōen Šindžiho Aojamy (mimo program) (anglické titulky)

236. Autoreiji Bijondo Takešiho Kitana (mimo program) (anglické titulky)

237. předfilm I'm too sad to tell you Base Jana Adera a hlavní film Kelin Ermeka Tursunova (mimo program) (bez dialogů)

238. Toute une nuit Chantal Akerman (43. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

239. Na Cidade Vazia Marie João Gangy (mimo program) (anglické titulky)

240. Aku no kyōten Takašiho Miike (mimo program) (anglické titulky)

241. Věčné okamžiky Marie Larssonové Jana Troella (mimo program) (anglické titulky)

242. A Mulher que Acreditava Ser Presidente Dos Estados Unidos da America Joãoa Botelha (mimo program) (aj. titulky)

243. L'Atlantide Jacquese Feydera (mimo program) (francouzské mezititulky a anglické titulky)

244. Dreng Petera Gantzlera (mimo program) (anglické titulky)

245. Matka Johana od Andělů Jerzyho Kawalerowicze (mimo program) (anglické titulky)

246. předfilm 7362 Patricka O'Neilla a hlavní film Nuit #1 Anne Émond (44. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

247. Dareun naraesuh Sang-soo Honga (44. týden, 2. projekce) (anglické a korejské titulky)

248. předfilm Santos Palace Cattet a Forzaniho a hlavní film Paranoia Adriaana Ditvoorsta (mimo program) (aj. tit.)

249. Svatý Václav Jana Stanislava Kolára (mimo program) (české mezititulky)

250. Nocturno 29, režie Pere Portabella (45. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

251. La Vérité Henri-Georgese Clouzota (45. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

252. Třetí část noci Andrzeje Zulawského (45. týden, 3. projekce) (anglické titulky)

253. The Foreigner Amose Poea (45. týden, 4. projekce) (bez titulků)

254. Oroči Buntaróa Futagawy (mimo program) (japonské mezititulky a anglické titulky)

255. Freier Fall Stephana Lacanta (mimo program) (anglické titulky)

256. Frances Ha Noaha Baumacha (46. týden, 1. projekce) (anglické titulky)

257. Konečná uprostřed cesty Andrease Dresena (46. týden, 2. projekce) (anglické titulky)

258. Santa Claus Conquers the Martians Nicholase Webstera (vánoční projekce 1 - pulpové Vánoce) (bez titulků)

259. Země, odkud přicházím Marcela Carné (vánoční projekce 2 - kýčovité Vánoce) (český dabing)

260. Christmas Holiday Roberta Siodmaka (vánoční projekce 3 - noirové Vánoce) (anglické titulky)

261. Obchod za rohem Ernsta Lubitche (vánoční projekce 4 - sentimentální Vánoce) (české titulky)

262. Moje noc s Maud Erica Rohmera (vánoční projekce 5 - novovlnné Vánoce a náhrada za 47. týden) (anglické titulky)

263. Scény z manželského života Ingmara Bergmana (zakončovací projekce) (české titulky)

 

plánováno (seznam filmů, které jsou okamžitě dostupné, nejčastěji jako DVD, a na projekci se můžeme individuálně domluvit, který bude promítnut, pokud není stanovený pevný program):

 

- Underground

- Polibek pavoučí ženy

- Greenawayovi Fallové

- Historias extraordinarias

- Now Showing od Rayi Martina

- cyklus Godardových filmů Příběhy filmu

- doposud všechny vzniklé filmy z Greenawayova projektu Tulse Luper Suitcases

- E.A. Poe ve filmech Rogera Cormana (Ligeina hrobka, Předčasný pohřeb, Strašidelný palác, Maska rudé smrti)

 

plánovaná tématická pásma podle oblastí a období světové kinematografie v rámci poznávání klasických filmů:

 

hollywoodské klasiky:

 

- Vše o Evě (Mankiewicz)

- My man Godfrey

- Adamovo žebro

- She done him wrong

- Public enemy

 

klasiky české kinematografie (šedesátá a sedmdesátá léta)

 

- ...a pátý jezdec je Strach

 

klasiky velikánů francouzské nové vlny

 

- (Rivette) Paříž patří nám

 

přednostní avantgarda:

 

- W. R. - Misterije organizma (Dušan Makavejev)

- Anticipation of the Night Stana Brakhage

- Finished (1997), r. William E. Jones

 

současné festivalové spektrum:

 

- Jen 17

- Jeanne captive

- Café de Flore (can.)

- Sněhurka, jiný příběh

- Stvoření jižních krajin

- This must be the place

- August (LGBT tématika)

- Chlapec pojídající ptačí zob

- Die Ausbildung, r. Dirk Lütter

- Na druhé straně kopců Cristiana Mungiu

 

eventuelně:

 

- Obr

- Assa

- Kamen

- Seppuku

- Nákupčí peří

- Zelený pokoj

- Central Bazaar

- Zelený paprsek

- Pěsti v kapsách

- Le pornographe

- Il portiere di notte

- Struktura krystalu

- Fri os fra det onde

- Nárcisz és Psyché

- Fils de l'épicier, Le

- Hvězdy na čepicích

- Podzimní almanach

- My Dinner with Andre

- Lilies - Les feluettes

- Padurea spanzuratilor 

- Je t'aime moi non plus

- Les Roseaux sauvages

- Orfeus Jeana Cocteaua

- Zazel: The Scent of Love

- Blue od Dereka Jarmana

- Žít navzdory Jurije Iljenka

- Vanina Vanini (Rossellini)

- Trilogia: To Livadi pou dakryzei

- Brzy bude konec světa (Petrović)

- kompletní Flash Gordon z 30tých let

- Le Coup de grâce Volkera Schlöndorffa

- večer Kena Russela (Gothic, Mahler, Mutace)

- Zločin a trest, adaptace režiséra Lva A. Kulidžanova

hodnocení neviděných filmů, 2. část s teoretickými přesahy o epistemologii filmu

 

příspěvek z 9.9.2013  12:51 (pro kontext nahlédněte do diskuze "hodnocení jako škodná):

 

"kirmakX6on: o předpokladech uvažuji velmi bedlivě a uvažuji i o předpokladech tezí, které zde píšeš ty. například ten naprosto nesprávný předpoklad, že hodnocení filmů lze matematicky normalizovat jednotnými procentuálními údaji. myslíš, že deset procent z filmu je například totéž v případě Turínského koně a totéž v případě Speed Racera? myslíš, že se v poměru k celku filmu nehledě na jeho strukturu a tempo vyprávění či střihu dostaneš ve stejné fázi filmu ke srovnatelné míře povědomí o filmu? další z tvých naivních sebeklamů.

 

další předpoklad je ovšem ještě trestuhodnější. 10% sice není nic. ale také to není všechno. a proto bys s nimi neměl kalkulovat, jako kdyby tato pouhopouhý zlomek popisující procenta odpovídala celku. neodpovídají a nemohou odpovídat. tvůj mylný předpoklad uvedu na pravou míru, když ti připomenu, že zlomek nerovná se celek. pravda, možná samozřejmost, ale často jí opomíjíš či přímo popíráš a odtud plynou některé tvé omyly. i z neprůstřelnou logikou totiž nelze dospět ke správnému závěru, pokud jsou mylné tvé premisy. a bohužel, ty máš občas vadu jak v premisách, tak v logice. považ víz níže.

 

absurdní srovnání se situací v partnerském soužití svědčí o zoufalosti tvých snah z posledních sil obhájit nesmysl, který byl již dávno logickou metodou doložen coby paradox. můžeš formulovat tisíce takových příkladů, ale pokud si situace nejsou ani v nejmenším podobné, těžko touto cestou kdy dospěješ k jakémukoliv vysvětlení. zato já jsem ti dal velmi podrobné příklady, v nichž jsem srovnával srovnatelné, srovnával jsem principy uplatňované na vztah k umělecké formě s principy uplatňovanými na vztahy k jiným uměleckým formám. chápeš tedy, že tyto příklady jsou navzájem srovnatelné. přirovnání filmu k ženě je natolik iracionální, že mě nutí zcela přehodnotit předchozí domněnku o tvém intelektu. zjevně jsem se unáhlil. ostatně jako ty se vždy a jedině unáhlíš, pokud film nedokoukáš, tedy pokud se s ním dokonale neobeznámíš, namísto zanedbatelného zlomku. vždy bude tvůj soud unáhlený a vždy proto bude špatný. vždy to bude sebeklam vůči tobě samému a lež vůči všem ostatním.

 

ale ty opravdu nevíš o čem mluvíš. mluvíš o filmu, ale film jsi neviděl. viděl jsi zlomek, měl bys tedy mluvit o zlomku. ale to ty neděláš, mluvíš o filmu. čili nevíš, o čem mluvíš. nevíš, co hodnotíš. přesto hodnotíš. mluvíš o jednom, hodnotíš druhé. film není zlomek. zlomek není film. nemůžeš to ztotožnit a hodnotit jedno na základě druhého nebo druhé na základě prvního. jsou to dvě z principu radikálně odlišné věci. jedno je organický komplet, smysluplný a obdařený uměleckou hodnotou. to druhé je nepatrný záblesk, nemohoucí pahýl, nicneříkající fragment, jako když z plátna obrazu vyřízneš malé okénko, z něhož sice budeš moci odvodit kusé a nepodstatné informace o tom, jakou techniku nejspíš malíř zvolil a možná zde uvidíš jednu nebo dvě barvy, které použil, ale ve výsledku bys viděl všech tisíc barev a viděl bys, jak část zapadá do celku a jak terpve pak vyobrazení na tom cáru plátna začíná dávat smysl na místě, kam patří, v kontextu, který mu ten smysl dává a odkud ho nelze vyjmout, po boku dalších dílčích vyobrazení a terpve pak získáš představu o tom, jaký je obraz, který chceš posuzovat, když pochopíš, jaké jsou souvislosti mezi všemi jeho části. ale napřed si ho umíš prohlédnout celý a důkladně. odshora dolů, zprava doleva. s filmem je to ve všech myslitelných ohledech úplně stejné s tím rozdílem, že film je nekonečně složitější médium a zlomek ti o něm prozradí ještě daleko méně, než ti zlomek plátna prozradí o malbě.

 

"hodnocení filmu není možné vztahovat k filmu" tuto tvou tezu jsem přeci vůbec neignoroval. naopak, velmi obsáhle jsem na ní reagoval tím, že jsem ti vysvětlil, jak hluboce se v ní pleteš a jak trestuhodně tomu nerozumíš. přesně toho se totiž týkal minulý odstavec popisující teoreticky i názorně fungování vztahu mezi subjektem a objektem. v tvé formulaci zjevně zaznívá, že subjekt si vystačí sám o sobě. že vlastně hodnotí sám sebe. to pak není subjekt a nemůže být, protože ten pojem dává smysl jen ve vztahu k druhé pojmové dvojici. dobře to ale vystihuje přesně to, co ty děláš a co zde obhajuješ. takový divák by totiž vskutku neposuzoval film. posuzoval by sám sebe. své fantazie o tom, jaký by film potenciálně mohl být, kdyby ho tedy divák viděl. posuzoval by své potenciální názory a potenciální pocity z potenciálního sledování filmu, ke kterému nikdy nedošlo. jinými slovy, bylo by to zcela bezúčelné a scestné fantazírování, které může jen naprostý pošetilec klást na roveň názoru, který je poučený sledováním filmu. tedy jediného názoru, který lze vůbec označit za názor. ano, coby subjekt tento poučený divák obejktivní data nepřijímá nezkreslená, přijímá je skrze prizma, kterým je on sám a fakt sledování ovlivňuje samo sledování, ale to jsou samozřejmé okolnosti, zatímco podstatné je, že alespoň ta objektivní data přijímá, že soudí to, o čem se mohl skutečně sám přesvědčit. nikoliv tedy to, co si vyfantazíroval a domyslel. raději se tě tentokrát jasně zeptám, rozumíš, jaký je v tom rozdíl? a rozumíš vůbec tomu, že zde existuje takovýto rozdíl?

