Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (877)

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Předem upozorňuju, že tady to nepůjdě bez spoilerů. Pokud bych Resurrections měl hodnotit jedním slovem, bylo by to "nedotaženost". A to bohužel téměř všeho. Na nový přírůstek do mého oblíbeného univerza se dívám poměrně dost smířlivě, rozhodně jej neberu jako zbytečný nebo dokonce jako vyloženě špatný. Nakročeno tady bylo velmi dobře, ale bohužel - není to dotáhnuté tam, kam být mohlo (a mělo). Úvodní meta hodinka byla fajn. I přesto, že to celé byla jen paráfráze na první film a jen berlička k tomu, jak z Nea opět udělat neználka a protáhnout ho králičí norou. Ale berlička originální, takže vše v pořádku. A narozdíl od některých jsem rád, že se pak vše vrátilo do starých kolejí a opravdu jde o pokračování původní trilogie. A cením i to, že základní příběhová linka jev podstatě "jenom" o vztahu Nea a Trinity a ne o zachraňování světa atp. Přesto mi vadí některé velmi nedotažené dějové linky, scény, postavy, prostě skoro vše. Velmi se mi líbilo nové uspořádání světa (pronikání programů do skutečného světa, soužití lidí a strojů), ale z tohohle světa jsme viděli jenom naprosté minumum. Když si vzpomenu na vykreslení Zionu, což bylo živoucí město plné lidí, tak mi opravdu nestačí z nového světa vidět jen balkon s Niobe a pár lidmi a scéna s jahodou. Sterilní, bez atmosféry. A podobně je to s Matrixem samotným - místo budování světa tady máme scénu s Merovingianem, což nejdříve potěší, jen aby človek velmi rychle vystřízlivěl s tím, že ta svéna je zbytečná a bohužel až nechtěně směšná. Přitom myšlenka programů v exilu po nahození nové verze Matrixu je zajímavá. Jenže tady se scény hážou jedna za sebou bez rozmyslu, náhodně a hlavně bez účelu. A do toho ta akce. Tady to bolí nejvíc. Když nic jiného, tak každá akční scéna původní trilogie byla legendární. Tady akce opravdu otravuje, je nezajímavá, nudná, a prostě... nedotažená. Celý film, a u akčních scén to bije do očí nejvíc, působí hrozně obyčejně, levně, až televizně. A to mě na tom všem mrzí nejvíc. Když to shrnu - čtvrtý Matrix není špatný film, jen působí zbytečně uspěchaně a obyčejně. Základní kostra příběhu se mi líbila moc, Neo a Trinity jsou moc fajn, a časem celý film asi vezmu na milost. Jen kdyby to mělo 20-30 (smysluplných) minut navíc, aby se trochu zapracovalo na atmosféře a světě, kdyby to mělo daleko lepší akci (vždyť měli doslova na place Stahelskiho, sakra!), kdyby do toho dali trochu víc peněz, kdyby... prostě jen kdyby. A za kdyby nemůžu dát víc než 3*.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Šílená mrda, kterou jsem ani nečekal. Na rovinu - líp Mortal Kombat natočit v podstatě nejde a pokud zkrátka člověk přijme fakt, že to je (a mělo být a vždy bylo) béčko nejtvrdšího kalibru, tak je ochotný akceptovat očividné prohřešky, hlavně zkratkovitý a účelově vystavěný scénář a docela zbytečná a nudná postava Colea. Ale co si budem, je to točené pro fandy hry a MK univerza jako takového. Protože tady se jede čistě na fanservis. Skvělé obsazené a (v rámci béčka) zahrané postavy (Kano a Kabal si to hrozně dávají!), komba, fatality, odkazy na hry a na původní Andersonuv (kultovní) film... To všechno tu je, a v míře vrchovaté. Od plného hodnocení mě odrazuje jen to, že je to v konečném důsledku pouze prolog. Tak snad dvojka s Johnnym přinese ještě větší béčkový nářez. Nakročeno má parádně.

