Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (416)

plakát

Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (1976) (TV film) 

Dost mě mrzí, že tato pohádka je tak televizní, že na ni člověk má šanci narazit jen v ranních hodinách a de facto vždy reprízovaná po svátcích. Po těch všech možných tupě natočených x pohádek s drahou výpravou by bylo docela fajn podívat se i v čase Vánočním na dobrou pohádkovou komedii. Rozhodně pohádka, která není úplně pro děti, ale za to s chytrým humorem, sexuální apetit tu bují na všechny strany, a hra se slovy je prostě dokonalá. Do toho fantastické výkony Moučky, Bohdalky, Haničince, Větrovce a i menších rolích, které jsou výborně obsazené. Kdykoliv dávají, nenechám si ujít.

plakát

Babylon (2022) 

Damien Chazelle a jeho pocta filmu. Úžasné barvy, bravurní výprava a jako ve všech jeho filmech vynikající hudební složka. Tři hodiny nadupane silným příběhem s opět velice eroticky naladěnou Matgotkou šarmantním Pittem a hlavním hrdinou Calvou, který dokáže hrát pouhou mimikou obličeje. Tenhle mladej režisér, čehokoliv se dotkne tak zkrátka umí. Super zážitek. Díky za něj.

plakát

Sly (2023) 

Celý dokument je takovou Slyovou 13 komnatou, ve které se dozvídáme jeho životní osud vtělený do nejslavnějších filmů a postav. Nejedná se o výčet filmografie, ale rozhodně jeho důležité milníky filmové a životní se v celém filmu snoubí v jeden celek. Sly zde mudruje o životě, vypráví své strasti a životní úspěchy, kiksy, ale hlavně vykresluje své celoživotní trauma ze vztahu se svým otcem. Jsem moc rád, že jsem se z tohoto dokáče dozvěděl zase něco navíc. Potěšili příspěvky Quentina a Arnolda. Celý dokument se nese v Netfixáckem duchu (dobové záběry) , což přidává na autenticitě a vtáhnutí do příběhu bez hluchých mist. Jo a díky za ten čas, stopáž akorátní, po dlouhé době na této platformě dokument, který dá člověk od začátku do konce v rámci jednoho večera, bez zbytečných kudrlin a opakovaček, které z podobných dokumentů dělají několika hodinové ságy. Za mě spokojenost.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Tedy stopáž neskutečná,ale nutno dodat že biják skvělé odsejpá. Jsem rád, že film netáhnou jen tři hlavní figury byť skvělé zahrané hlavními herci, ale funguje jako celek. Každá, byť i malá role je zkrátka vypiplaná a vymazlená do posledního detailu, není malých rolí pro velké herce. Ještě k tomu je celé dílo podpořeno fantastickou dobovou blues hudbou. Dobré, opravdu velmi dobré. V dnešní době, kdy prakticky tomuto žánru vévodí Sheridanovské universum, Scorsese opět ukázal, že je třeba se stále učit a okoukávat majstrštychy těch nejpovolanějších.

plakát

Yellowstone (2018) (seriál) 

Yellowstone je pro mojí osobu neskutečné zjevení. Viděl jsem mnoho výborných seriálů, které vychválím vždy a každému, ale jednu nevýhodu tyto seriály pro mojí personu mají a tou je, že si je již nikdy znovu nepustím. (myšleno seriály příběhové, ne sitcom)  Yellowstone si troufám říct, že jsem schopen zařadit mezi pár seriálů, ke kterým e budu vracet a to víckrát. Tady je zkrátka úplně vše. Perfektně napsaný scénář, neskutečně nádherné prostředí, ukázka práce se zvířaty, extrémně nadupaný soundtrack a hlavně herecké osazenstvo, počínaje Kevinem, který už pro mě bude vždy jen Duttonem, Kelly Reilly do které jsem se zamiloval na první dobrou je pravda, že ve své roli je  neskutečně sexy a zároveň extrémně dramaticky silná, samozřejmě Wes Bentley u kterého nevím, jestli ho milovat nebo nesnášet, nekompromisní kovboj se srdcem na pravém místě Cole Hauser, mimochodem tahle figura by si zasloužila vlastní seriál, Luke Grimes, který mi přijde jako takový John Snow celého seriálu a v neposlední řadě celá baráková banda, která umí být nekompromisní. ale dodržující pravidla a oddanost své práci a svému šéfovi. Seriál staví na silné americké hrdosti, přes to žádné nucené bití se v prsa, jak to amíci umí.  Seroš ukazuje, že i do těchto krásných kovbojských končin a širých plání se dá velice slušně zanést korupce, nekalost a praktiky za které by se nestyděli ani slavní gangsteři.  Takže shrnuto podtrženo :  v seriálu se intrikuje, vraždí, háže miliony, sexuje, ale i rodeuje, ukazuje jak se chová domácí zvěř, romantí  a jezdí v sakra nadupaných jeepech. Ze mě jednoznačně palec nahoru. A komu to bude málo, rodina Duttonových od stejných tvůrců se představuje i v seriálu 1883, kde ukazuje jak to začalo a následně pokračovalo v seriálu 1923.

