Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

The Morning Show

The Morning Show (2019)

2/10 Uff. Tohle bylo vcelku silný kafé. V hlavní roli “me too”, společně s kariérismem, drzostí, přetvářkou to vše prozkoumáno skrze hlubokou sondu psychologicko-realistické podívané. To, že je Weinstein prase největšího kalibru, to všichni víme, taky se na něho už uvařila voda. Další “me too” kauzy zejména v českém prostředí zcela zlehčujeme. Některé právem, jiné neprávem. Toto ale není předmětem zkoumání seriálu. Ten poukazuje celou tuto kauzu optikou jak ženských obětí (ženy, které podlehly kariérně výše postaveným mužům), tak obětí mužských (muži, kteří se stali předmětem honu na čarodějnice). Záleží pouze na divákovi, kterou stranu si vybere. Hranice mezi těmito světy je zcela nezřetelná a mnohdy nepatrná. Mužské i ženské myšlení je odlišné, v zásadě se může stát, že oběti i predátoři můžou být v jedné kauze na obou stranách. Poslední díl první série byl opravdu adrenalinový, to už se mi u seriálu dlouho nestalo, těším se na další sérii. Nutno rovněž vynést nahoru i herecké výkony (a to ne pouze dvou ženských hereckých megastar), zejména mě však těší kvalitní a po psychologické stránce pečlivě zpracovaný scénář.. Vše výše zmíněné, ta slast a rozplývání ze seriálu s dokonale budovanou pointou, to vše patřilo 1 sérii. Nyní jsem dokoukal i tu druhou sérku. Rozčarování. Chaos. Nic nefunguje, zápletky jsou uměle poslepovány k sobě lepidlem jménem "koronavirus". Ta dynamika, sdělení, poselství první série je pryč. Nedokážu uvěřit, že něco tak skvělého nechali tvůrci zcela vyšumět. Takové rozčarování jsem zažil snad pouze u seriálu "Lost", když jsem dokoukal poslední, zcela zbytečný díl. Postava Mitche (tak psychologicky vykreslená v první sérii) v druhé sérii vedla od nikud nikam. Z rebelující Bradley s názorem se stala nevyrovnaná labilní blondýna, a jestliže Aniston byla původně zajímavá a mírně záporná postava, ve druhé sérii byla již pouze na pěst (ani herecky to Aniston neukočírovala). Zajímavě se začala prezentovat postava Coryho (ovšem ani zde to tvůrci nedokázali dotáhnout do konce). I Stella (Coryho korejská asistentka) by mohla rozehrát svou zajímavou postavu, jen kdyby dostala větší prostor. Vše ostatní zklamání. Budu dělat, že druhá série neexistuje. Kéžby.

Borgiové

Borgiové (2011)

Po dlouhé době seriál, který mi působí radost. HBO se v poslední dost vytáhla, a po Římě a Tudorovcích opět sáhla po historické tématice, ano - opět se dostáváme do Říma, ovšem není už to Řím antický, nýbrž ten středověký-vatikánský. A opět uvidíme zajímavé příběhy vznešeného rodu, slavné Tudorovce vystřídali Borgiové. Pompézní kostýmy a kulisy, perfektní výkony herců (nejen Ironse), chytlavý scénář, dobrá režie a kamera, dokonalá titulní hudba a poměrně i slušné přihlédnutí k historickým údálostem činí z tohoto seriálu, který měl hrát původně druhé housle "Hře o trůny", seriál velkolepý. Jedinou chybu vidím v reklamě a propagaci, zdá se mi, že málo lidí ví o tom, že byl natočen (a stále se točí) takovýto skvost, což je samozřejmě škoda. Věřím, že s třetí sérií příjde i lepší reklama. Mimochodem, nemůžu se na ni už dočkat...

Ted Lasso

Ted Lasso (2020)

Po mnoha temných seriálech přichází gejzír pozitivity v podání Teda Lassa. Neuvěřitelně lidský seriál, plný humoru, skrytých i otevřených vtípků, a jak jsem již zmínil, zejména pozitivity, která vás nutí sledovat díl po dílu s potutelným úsměvem, který místy přechází do hurónského smíchu. Kontrast americko-britských reálií v kontextu fotbalu navíc nabízí nekonečný přísun nových skečů. Apple TV v poslední době začíná vystrkovat růžky… 3/12

Řím

Řím (2005)

Poměrně zdařilý seriál, který se odehrává v době, která byla v budoucnu už vždy jen oslavována (ať je to při znovuzrození antiky v době renesance, nebo inspirovala napoleonskou dobu, či zaujala totalitní režimy jako byl např. fašismus, a např. právo se jí řídí dodnes). Co je na seriálu dokonalé, to jsou především perfektní věrohodné kostýmy, jakožto i dámské účesy a líčení, kulisy někdy sice pokulhávají, ale to záleží od prostředí, které zrovna ztvárňují (škoda lacině vypadajícího Egyptu), herci jsou mírně nadprůměrní, ovšem žádný z nich (a to ani Julius Caesar v podání Ciarána Hindse) nějak nevybočuje z řady a divák prakticky nemá možnost s žádnou postavou navázat bližší vztah - čímž odpadá možnost soucítění s postavou. Jedinou větší viditelnou vadou na kráse jsou nezvládnuté davové scény. Opravdu bije do očí fakt, že když docházelo k velkým událostem, stálo opodál jen pár komparzistů (a ano, u zavraždění Caesara je opravdu trapné, že tomu přihlíželo pouze pár senátorů a když umíral, nikoho to nějak nezajímalo). Nebylo by to tak viditelné, kdyby se nenabízelo porovnání s dalšími filmy podobného tématu - viz např. Gladiátor, Pád říše římské, Kleopatra, ale i běžné historické seriály z produkce HBO mají davové scény zvládnuty mnohem mnohem lépe. Ale jinak tvůrcům jen děkuji a těším se na druhou řadu. --- Po druhé řadě konstatuji, že se Egyptské scény mírně zlepšily, Kleopatra začala vypadat více jako Kleopatra, a celá tato řada je více akčnější a prostě tak nějak lepší... Díky za to.

Ztraceni

Ztraceni (2004)

1. série - dokonalost sama, na trhu se seriály se objevuje nový žánr, 2. série - na scénu přicházejí osudy přeživších ze zadní části letadla a seriál začíná být ještě více napínavý, 3. série - záhada "Těch druhých" se začíná rozmotávat, pořád slušný kus práce, 4. série - záchranáři nejsou záchranáři? další napětí na scéně, 5. série - Ztraceni v minulosti a dharmě, 6. série - začala docela zajímavě, postupně se však Ztraceni opravdu začali ztrácet a poslední díl zazdil úplně všechno. Tedy ve zkratce - prvních pět sérií hodnotím za pět hvězdiček, tu poslední (kvůli závěrečnému dílu) asi tak za tři. Ale budiž, i tak je to nejlepší seriál všech dob. :)

Artyści

Artyści (2016)

Skvělý seriál ze zákulisí divadelní tvorby, které přináší strasti i radosti. Opravdu umělecké dílo - všech osm dílů.