 

"není pravda, že hodnotí film, tak to číslo nelze interpretovat" právě naopak. uživatelé, kteří na databázi hodnotí film, pak ať už ho viděli, nebo viděli zlomek, nebo viděli celý film, hodnotí celý film. toto je databáze filmů. profily filmů představují celé filmy. stopáže uvádějí celé jejich délky, kompletní údaje, všechny herce a nejen ty, kteří se vyskytnou v prvních deseti procentech délky. kdokoliv hodnotí film, hodnotí film. ne zlomek. nejenže to takto lze interpretovat, ale dokonce to nelze interpretovat nijak jinak. má interpretace tedy není nevhodná, ale jediná přijatelná. pokud jsi skutečně tak pomýlený, aby sis myslel, že si to každý může vykládat podle svého a hodnotit podle libosti, navrhuji, abys nám oběma ušetřil čas a svou poblázněnou hypotézu si šel ověřit k adminům databáze. uvidíme, jak uvítají tvou hypotézu bezuzdného hodnocení na základě nevyzpytatelných fragmentů. raději se přitom ale nepřiznávej, že už jí dávno praktikuješ, jinak se vystavíš zřejmému riziku, že tě za to stihne trest.

 

zlomek není nic, pokud vnímáš jen zlomek. ale pokud ho vztáhneš k celku, a hodnotit film znamená vztahovat k celku, vždy bude zlomek při tomto srovnání zanedbatelný, vždy bude neúplný. vždy bude (takřka) nijaký. metaforicky řečeno, jako to říkám celou dobu a tys ani náznakem nedoložil opak: zlomek není nic. nemá žádou váhu, nemá žádnou relevanci, nelze z něj spolehlivě usuzovat na celistvé dílo. až teprve zhlédneš celý film, pak terpve dostane i každý možný zlomek svůj smysl, až terpve pak se stane relevantním, protože krom zanedbatelného bezprostředního denotačního smyslu, ten druhý, daleko významnější konotační smysl získává až s patřičným odstupem při posouzení celku.

 

já nikde neříkám, ba ani nenaznačuji, že o filmu je předem nutné znát jakékoliv informace. to jsi opravdu špatný čtenář, pokud si tuto hloupost odněkud vyčetl. jestliže jsem já uvedl zjištění faktických informací o filmu a cizích názorů na film či krátkých synopsí obsažených v recenzi jako formu získání zlomkových informací o filmu, udělal jsem to proto, aby sis uvědomil, že ten případ je totožný s případem, o kterém hovoříš ty, a sice totožný se zhlédnutím části filmu. v obou případech jsi se s filmem povrchně obeznámil, ale de facto naprosto netušíš, jaký ve skutečnosti je. v obou případech máš stejnou výbavu - hrstku náhodných dat, která mohou být reprezentativní, ale mohou být i značně zavádějící, což v této situaci nelze ověřit a rozsoudit. v druhém případě říkáš, že ta data postačují k hodnocení celku filmu, v prvním případě ti to správné nepřipadá. tím si ale protiřečíš. pokud je situace v obou případech stejná, měl bys uznat právo na hodnocení filmu buďto oběma, nebo ani jednomu. já si vybral druhou možnost a říkám, že hodnocení podle kusých dat (ať už sis je vzal z plakátu, z recenze, ze zlomku nebo z traileru) není dostatečné. tvé nelogické úvahy mají tendence se přiklánět k druhé z obou možností, tedy připuštění, že kdokoliv může hodnotit na základě čehokoliv, tedy to, co jsem opakovaně nazval chaosem a anarchií, a co by se na této databázi zcela nade vší pochybnost považovalo za způsobování škod uživatelům i statistice a za diskreditaci webu. budiž, hodnoť si podle čeho chceš, podle zlomků, podle názvů filmu, podle toto, co o filmu zaslechneš v hospodě, ale pak nebuď překvapen, až za to budeš hnán k zodpovědnosti, a nebuď dotčen, pokud za to budeš ostatními uživateli kritizován a osočován. to se ti může totiž velmi reálně přihodit a podle mého by se ti to přihodilo zcela zaslouženě.

 

já totiž vůbec nikde neříkám, že je nutno se s filmem nějakým způsoben obeznámit předem. ani si to nemyslím. proč by to bylo nutné? kdeže! naopak by ses tím o zážitek mohl ochudit. ideální je se na film prostě podívat. od začátku do konce a nechat se jím překvapit. a na rozdíl od tebe dobře vím, že překvapení a zážitky mohou přijít kdykoliv. ty se nevyskytují jen v náhodné ukázce, kterou si zrovna vybereš, ani pouze v prvních deseti procentech. a na rozdíl od tebe jsem ochoten si na ně buďto trpělivě počkat, nebo ustoupit, film vypnout a názoru se vzdát. a na rozdíl od tebe tomu vděčím za veliké množství skvělých zážitků, protože si film prostě umím vybrat.

 

pokud jsi film nepochopil, stále jsi napřed musel vidět film, abys jej mohl nepochopit. stále máš alespoň přístup k objektu, ke všem potřebným souvislostem, ke všem potřebným informacím. alespoň jsi prokázal vůli film pochopit a obeznámil ses se vším, co k tomu potřebuješ. to je naprosto postačující, aby to tvůj názor opravňovalo. že jsi tomu nerozuměl totiž není problém objektu, není to tím, že by byl objekt narušen nějakou fragmentací, je to problém subjektu. je to tvůj problém. nepochopení není nic jiného, než extrémní příklad vždy do jisté míry přítomného subjektivního zkreslení, o kterém jsem hovořil výše i v minulém příspěvku. podstatné stále zůstává, že subjekt se obeznámil s objektem a názor si tedy mohl vytvořit a vytvořil. a tak nikdo, kdo hodnotí celý film nemůže být prohlášen za podvodníka či lháře bez ohledu na to, zda film pochopil či nepochopil. jak jsi právě viděl, z principů to nijak nevyplývá. a nevyplývá to ani z tvého poukazu, že k porozumění filmu je v některých případech nutná další, třeba i nefilmová zkušenost. v tom máš sice pravdu, ale musíš si uvědomit radikální rozdíl, že v tomto případě již tedy není řeč o posuzování objektu subjektem, ale čistě o subjektu - o jakémsi předvědění, o předem daných schopnostech subjektu poznávat a rozumět. nijak to s filmem jako takovým nesouvisí. souvisí to s tím, jaký je subjekt. a ten může být jakýkoliv. můžeš být třeba znalcem, který viděl všechny filmy Kurosawy, který je odborníkem na kinematografii a filmovou teorii a který ovládá japonštinu a rozumí všem nuancím té řeči, můžeš být přitom i odborníkem na japonskou kulturu a japonskou historii, a pak samozřejmě budeš kupříkladu filmu Kagemuša rozumět znatelně lépe a doceníš ho daleko spíše, než divák, který neumí najít Japonsko ani na mapě, zhlédne film se špatným překladem tituků plným chyb a s filmy má tak málo zkušeností, že nedokáže ani instinktivě rozeznat eliptický střih a uvědomit si časový posun v ději o necelé tři roky, nebo se orientovat ve filmovém prostoru. podstatné je, že oba tito diváci viděli tentýž film a že měli příležitost posoudit tentýž film. to znamená, že soudili na základě stejných vjemů, stejných počitků, stejných smyslových podnětů. nic takového o sobě ale nemůže prohlásit divák, který film vypne po uplynutí prvních deseti procent z jeho stopáže. ten prostě vůbec nemá tucha. ten si ani nedopřál stejnou příležitost jako ti první dva. ten zákonitě nemůže mít ani šanci film pochopit, ten nemá šanci ho dokonce ani nepochopit. ten ho prostě ani neviděl a i ten nezkušený hlupák s mizerným titulkovým překladem si odnese několikanásobně víc.

 

ale ono to přesně takto je. pokud není hranice, jsou připuštěny všechny možnosti bez hranic. to z toho přímo vyplývá. hranice tedy musí být, chceme-li náš problém normalizovat. pokud je hranice, ale není pevně stanovená a pro všechny závazná, pak opět jsou připuštěny všechny možnosti. to je logické vyplývání. jediným myslitelným závěrem, který vyplývá, je tedy nutnost stanovit hranici pevně a pro všechny závazně.

 

ty tvrdíš, že na tom nezáleží z toho důvodu, že diváci jsou iracionální a hodnotí si podle libovůle už dávno, aniž by jim vadilo, že hodnotí filmy, které neviděli. já říkám, že je naprosto irelevantní, že iracionální diváci tuto logiku nedokáží pochopit a přijmout. logiku nelze vyvrátit poukazem na to, že je někdo prostě příliš hloupý na to, aby jí pochopil. to je od tebe těžká sofistika, pokud právě toto naznačuješ.

 

a tak tě tedy v tvém vlastním zájmu a v nezanedbatelném zájmu mé trpělivosti a shovívavosti prosím: řeš otázku prostřednictvím racionality a pevně daných pravidel výrokové logiky, namísto aby ses utíkal k relativním a naprosto irelevantním a s ničím nesouvisejícím odhadům o tom, co si myslí většina. ono i kdyby si většina myslela, že Země je placatá, ona se nesplaskne. ona bude prostě dál taková, jaká je. že si většina něco myslí ... na ničem nemůže záležet méně, než na tom. k pravdě se touto cestou dospět nedá.

 

není pravda, že jsem jakousi formu logiky vynalezl, a už vůbec není pravda, že jsem jí vynalezl takovou, aby sloužila jen mým zájmům. řídím se čistě neutrálními pravidly té zcela nejjednodušší výrokové logiky. skutečnost, že jediná alternativa k hodnocení až po zhlédnutí, je povolení naprosto bezuzdného hodnocení čehokoliv na základě jakékoliv záminky, je totiž čistá zde mnohokrát podložená pravda. toto, o čem se zde bavíme, totiž je, ať už si toto jsi nebo nejsi vědom, dilema. buď to, či ono. a aniž by sis to uvědomil, sám ve snaze je popřít stvrzuješ má slova, když říkáš, že možností je milion. ano, buďto umožníš jen jednu možnost. nebo umožníš více možností. jedno či mnohost. dvě možnosti. dilema. já jsem pro jednu možnost, ty jsi za více možností. má volba zahrnuje stanovení jednotné meze pro všechny, to je jinými slovy totéž. tvá volba ovšem předpokládá pravý opak, což nejsi ochoten domýšlet do důsledku. ono totiž není možné dát uživatelům na výběr aniž bys jim dal na výběr. pokud odporuješ mému názoru a říkáš, že mez nesmí být stanovena, pak zákonitě říkáš, že bezmezné možnosti jsou připuštěny. jak jsem již jednou napsal, to je džin v láhvi. jakmile ho vypustíš, už ho nic nepoutá a už ho nikdy nedostaneš zpátky. jak říkám, možnosti jsou dvě, buď jedna mez vedoucí k jedné zásadě, podle čeho lze a nelze hodnotit, nebo žádná mez, vedoucí k naprosté bezuzdnosti. možnosti jsou dvě. nikoliv milion. hranice buď stanovena je, nebo stanovena není. nemůže být i nebýt zároveň. další možnosti zkrátka nejsou. je to jen být či nebýt. a z obou možností lze přísně logickou úvahou vyvodit odtud evidetně vyplývající závěry. to je zcela neprůstřelná logika. pokud jí chceš napadnout, samozřejmě můžeš a budeme se o tom bavit. možnost chyb nebo mezer v retězci vyvozování je vždy přítomná. ale samozřejmě nelze racionální argument popřít poukazem na něčí iracionální chování nebo popírání axiomatických principů. takže tě prosím, aby ses držel v mezích rozumu. i to jsou totiž velmi užitečné meze :)

 

další okrajová otázka: užitečnost pro komunitu. ačkoliv se domnívám, že to, co obhajuješ, nejenže nepředstavuje užitek pro komunitu, ale představuje přímo hrozbu komunitě a naprosté zničení čehokoliv, o co mnoho let poctivě usilují tisíce poctivých uživatelů včetně mě, i kdybys v téhle věci pravdu měl, sotva na by na tom záleželo. otázka užitečnosti pro komunitu je irelevantní ve srovnání s otázkou spravedlivého hodnocení filmu, tedy spravedlnosti pro film a pro jeho autora. a té nebude rozhodně učiněno zadost, dokud nebudou vypleveleni všichni, kdo soudí filmy, které neviděli. protože ti, ať už chválí nebo nadávají, nemohou být zákonitě k filmu nikdy spravedliví. snad leda že by se svým názorem strefili úplnou náhodou. ale to je věru malá šance. uvědom si, že zde hovořím o spravedlnosti a upřímném zhodnocení, nikoliv o objektivním, nezaujatém či odborném zhodnocení. to jsou zcela odlišné věci.

