Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Oblíbení režiséři (10)

David Lean

Sedmnáct filmů za celou filmovou kariéru a téměř všechny patří do zlatého fondu. Naprosto zasloužený a neoddiskutovatelný primát..

Richard Attenborough

Dvanáctkrát v režisérském křesle a pokaždé událost roku. Neoddiskutovatelné druhé pořadí.

François Truffaut

Jedenadvacet celovečerních titulů a všechny v červeném nejvyšším hodnocení. Takový výsledek nepotřebuje komentáře. A jen opravdoví mistři stříbrného plátna dokáží svou filmovou adaptací překonat literární díla.

Jiří Menzel

Pan režisér, který měl tu smůlu, že se narodil v malé neznámé zemi někde uprostřed Evropy a navíc točil za totality. Malé, české, ale světoborné... A nemám na mysli jen "Ostře sledované vlaky". A pakliže dobře počítám, celkem osmnáct celovečerních filmů.

Federico Fellini

Jsem asi naladěn na stejné vlně. Dvaadvacet celovečerních filmů. A za jeho režisérský vrchol považuji "Amarcord" a tak trochu nepochopené "Město žen".

Andrej Tarkovskij

Tak tohle je neoddiskutovatelně srdeční záležitost. Shromažďuji o něm veškeré dostupné materiály, takže přidávám jen malou doušku k této režisérské osobnosti. V době, kdy absolvoval proslulý moskevský VGIK, navštívil kartářku s dotazem, kolik že natočí filmů. Vědma se zamyslela a odvětila: "Sedm". Mladík se zhrozil a roztřásla se mu brada: "Jen sedm?" "Nevěšte hlavu, mladý muži," odvětila vědma: "Všechny Vaše filmy se stanou skvosty světové kinematografie..." I já za ně děkuji, Pane režisére...

Stanley Kubrick

Nějak si začínám uvědomovat, že až na výjimky jsou zde zastoupeni režiséři, kteří nechrlí filmy jako na běžícím páse. Třináct titulů, z nichž jsem měl možnost vidět osm. A nejraději mám "Dr. Divnolásku", "Mechanický pomeranč" a "Osvícení".

Karel Kachyňa

Výjimka nad výjimky. Pakliže jsem dobře počítal, za celý život natočil rovných padesát celovečerních filmů. A musím na "odlehčenou" konstatovat, že v jeho případě neplatí leninská poučka o tom, že s kvantitou mění se kvalita a naopak. Jeho tvorba byla vždycky hodně nadprůměrná, u jeho filmů na tomto serveru téměř vždy září malá červená hvězdička. Inu, takoví géniové se již dnes nerodí...

Jiří Vejdělek

Mnoho povolaných, málo vyvolených. Uvědomil jsem si to opět během divácké nominace na Českého lva. A protože je mi jeho pohled na svět a lidské hemžení v něm, jakož i sametový humor neskonale blízký, zařadil jsem jej mezi své favority. Varnsdorf zdraví Šluknov

Ovládací panel
9 bodů