Joski

okres Kežmarok
cinemato-grafik

Skype: joski55

7 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 5 9 13 17
    • 14.2.2012  00:46
    Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Určite najlepšia časť trilógie Millennium, ktorá vďaka svojej mrazivo napätej atmosfére ďaleko predčí ďalšie dve voľné pokračovania. Rozhodne všetko so sebou súvisí a treba celý triptych brať ako jeden celok, ktorý suverénne držia pokope dve hlavné postavy. Hackerka Lisbeth a novinár Blomkvist. Knihu som nečítal, ale predpokladám lepšiu kvalitu a priestor na predstavivosť. Film predsa len ponúka divákovi prvoplánovú detektívku na pozadí príbehu hlavnej postavy, vďaka ktorej sa odkryjú oveľa širšie súvislosti so zločinmi a korupciou... Nepovažujem tento počin za výnimočný film, ale určite svojim rozsahom rozprávania i dlhometrážnou minutážou zaujme skôr náročnejších divákov, ktorý milujú "veľké diela". 75%

• 6.2.2012  19:48
    Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách (2007)

Suchá, po lopate snaha o humor, ktorý kĺže na povrchu veci. Sprievodný výklad sexuálneho správania nijak filmu nepomáha a ešte viac potvrdzuje nedotiahnuté scény. Jediné malé plus je ukážka komediálnej stránky herectva Benna Furmanna. Celkový dojem je TV film na jeden kuk. 40%

• 9.1.2012  21:13
    Jeho dívka Pátek (1940)

No škoda. Oveľa skôr som videl Wilderovu verziu "Na titulnej strane" (1974) s Lemmonom a Matthauom. Ale určite pri tejto originál verzii môžte očakávať veľmi rýchlu a originálne vtipnú konverzačku, ktorá i napriek roku výroby vie zaujať a stále pobaviť. Rozhodne je ženská rola Rosalind Russellovej oveľa pohotovejšia v reči i v skoku do diaľky:-). Odporúčam pre pamätníkov nostalgikého humoru a pre veľmi dobre sčítaných divákov :-) 75%

• 9.1.2012  21:06
    Kdo je tady ředitel? (2006)

Veľmi špecifický humor a Trierovsky experiment. Treba vidieť. Určite nepoteší bežného diváka. 70%

• 8.1.2012  18:15
    Velký muž (1990)

Podľa počtu hodnotení ide o málo známy film, ktorý má charakter TV filmu. Trošku štylizovaný a predsa celkom reálny film zo života "veľkého muža". Názov definuje oba významy: fyzicky veľkého i zásadovo seriózneho muža, ktorý chce i zároveň musí zápasiť s osudom o život a zábezpeku svojich blízkych. Dobre načrtnuté postavy i dej sa v závere náhle rozplynú a nechávajú film v počiatočnom štádiu. Veľké plus je opäť podnecujúca Morriconeho hudba, ktorá však nedostatky filmu nezakryje. 65%

• 5.1.2012  13:17
    Casanova Federica Felliniho (1976)

Výtvarne štylizovaný Casanova je film, ktorý sa nachádza mimo akejkoľvek kategórie. Obdivuhodne obsadený Donald Sutherland podáva dosiaľ nepoznané kvality. Jedinečné curicullum v divadelných kulisách. Nič pre romantické či erotiky chtivé "duše". Ale menej náročný film pre náročnejšieho diváka. 80%

• 5.1.2012  10:43
    Erik Viking (1989)

Musím trošku prehodnotiť tento maličký Jonesov posun od Pythonovcov. Naivne fantasy s jednoduchým dejom, ale s nenásilným humorom ma až na druhe vzhliadnutie presvedčil o niečo lepšej úrovni. Je to niekde medzi 3-4 hviezdou. Čiže presne ako je momentalne ČSFD hodnotenie 70%.

• 3.1.2012  16:07
    Mummy, The (1959)

Len slabý odvar universalovskej verzie s Karloffom (1932). Úloha Mumie neumožňuje veľké herecké výkony. Leeho podanie je velmi toporne a bez strašidelného výrazu. Farba filmu v anglickej verzii pomáha doplniť medzery tam, kde je slabšia kamera či nedotiahnuté scény. Pre mňa tento Hammeovsky remake dosahuje ledva čistý priemer. 50%

• 20.11.2011  10:43
    Šťastni spolu (1997)

Trošku sklamanie. Síce ocenený film, ale pre mňa z Kar waiovej tvorby priemernejší kúsok. Jednoducho Chungking Express alebo Padli anjeli má zaujímavejšie a neopakovateľnejšie čaro. Zaslúžil by si aj štvrtú hviezdu, no nedosahuje očakávané kvality. 65%