 

tvůj hlas je sice tvé právo, ale je založený na iracionální úvaze, a proto by tvůj hlas neměl mít žádný zvuk a nemělo by se mu dostat sluchu. pokud by přece existovala demokratická volba, což, jak už jsem ti napsal, neexistuje, musely by být k volbě připuštěny pouze racionální a realistické možnosti, mezi něž povolení dokonalé anarchie bez pochyb nepatří.

 

závěrem bych dodal, že by ses měl více vzdělat o teorii filmu i o logice. nejenže vůbec nechápeš, jaký je rozdíl mezi filmem v jeho fakticitě a filmem v prožitku diváka a co tento rozdíl definuje, ale nechápeš ani s tím úzce související otázku vztahu subjektu s objektem. samozřejmě že film je obekt. úplně všechno je totiž objekt, respektive může jím být, pokud s tím subjekt naváže subjekt-objektový vztah a dokonce jím nutně musí být, jakmile k tomu dojde. snažně tě prosím, doplň si tyto mezery. jedná se o mimořádně zásadní pojmy, se kterými se jistě ještě v budoucnu setkáš a budeš potřebovat vědět, co znamenají. otázku hodnocení filmu prozatím vynech, hodnoť svědomitě a vyčkej na rozsáhlejší zkušenost, která ti teprve dovolí pochopit, o čem mluvíš. neměl by o ní totiž rozhodovat někdo, kdo zjevně ani nemá tušení, co to film vlastně je, odkud plyne jeho smysl a odkud se berou emoce, které vyvolává. jsi neuvěřitelně pošetilý, pokud si myslíš, že jediným absolutním zdrojem toho všeho je tvá vlastní mysl, což je navíc nebetyčně arogantní postoj, jelikož mysl diváka slouží především jako organizační nástroj pro hrubý materiál poskytovaný filmem, z něhož zároveň plyne drtivá většina všech podnětů a impulzů. ano, organizační úloha mysli diváka by se dala popisovat jako kreativní činnost sama o sobě, to rád dodám a připustím, ale byl bych bláhový myslet si, že tato často naprosto nekompetentní a nemohoucí (dis)organizace impulzů je srovnatelně kreativní ve srovnání s emanací kreativity představované filmem samotným, filmem-faktem, filmem-objektem, jehož existenci nelze popřít, jak se o to ve vší své iracionalitě pokoušíš. film prostě je. je nějaký a ne jiný. je stejný, ať jej sleduješ ty, či já, bez ohledu na to, že ty třeba jeho smysl zkreslíš a převrátíš, zatímco já ho třeba odečtu adekvátně a v padnoucí spleti konotací a asociací.

 

máš sice pravdu, že aby objekt v subjektu vyvolal reakci, ať už tím myslíš citovou reakci, nebo rozeznání smyslu, pak musí existovat subjekt. to věru není ani objevné, ani nesamozřejmé. což ale neznamená, že naopak nemusí existovat objekt, a že subjekt vytváří významy i city sám ze sebe. on (subjekt) pouze odečítá a rozeznává kód vtištěný do filmové materie, do filmu-objektu, a využívá k tomuto odečítání namnoze pouze zkušenost, která není individuální a nepřenositelná, ale širší kulturní zkušenost, z níž plynou obecně uplatňované zásady, jak vykládat určitý vizuální či akustický výraz, nebo jaký kontext při tomto výkladu vyvolat z paměti a použít. je to činnost spíše mechanická, než kreativní, kdy film-objekt vede diváka na cestě k odhalení smyslu, nikoliv aby divák vedl film na cestě k vytvoření smyslu ad hoc.

 

---

 

klidně mi tuto radu vrátit můžeš. znovu jsem promyslel svůj výrok, který na konci cituješ a stále trvám na jeho platnosti. pokud uživatel film viděl, nemám právo mu diktovat, na základě kterých svých postřehů smí hodnotit a na základě kterých nesmí. (a podle mého ho nemáš ani ty) a proto i u tvého absurdně extrémizovaného příkladu musím stvrdit, že i takový divák na základě takového kritéria má právo hodnotit. nemusím s tím souhlasit a nepochybně bych ho považoval za idiota, ale nakonec, to se mi velmi často stává při čtení komentářů, že považuji něčí kritéria za idiotská, bez ohledu na to, že se s ním třeba názorově shoduji. cokoliv jiného, než dát uživatelům plné právo zvolit si úhel pohledu, by byla cenzura. hranice, o které je zde ale celou dobu řeč, nijak nesouvisí s diváckou perspektivou. tato hranice má za účel garantovat, že divák alespoň bude mít k dispozici materiál, na základě kterého si teprve bude moci skrze kteroukoliv perspektivu a jakékoliv kritérium a jakoukoliv metodou vytvořit názor, nejen se o názoru dohadovat. tato hranice tedy garantuje také to, že názory diváků budou rovnocenně legitimní a navzájem srovnatelné."

krize současného filmového science-fiction neboli co je třeba uvážit před vynášením soudů

 

vybírám formulace na toto téma z diskuze pod Star Trekem Do temnoty k archivaci a případné pozdější potřebě:

 

12.7.2013 12:02

 

"KlonyIlony: ono vychází mimo to i z velmi romantických představ o dějinách sci-fi, respektive kinematografie. krom toho, nevím, o co víc jsou dnešní sci-fi eskapistické, než třeba Star Wars nebo Vetřelec. hlavní problém je, že "průměrný divák" ti snadno vyjmenuje z každého roku za posledních deset let takových tři až pět sci-fi filmů, ale právě takové množství dovede vyjmenovat za celá šedesátá, sedmdesátá nebo osmdesátá léta, přirozeně jsou to ty nejlepší sci-fi filmy z těchto dekád, které se staly kultem, a tak jsou dnes stále všeobecně dobře známé. odtud plyne značný nepoměr a iluze, že dříve vznikaly daleko lepší sci-fi filmy. na takovém směšně malém vzorku lze stěží formulovat hypotézy o vývoji žánru v měřítku celé světové kinematografie, ale to si kritici současných poměrů nechtějí uvědomit a stále nostalgicky vzpomínají na ty kvalitnější včerejšky, které nikdy nebyly. a nejen s ohledem k důslednějšímu zhodnocení minulosti, ale i té současnosti. jak připomíná Bluntman, ani blockbusterům nescházejí přesahy, a jak jsem chtěl upozornit já, dodnes vznikají mimořádně přemýšlivé a umělecky vysoce hodnotné filmy, ty neskončily s adaptací 1984 a Kubrickovou Vesmírnou odyseou. ty jsou zkrátka jen ignorantsky přehlíženy. a domnívám se, že i dnešní postmoderní doba stále může zachovávat určité globální hodnoty, například takový apel ve prospěch environmentalismu by všeobecné publikum jistě přijalo za svůj, ač pravda, že v případě vynikajícího Avataru byl právě tento rys, ač znatelný a inteligentně i přístupně zformulovaný, také spíše ignorován. svého času jsem pro to hledal precedent a kupodivu jsem našel jen velice nepatrné množství sci-fi filmů, které se nějakým způsobem zabývaly problémy životního prostředí a v žádném z nich to nebylo pojato tak přesvědčivě, jako v Avataru. abych neodešel daleko od tématu, připomenu, že do této skupiny patří i čtvrtý startrekový film, ačkoliv námět zde byl poněkud "over the top" a film coby komedie podněcoval spíše nevážnou zábavu, pomáhal formovat názory obrovského množství lidí."

 

12.7.2013 13:09

 

"KlonyIlony: já především považuji za zázrak, že se takové věci v současnosti vůbec točí. hodně lidí zapomíná, že sci-fi blockbuster byl ještě před pár lety v hluboké krizi. nemám před sebou sice statistiku, ale ta by se dala snadno spočítat, stačí si vzít počet sci-fi filmů kategorie A v devadesátých letech, pak jejch počet v první dekádě 21. století a pak od jejího konce do současnosti. Avatar tento trend opět nastartoval a úspěch komiksovek a řady dalších populárních titulů ho udržel. všichni ti kritici, co sice viděli jen pět a půl filmu a z nich pět letošních, ale sebejistě tvrdí, jak pozorují úpadek žánru sci-fi, si právě neuvědomují ani tyto výkyvy v produkci. ano, točí se špatná áčková sci-fi, ale točí se i dobrá, a kdo mi chce říkat, že to bylo v jakémkoliv období v minulosti daleko lepší, ať se raději vytáhne se statistikou, protože já mám v tomhle žánru zatraceně hodně nakoukáno a musel bych o tom něco vědět."

 

12.7.2013 16:35

 

"KlonyIlony: kvantita vždy znamná pozitivum. čím více science-fiction filmů bylo natočeno, tím více bylo natočeno těch dobrých, i kdyby v poměru ke špatným by se to jevilo jako málo. podobné je to třeba právě v těch padesátých letech. sci-fi filmů bylo natočeno relativně hodně a hovoří se o zlatém věku tohoto žánru s upomínkou na ty nejlepší sci-fi filmy dekády, ovšem s těmito výjimkami to byl povětšinou nehorázný brak. je samozřejmé, že s nástupem blockbusteru a později s rapidním vývojem trikových technologií může být situace ještě lepší. dnes se točí kvanta špatných sci-fi s lacinými efekty, ale i pár dobrých nezávislých sci-fi, a věřím, že ty hollywoodské s velkými rozpočty jsou stále povětšinou dobré. a ano, komiksovky a akční sci-fi nepokládám automaticky za špatné jen proto, že to není Kubrick, nebo že nemají umělecké ambice. jak psal Bluntman, mívají své přesahy, ostatně stejně jako je mívají i ty výborné padesátkové sci-fi filmy. přesně proto si je také i dnešní diváci občas připomínají, i když ne tak často, jako filmy jiných žánrů. sci-fi přeci jen alespoň v tradičních historiích existuje jako v podstatě nezávislý žánr výjimečně se vyskytující u velkých studií spíše na okraji klasického hollywoodu. dnes by se dalo považovat za jeho dominantu. a že zde nikdo neadaptuje Clarka, Heinleina nebo Asimova, to může být dáno už jen tou tradicí a snahou udržet nízké nároky a všeobecnou přístupnost. touto cestou se americké sci-fi zkrátka neubíralo. pár adaptací by se našlo samozřejmě, už jen ta 2001čka nebo Vládci loutek, ale to přeci jen nejsou žádné blockbustery a nelze to s nimi srovnávat. to spíše sovětské sci-fi se vždy orientovalo na hard sci-fi literaturu, případně polské sci-fi a i původní žánrová tvorba se krom několika kuriózních výjimek (zpravidla hybridy s dětským filmem, komedií nebo fantasy) nese ve stejném duchu. tam přeci jen vznikaly adaptace Lema, Strugackých nebo Asimova. a i dnes se občas současní Rusové věnují sci-fi, ale v tom nemám moc přehled, protože řada těch titulů mě vůbec neláká. je ale zjevné, že určitá kontinuita s tradicí slovutného sovětského sci-fi by tu byla."

hodnocení neviděných a nedokoukaných filmů...

