Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Western
  • Dobrodružný

Recenze (441)

plakát

Jason Bourne (2016) 

Dlouho jsem doufal, že se Jason Bourne jednou vrátí. A dočkal se. Ba co víc, tenhle "agent bez minulosti" je stále ve skvělé formě. Jinými slovy, Paul Greengrass a Matt Damon nezklamali a výsledkem je opět špičková akční podívaná s velmi solidní zápletkou. Geniální Bournův mýtus ale zůstává stále nepřekonán.

plakát

Star Trek: Do neznáma (2016) 

Předchozí dva díly byly o něco lepší, protože J.J. Abrams kladl větší důraz na děj i postavy. Tím už ale jakákoliv další kritika naštěstí končí. Z Justina Lina se totiž nakonec vyklubal důstojný Abramsův nástupce, který v akčních scénách zbytečně netlačí na pilu (čehož jsem se trochu bál) a s pokorou navazuje tam, kde se o tři roky dříve skončilo. Nezbývá než doufat, že nezůstane jen u trilogie a že se posádka lodi Enterprise časem sejde znovu. Železo by se mělo kout, dokud je žhavé. A toto železo je mimořádně kvalitní!

plakát

Den nezávislosti: Nový útok (2016) 

Na první Den nezávislosti nedám dodnes dopustit. Ukázkový blockbuster, který i po letech strhne, pobaví i dojme. Jeho pokračování se ale zoufale nepovedlo. Čekal jsem, že si dá Roland Emmerich záležet, když už točí sequel svého nejlepšího filmu, jenže výsledek působí neuvěřitelně odfláknutým dojmem. Zápletka je doslova vycucaná z prstu, nové postavy nudí ostošest a ani ty triky nikterak neoslní. Oč více jsem se na druhý Den nezávislosti těšil, o to více jsem smutný z toho, že se z něj vyklubal nejslabší Emmerichův film.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

J.J. Abrams to dokázal! Jeho Epizoda VII sice nedosahuje kvalit žádného z dílů původní trilogie Star Wars, ale to bych jí rozhodně nevyčítal. Důležité přece je, že se podařilo oživit onen důvěrně známý svět, že se na scénu vrátily postavy, které máme tak rádi a že byly položeny základy nové trilogie s novými hrdiny (John Boyega mi nakonec nevadil a Daisy Ridley byla jedním slovem skvělá). Ano, Epizoda VII je hlavně o nostalgii, ale co jiného jsme mohli čekat? Abrams moc dobře věděl, co se po něm chtělo, a dopřál to svým divákům v míře vrchovaté. Už teď se moc těším na Epizody VIII a IX, budou-li stejně povedené, máme co slavit!

plakát

Marťan (2015) 

Ridley Scott je prostě frajer! Přestože brzy oslaví osmdesátku, dokázal natočit film, na který by se nezmohli ani jeho mnozí o dvě generace mladší kolegové. Marťan ovšem není jen vynikajícím scífkem (dodávám, že se mi moc líbil i Prometheus), je také upřímnou oslavou síly lidského ducha, čímž mi trochu připomenul Zemeckisova Trosečníka. A v neposlední řadě i nezapomenutelným hereckým koncertem Matta Damona, který toho Oscara sice nakonec nezískal, ale určitě by si jej zasloužil víc než Leo. Nezbývá než doufat, že se Ridleymu podaří na tento úspěch brzy navázat!

plakát

Deadpool (2016) 

Kam se hrabe Kick-Ass, Deadpool, to je síla! Ano, je to sprosté, nechutné, ujeté, ale také neskutečně zábavné, dojemné a odvážné. Ba co víc, tenhle film stojí hlavně na příběhu a svém hrdinovi (Ryan Reynolds si svou roli očividně užívá)! A přestože byl natočen za skromný peníz, nepůsobí ani trochu lacině a svou nápaditostí hravě strčí do kapsy většinu dražší konkurence. Neříkám, že chci, aby všechny další comicsové filmy byly jako Deadpool, ale tu a tam nějaký ten "úlet" taky neuškodí. Ryane, díky!

plakát

X-Men: Apokalypsa (2016) 

Tak tohle jsem opravdu nečekal! Trailery sice nepůsobily moc dobře, ale to ještě nic neznamená, neb trailery někdy hodně klamou. Noví X-Men se prostě zoufale nepovedli, přestože je režíroval Bryan Singer, ten, kdo položil základy celé série a natočil její nejlepší díly. Postavy profesora X a Magneta odsunul na vedlejší kolej a předal štafetu nevýrazné omladině, do jejíhož čela se postavila Mystique (alespoň že na tu Jennifer Lawrencovou je pořád hezký pohled). Ústřední padouch je navíc zoufale nevýrazný (místy až trapný) a dodnes vlastně nevím, oč mu šlo. Místy jsem byl dokonce tak otrávený, že jsem měl chuť omluvit se Brettu Ratnerovi za svůj komentář k Poslednímu vzdoru. Tak co s tím? Rychle zapomenout (což asi nepůjde) a doufat, že další díl už nebude režírovat očividně vyhořelý Singer.

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

To bylo zase řečí o tom, kterak to Zack Snyder nedal. Jenže on to nakonec dal, byť ne tak, jak to dát mohl. Mužem z oceli si totiž onu pomyslnou laťku nastavil až příliš vysoko. Navíc se nespokojil jen s duelem Batmana (skvělý Ben Affleck) a Supermana (neméně skvělý Henry Cavill), on tam musel vecpat i Wonder Woman a spoustu dalších postav - a to na úkor těch dvou nejdůležitějších. Ale tím už jakákoliv další kritika končí! Věnuje-li se Snyder pouze Batmanovi nebo Supermanovi, nespustíte z jeho filmu oči, přičemž scény, ve kterých se objevují společně, jsou nezapomenutelné. Akce je přehledná a kupodivu jí ani není moc, postavy a jejich motivace očividně zajímají Snydera mnohem víc (což by nás ale nemělo překvapovat, viz Watchmen). A atmosféru to má taky úžasnou! Co dodat? Snad jen to, že se už moc těším na prodlouženou verzi. Prý je ještě lepší...

plakát

Diamanty jsou věčné (1971) 

Sean Connery se objevil nejen ve třech nejlepších bondovkách (Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger, Thunderball), jaké kdy byly natočeny, ale i v té nejslabší. Diamanty jsou věčné sice mají velmi dobrou, zábavnou a napínavou první polovinu, ale během té druhé vypadají spíše jako nechtěná parodie sebe sama. A to ani nemluvím o mimořádně trapné bondgirl a otřesně zahraném Blofeldovi. Connery je nicméně pořád skvělý!

plakát

Carol (2015) 

Určitě se najde spousta lidí, kteří tento film zavrhnou jako rádobyuměleckou záležitost, jež až příliš okatě touží po Oscarech. Já byl ale s Carol navýsost spokojen, i když mi je jasné, že to bylo hlavně kvůli mému obdivu ke Cate Blanchettové, která je jako vždy fenomenální (Oscar by jí za tuto roli rozhodně slušel) a nádherná. Jenže ono je to i výborně napsané a zrežírované, takže těch důvodů, proč dát Carol šanci, je ve finále mnohem víc. Vlastně se už těším, až se mi naskytne příležitost si tento nevšední filmový zážitek zopakovat. Díky za něj všem (ano, hlavně Cate), kteří se mi o něj postarali.