Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Deníček (13)

Postradatelní - co se do komentáře nevešlo

Poněkud mi uniká, co někteří uživatelé CSFD sledují svými lamentacemi, které se týkají dvojky Postradatelných. Prý že je příběh stupidní, přímočarý, tvůrci si s ním nedali mnoho práce. Nebo proč to Bulharsko (tato výtka jde ruku v ruce s tou první). Já bych si nestěžoval. Akční film, nota bene hrdě se hlásící k osmdesátým letům, asi nebude komplikovaným, složitě psychologicky vystavěným dramatem. To od něj nikdo ani nežádá. Já se u akčního filmu chci hlavně bavit, ne přemýšlet - od toho jsou jiné kusy. A pokud divák, odchovaný složitostí, jde na Postradatelné, divím se. Nespletl si v multiplexu sál?

A pokud jde o Bulharsko (nebo co to vlastně bylo) - kde je odkladiště vyžilých akčních vykopávek? No přesně tam! Takže, když tam může po kopcích pobíhat Lundgren nebo Seagal, proč by herdek nemohl taky Stahtham? Willis? Stallone? Vždyť je to vlastně milý vtípek srovnatelný s tím o "starém železe", jež ve filmu zazní. Jen není tak okatý a zřejmý.

Postradatelní - co se do komentáře nevešlo

Komentář ke komentáři k "Dark Knight Rises"

Tak jsem asi dneska napsal svůj nejdelší komentář na CSFD. The Dark Knight Rises je poněkud problematický film. Myšlenky mi v hlavě víří jak prádlo v ostředivce, pořád moc nevím co si myslet. Hodnocení by teoreticky mohlo skákat od tří k pěti hvězdám. Uvidíme, jestli komentář zůstane nezměněn. Takovýhle chaos v hlavě a po letním blockbusteru, to se moc často nevídá. Je to snad ukázka geniality pana režiséra? Nebo snad mojí nerozhodnoti? Ódin suď.

Bídníci - muzikál

Podle traileru http://www.youtube.com/watch?v=xk5UStefYmE to nevypadá vůbec špatně. Původní muzikál neznám, ale dozajista poslechnu. Obszaení chutné, vypadá to i dostatečně epicky, film zrozený pro kina. Tom Hooper režírovat umí, i když nepovažuji Královu řeč za film roku. Uvidíme, docela se těším, do kina určitě půjdu.

Oscarové tipy 2011

V předvečer předávání třeba doplnit své tipy:

 

Nejlepší film: Hugo a jeho velký objev (zbožné přání...)

Nejlepší herec v hlavní roli: Gary Oldman

Nejlepší herečka v hlavní roli: Rooney Mara

Nejlepší herec ve vedlejší roli:  Netroufám si odhadhnout

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Bérenice Bejo

Nejlepší režie: Martin Scorsese

Nejlepší scénář: Půnoc v Paříži

Nejlepší adaptovaný scénář: Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Nejlepší animovaný film: Rango

Nejlepší kamera: Strom života

Nejlepší střih: Muži, kteří nenávidí ženy

Nejlepší výprava: Hugo a jeho velký objev

Nejlepší kostýmy: The Artist

Nejlepší masky: Harry Potter

Nejlepší hudba: Hugo a jeho velký objev (Howard Shore)

Mix zvuku: Hugo a jeho velký objev

Střih zvuku:  Muži, kteří nenávidí ženy

Vizuální efekty: Zrození planety opic

Jasno ve třech Oscarových kategoriích...

Oscary se blíží, nominace už jsou nějakou chvíli venku a je pomalu čas začít nakoukávat nominované filmy, aby případné tipy a odhady měly smysl a nezakládaly se na náhodě. Po dnešku mám jakžtakž jasno ve čtyřech kategoriích. Na výběr z hereckých bude třeba ještě chvíli počkat. Prozatím jsou to:

Nejlepší kamera: Strom života (Emmanuel Luberzski) - ve filmu, který opustil slova na úkor obrazu je kamera tím nejdůležitějším. Strom života je báseň, plná nálad, atmosfér a záběrů přírody jak z dokumentů od BBC.

 

Mix zvuku: Transformers 3 - ač nerad, tak tohle si T3 zaslouží. Úžasná strojová symfonie, od výbuchů až po to nejdrobnější vrčení, skřípaní a vrzání. Skvělé. Asi jediná skvělá věc na celém blbém filmu. Po dnešku (4.2.) poněkud váhám. To tikání hodinových strojků v Hugovi by si svou cenu také zasloužilo...


Střih zvuku: Muži, kteří nenávidí ženy - tak nějak pocitově. Všechno ve zvukové stopě skvěle sedělo, nepoutalo na sebe pozornost, neštvalo. A poprat se s Trentem Reznorem o to být slyšet, to si ocenění zaslouží.


Vizuální efekty: Zrození Planety opic - možná další milník v technice motion capture. Glum možná našel přemožitele, King Kong se může jít klouzat, teď je tady geniální šimpanz Cesar. Neměl už by Andy Serkis tady dostat nějakou cenu? Třeba za technický pokrok a námahu?

Prometheus

Když před nějakou dobou režisér Ridley Scott ohlásil, že chystá prequel svého slavného Vetřelce, fanoušci se nemohli dočkat. Pak přišla studená sprcha. Nebude se jednat o Vetřelce, ale zbrusu nové sci-fi, pojmenované tajemně Prometheus. No co, řekli mnozí - Ridley Scott a sci-fi, to jde velice dobře dohromady. A teď, když je na světě první trailer, můžeme jásat tuplem. Na vetřelce očividně dojde.

