Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (24)

plakát

Perverzní průvodce filmem (2006) odpad!

Tento film je snůška pseudointelektuálních žvástů, ve kterých jsem ani za dvě a půl hodiny neobjevil sebemenší smysl. Žižek vykládá celou dobu hlouposti, ale tváří se, že tomu sám rozumí, a evidentně o tom přesvědčuje i své diváky (jak ukazuje vysoké hodnocení tohoto filmu). Taky mi není jasné, koho napadlo, že jeho přízvuk je zábavný - Skoti mají zábavný přízvuk, Irové, Indové, Japonci i Australané taky, ale toto...

plakát

Ruka (1965) 

Člověk se nestačí divit, jakou atmosféru dokáže vykreslit krátký loutkový film, kolik věcí se vleze do 17 minut.

plakát

Hitlerova tajná stíhačka (2009) (TV film) 

Dokument ztrácí hlavně tím, jak se snaží být bombastickým a jak se snaží ukázat, že tento stroj mohl změnit vývoj války. Přitom reálnou šanci by měl, kdyby jej vyvinuli a začali vyrábět o pět let dřív než ve skutečnosti. Každopádně konstrukce letadla byla opravdu převratná, zřejmě až tak, že se na ni prakticky zapomnělo.

plakát

Terry Pratchett čelí vymírání druhů (2013) (TV film) 

Ani se nedivím, že se Terry do orangutanů zamiloval. Dokument byl zajímavý, ale překvapilo mě, jak málo v něm vlastně o orangutanech bylo a jak moc byl o Terrym. To mu ovšem nevyčítám, spíš mě zklamalo, do jakých úvah se pouštěl, protože i kdyby lidé na zemi nebyli, různé druhy by stejně vymíraly, i když třeba z jiných důvodů. Je rozhodně škoda, že orangutany dnes ohrožuje produkce (mimo jiné) biopaliv.

plakát

Ostrov na severu (2013) 

Je možné natočit špatný dokument o Islandu? Všechny záběry jsou nádherné, Island patří mezi místa, která bych chtěl navštívit. Dokument ovšem chvílemi působil amatérsky.

plakát

Já, Claudius (1976) (seriál) 

Seriál jsem zatím bohužel neměl možnost vidět v kvalitním záznamu (a nevím, jestli existuje nějaká kvalitní verze s prvním dabingem), ale to vlastně vůbec nevadí, protože vizuální stránka nehraje roli. Je až neuvěřitelné, jak "špatně" můžou vypadat kulisy, a přesto mít pocit, že se dívám do starověkého Říma. Autoři dokázali natočit dílo o osudech aristokratické elity v době prvních císařů naprosto úžasně, takže se o jejich životy můžeme strachovat stejně jako při Hře o trůny.

plakát

Barbar Conan (1982) 

Co rozumného by mohl říct barbar? Nic, a proto raději nekecá a dělá co umí dobře. U některých akčních filmů z poslední doby by taky neuškodilo, kdyby všichni neměli potřebu žvanit a komentovat co zrovna dělají. S fantastickou hudbou je pak Barbar Conan skvělý film, který si nehraje na něco, čím není.

plakát

Terry Pratchett: Choosing to Die (2011) (TV film) 

Výborný dokument, který upřímně a lidsky seznamuje s problémem euthanasie. O tom, že by měla být povolena jsem byl přesvědčen už před tím, než jsem dokument viděl, a po jeho shlédnutí jsem se v tom jenom utvrdil. Není to ale tak, že by se diváka snažil přesvědčit - spíš naturalisticky ukazuje: takhle to probíhá! Osobní závěr si z toho může každý vyvodit sám.

plakát

Expres na západ (2011) (TV film) 

U tohoto filmu (knihu jsem nečetl) jsem dlouho uvažoval o tom, z jaké pozice jej Cormac McCarthy napsal. Upřímně, filozofovat tímhle způsobem dokáže kdekdo, na žádnou hlubokou myšlenku jsem nenarazil a co říká Tommy Lee Jones - zřejmě typická představa věřících o tom, co si ateisté myslí. Ale pokud je někdo ateista (a především ví, proč je ateista) tak může těžko pouštět z úst takové pindy. Třeba se ale dozvím, že McCarthy tady byl ironický, a v takovém případě bych ho mohl vzít na milost.