 

...což je prašť jako uhoď. abych to vysvětlil a hlavně abych to nemusel vysvětlovat při každé příležitosti, archivuji si zde několik svých diskuzních příspěvků s přesnou formulací mých názorů, slovo od slova tak, jak padly v složitém kontextu diskuze na fóru "hodnocení jako škodná!":

 

8.9.2013 22:27

"kirmakX6on: čteš si to po sobě vůbec? ty se mi snažíš namluvit, že nezhlédnutí filmu je forma zkušenosti? a ještě tuhle pitomost vyhlašuješ za důkaz? tady už se opravdu začíná vypařovat zdravý rozum na tvém konci diskuze a trpělivost na mém. na tenhle sám o sobě zjevný nesmysl nemá cenu reagovat.

jenomže já jsem nikde neříkal, že toho nejsou schopni, ale že jsou toho schopni spíše jen ve vzácných případech. a odtud jasně vyplývá, že anketa podmíněná sebereflexí se zákonitě nemůže dobrat spolehlivých výsledků, pokud ve statistice převažují ty nespolehlivé, nebo jsou alespoň ve velké míře zastoupeny. tolik k tvým v tučných uvozovkách "důkazům".

já neříkám, že divák, který viděl deset procent z filmu, o něm nic neví. respektive v nadsázce to říkám, to je pravda. ale míním tím tolik, že o tom filmu má zanedbatelné množství informací (a těmi informacemi míním jak faktické, tak emocionální počitky) a že už ten fakt samotný, že má nekompletní informace, nutně vede ke zkreslení. pravda je i to, že divák, který viděl nula procent z filmu samotného, a pouze si přečetl recenzi, prohlédl si plakát a pročetl se seznamem tvůrců disponuje velkým množstvím informací, často i daleko větším množstvím informací, než má divák, který pouze viděl ukázku. ono jak z plakátu, tak ze jmen tvůrců a kusých informací o příběhu si lze vytvořit určitý obrázek jak například o ději filmu, tak na druhou stranu o jeho vizuálním stylu nebo o kvalitě hudebního doprovodu. pokud tedy tento divák, který jen přečetl recenzi a zná řadu faktických informací, disponuje právě tolika informacemi, či dokonce ještě daleko větším množstvím informací, je nutné mu uznat stejné právo hodnotit film, pokud jsi ho uznal divákovi, který zhlédl jen zlomek filmu a nadto o něm nic dalšího třeba ani neví. opět tak na světlo vyvstává logický paradox, který se nachází přímo v samotných základech tvého uvažování. pokud zkrátka připustíš hodnocení filmu podle kusé informace, pak se nevyhnutelně protrhne hráz a budeš nucen uznat stejné právo komukoliv, včetně toho, kdo viděl jen trailer, kdo viděl jen plakát, nebo kdo pouze navštívil profil toho filmu na ČSFD a přečetl si jeho název. tím pádem i ti, kdo vůbec film neviděli, mohou hodnotit. kdokoliv může hodnotit cokoliv. neexistuje mez, pokud se divák sám rozhodne si jí nestanovit. čirá absurdita. měl by ses více snažit utužit logiku vlastního uvažování, než napadat logiku toho mého.

pokud tvrdím, že hodnocení na ČSFD produkuje intersubjektivní statistiku, tak z toho, pokud uvažuješ logicky, nijak samo o sobě nevyplývá, že dosáhnout objektivní informace není možné. kvality filmů jsou pevně dané, jinými slovy faktické, jinými slovy objektivní, čili objektivní soudy jsou možné, ačkoliv v čisté podobě krajně nepravděpodobné, jelikož úsudek diváků je podmíněný nekonečnou řadou jiných faktorů, než filmem samotným, a zkreslený individuální optikou. ale lze objektivní soudy alespoň aproximovat a můžeme tu čistě pracovně hovořit o těchto soudech, které jsou pravdě nejblíže ve srovnání s ostatními, jako o "objektivních". z tvé reakce je ovšem zjevné, že nevíš, co je subjekt a co je objekt a hlavně jaký je mezi nimi vztah. to je důležité. neexistuje totiž jedno bez druhého. to je pojmová dvojice, která má za účel popsat relativní vztah. pokud hodnotíš film například, vztahuješ se coby subjekt k objektu, ty k filmu. film je objekt. objekt je objektivní. (nemůžu uvěřit, že jsem nucen polopaticky vysvětlovat tak samozřejmé věci). pokud o tom pochybuješ na základě té úvahy, že lidé dospívají při sledování filmů k rozdílným, subjektivním soudům, není to proto, že by objekt sám nebyl objektem, ale že jej k sobě subjekt vztahuje po svém způsobu a svou unikátní, subjektivní optikou zkresluje a deformuje. k tomu je třeba dodat, že lze formulovat obecně uplatnitelné zásady a metody, disciplinovat diváctví a omezit tato zkreslení, o kterých hovořím. ale zpět z odbočky k hlavnímu tématu. pokud divák film nezhlédne, znamená to, že zde neexistuje žádný vztah mezi subjektem a objektem. je tu jen subjekt, který nemá k objektu přístup. zákonitě nemůže dospět k soudu, který by vystihl faktickou podobu objektu. opět se tedy točíme kolem téhož: buďto jsi film viděl a víš, nebo jsi film neviděl a hádáš. v prvním případě máš názor přirozeně zabarvený svou subjektivní perspektivou, ale opodstatněný znalostí objektivního stavu. v druhém případě máš ničím nepodložené zbožné přání. to samozřejmě může být velmi silně utkvělé - můžeš sám sobě namluvit, že jsi si skálopevně jistý, že naprosto přesně víš, jak by ten film na tebe působil, kdybys ho viděl, ale tvá neochvějná jistota, kterou poté drze promítneš do hodnocení, nic nemění na tom, že nesoudíš film, ale soudíš jen své vlastní fantazie o neznámém filmu, a že tento soud, ať už je jakýkoliv, není podložený ničím jiným, než jakousi pofidérní intuicí, neboli vůbec ničím, co by stálo za řeč. nebude v tom ani to stopové množství objektivity, které jinak každý legitimní názor v sobě obsahuje, protože z něj vychází, protože na počátku procesu, kdy si názor formuješ, je objekt. ale když ho subjekt, pak názor takového není subjektivní a ani nemůže být, pak je tento "názor" neexistující :)

zcela vážně míněný příklad: ano, já si mohu být na sto procent jistý tím, že Sharknado by se mi nelíbilo a kdybych ho viděl, byl by to dozajista odpad. a můžu si být jistý i tím, že kdybych viděl Nedotknutelné, zhnusilo by se mi to stejně jako kterýkoliv masově populární slzopudný cajdák pro hipstery a nedal bych tomu nad dvě hvězdy. a víš ty co? já si tím opravdu jistý jsem. velmi dobře totiž znám své vlastní preference a velmi dobře se vyznám v rozmanitosti filmových forem. má intuice je až na nějaké mizivé promile dokonale spolehlivá. a víš co ještě? i přestože jsem si stoprocentně jistý tím, jaký bych měl na tyto filmy názor, kdybych je viděl, i přesto je nehodnotím. a víš ty proč? protože je to pořád jenom blbá intuice a nikoliv vědění. je to dokonale logický postoj a jak jsem zcela jasně napsal, jediná alternativa je opačný extrém a sice povolit uzdu úplně a dovolit komukoliv hodnotit cokoliv podle libosti, protože jakmile tu pravomoc dáš jednomu, budou si jí zasluhovat všichni a budou jí po právu vyžadovat. to pak nebudou každý den přibývat falešná hodnocení v řádu desítek až stovek, ale v řádu desítek tisíc. to pak bude zábavná statistika, což?

ale ano, je to lež. pokud říkáš, že tvůj názor na film je takový a makový, a přitom jsi neviděl film, na který by sis mohl udělat názor, pak především vůbec žádný názor nemáš, v takovém případě jen trpíš bláhovým bludem, že máš názor. ale ve skutečnosti jen nevíš, o čem mluvíš. a přesto mluvíš. čili lžeš. ono je úplně jedno, jestli vnímáme hodnocení jako způsob ocenění technických kvalit, nebo uměleckých kvalit nebo emocionálního efektu, podstatné je, že nemůžeš mít ani jedno z toho, aniž bys film viděl. ty emoce nepřijdou ze vzduchu. musí se napřed vidět film, aby je mohl vyvolat. nevyvolají samy sebe. nemůže v tobě vyvolávat žádné zážitky film, který jsi neviděl. a jeho část v tobě může vyvolávat a s největší pravděpodobností také vyvolá emocionální efekt kusý, pahýlovitý a radikálně odlišný od toho, který by v tobě zanechal celý film po jeho skončení. do té doby tedy vždy budeš lhát a jedině lhát, pokud se budeš chtít o nedokoukaném filmu vyjádřit hodnocením, neboť hodnocení připadne filmu jako celku a bude k němu s největší pravděpodobností nespravedlivé.

ano, nikde není psáno, že se nesmí hodnotit celý film na základě části. nikde není psáno, že se nesmí hodnotit neviděný film. nikde není psáno, že se nesmí hodnotit podle plakátu ... buď od té dobroty a opravdu si dvakrát rozmysli všechno, co píšeš, než to napíšeš. nejenže nic nedokazuješ, ale začíná to upadat pomalu až do trapnosti.

ono totiž nemá jít o vyjádření prožitku z filmu. má jít o výsledek jakýchkoliv kritérií, která si uživatel zvolí a uplatní na film, na film jako takový, na celek. takové samozřejmosti se sice nesluší psát do žádného návodu k použití, protože většina lidí má dost slušnosti a soudnosti na to, aby určitá samozřejmá nepsaná pravidla dodržovali tak, jako se běžně dodržují nikde nepsaná pravidla mezilidské etiky, neboť i hodnocení filmů se řídí specifickou etikou, ale pokud by to pomohlo eliminovat tu záškodnickou menšinu, která si myslí, že si může nehledě na slušnost a zdravý rozum hodnotit kdykoliv cokoliv, pak dobře, beze všeho, souhlasím s tebou, ať se jasně napíše, za jakých podmínek se smí a za jakých podmínek se nesmí na této databázi hodnotit filmy. jenže ouha! to nepřicházíš s ničím revolučním. o tohle já žádám už dávno. a nejen já. žádosti však vyslyšeny nebyly, ergo, nezbývá, než se zase pouze spoléhat na přirozený rozum a slušnost uživatelů, a s těmi ostatními se vypořádat postaru.

"tvůj mylný předpoklad, že účelem je dokonale přesné hodnocení" žádný takový předpoklad jsem nikde neuvedl, ba ani nenaznačil, ba ani si to nemyslím a tak tedy vůbec nechápu, o čem to v souvislosti s tím mluvíš a tedy nemám co bych ti k tomu řekl. snad ti jen poradím, abys reagoval na věci, která jsem přímo a jasně nepsal a nesnažil si nic domýšlet mezi řádky, protože evidentně domýšlíš špatně.

ad "zkreslení hodnocení". tak by to bylo pouze za předpokladu, že by platily tvé předpoklady, kterým se věnuji o pár odstavců výše. ale vzhledem k tomu, že ony neplatí, jak jsem ti vysvětlil, ani tato hypotéza není platná. ono je totiž naopak nutné film dokoukat a to z výše podrobně vysvětleného důvodu, a sice stručně řečeno toho, že jediná alternativa k této zásadě je povolení naprosto bezuzdného hodnocení čehokoliv na základě jakékoliv záminky. tedy absolutní chaos.

ono je tedy jedno, jaké máme ty a já představy o účelu databáze. těch představ se chápeš pouze ty a nikoliv proto, abys odtud své názory na hodnocení filmů vyvodil, ale zpětně jako záminek, abys tyto své názory na hodnocení měl čím podložit. podstatné je, že tvůj postoj je tautologický. sám sobě sporný. jediný způsob (jaký mě tedy v tuto chvíli napadá), jak se tautologii vyhnout je v uvědomit si, 1) že hranice musí být stanovena a že 2) ta hranice musí být závazná pro každého, nikoliv měnitelná podle libosti, jinak to popírá vůbec už smysl zavádění hranice. nu a pokud je to tak, domnívám se, že zdaleka nejlogičtější místo, kam tu hranici položit, je právě na samý konec filmu. víš o lepším místě? dobře, sem s ním a bavme se o něm. pak bude naše debata konstruktivní. do té doby je to z tvé strany jen dekonstruktivní pokus o vyvrácení samozřejmé zásady a nastolení naprosté anarchie bez pravidel.

