Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (119)

plakát

Zóna zájmu (2023) 

Stejně jako Under The Skin prvoplánově chladné  a artově se tvářící dílo.  Spojení s tématem holocaustu je nicméně minimálně diskutabilní.  Román Martina Amise pojednává o fiktivní verzi Rudolfa Hösse Jménem Paul Doll a má zápletku.  Glazerův román má tedy jakéhosi  Hösse na třetí a cokoli dalšího radši vůbec ne. A já se ptám proč? Řekne vám tahle exhibice něco víc o holocaustu než knihy, tuny dalších médii včetně dochovaných audionahrávek pamětníků, návštěvy samotných muzeí,  nebo je spíš smutným zrcadlem civilizace která volí radši formu před obsahem? Höss rozhodně nebyl obyčejný úředník a tím jak se skoro až nevědomky (ale ve skutečnosti zcela vědomě, což je vlastně docela dost debilní) film pokouší vypustit jeho agresivní myšlenky a osobnost , mne skoro až bytostně uráží.  Ne nemyslím že by opravdu řešil jenom včely i když ty měl možná rád. Nicméně pokud vás Glazerův hřejivý filmařský přístup nadchnul. doporučuji zmíněné Under The Skin.  A ideálně v závěsu.

plakát

A Futile and Stupid Gesture (2018) 

Celej biopic je vlastně jeden velkej joke na diváka.  Takže jo. Už tímhle originálním nápadem mi určitě utkví v paměti.  Vážně byl Caddyshack tak špatnej??

plakát

Mazací hlava (1977) 

Lynchův film o strachu z otcovství. Že je Dejv celkem podivín vystihuje už to že ono dítě inspirovalo Gigerova Vetřelce. Je to atrakce? Rozhodně.  Nechutné?  Absolutně.  Mr. X: Well Henry, what do you know? Henry Spencer: Oh, I don't know much of anything.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Typický Villeneuve.  Chladná podívaná, zaměřená čistě na vizuál, která si s nějakou diváckou satisfakcí, tedy pokud nejste náhodou fan,  absolutně neláme hlavu. Jestliže  jsem si do teď nebyl jistý že Duna je nezfilmovatelná, teď jsem si tím zcela jistý.  Filmu i celému příběhu chybí dvě zásadní esence. Myšlenka a smysl existence.  Pokud je to být atrakcí, musím se ptát jak se Hollywood opětovně dostal do tohoto bodu kdy čeká na nové Čelisti a nového spasitele. I tak je to  nejlepší Villeneuveův film.

plakát

Argylle: Tajný agent (2024) odpad!

No pokud chtete vidět hnusně animovanou kočku jak seřeže Bryana Cranstona nebo Bryce Dallas Howard v nepadnoucích šatech, gratuluji,  toto je  zábava přesně pro vás.  Já  po zhlédnutí tohohle, ehm, filmu doufal,  že se zničehonic probudím v kádi plné slizu, zatímco mi něco vytahuje něco odněkud někam . Což by byl vlastně další zábavný twist . Ha ha ha.. Když ale jsme u té umělé inteligence, teď hned půjdu a jestli cestou nenarazím do produktu od Äpfelu,, nechám si vygenerovat fotku s výrazem Stevea Jobse kde mu ukazují tento vydatný bliják jenž produkoval. Ne ne,  žaludeční šťávy bych do toho netahal.  To by bylo moc naturalistické.  Toto vypadá jako něco co by vytáhl Edward Carrey Nigma aby si podmanil lidstvo. Pěkně přísavkou na čelo . In your face.  Je humor oficiálně zakázaný?  Znamená to že si  nemůžete natáčet diváky  v sále při promítání?  A co tohle do sálů distribuovat? Je to humor?   Má to být humor? A jestli ano tak čí?  Odehrává se film ve skutečnosti v hlavě psychicky narušené Barbie během scény u gynekologa?  A měly postavy genytálie?  Bude mít Hitler v dalším Kingsmanovi genitálie? Je ta kočka co zabila zlosyna nějak spřízněná s tou kozou co zabila toho v posledním Kingsmanovi?  A  kdo zabije Hitlera? Holub?  Dnes  budu usínat obzvláště neklidný.

plakát

Nikdy neříkej nikdy (1983) 

James Bond: With due respect, I played the war games for two weeks and only got killed once.M: Twice. You've forgotten the land mine on the Black Sea beach.James Bond: Correction, sir. I lost both legs. I did not die.

plakát

Sr. (2022) 

Dokumentární film o posledním  natáčení Roberta Downeyho Sr. . Tvar se časem mění v rozloučení se Sr. což je ale pravidlo  této hry na které obě strany na začátku přistoupí - vše se může časem změnit,  smazat.  Kdo neviděl nic od Sr. na rovinu říkám že film není pro vás. Za prvé, toto ani není výsledný film, ten viděl asi jen Jr.  s rodinou a má to tak být. Za druhé, těžko totiž odlišite kdy se jedná o lacinou snahu se zalíbit publiku a kdy se jedná o nefalšovanou poctu až nečekaných hlubin kam až se Sr.  snímky odvážily.   Což by byla škoda. Obzláště když opravdu je na co se dívat.

plakát

DogMan (2023) 

Pro mě je zkrátka Besson filmař s velkým F, kterej se nebojí experimentovat takřka se vším. Nevím kde bych na týhle žánrovce hledal chyby. Skutečně: dinamika a originalita scén, styl vyprávění -  to jak divák postupně  odhalujeí v jakém průserů  se hlavni hrdina vlastně nalézá a  vlastně vůbec Landry Jones a i ty psy. Všechno tady funguje na jedničku. Navrh chytrá zábavná kamera. Luc to při stopáži pod dvě hodiny drží na uzdě, což je samo o sobě šílený. Říkal jsem si že tomu chybí jediný - zajímavej konec a ten mi do hlavy vtlačil vzpomínku na devadesátky a Ghost Dog :  The Way of the Samurai. In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Připomíná mi to ruský film Guardians.  Přiznejme si to, Bod obnovy asi někdy nebudou cílem klasickým cinefilů,  Takže je jeho béčkovost a divadelní, místy až ochotnické herecké výkony něco co  vlastně nevadí . Horší je však ubíjející tempo a  veskrze hnusné lokace . Čemuž navíc vůbec nepomáhá otázka v které realitě se film vlastně odehrává.  Jestli v této roku 2041, tak jsem ochoten dát i odpad . Protože v tom případě je sofistikovanost gadgetů a většina rekvizit ( Citroën XM ,Škoda Octavia, Smart, obchodní dům Kotva, chybí snad jenom Libeňský most ) opravdu wtf.  Všudypřítomné Iveca vartující po městě je pouze takový cukřík na vrchu koláče s tím že v této vizi budoucnosti to vypadá že slovo robot stále označuje brigádníka se čtyřmi exekucemi na krku. A to je právě největší problém tohoto filmu.  Pojem Sci-fi bývalo až dosud vnímáno jako dílo  zabaleno  doslova v kulisách smyšleného pokroku . V podání Bodu obnovy je to ale spíš naopak . Bod obnovy je asi první Sci-fi u kterého si připadáte jako když koukáte na stránky Wishe a ani z legrace vás nenapadne :jé to je cool  to bych chtěl.  A je to  právě cit pro detail který mohl Bod obnovy zachránit.  Bohužel.  Zkrátka rok 2023 by se dal číst i jako rok neuvěřitelně prázdných sci-fi  filmů. Ani v tomto film nevybočuje.