Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Romantický

Zajímavosti k filmům (257)

Šógun - Osmero hradeb

Šógun - Osmero hradeb (2024) (epizoda)

Hatamoto byla důstojnická hodnost, přeložitelná jako „strážce vlajky“ nebo „muži shromáždění kolem vlajky“. Člověk s touto hodností měl právo osobní audience u šóguna.

Vládcové nebes - Část devátá

Vládcové nebes - Část devátá (2024) (epizoda)

Potraviny, které letadla shazovala hladovějícím Nizozemcům v rámci humanitárních operací Manna a Chowhound, ve skutečnosti nebyly na padácích, přestože se to často uvádí.

Šógun - Osmero hradeb

Šógun - Osmero hradeb (2024) (epizoda)

Nattō, pokrm se slizkou strukturou, který Mariko (Anna Sawai) večeří a John Blackthorne (Cosmo Jarvis) projeví zájem ochutnat, se vyrábí z vařených sojových bobů fermetovaných bakteriální kulturou Bacillus subtilis.

Kamarádi ze sboru

Kamarádi ze sboru (2019) (TV film)

Mariele Ventre (Matilda De Angelis) vedla dětský sbor Piccolo Coro dell'Antoniano déle než 30 let, až do své předčasné smrti na rakovinu prsu.

Chudáčci

Chudáčci (2023)

Emmě Stone (Bella) v poslední den zbývala poslední scéna – ta, při které skočí z mostu. Pod vlivem vyčerpání a smutku z konce natáčení se rozplakala a měla problém přestat.

Šógun - Zítra je zítra

Šógun - Zítra je zítra (2024) (epizoda)

Styl kraul, kterým John Blackthorne (Cosmo Jarvis) plave v moři, Evropa 17. století neznala. Evropané plavali stylem prsa a s kraulem se oficiálně poprvé potkali až v roce 1844, když ho v Londýně předvedli dva severoameričtí Indiáni.

Mastičkář

Mastičkář (2023)

Podle datumů na bustě Rafała Wilczura (1885–1920), která je umístněna na klinice pod schody, film začíná v roce 1920 a pokračuje v roce 1935.

Mastičkář

Mastičkář (2023)

Tadeusz Dołęga-Mostowicz napsal své dílo „Znachor“ v roce 1937 původně jako filmový scénář. Když byl odmítnut, přepracoval ho na román. Finálně však spatřil světlo světa stejnojmenný film v roce 1937, v roce 1981 a v roce 2023.

Golda - Železná lady Izraele

Golda - Železná lady Izraele (2023)

Událost, o které Golda Meir (Helen Mirren) hovoří v úvodu filmu při vystupování z letadla, se týkala uzavření tranzitního tábora v Schönau v Rakousku, přes který proudilo 200 000 Židů, kterým byla povolena emigrace ze Sovětského svazu. Rakousko tábor uzavřelo po teroristickém nátlaku palestinských radikálů (zaútočili na vlak s Židy, unesli několik Židů). Golda Meir ve Vídni neúspěšně apelovala za udržení těchto táborů a neustupování teroristům u kancléře Bruna Kreiskyho: „Kreisky mi nenabídl ani sklenici vody,“ uvedla. Rakousko otevřelo nový tábor na novém místě až o několik měsíců později.

Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019)

Ve filmu to není zmíněno, ale Turecko zaplatilo Bulharsku jeden a čtvrt milionu amerických dolarů. Bulharsko nepodalo veto a Naim Süleymanoğlu (Hayat Van Eck) pak mohl na olympiádě v Soulu 1988 reprezentovat Turecko.

Marco Polo

Marco Polo (2014) (seriál)

Obě série vyrobily dohromady ztrátu 200 miliónů amerických dolarů. Proto Netflix 12. 12. 2016 oznámil, že se další pokračování ruší.

Pluk mizerů

Pluk mizerů (2022) (seriál)

Vedoucí britské špionáže v Egyptě Dudley Wrangel Clarke (Dominic West) se ve své první scéně objeví nalíčený a v ženském oblečení. Skutečný Dudley Wrangel Clarke byl v roce 1941 za nejasných okolností zatčen v Madridu také v ženských šatech. Po výslechu guvernérem Gibraltaru byl propuštěn a bylo mu dovoleno vrátit se do Káhiry.

Pluk mizerů - Epizoda 1

Pluk mizerů - Epizoda 1 (2022) (epizoda)

V první epizodě hodí David Stirling (Connor Swindells) na kulečníkový stůl falešný, kouřící ruční granát. Skutečný David Stirling hodil na stůl opravdový granát.

Přehlídka národů

Přehlídka národů (1938)

Aby vynikla atletická těla sportovců, dala Leni Riefenstahl vykopat přímo na stadionu šest šachet, do kterých umístnila kamery, které snímaly sportovce proti nebi.

Cizinka - Série 7

Cizinka - Série 7 (2023) (série)

Titulní píseň „The Skye Boat Song“ pro 7. sérii nazpívala Sinéad O'Connor. Představila ji začátkem února 2023. Byla to poslední nahrávka, kterou zveřejnila před svou smrtí.

Zillion

Zillion (2022)

Miss Belgie a přítelkyně Franka Verstaetena (Jonas Vermeulen) se ve skutečnosti nejmenovala Vanessa Goossens (Charlotte Timmers), ale Brigitta Callens a nebyla miss Belgie za rok 1997, jak je uvedeno ve filmu, ale za rok 1999.

Zillion

Zillion (2022)

Ve filmu Frank Verstraeten (Jonas Vermeulen) vydírá otce své přítelkyně, bývalé miss Belgie, který nakonec, aby zabránil publikování kompromitujících materiálů, souhlasí se vztahem své dcery. Toto se skutečně stalo.

Reklama