• 7.11.2011  21:57
    Melancholia (2011)

Veľmi subjektívna esteticky prekombinovaná melanchólia. Fantastická vízia s nevydareným záverom. Trier sa opäť zamotáva do vlastných sietí. Silný obraz, silný obsah a silne nereálny film. Pre mňa 70%

• 3.11.2011  23:53
    Pina (2011)

Niekedy netreba slová. Stačí hudba a pohyb. Vynikajúci dokument o nemeckej choreografke, ktorá dokázala prebudiť city a vášne všetkých divákov i tanečníkov z celého sveta. Náročné, ale vizuálne veľmi podmanivé. Odporúčam. Svojim spôsobom originálny film. 90%

• 31.10.2011  20:42
    Strom života (2011)

No neviem ... ale filmovo veľká bieda! 35%

• 29.10.2011  09:59
    Leningradští kovbojové dobývají Ameriku (1989)

Jediný Kaurismakiho film, kde sa absurdita absolútne prepojila s humorom. Nemožno tento kúsok brať ako vážny film. Inak ho divák už na začiatku odsúdi a nezasmeje sa na banalitách života. Podarená mystifikácia kapely vytvorila kult a pokračovanie v ďalších filmoch či koncertoch. Humor len pre nezaslepených! 85%

• 29.10.2011  09:36
    Masha i Medved (TV seriál) (2010)

Krátkometrážne rozprávky o malom nezbednom dievčatku Máši a dobrosrdečne trpezlivom cirkusovom medveďovi Míšovi. Príbehy sa odohrávajú v lese a v dome medveďa. Každá časť prináša nové a veľmi vtipné situácie zo života hlavných postáv a zvierat v okolí. Hyperaktívna a energická Máša väčšinou vyrobí nemilé prekvapenia a všetko musí vždy či chce alebo nie, zachraňovať medveď Míša. Animácia je okrem úvodných titulkov vypracovaná do najmenších detailov v 3D modelácii. Veľké plus sú vydarené gagy a povahová charakteristika postáv. Pre deti sú v niektorých častiach doplnené piesne pre Mášu, ktorá je v tomto seriáli jediná hovoriaca postava. Seriál možno hodnotiť po výtvarnej i dejovej stránke ako veľmi vydarený a vrelo odporučiť celej rodine:-) 90%

• 29.10.2011  08:59
    Padlí andělé (1995)

Ďalšie Kar-Waiove dielo, ktoré sa kvalitatívne vyrovná Chungking Express a s podobnou atmosférou honkogskeho podsvetia i príbehov jednoduchých ľudí si nájde svojho "kinoklubového" diváka. 90%

• 29.10.2011  08:51
    Četa (1986)

Na Apokalypsu nechytačka! Ale slušných 80%

• 21.10.2011  22:46
    Vražedná pole (1984)

Silne dielo, ktoré pracuje s rovnakou témou ako Coppolova Apokalypsa now! Je to podane realisticky presne a s emocionalnou kvalitou. Priznám sa, že dielo na mna nezaposobilo podla priaznivých ohlasov a vynikajuceho hodnotenia. Na úroveň nezabudnuteľných filmov skor patrí Coppolov majsterštyk! Vražedné polia by som zaradil k štandart nadpriemer 70%

• 18.10.2011  20:46
    Lidský úděl 5.: Přeskočit smrt (1961)

Veľmi náročne dielo o morálke a ľudských činoch. Nebudem rozpisovať 9-hodinovú strastiplnú cestu ani vojnové udalosti. Prítomní recenzenti už to veľmi dobre opísali. Ja len na margo chcem pochváliť hlavného, ešte veľmi neskúseného herca Tatsuya Nakadai, ktorý počas nakrúcania všetkých častí očividne dospieva telesne i herecky. A Kobayashi sa u mňa týmto počinom nezmazateľne zapísal medzi japonskú kinematografickú špičku! Ľudský údel pre svoju náročnosť a zdĺhavosť vyslovene neodporúčam bežnému ani vojny chtivému divákovi. Nejde v žiadnom prípade o efektné výbuchy a po lopate vykreslenie hrôz vojny. Najdôležitejšia je premena citlivej bytosti v bezmocnú "existenciu". 100%

• 18.10.2011  20:21
    Rodná zem (1953)

Ideologicky prekrútena predstava o "ľudovom speve a tanci"! Ako "dokument" fajn ako umelecký film ledva priemer! 50%

• 18.10.2011  20:09
    Šťastie príde v nedeľu (1958)

Klasická komédia z obdobia tvrdého totáča. Napriek dobe čisto podaný príbeh troch nerozlučných kamarátov. Ako bonus pre nás neskôr narodených, film zachytáva atmosféru vtedajšej Bratislavy a okolia. Potešenie nielen pre pamätníkov. 80%