A nebo se mi to zdá a v traileru NENÍ k vidění jasný spacejockey, mateřská loď vetřelců nebo (trocho transformované a technicistní) pole s vejci vetřelců? 

Už aby to bylo. Jak jeden z uživatelů na imdb prorokuje: Tenhle film se dostane do Top 250. Scott by pořádný film potřeboval jako sůl a sci-fi je jeho srdcovka. Držme palce, ať se nezvrhne na špatnou stranu.

Skvělý trailer k vidění zde: http://www.imdb.com/video/imdb/vi2035129881/

Funkce...

Ani jeden neví, jak rychle se dá vyšlphat po kariérním žebříčku. A člověk si říká - proč já? Okolí sice snaživě tvrdí, že nikdo jinej by to dělat nemohl, že jedině já na to mám schopnosti a znalosti, že si to zasloužím. Ale jak mám tyhle fakta dostat do roviny s nízkým sebevědomím? Reálným faktem ale zůstává, že jsem se stal členem dramaturgické rady Filmového klubu v Olomouci a také dramaturgem filmové části přehlídky Svět české divadelní režie tamtéž. Tématem je Alfréd Radok. Snad se mi podaří realizovat velký sen o Otvírání studánek. Ale dneska mě nštval filmový vědec Jiří Cieslar. Myslel jsem, že ho do Olomouce dotáhnu jako hvězdu přehlídky. A ejhle. On umřel. Před pár lety spáchal sebevraždu. A koho si myslíš, Jirko, že budu za tebe hledat, he?

Hell on Wheels

Tak tenhle seriál (http://www.csfd.cz/film/292391-hell-on-wheels/) vypadá sakra dobře. Westerny já můžu a tohle má navíc ještě tu potřebnou dávku nekompromisnosti a nekorektnosti. Skvělá atmosféra, špína kam se podíváš, mrtvola v kostele během prvních minut. Po dvou dílech zatím jasných pět hvězd, uvidíme, jakým způsobem to tvůrci povedou dále, očekávání jsou velká. Už se těším na recenzi, kterou najdete, vážení, na stránkách 25fps do měsíce od odvysílání poslední epizody. Kolik to má mít vlastně dílů?

Hudební dokumenty?

Zdá se mi to, nebo se skutečně roztrhl pytel s dokumentárními filmy, které si jako své téma vybraly životopisy slavných hudebníků nebo kapel? Je to už dlouhodobější trend a tyto filmy jsou tu stále, nebo jsou teď jen víc vidět a jsou lepší? Těžko říct, ale jsem rád že se tak děje. Jen ale aby to došlo českým distributorům a začali tyhle filmy nasazovat taky do našich kin případně do DVD distribuce. No jen se na ten seznam podívejte, není to naprostý luxus? Perfketní spojení dvou vášní - filmu a hudby:

Tom Petty and the Hearbrakers: Runnin' Down the Dream (r. Peter Bogdanovich) 4/5

Rolling Stones (r. Martin Scorsese) 5/5)

Lemmy 4/5

Pearl Jam - Twenty (r. Cameron Crowe) ?/?

Foo Fighters - Back and forth (r. James Moll) ?/?

Steven Wilson - Insurgentes (r. Lasse Hölstrom) 5/5

George Harrison - Living in the material world (r. Martin Scorsese) ?/?

Recenze, recenze, recenze

Dopředu odhadnout, jak půjde psát recenze na nějaký film, je, jak se čím dál častěji ukazuje, skutečně mimo lidské síly. Film může v kině nadchnout, ale nakonec jen člověk sedí před obrazovkou a slova na stráce přibývají velice pomalu. A když z autora něco vypadne a konečně přistoupí k dalšímu odstavci, zjistí, že odstavce se příliš nevážou k sobě, že autor začíná plácat a než z recenze udělá výsledný tvar, mající hlavu a patu, stojí ho to nejedno propocené tričko. 

Teď to zažívám s Aloisem Nebelem. Film skvělý, ale co o něm psát? Oslavné básně, nebo hnidopišsky hledat mouchy? Kruci, to jsou dilemata. Nebo že by už zase přišlo autorsky méně potentní období? To snad proboha ne...

Expandables 2

Tak jestli je to vážně pravda, s čím přišel (jinak podivný) Filmserver a místní Novinky, tak v Expandables 2 by se měli objevit i Arnold a Bruce Willis (možná jako záporák). Už jednička (by) byla luxusní, ale s příchodem těhle dvou to dostává úplně jiný rozměr. A to nemluvím o Jean Claude Van Dammeovi a možném Chucku Norrisovi. Sice netuším, kdo je (podle filmserveru) ultimátní bijec Scott Adkins), ale ta sestava je prostě k sežrání: STALLONE, LI, STATHAM, ROURKE, LUNDGREN, CREWS, COUTURE, YEN. Režíruje Simon West, točba startuje v říjnu. 

AKTUALIZACE: Jean Claude Van Damme a Chuck Norris jsou oficálně potvrzeni. Dvojka má našlápnuto k tomu, aby strčila jedničku, jakkoliv zdařilou či nezdařilou, do kapsy. Už teď se těším.

Profil

Tak jsem po dlouhé době rozšířil svůj profil. Strávil jsem u toho drahně času, tak doufám, že to aspoň někdo ocení a možná to i vynese nějaký ten bodík, i když o ty nejde. CSFD není NHL. Naštěstí.