a abych to vysvětlil i v termínech, které sám používáš: údaj vyplývající ze zprůměrování hodnocení diváků, kteří film nedosledovali, nemůže vyjadřovat žádný průměrný zážitek z tohoto filmu, neboť ti diváci ho neviděli, a tedy z něj žádný zážitek především nemají, ani mít nemohou. mají zážitek ze zlomku, ale oni nehodnotí zlomek filmu, hodnotí film. nehodnotí zážitek z filmu, hodnotí zážitek ze zlomku filmu. oni se vůbec nevyslovují k filmu, neboť neznají to, k čemu se mají vyslovit a vyslovují se k jeho části. ne k filmu jako takovému. až budou mít zážitek z filmu, pak se budou moci vyjádřit s ohledem na tento zážitek, ale to oni nemají, neboť by ho napřed museli vidět. je to pořád dokola a dokola v začarovaném kruhu. nechce se mi věřit, že tomu stále nerozumíš. pokud bude hodnocení obsahovat pouze vyjádření těch, kteří se na film dívali do konce, bude obsahovat názor pouze těch, kteří vědí, o čem se vyslovují, tedy pouze těch, kteří jsou kompetentní se vyjádřit, tedy bude hodnocení jedině čisté. veškerá další příměs hodnocení, která nejsou skutečná, nýbrž pouze hypotetická, by naopak statistiku zákonitě zničila. a přesně to se děje v případech, které se na téhle diskuzi řeší.

opět je tvůj předpoklad mylný, pokud se domníváš, že pokud nedokoukám film, hodnocení mu nedám a ubozí uživatelé zůstanou bez varování :) pravda je totiž ta, že já film vždy dokoukám do konce. je to má odvěká zásada. a vzhledem k tomu, že si filmy přepečlivě volím, nemám s jejím dodržováním pražádný problém. a to ani v případě, kdy si záměrně zvolím film, od kterého očekávám, že bude velice špatný, protože proto prostě mám jinou, dostatečně dobrou motivaci, než je očekávání kvality, a ta postačí. pokud se ti to jeví moc abstraktní, dodám příklad filmu, který jsem touto dobou sledoval právě včera a od kterého jsem očekával, že bude mimořádně špatný. samozřejmě jsem se nepletl. byl přímo příšerný. jmenuje se Star Crystal. je u něj v současnosti jen jeden komentář (plný spoilerů, ale do puntíku přesný). stejně jakou autor toho komentáře jsem se v celých cca dvou třetinách filmu neuvěřitelně nudil. a kdybych film vypnul bez dokoukání, neudělal bych dobře. mimo jiné proto, že bych se tím zprotivil vlastnímu předsevzetí důkladně se obeznámit s historií filmového science-fiction, která zkrátka obsahuje obrovské množství trashe. s tím se musí počítat a já s tím také počítal a byl na to připraven. to je ale vedlejší. podstatné je, že film se před koncem radikálně proměnil a právě jeho poslední část, ačkoliv naprosto nezáměrně, je natolik výživná a zábavná, že to za investovaný čas do celku filmu rozhodně stálo a i přesto, že film by si zasloužil odpad, kdybych se měl snažit být nanejvýše spravedlivý a nezaujatý, bavil jsem se na konci (i když tedy na účet tvůrců filmu, nikoliv výsledkem jejich umu) tak královsky, že to doteď nejsem schopný vyhnat z hlavy. zkrátka, o dobrou náladu mám na týden postaráno. dobře, že mám svou zásadu film vždycky dokoukat. mnohokrát se mi vyplatila a jen vzácně mě zradila. to je zase má zkušenost. kdo filmy nedokoukává, ten má zase tu zkušenost, že se prostě nikdy nedozví, co by si býval myslel, kdyby dokoukal. jeho zkušeností je jen velká bublina plná otazníků. jeho názory vždy budou jen marné nekonečné coby kdyby. nikoliv platné spolehlivé soudy o filmech a kinematografii.

BTW tady není nástroj pro hodnocení filmu, který jsi nedokoukal proto, že ty vůbec nemáš co hodnotit filmy, které jsi nedokoukal. proto ti tu možnost nikdo nedává :) až bude filmová databáze ukázek z filmů, tak tam budeš moci chodit hodnotit jen vybrané ukázky, nebo jednotlivé scény, nebo třeba jednotlivé záběry. dokud jsi na filmové databázi, tak hodnoť filmy a nic jiného, ne jejich ukázky, ne jednotlivé scény, ne trailery, jen filmy takové, jaké jsou.

ono je úplně jedno, co si myslí většina, a to tím spíše, že většina se až příliš často mýlí. a naštěstí je ČSFD web absolutistický a vše se rozhoduje na základě autority. čili ono je úplně fuk, co si myslíš ty, nebo co si myslím já, nebo co si myslí většina, nebo co si myslí menšina, podstatné je, k jakému závěru dojde Pomo a já spoléhám na jeho racionalitu a zdravý úsudek a věřím, že kdyby nebo až jednou k takové formulaci jasných psaných pravidel dojde, že dá za pravdu názoru, který zde prezentuji já. počkejme si, uvidíme."

 

7.9.2013 13:03

 

"1. vím, že to tvrdíš. to už jsi jednou napsal. vycházíš ale z mylných předpokladů. předně, neexistuje žádné jedno nejzazší, ideální hodnocení, které film "zasluhuje" a nelze s ním tedy ani kalkulovat. to celé je spekulativní nesmysl, nikoliv argument. a i kdyby taková jedna intersubjektivní pravda existovala, nebylo by možná jí dosáhnout v nějakém hlasování po vzoru zdejšího hodnocení, a i kdyby i to bylo možné, musely by v tomto hlasování být obsaženy pouze hlasy těch, kteří jsou s věcí obeznámeni a kteří vědí, co vlastně hodnotí. ne ti, kteří jen tuší na základně povrchního zkratkovitého povědomí, ale na základě patřičného zvážení věci takové, jaká je. což už jsem psal. je to argument založený na logickém vyvozování, nikoliv na abstraktní, ničím nepodložené hypotéze, jako tvá naivní představa, že názor uživatele, který film neviděl a nic o něm neví, má stejnou váhu, jako názor uživatele, který film zhlédl a měl příležitost ho posoudit v jeho celistvosti. tvůj názor je skandální. tvůj názor neodmítám proto, že bych ho nebyl schopný pochopit, jak píšeš, ale proto, že je slabý a ničím nepodložený, přísně spekulativní. je to hypotéza, nikoliv argument. je možné, že lidé jsou obdařeni jakousi jasnozřivostí a mají plné právo vynášet rozsudky o čemkoliv včetně toho, o čem zhola nic nevědí, ale dokud tu jasnozřivost neprokážeš, budu nadále považovat za daleko rozumnější předpoklad, že jsou k jeho hodnocení zkrátka zcela nezpůsobilí, dokud film nezhlédnou.

2. nejsem si jist, zda rozumíme pod pojmem "celek" oba totéž, jelikož já se naopak setkávám velmi vzácně s případy, kdy lze považovat sezónu seriálu za autonomní celek, který může být bez nejmenších obtíží vnímán zcela bez souvislosti s ostatními sezónami seriálu. to je případ například Veroniky Mars, kde jak každá sezóna, tak každá epizoda funguje jako svého druhu samostatná část a zároveň komponent většího celku, který dohromady pojí subtilní souvislosti. ale to je velmi vzácná situace. většinou platí buď jedno, nebo druhé. a tím by se měl řídit ten, kdo seriál hodnotí. tehdy bude jeho hodnocení svědomité a legitimní, ale přinejmenším podvědomě to jistě již dávno uživatelé dělají, takže to není třeba rozebírat a problematizovat s tím zcela nesouvisející otázku hodnocení neviděných filmů.

3. pokud uvažujeme o statistice ve smyslu statistiky, která je založena na pouhém vzorku a nikoliv na průzkumu v měřítku celku, pak platí, co jsem napsal, a sice princip, podle kterého selekce vždy zkresluje výsledky, čímž nijak nepopírám, že v některých specifických případech je nutná. to, je prostě axiom. můžeš to klidně prohlašovat za nepravdu, ale bude to platit nehledě na tvůj nesouhlas. a tvůj idealistický názor na statistiku je také nešťastný, protože ignoruje právě zmíněné zkreslení, jehož míra je výsledkem výběru vzorku. statistika může skutečnost pouze do jisté míry aproximovat, nikdy jí plně neodpovídá. vzorek může být relativně reprezentativní a tím pádem je výsledek relativně blízký pravdě, nebo může být vzorek zkreslený a tím pádem je i výsledek značně zkreslený. v menší míře je ale zkreslený každý výsledek. a zcela nehledě na to, že statistici vytvořili až neuvěřitelné teorie o výběru vzorku, v konečném důsledku ti vůbec nic nezaručí, že bude reprezentativní. proto se také prognostici tak často pletou a jen retrospektivní statistiky tvořené na základě celku všech dostupných údajů mohou za určitých příznivých okolností být plně spolehlivé. nebuďme naivní, abychom si mysleli něco jiného. krom toho, celý tento příměr je sotva uplatnitelný na film. v případě uměleckého díla je celek mnohem víc, než součet jeho částí. nelze kalkulovat s vyhodnocením separovaných složek, protože ty bez souvislostí ztrácejí značnou část svého smyslu. žádná na matematice založená, komputační metoda není schopna vyhodnotit důležitost konotátu. to může jen divák, jinými metodami, tedy ovšem jen tehdy, pokud má příležitost vidět film celý, což je z tohoto úhlu pohledu samozřejmost.

opět ti k formulování soudu postačuje předpoklad a navíc zjednodušený. lidé se buď přeceňují, nebo podceňují a lze je rozdělit do dvou samostatných neprotínajících se množin a vypočítat poměr mezi nimi? to je přeci směšné. můžeš být samolibý v jedné věci a trpět nedostatkem sebevědomí ve druhé. pokud bychom lidem nechtěli křivdit, neměli bychom je považovat za buďto namyšlené či naopak skromné, ale všímat si právě jednotlivých postojů k jednotlivým věcem. znám například lidi, kteří trpí silným komplexem méněcennosti a odtud plynoucí formou klinických depresí a přeci se považují za takřka neomylné a zároveň v nějakém ohledu nesmírně talentované. to je snadno slučitelné, protože jejich nízké sebevědomí se zkrátka týká něčeho zcela jiného, než jejich vysoké svědomí. a i v případě přístupu k filmům nelze vynášet prosté soudy, jelikož věc může být velmi komplikovaná. skoro každý druhý den, abych uvedl konkrétní situaci za příklad, narážím na profily uživatelů, kde o sobě píší, že nejsou filmoví odborníci a filmu nerozumí a nevyznají se v jeho historii a nejsou si jisti, zda jejich subjektivní kritéria jsou k filmům skutečně spravedlivá, o čemž se sami neostýchají pochybovat, a přeci krátce nato píšou, že za svými názory na filmy si neochvějně stojí a považují je zcela rovnocenné názorům odborníků a nevyvratitelné. a jako další příklad bych mohl uvést jednu zdejší diskuzi, která byla nedávno zrušena, ve které se vyskytla řada podobných velice skromných uživatelů, které by ani ve snu nenapadlo chválit vlastní komentáře, a přeci, když jsem takřka neznatelným náznakem zpochybnil originalitu jejich komentářů (nijak adresně, jen neurčitelně všeobecně), nikoliv faktické kvality, ale pouhou relativní originalitu, řada z nich se hluboce urazila a začali své komentáře obhajovat div jako kdyby to měly být nedotknutelné literární skvosty. ona ta pýcha je někdy dobře kamuflovaná pod skromným povrchem, a naopak pod zdánlivě přezíravým zevnějškem se může schovávat relativně skromný postoj (i takové zdejší uživatele bych mohl jmenovat). záleží na dostatku sebereflexe. ale vzhledem k tomu, že ta je víceméně vzácná, žádná statistika vyžadující od uživatelů upřímné sebezhodnocení, ti nedá dobré výsledky. to je další případ tvé naivity, pokud si myslíš, že lidi ti nebudou nic nelhávat, jelikož oni především v těchto věcech lžou sami sobě. nakonec, i na to existuje logická zásada, ačkoliv sporná, a sice že v pojmové opozici subjekt a objekt nemohou být oba totožné. nelze sama sebe spolehlivě posoudit, lze si to jen naivně myslet :)