• 30.9.2011  22:43
    Rudá Hříva (1969)

Ďalšia Mifuneho excelentná galéria mimiky a emócií:-) 80%

• 30.9.2011  22:32
    Samurai 3 (1956)

Z celej trilógie najsilnejšia časť, keď sa kruh dlhej cesty učenia, strádania z nenaplnenej lásky a umenia meča uzatvára v záverečnom súboji dvoch majstrov samurajského alter ega. Filmovo ide o čistý priemer, ale pre Toshira Mifuneho to bola dokonalá herecká i pohybová príprava na geniálne diela Okamotu, Kobajašiho a Kurosawu. 75%

• 19.9.2011  06:44
    Ďáblova pouta (TV film) (2008)

Možno menej známy dvojdielny seriál z obdobia pádu Stuartovcov, ktorý ma i na druhý krát utvrdil o svojej kvalite. Presahuje rámec TV produkcie. Žiadne zbytočné efekty ani dejové odbočky. Jednoduchosť a presvedčivá realita. Odporúčam hlavne divákom historických drám. 80%

• 15.9.2011  18:27
    Křivák (1961)

Ako western nič extra - klasický príbeh,. Na druje strane nachadzajú sa tu originálne prvky: prostredie pri mori, hlavná postava nie je frajer-hrdina, prostredie neposôbí konkrétne - ani USA ani Mexiko. Marlon Brando ako zvyčajne vie podať svoje postavy veľmi dramaticky a s prehľadom. Priznám sa, že najviac ma zaujala jeho "láska", ktorú hrala mladá mexičanka Pina Pellicer. Tak svojský a nenápadne silný ženský charakter som ešte vo filme nevidel. Celkový dojem je kvalitný nadpriemer až na samotnú kvalitu snímku, ktorú som sledoval z DVD zakúpeného v Levných knihách. Na rozdiel od filmu disk v tomto vydaní neodporúčam! 75%

• 13.9.2011  23:04
    Imaginární lásky (2010)

Bang Bang do imaginárnych hetero i homo lások. Nič výnimočné a predsa pôsobivé. Postavy, kamera, farba, image, fashion design a predovšetkým hudba robia z tohto filmu (od veľmi mladého režiséra!) pôsobivý spleen, ktorý sa možno stane o pár rokov kultovým. Kanadský film s francúzskou jazykovo i kultúrne naservírovanou atmosférou. Napriek viditeľným inšpiráciam sa Dolanovi podarilo natočiť subjektívne silné dielo. Opäť som sa vrátil k filmu, ktorý sa stáva pre mňa v tomto roku kultovým :-) Pridávam poslednú hviezdu a zvyšujem na 95%

• 11.9.2011  22:15
    Apartmá v hotelu Plaza (1971)

Matthau v trojroli podáva skvelé a pritom úplne rozdielne charaktery. Zaujímavé sú aj veľmi dobre dopasované dámske postavy. Každá poviedka je iná a zároveň podobná. Geniálny nápad, ktorý pobaví a nemusíte mať strach z jedinej izby v jedinom hoteli. Vôbec to nepôsobí divadelne. Postavy sú hlavnou atrakciou, ktoré ponúkajú prepracovanú zábavu s dialógmi. Odporúčam ako film na nedeľu. 80%

• 11.9.2011  21:53
    Samurai (1954)

Veľké rozčarovanie nad ospevovanou japan samuraj klasikou! Radšej by som odporučal o 11 rokov mladší čb Mifuneho koncert na samurajskú tému v Okamotovej verzii http://www.csfd.cz/film/25839-samuraj/. Tento farebný priemer skutočne pripomína Vinnetua! 55%

• 11.9.2011  21:45
    Aaltra (2004)

Minimal road movie s dvojicou individuí na vozíčkoch. Nízkorozpočtový humor, ktorý nenápadne smeruje do Fínska... A.K. Skvelá zábava pre fanúšikov "suchej komédie". 90%

• 20.8.2011  13:23
    Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Najslabší a podľa mňa úplne zbytočne natočený diel! Na staršie legendy nesiaha ani z polovice! Zlaté akčné 80-te roky sa dnešným spôsobom "efektného natáčania" nadajú nahradiť! Nemá to čaro ani atmošku:-((( 35%

• 19.8.2011  10:25
    Krtkova dobrodružství (TV seriál) (1957)

Po rokoch na to pozerám s nostalgickou spomienkou na pekné detsvo:-) A dnes ako výtvarník som stále očarovaný Z.Millerovou geniálnou štylizáciou, ktorá nikdy nestratí svoje kvality! 100%

<< předchozí 1 2 3 4 5 9 13 17