plakát

Seveřan (2022) 

Je nutno podotknout, že Seveřan není vůbec tím jak se tváří, není to žádná řezníčina, potoky krve tu také nelze očekávat. Celý příběh, ač je postaven na pomstě a takřka banálním příběhu , ukazuje běžné zvyky Vikingů, spousty rituálu, snových vidin a celkovou silnou víru v jejich božstvo, což se projevuje i ve vizualizacích, samozřejmě to neznamená, že by se člověk akcí nudil, jen brutalita zde není záměrem.. Jsem velkým fandou seriálových Vikingů, a potěšilo mě, že tam kde v seriálu opustili právě klasické tradice a rozjeli akci, zde u filmu se udrželi meze až do úplného konce . Biják rozhodně není pro každého, nebojím se i tvrdit, že někomu přijde divný, ale za mě jednoznačně ano. Výborný hudební podkres včetně zpěvů + nádherné lokace, dělají z této mytologické tragédie velkolepý zážitek.

plakát

Horizon - Za hranicí vesmíru (2017) 

Film je určen pro projekční plátno planetária. Musím se přiznat, že se u mě dostavil přímo Uau efekt, jelikož tak neskutečně promakané záběry a digitalizace mě utvrdila, že filmy, které se uvádí v 3D viz např.Avatar, Gravitace a jiné jsou jen chabou náplastí na to, jak by měl film tohoto druhu vypadat - stačí pořádné ( obrovské plátno ) a banda zapálených nadšenců, kteří této technologii rozumí a je z toho zážitek na který se nezapomíná a to prosím pěkně bez brýlí. Pravda, text je trošku více odborný, než by mohl být, pro děti to úplně není, ale jízdu si tedy divák užije. Měl jsem co dělat, abych se z toho točení zastavil.

plakát

Balada o Busteru Scruggsovi (2018) 

Povídkový western bratří Coenů není vůbec špatnou záležitost, pravda, s mojím hodnocením trošku převyšuji, ale je to hlavně díky zdejšímu většinovému názoru, film mi přijde hodně podceňován.. Nemůžu si pomoci, ale v každé povídce jsou prostě pánové originální a jasně čitelní. První povídka, podle které se i film jmenuje převyšuje všechny, na druhu stranu je až moc ulítlá, naopak taková povídka s vykradením banky, i zlatokopecká balada s Waitsem - to jsem si opravdu užil se vším všudy, příběh z karavanou má zase grandiozní konec a dostavníkové potlacháníčko je zase skvělá konverzačka, nejslabším článkem dle mého názoru je povídka s Liamem a jeho potulným divadlem. Jako celek to ovšem funuje skvěle. Nádherné digitální scenérie divokého západu - v nově natočených westernech takové krajinky prostě chybí, drsní a špinavý cowboyové, nadupané hlášky, co do krve, soubojů a střel si divák také užije. Jediné co bych vytkl je písničkářství, písní a hudby je zde poměrně dost, ale na bratry Coeny to zkrátka není ono, je to takové moc přeslazené, přejodlované a snadno zapomenutelné.

plakát

Nepřátelé (2017) 

Je to dlouhé, dosti utahaně, brutální, nemilosrdné a přes to filmově nádherné ztvárněné. Nešlo odtrhnout oči a neztratit pozornost ,ačkoliv některé záběry byly až moc dlouze trvající. Díky úplnému závěru za mě plnohodnotné. Zkrátka a dobře, western, který má co říct a na dnešní dobu velice dobře natočený. Jednoznačně role pro Christiana Balea, konečně se ten kluk ušatá našel a tenhle film opravdu patří jenom jemu - řekl bych doposud jeho životní role. Samozřejmě i Rosamunda excelentní + zbylé osazenstvo také vybráno s citem. Pro mě jako pro western fandu, bych trošku vytkl hudbu, která se sice kloubí s dlouhými záběry a zapadá, ale nějaký silnější motiv se objevit mohl. Jinak naprostá spokojenost.

plakát

Baa Baa Land (2017) 

Super film, akce střídá akci a rozhodně nenudí. Chválím tvůrce zejména za výběr lokací. Takový rozsah nepojmou ani bondovky.