5. to ty jsi naopak nepochopil, že já vůbec nemluvím o tom, jak se chová většina, ale o tom, jak se nechovají všichni. zatímco ty máš tu drzost bez jakéhokoliv zdůvodnění prohlašovat, že film je jen zábava a vnímá to tak každý, a proto si každý může hodnotit podle čehokoliv, co ho napadne. což, jak jsem se ti snažil vysvětlit, není případ každého. a zda většiny, zatím není důvod si to myslet. a k tomu jsem ti dodal tolik, že v tom případě neexistuje míra, což, jestli jsem to pochopil dobře, jsi de facto sám stvrdil tím, když jsi napsal, že otázka míry je bezpředmětná. pokud tedy tvůj postoj domyslím do důsledku, což je nevyhnutelné, jestli se chceme bavit o praxi a nejen s teoretizovat s hlavou v oblacích, pak je zcela jedno, zda někdo hodnotí podle celého filmu, podle jeho části, podle traileru, podle plakátu nebo podle názvu, protože věc je relativní, individuální a každý si to může dělat, jak se mu zlíbí, respektive, jak je mu pohodlné, abych co nejpřesněji tlumočil tvůj názor. dobře, je to tvůj názor a hodnoť si třeba podle jména režiséra nebo podle čeho chceš, ale ujišťuji tě, že jakmile vyjde najevo, že běžně hodnotíš filmy, aniž bys je viděl, ale jen na základě nějakých ukázek a snad ani to ne, pak nikdo nebude brát tvé hodnocení vážně a u každého z nich budou uživatelé nuceni předpokládat, že je to falešné hodnocení filmu, který jsi neviděl a nic o něm nevíš. skutečně si myslíš, že jakmile tyto své názory začneš praktikovat, že snad někdo bude stát o tvůj názor, pokud jim bude jasné, že to není názor, ale jen ničím nepodložené věštění z křišťálové koule? opravdu myslíš, že si tě budou uživatelé dávat do oblíbených a sledovat, jaké filmy jsi viděl a jak se ti líbily, pokud budou mít podezření, že jsi je vlastně ve skutečnosti neviděl, a že je tvé hodnocení vlastně obelhává? že se podle něj nesmějí řídit? a myslíš, že ti někdo odpustí tu "neúmyslnou" pózu experta, který jistě viděl tisíce a tisíce filmů, protože jsi jich tisíce a tisíce hodnotil, když budou vědět, že si jich ve skutečnosti viděl daleko méně? z toho se vyvážeš jen dvěma způsoby, buď budeš hodnotit poctivě, jak radím já, nebo si jasně stanovíš míru alespoň sám pro sebe a jednoznačně u každého filmu uvedeš, zda jsi ho viděl a pokud ne, pak alespoň z jak velké části. za sebe mohu říct, že svědomité hodnocení mi připadá jako daleko jednodušší řešení.

jako divák, který si vypěstoval víceméně naprosto spolehlivý cit k rozeznání kvalitního filmu vím přímo z vlastní zkušenosti, že to, co ti napsal dyfur, a co jsi mu nekriticky odsouhlasil, není pravda. jeho metoda, kterou se údajně řídí, kdy předvýběr zcela vylučuje, není zdaleka nejefektivnější. ba naopak. neefektivnější je zvolit dobrý film. nikoliv nevolit, vzít deset nahodilých filmů a devětkrát se spálit, než se konečně pracně dopídíš k tomu, který tě zaujme. vypůjčím si rétoriku našeho současného prezidenta a i když ten používá stejná hrubá slova nadneseně, já myslím zcela doslova, když si dovoluji tvrdit, že jedině úplný idiot nemá tušení, jaké věci zaujmou jeho samého a jaké věci se líbí jemu samotnému. neexistuje nic jednoduššího, než těchto konceptuálních vzorů využít a hned napoprvé zvolit film, o kterém je vysoce pravděpodobné, že se líbit bude. krom toho, dle principu ani není možné předvýběr zcela vyloučit. ten je zkrátka vždy přítomný jako významný faktor, jakkoliv to někdo popírá nebo odmítá připustit.

a ono i kdyby dyfur nelhal a opravdu viděl alespoň ty trailery nebo krátké ukázky z filmů, o kterých hodnotí, o čemž pochybuji, plete se už v tom základním předpokladu, že na základě tohoto vzorku je schopný poznat, zda by se mu film nelíbil, pokud by ho dokoukal. to se nedozví nikdy, dokud ho nedokouká, a z hlediska pravděpodobnosti, protože na tuto otázku na rozdíl od té minulé je matematická kalkulace bez problémů uplatnitelná, jsou obě možnosti rovnocenné. možná by se film líbil, možná by se nelíbil. a krom matematiky si lze vzít na pomoc i tu empirii, která je samozřejmě nepopiratelná a neoddiskutovatelná a snad i daleko přesvědčivější, než argumenty logické a statistické, tedy mou osobní zkušenost, kdy se mi stává velmi často, že mě film zprvu nebaví a po jeho skončení jsem přímo nadmíru nadšen. a občas, nezřídka, se mi stává i to, že mě film nezaujme až do poslední chvíle, ale to, co se stane v závěrečném aktu, dá smysl všemu předchozímu a dřívější nezaujetí to plně vynahradí. i s tím je třeba kalkulovat. ale to se nikdy nikdo nedozvíte, dokud film nedokoukáte. dyfur dal tisíce odpadů a přitom ze stovek filmů, kterým dal odpad, mohly být jedny z jeho nejoblíbenějších filmů, zcela by stačilo vydržet deset minut, namísto pěti, nebo pět minut, namísto dvou, nebo alespoň jednu minutu, namísto nekolikavteřinového proklikání filmu na Youtube. ale to je opět jen hypotetická debata, protože jak už bylo dávno doloženo, dyfur nehodnotí na základě paměti, záznamů ani ukázek, ale hodnotí filmy, o kterých neví vůbec nic a často si ani nenamáhá přečíst skrovné informace, které jsou uvedené v profilu filmů, jinak by se nedopouštěl tak amatérských chyb, jako hodnocení filmů, které vůbec nebyly natočeny. to je hlavní argument, který bys měl přestat ignorovat a namísto aby ses snažil omluvit druhotná podezření, pokus se omluvit tu nejdůležitější skutečnost: opakované hodnocení filmů, které nebyly natočeny nebo nijak distribuovány. zatím jsi kromě přiznání, že pro to nedovedeš domyslet záminku, nepřišel vůbec s ničím. a velmi bych se divil, kdybys přišel. to je zkrátka neomluvitelné a neodpustitelné, jakkoliv šílený důvod k tomu ty škůdce vede. já nepovažuji duševní poruchu za důvod ke zrušení trestní odpovědnosti :)

k tvému poslednímu odstavci bych dodal jen tolik, že tvá slova jsou neplatná nikoliv proto, že není statistický důkaz jejich opaku, ale protože není žádný důkaz jejich platnosti. tvůj pocit o tom, co si asi tak možná teoreticky myslí většina uživatelů, je sotva hoden označení "důkaz". podlož svá slova nějakými doklady a pak si troufej nazývat je argumenty. do té doby se jedná o odhady a hypotézy. o tom se tu bavíme celou dobu, o potřebě své názory nějakým způsobem podložit. dám ti příklad: podložit názor na film zhlédnutím filmu :)

pokud tyto filmy nebudeš sledovat, pak je nebudeš znát, a až už je ohodnotíš jakkoliv, bude to 1) lež, 2) podvod na uživatele, kteří naivně spoléhají, že uživatelská hodnocení jsou opodstatněná, 3) sabotáž databáze a statistiky, která v sobě má zahrnovat názory na filmy, nikoliv názory na trailery, na ukázky, na teasery, nebo na plakáty, ale na f-i-l-m-y. já vidím, že rád všechno relativizuješ a převracíš na ruby, ale snad se tady teď nebudeme přít o to, jaký je rozdíl mezi filmem a ukázkou z filmu. já spoléhám na selský rozum a schopnost poznat očividný fakt, že ty dvě se od sebe liší a že ten rozdíl je radikální. nebaví tě sledovat filmy? nesleduj. nikdo tě k tomu nenutí a nutit nebude, ale nemysli si, že kdy kdo bude věřit názoru, který si vylžeš tak, jako věří názoru uživatele, který viděl, co hodnotí. a pokud si myslíš, že tady kopeš za sebe a s ostatními uživateli nemáš nic společného, tak se pleteš i v tom. ať už chceš, nebo nechceš, zapojuješ se zde do společné, komunitní aktivity a tedy bys měl dodržovat její pravidla, psaná i nepsaná a tím spíše nesabotovat pod žádnou nepodloženou hypotetickou záminkou ani z prosté pohodlnosti, statistický princip databáze, ani neobelhávat důvěru uživatelů. tady nepíšeš hvězdičky do sešítku, tohle je veřejný web, zde je nutné přistupovat k hodnocení na úplně jiné úrovni zodpovědnosti, než když si děláš nezávaznou poznámku někam na ubrousek."

 

7.9.2013 14:12

 

"kirmakX6on: máš velký problém důsledně rozlišovat, o jakých pojmech se tu bavíme. mluvím o kvalitách uměleckých, nikoliv technických. takové ze zlomku zkrátka nevyvodíš právě proto, že jsou utkány ze souvislostí protínajících celé dílo a tudíž patrných až s odstupem při pohledu na celé dílo a právě na hudbě i architektuře je to nejlépe znatelné, ačkoliv o nic méně to neplatí ani u filmu. s tímto nedorozuměním ovšem padá tvůj pokus o protiargument. rovněž špatně rozlišuješ, o čem je řeč v konkrétním případě hudby. řeč je opět o hudbě v abstraktním smyslu slova, o kvalitě skladby, nikoliv o kvalitě její interpretace. s tím padá tvůj protiargument. v případě architektury rovněž odmítáš pochopit, že řeč je o uměleckých kvalitách provedení, a nikoliv o kategorizaci, což je naprosto nesouvisející otázka, ke které nedovedu domyslet, proč odbočuješ. a závěrečné nepochopení u literatury: příklady měly za cíl na alternativním uměleckém druhu poukázat na společný princip. ano, můžeš ho otupit poukazem na rozdíl v poměrech, ale nijak ho tím nepopřeš. pro jistotu opět dodávám, že řeč je o posouzení uměleckých kvalit v poměru část-celek. a v tomto ohledu by se tedy měly stejným principem zákonitě řídit všechny formy, které lze považovat za umělecké.

tvé názory na to, jaký je smysl této databáze, jsem ignoroval jednoduše proto, že jsou to jen tvé pouhé názory a jako takové nedokazují nic jiného, než že ty si něco myslíš. jak s tím mám podle tebe pracovat? vzít to jako daný fakt? to by, sám musíš uznat, věru nebylo racionální. beru to tak, jak to je, jako tvůj čistě osobní předpoklad. budiž, mysli si to. je to věc perspektivy, nikoliv faktu. a nic to neřeší. navíc, už v minulém příspěvku jsem ti jasně napsal, že jakmile se uživatel zapojí do veřejné komunity uživatelů, nemůže v jejím rámci fungovat s iluzí, že je tam sám a může si dělat, co se mu zlíbí jak slon v porcelánu. ve svém zápisníčku beze všeho, v kolektivu nikoliv."