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Nejlepší česká pohádka nejméně od roku 1996, kdy přišel Lotrando a Zubejda (Anděl Páně promine). Nevěřil jsem vlastním očím, že český film (fantasy film!) obecně může vypadat takto světově. Jasně, pořád se tady bavíme o rozpočtu, který nemůže konkurovat západní produkci, ale i tak z něj byla vytřískána solidní výprava a triky. Ale co hlavně - je to hravě napsané, je to dobrodružné, je to (příjemně) vtipné, uvolněně zahrané, sebejistě zrežírované. A vůbec mi nevadí, že jde o x-tou variaci časové smyčky se vším, co k tomu patří (nejdřív šok z toho, co se děje, pak zábava, že můžu dělat bordel bez následků, až po vystřízlivění, že se z toho musím dostat), ani to, že někdy logika chování postav trochu hapruje. V rámci žánru to beru. Od plného počtu film dělí jen naprosto příšerné postsynchrony. To je zlo českého filmu a o to víc mě zamrzí, že u jinak technicky vymazleného filmu, který je v českých vodách zjevením, si tvůrci toto nepohlídali a občas to padá na úroveň dabované telenovely.

Poslední hodnocení (1 190)

Duna: Část druhá (2024)

08.03.2024

Dámský gambit (2020) (seriál)

17.01.2024

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)

10.01.2024

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022)

10.01.2024

Indiana Jones a nástroj osudu (2023)

10.01.2024

Matrix Resurrections (2021)

28.12.2023

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

27.12.2023

Obušku, z pytle ven! (1955)

27.12.2023

Šíleně smutná princezna (1968)

27.12.2023

Reklama

Poslední deníček (4)

Nářek nad oscarovými nominacemi 2013

Nadávat nad oscarovými nominacemi (a následnými celkovými výsledky) je sice každoroční tradice na všech možných webech, letos si ale neodpustím pár poznámek ani já.

 

Nejzjevnější překvapení je totální akademický fucking dramatu Rush. Ano, vím, o tom už bylo taky zanadáváno dostatečně, ale když jde o film, který okupuje nejvyšší příčky nejlepších filmů 2013, má potřebné "oscarové" parametry (na Glóbech pár nominací urval), tak si něco určitě zasloužil. Minimálně nominaci za nejlepší film (proč Akademie vynechala ono desaté místečko v nominaci možná právě na úkor Rush mi nejde do hlavy) a především nominaci na herecký výkona Daniela Brühla, protože on Laudu nehrál, on ho prožil.

 

Trošku mě zarazila absence Prisoners, o kterých se v souvilosti s nominacemi mluvilo už od premiéry. Já se na zhlednutí teprve chystám, takže zatím nemůžu posoudit.

 

V hlavních kategoriích mě naopak potěšila nominační žeň pro Gravitaci. Ten film si to zaslouží a upřímně doufám, že po té vší dřině si Cuarón odnese sošku za režii. Stejně tak potěšily nominace na všechny čtyři herce v American Hustle. Jak mě ten film celkem zklamal, tak po herecké stránce na něj byla radost koukat. A vůbec, těch hereckých výkonů se letos urodilo dost a dost.  Matthew McConaughey a Jared Leto si to dávali neskutečně a Leonardo DiCaprio s jeho Vlkem je pro mě největší favorit na sošku. Ještě mrknu na Kapitána Phillipse, ať můžu nadávat nad vynecháním Hankse. Ale jinak spokojenost.

 

Co si myslet o technických kategoriích, to nevím. Jsem sice rád za nadvládu Gravitace a byla by ostuda, kdyby většinu z nominací neproměnila, ale co mě naštvalo nejvíc, je vztyčený prostředníček pro Man of Steel. Ať už ten film byl jakýkoliv, technicky se jedná o špičku, a imho je to v těchto kategoriích (především vizuální efekty) letos jediný film, který může soupeřit s Gravitací. A ono nic! Stejně tak hudba - Zimmer na novém Supermanovi odvedl kus práce a výsledek je ten, že akademie vybrala pouze fádní hudební doprovody.

 

Tak jsem to ze sebe dostal a hned je líp :) Sledování přímého přenosu zatím plánuju, tak snad to dopadne.

Ovládací panel
3 body