 

6.9.2013 22:59

 

"kirmakX6on: jaké argumenty? nejsem si jich vědom. na dyfurův "argument" nelze to slovo ani použít, jelikož ten není racionální. vychází z předpokladu, že filmy a seriály se od sebe nijak neliší a jejich hodnocení by proto mělo být založeno na totožném principu. není to tak a to je nad slunce jasná samozřejmost, které si je každý vědom a ať už zcela vědomě, či naopak podvědomě, uplatňuje na hodnocení seriálů a filmů úplně jiná měřítka, jelikož zatímco filmy jsou až na detailní diskutabilní výjimky kompaktními nedělitelnými celky, seriály jsou složená díla a mohou nabývat mnoha rozličných struktur, ke kterým je potřeba přistupovat individuálně. někdy lze za více či méně autonomní považovat jednotlivé epizody, jindy sezóny, jindy celé seriály včetně všech epizod. to je pak složité. v případě filmů je situace úplně jiná, jednoduchá. každý je autonomním nedělitelným celkem. to je zřejmý fakt. to nelze nijak oddiskutovat.

v té takzvané druhé a zásadnější věci se pleteš a to hned dvakrát. pokud nebudou hodnotit ti, kdo film neviděli celý, čili ti, kdo ho zkrátka a dobře neviděli, statistika bude čistší a procentuální hodnota bude spolehlivější. i ti, kterým se film nelíbí, mají totiž často dostatek trpělivosti, respektu a zodpovědnosti (ostatně, pokud ho nemají, vůbec nemají co tu pohledávat), aby film i tak dokoukali a teprve poté, kdy na to mají právo, vynášeli rozsudky či odsudky. díky nim bude hodnocení názorově vyvážené ve správném poměru a tedy nejspravedlivější, jak je to jen možné. a vůbec se podivuji nad tím, že právě nyní argumentuješ statistikou coby nejzásadnějším argumentem, pokud jsi dříve psal, že ta je podružná ve srovnání s individuálními potřebami uživatele, i kdyby jeho potřebou bylo nakumulovat desetitisíce falešných hodnocení v jakési bláhové soutěži... což já na rozdíl od tebe tolerovat nedokážu, jelikož tato potřeba uživatele je v rozporu s potřebami většiny ostatních uživatelů a na to je třeba pamatovat.

tvé soudy o trailerech jsou zjednodušující a jen částečně pravdivé. krom toho, cokoliv o nich řekneš, můžeš prohlásit i o ukázce z filmu samotného. vidíš zlomek a z něj usuzuješ na celek, ale ten může vypadat nekonečně odlišně. zlomek může být zkreslující, zavádějící, skoro by se dalo říci "lživý" právě tak, jako trailer, nebo plakát, nebo cokoliv jiného, než film jako takový. přečti si jednu náhodně vybranou pasáž z knihy, třeba z Tolkiena, narazíš na ubíjející mnohostránkový popis krajiny, nebo narazíš na stručný soupis historie, na banální trampoty nějakého hobita, na mystické zaříkání o moci jakéhosi drobného šperku, ať vybereš cokoliv, nikdy ti to nemůže umožnit usoudit na kvality nebo smysl celku. vždy tě to obelhá, poplete a pokřiví to tvé představy o tom, jaká kniha vskutku je. selekce vždy znamená zkreslení, to je axiom patrný nejlépe právě na statistice! s hudbou je to stejné, protože i ta nejlepší hudba je organický celek, který se neobejde beze všech svých částí. jen si zkus představit, co se stane, když vybereš nahodilé pasáže z Beethovenovy sedmé nebo deváté a vytrhneš je z celku, jak přijdou o veškerý svůj půvab i smysl, rozerveš kontrapunkt, pokřivíš melodie a zcela zničíš rytmus, který ani nebudeš schopen vnímat. no a nakonec nejlepší analogií je další umělecký druh: architektura. jen se jí pokus posuzovat podle jednotlivých kusů, na které ti jako první padne zrak, jen si zkus představit matematicky a umělecky dokonale vyváženou stavbu, kupříkladu gotickou katedrálu, vrchol architektury, která byla zbořena, aniž by jí kdy viděl, a z jedné z trosek, toho jediného, cos měl příležitost spatřit, abstrahuj nazpátek celý ten harmonický celek. pokud si myslíš, že přesně stejný princip neplatí o filmu, pak vůbec nerozumíš tomu, co je to ve skutečnosti film, a co hůř, nikdy jsi dosud neměl příležitost zhlédnout umělecky mimořádně skvostný film, na kterém by mnou popisovaný princip byl evidentně zřetelný.

tvůj poslední odstavec je lehce přibarvený demagogií, když svá vlastní kritéria, pro které ty osobně sleduješ filmy, a kterými ty osobně hodnotíš filmy, zobecňuješ a vnucuješ paušálně všem. já osobně se s tím například naprosto neztotožňuji a pokud tvůj argument nutně předpokládá svou vlastní všeobecnou platnost, pak pouhý nesouhlas postačuje k jeho vyvrácení. ono to tak zkrátka není. lidé mají i jiné cíle a tužby, jiné zájmy na filmech, jiné motivace a jiná očekávání, než co ty píšeš.

krom toho tento argument vytváříš jako marnou snahu bránit dyfura, ačkoliv právě jeho hodnocení, které drtivou většinu všech filmů, které on údajně zhlédl, hodnotí mimořádně nízko, a tím popírá, co říkáš. pokud by to fungovalo, jak říkáš, a zásady, které obhajuješ, by skutečně vedly k vyselektování kvalit, proč se tomu tak v případě dyfura nestalo. proč se stal dokonce pravý opak, kdy drtivá většina filmů se dyfurovi protiví, proč se dyfurovi filmy hnusí, proč není schopen drtivou většinu z nich dokoukat, proč po desetiletích zkušeností nebyl schopen vypěstovat si cit a lépe volit, co bude sledovat? proč se to naopak mně například povedlo po zlomku toho času a pokud si film volím já sám dobrovolně, aniž by mě kdo další ovlivňoval, proč jsem schopen na základě svých (v porovnání s dyfurem jistě naprosto chatrných) zkušeností vždy volit nejen to kvalitní, ba přímo to nejlepší? pokud nad tím uvažuješ patřičně v souvislostech, nedává to pražádný smysl. zamysli se nad tím důkladně."

 

6.9.2013 18:56

 

"kirmakX6on: reagoval, ale nečetl jsem diskuzi celou. ale pravda, přispěl jsem, a tak můj názor máš. myslím, že vlastní sebevědomí ještě nikoho samo o sobě neopravňuje hodnotit film. bez ohledu na to, že jsi si třeba někdy jistý v první minutě, že film není dobrý a nelíbil by se ti, nezakládá se ten pocit jistoty na zhodnocení filmu, a proto není přísně vzato o nic pravděpodobnější, než pravý opak nebo jakékoliv jiné možné hodnocení. to vůbec není spor objektivity a subjektivity a dokonce to s ním nijak nesouvisí. ať hodnotíš jakkoliv, základním principem je hodnotit film podle filmu, ne podle plakátu, ne podle traileru, ne podle názvu, a ne podle prvních dvou minut, ale podle filmu jako takového. nic jiného člověka nemůže učinit způsobilého k formulování názoru na věc než to, že se s tou věcí obeznámí. pokud neobeznámí, pak se nejedná o vytváření názorů, ale o plané hádání. ty mluvíš o hodnocení filmu podle dojmu a já přirozeně nemám nic proti. já jen žádám, aby si uživatelé ten dojem ráčili odnést z filmu a ne z neověřených představ o tom, "jaký by asi tak ten film mohl být, kdybych ho ovšem viděl"

navíc, pokud bys připustil, že lze formulovat zcela právoplaný názor na film, aniž by ho člověk zhlédl, musel bys tu hranici zkrátka posunout jinam, nikoliv na konec titulků, ale jinam. a tehdy se dostaneš do neřešitelného paradoxu, do nekonečné řady otázek, zda stačí polovina filmu, nebo třetina, nebo jen prvních pět minut, nebo stačí několik záběrů? ale několik minut a spoustu záběrů nabízí i trailer. tedy je legitimní hodnotit film podle traileru. tedy je legitimní hodnotit film, který ani nebyl dokončen. pokud je možné hodnotit podle trailerů, přihlásí se fanoušci filmových plakátů, mezi které patřím například já, a budou se dožadovat práva na hodnocení filmu podle plakátu, což jim bude připadat jako tentýž případ jako hodnocení podle krátké ukázky nebo traileru, z nichž je možné odečíst o filmu stejně nevelký zlomek informací. lze ten paradox uspokojivě vyřešit a dobrat se alespoň všeobecně přijatelného kompromisu, nebo mám celou dobu pravdu já?"

záříjový biograf 2013

 

Jen 17 (Ozon) Svět po 9. 9. 17:30

No (Larraín) Svět po 30. 9. 20:00

 

eventuálně:

 

Prinsessa (Halonen) Svět čt 19. 9. 20:00

Nejvyšší nabídka (Tornatore) po-st Svět 23.-25. 9. (20:00, 20:00, 17:30)

držme tradici, podle které postuji jen minimalistickou či belgickou muziku...

...a spojme rovnou obojí v jedno

...tesat do kamene...

 

na seminář nepojedu (při té ceně sotva), ale popisek programového bloku "Experimenty - Na hraně" se mi líbí natolik, že jsem neodolal ho zde ocitovat. jen kvůli výstupu Andrei Slovákové mě neúčast trochu mrzí.

"Experimentální film se vyvíjí paralelně s mainstreamem. Každá experimentální a alternativní forma se postupně stává normou. Norma je proto znovu narušována a experiment znovu normalizován."

kinoplán pro duben 2013

 

pátek 29. 03. 2013, 20:00 - Rouille et d'os, De (Svět), nebo...

neděle 31. 03. 2013, 20:00 -  Rouille et d'os, De (Svět)

neděle 07. 04. 2013, 20:00 - Post Tenebras Lux (Spektrum)

pondělí 08. 04. 2013, 17:30 - Evil Dead (Svět), nebo...

úterý 09. 04. 2013, 17:30 - Evil Dead (Svět), nebo...

středa 10. 04. 2013, 20:00 - Evil Dead (Svět)

neděle 21. 04. 2013, 20:00 - Amour (Spektrum)

sobota 27. 04. 2013, 20:00 - Rouille et d'os, De (Spektrum)

 

+ možná Korine, možná Lore, možná Soderbergh

kinoplán pro březen 2013

 

pondělí 11. 03. 2013, 20:00, Svět - Mistr

 

za zvážení stojí:

- Zero Dark Thirty

- Oz: The Great and Powerful

a festival Jeden svět

Nespoutaný Django... a veškeré další ČSFD premiéry

 

prosím všechny uživatele, kteří chtějí film zhlédnout, aby si koupili lístek, a neposílali prosby o bod nebo o kód pro vstup na projekci. pro mne je to otravné, pro vás nedůstojné. díky.

kvalita filmu že prý se přímo odvíjí od počtu prodaných vsupenek...

 

"diváci jsou hloupí. třeba točit hloupé filmy!"

"film je tak špatný, jako divák, který ho sleduje!"

...stále se nemohu rozhodnout, který z těch sloganů by měli v LA vypsat drobným písmem do mýtinky pod nápisem HOLLYWOOD.... 

 

dodávám několik méně ironických záznamů z včerejších diskuzí, které bych rád uschoval na později a důkladněji promyslel:

 

téma "zda by měli diváci ustupovat filmařům, nebo filmaři divákům"

 

"film není zábava. to už mu cosi podsouváš. jde o médium. může sloužit zábavě, lze ho ale využít i jako umění. jde o médium masové, to je trefný postřeh. vykládat to tak, že musí vyhovovat stávajícím potřebám mas, to už je další neopodstatněný předpoklad, který mu podsouváš. mnozí teoretici v masovosti filmu naopak spatřovali příležitost lidi kulturně vzato kultivovat. nikoliv ustoupit jejich nevkusu, citové labilitě a minimálním nárokům a tím jim ve výsledku spíše škodit, ale naopak značně je obohatit vysokou úrovní kvality, tématickou ušlechtilostí a poctivostí jejího zpracování. ty obhajuješ první, já druhé. v tom přesně je rozdíl mezi námi."

 

dodávám: umění je jedno. může existovat ve vztahu k filmu, ale může obejmout i jakoukoliv jinou formu dostatečně nosnou, aby svedla zprostředkovat krásu, vznešenost a oduševnělost.

 

téma "žánr, jeho účel a způsoby vymezení" paralelně probíhající s "film je umění"

 

"souhlasím, že je dobré, když divák vnímá pestrost. to ale s tématem nijak nesouvisí. pestrost žánrů, zemí původu, stylů a námětů ano. pestrost "kvality" nikoliv. člověk si má vybírat jen to nejlepší, jinak si nikdy nemůže vytvořit dobrý vkus."

 

"film je nejvýsostnější umění. nejdokonalejší forma umění vizuálního a nejkomplexnější médium s nejširším polem možností. nedovedl bys nijak podložit názor, že divadlo je lepší ve srovnání s filmem. zasluhuje si být proto vnímán jako rovnocenná umělecká forma vedle architektury, tance, divadla, literatury, malby a sochařství nebo hudby. mnozí by trefně podotkli, že díky své syntetické podstatě má film schopnost pojmout ze sebe to nejlepší ze všech předchozích druhů umění a tím je dokonce překonat. zábava je primitivní kategorie pro primitivní diváky. pokud jsi zaujat krásou, vznešeností a oduševnělostí, není možné, aby ses nudil. tedy za předpokladu, že jsi schopen je na filmu vůbec vnímat. pokud hledáš jen efektní kratochvíli, hollywoodský mainstream by ti měl zcela postačovat, a americké pubertální komedie jakbysmet."

 

"podstatný je umělecký efekt. a v tomto ohledu je 2001 nejenže jedním z nejlepších sci-fi filmů, pokud ne přímo nejlepším, ale jedním z nejlepších filmů vůbec. Clarkův román je na druhé straně ohavně doslovný a banální, a proto nejenže nedosahuje úrovně zpracování tématu předvedené ve filmu, ale dalo by se říct, že nedosahuje žádné umělecké úrovně. musíme ovšem vycházet z toho, že podstatné je otevřít divákovi téma, nikoliv odvyprávět historku. pokud chceš prohlašovat, že Star Trek (2009) odmítáš, protože nedosahuje tvým diváckým nárokům, měl bys je manifestovat i při sledování jiných filmů, které na diváka nároky vskutku kladou, jinak se totiž nijak nemůžeš lišit od popcornových diváků, které v této diskuzi tak často haníš."

 

"životopisným by takový film byl přesně proto, že o někom pojednává, že má předlohu v životním osudu jedince a zpracovává jej biografickou metodou. samozřejmě, může se dostat na křižovatku i jiného žánru, například historického, pokud vypráví o historické osobnosti, nebo thrilleru, pokud vypráví o životě člověka znepokojujícím, nebo až nervydrásajícím způsobem. podstatné je, že množinu tzv. životopisných filmů dovede divák velmi snadno odlišit od těch, které životopisné nejsou. přesně takového rozlišení dělá žánr žánrem. mimo několika jiných detailů."

 

téma neodlučitelnosti žánru sci-fi a filmu 2OO1: Vesmírná odysea

 

"v porovnání s fantastickými věcmi, které jsou k nalezení pouze ve sci-fi, fantasy a hororech? ne, nic. snad zajímavého, pozoruhodného. ale aby to dovedlo představivost diváka dál, než kam by si dovedl do té doby představit? nemožné. alespoň ne jako realistický film. připouštím takovou možnost u duchovního filmu nebo u podobenství. jinak mi to připadá jako z principu vyloučené. pokud myslíš, že ne, jistě máš řadu příkladů, kterými to můžeš doložit."

 

"objevení ostrova má sotva co společného s hranicemi lidského vědomí nebo s vývojem jeho poznávacích schopností, a i kdyby o tom film nějakým způsobem pojednal, s pomocí několika dialogů například, opět to nepůjde poměřovat s nesmírou sugestivitou sci-fi podobenství, které dovede přimět i diváka, aby si takřka ohmatal hranice své vlastní představivosti. historické plavby do exotických zemí, ve kterých současného diváka nečeká nic neznámého, zákonitě nemohou podnítit představivost, neřkuli dotlačit jí až na hranice jejích možností. a s tím se pojí pocity fascinace a údivu, na které mají výsostný patent právě fantastické filmy."

 

" tématizovat překonání hranic lidského vědomí, přerod do nového vývojového stupně, nekonečnost možností lidského poznání? fascinovat diváky cestou za hranice jejich vlastní představivosti nehledě na vymoženosti technického pokroku? to si umíš představit ve filmu o plavbě plachetnice? ... to máš věru dobrou představivost. do souvislosti bych dal Italský film "Nostos". také je to variace na Homérou Odyseu a nejspíš to docela dobře odpovídá tomu, co se snažíš si představit. ačkoliv jde o vynikající, přímo bych řekl duchovní film, s 2001čkou stále nesnese srovnání."

 

(kdyby se syžet místo toho odehrával v prostředí plavby dvojstěžníku) "zcela by se tím vytratilo téma, ba přímo veškerý obsah filmu. a zcela by se tím proměnil emocionální efekt na diváky. jinými slovy, takové dva filmy by spolu neměly vůbec nic společného, kromě kostry námětu, která sama o sobě není vůbec nijak podstatná."

žebříček nejoblíbenějších režisérek

 

na diskuzi se objevil nerealistický a víceméně zbytečný nápad zavést vedle žebříčků nejoblíbenějších režisérů také nejoblíbenější režisérky a rozdělit tak filmové tvůrce podle genderu na dvě samostatné kategorie po vzoru herců a hereček. sice tomu nápadu nejsem nakloněn, ale přimělo mě to k zamyšlení, jak bych takový žebříček sestavil sám. záměrně jsem neuvažoval o českých režisérkách, kterých mám v oblibě také velké množství a zasluhovaly by proto ještě další, samostatný žebříček :) bylo by to tedy nějak takto (řazeno jako obvykle podle abecedy):

 

- Urszula Antoniak

- Jane Campion

- Claire Denis

- Maya Derren

- Valie Export

- Agnes Kocsis

- Kira Muratova

- Angela Schanelec

- Larisa Šepiťko

- Agnés Varda

 

a do žebříčku se nevešly, ale velké uznání zaslouží:

 

- Susanne Bier

- Kathryn Bigelow

- Sofia Coppola

- Germaine Dulac

- Nora Ephron

- Mary Harron

- Agnieszka Holland

- Marie Menken

- Shirin Neshat

 

zvláštní místo pro mistryni, od které jsem ovšem doposud viděl pouhé dva filmy:

 

- Chantal Akerman

 

a nejlepší Češky/Československé režisérky:

 

- Věra Chytilová

- Ester Krumbachová

- Alice Nellis

- Drahomíra Vihanová

prosincový biograf (2012)

 

- Yuma (neděle 09.12.2012, 17:30, Spektrum) (možná)

- Až do města Aš (pondělí 10.12.2012, 20:00, Svět) (možná)

- Anna Karenina (úterý či středa 11.-12.12, 20:00 a 17:30, Svět) (možná)

 

(možná Hobit - 12.-18.12.)

střídání filmových rádců

 

dlouhou dobu jsem to odkládal. až dnes jsem se odhodlal proměnit žebříček nejoblíbenějších uživatelů. vyřadit ty, kteří mě zklamali, a vytvořit prostor nadějným nováčkům, kteří si ho zaslouží možná více, možná nikoliv, ale bude dobré, pokud dostanou šanci.

 

i při snaze o co nejmenší shovívavost jsem z plné stovky vybral pouhých devětadvacet těch, které už (a u některých třeba jen dočasně) necítím potřebu dál sledovat. důvody se velmi různí. většinou jde o uživatele, kteří zdánlivě nevykazují žádný vývoj, nebo/a zároveň takové, kteří nepodněcují k vývoji ani mě. krom stagnujících jedinců nedovedu odpustit nízké hodnocení skvostného filmu, kor doprovázené buď žádným, nebo ubohým zdůvodněním. (vím, sám nejsem v tomto ohledu bez hříchu) když jsem seznam top100 sestavoval, kladl jsem si předsevzetí hledat zajímavé, nezávisle uvažující a dobře píšící uživatele bez ohledu na jejich názory. možná se proto zdá nespravedlivé, když nyní k názorům přihlížím. považuji proto za vhodné dodat, že jednotlivá hodnocení a konkrétní komentáře zohledňuji pouze v případech naprostých extrémů, takových, které věřím, že jsou reprezentativní pro obecný přístup uživatele ke sledování a hodnocení filmů, pro míru zodpovědnosti, s níž svá hodnocení uvážil, nebo umělecké cítění, vkus a citlivost. o nic moc lépe, než poškozování dobrých filmů špatným hodnocením, nedovedu snést velebení kýče, pozérství a pseudo-intelektualismus. rozhodl jsem se také vyloučit - a právě v tomto případě se může jednat jen o dočasné rozhodnutí - uživatele působící příliš nevyzrále, jedince nejisté svými kritérii, ba přímo se špatně zformulovanými kritérii a nároky, nebo se špatně srozumitelným projevem (zaviněným pravděpodobně lajdáckou stylistikou a špatně osvojenými pojmy - a ano, uznávám, že ani v tomto ohledu nejsem sám bez hříchu). srozumitelnost a explanační hodnota by podle mého měly být pro každého komentátora prvořadé. dovedu ocenit i určitou svéráz, oproti tomu cítím averzi k imitacím cizích slohů a způsobů vyjadřování. konkrétněji mám rád sofistikovanější uvažování nad filmy, které k tomu vybízejí, a proto ze svého seznamu mažu mimo jiné i uživatele, kteří se začali věnovat jednovětným "komentářům" a podobným (povětšinou) naprosto zbytečným výkřikům do tmy. nu, a některé mám zkrátka stále stejně rád, nicméně potřeboval jsem uvolnit místo pro jiné a los padl bohužel na ně.

 

(k dnešnímu dni - aktualizováno 08. 10. 2016) vyřazení uživatelé (řazeno podle aktuálního počtu bodů v době vyřazení): KevSpa (5047b.), Tsunami_X (3072b.), Isherwood (1809b.), Marigold (886s.), Pohrobek (707b.), Rob Roy (619b.), Oskar (408b.), Jossie (304b.), Melies (278b.), Mr.Apache (231b.), maxi6 (182b.), Kryšpín (166b.), Rogue (138b.), bebacek (124b.), ripo (121b.), Artran (105b.), caligari (96b.), niethustra (81b.), M.E.J.L.A. (79b.), meave (69b.), Webb (66b.), tomiisek (55b.), Bajda (35b.), decouble (30b.), magnolia (24b.), Aquarius (19b.), Charlizee (19b.), Aelita (14b.), Safrine (13b.), kchaja (12b.). Miloš (12b.), Sipora (11b.), amfetamin (6b.), matisse (6b.), kacaabba (4b.), Missi84 (4b.), boo-boo (2b.), Cecilia_T. (2b.), MeGab (2b.), PaRi (2b.), kojot.name (1b.), Mykonos (0b.) (14855 bodů celkově)

 

nahrazeni uživateli (řazeno podle v okamžiku zařazení aktuálního počtu bodů): May (665b.), hirnlego (521b.), tahit (99b.), Traffic (68b.), Andreas (54b.), stub (45b.), Jellini (36b.), Bajda (33b.), Hwaelos (27b.), Alenaprokop (26b.), Sareen (22b.), 4ward (20b.), Bláža (19b.), Panthea (16b.), Sharlay (16b.), DFCS (13b.), ra1n (13b.), janisska (12b.), kdosizrosy (12b.), CSSML (11b.), IdaHutt (10b.), LeoH (9b.), Aslan (9b.), Trpish (9b.),  kohler (8b.), Marla Singer (8b.), Myshkin (6b.), toofo (5b.), amfetamin (4b.), Biff (4b.), Fosgo (4b.), premyslm (4b.), Dionysos (3b.), GAVIN17 (3b.), MeGab (3b.), SatuPeka (3b.), Aranyafea (1b.), kiv (1b.), kojot.name (1b.), JakubB. (0b.), Mykonos (0b.), Oktavianus (0b.). (1791 bodů celkově)

 

nebyl to sice můj původní záměr, ale ve výsledku je zřejmé, že uživatelé se zpravidla velkým množstvím bodů uvolnili místo méně doceněným uživatelům a nováčkům, kteří věřím, že si zasluhují, aby se jim dostalo alespoň pozornosti, pokud ne hned důvěry v jejich názory. samozřejmě, že směrodatný zůstává cit uživatele k filmu a jeho písemný projev a na míře popularity už záleží méně. nakonec, někdy si i ten nejoceňovanější jedinec svou popularitu plně zasluhuje tím, jak inspirativně se filmu věnuje a jak tím pomáhá rozšiřovat obzor i nám ostatním. přesto si myslím, že nováčci zaslouží každou podporu, kterou mohou do začátků dostat.