Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Werckmeisterovy harmonie

Werckmeisterovy harmonie (2000)

snímek, který změnil můj přístup (možná nejen) k filmu. od chvíle jeho zhlédnutí jsem zcela přestal sledovat jisté pochybné stanice a propadl jsem kouzlu nezávislé tvorby. dechberoucí černobílá kamerová orgie, dlouhé hypnotické záběry za hranicí únosnosti, díky nimž zkrátka nelze zapomenout některé scény (děti, dav, velryba, vrtulník...), děj, který mi jaksi unikl, ale předpokládám, že o něj ani nešlo, podmanivý minimalismus, vítězství ducha nad hmotou, Umění... pro mě film zásadního významu.

Tenshi no tamago

Tenshi no tamago (1985)

minimalistický animovaný film o ničem a o všem. děj veškerý žádný, ale ve skrytých symbolech a narážkách je možná ukryt osud lidstva. je jich ale tolik, že to snad ani dohromady nedává smysl... hm. každopádně se jedná o vrcholné umělecké dílo s geniální kresbou a hudbou. kvlt.

Čarodějův učeň

Čarodějův učeň (1977)

viděno po mnoha a mnoha letech v návaznosti na přečtení knižní předlohy. nutno říci, že ač je film převyprávěn jinak a s knihou souhlasí jen v základních bodech, je obdobně působivý. velký díl na atmosféře má fantastické nazvučení a namluvení - především Mistr je dokonalý svým ponurým, naléhavým, přesto jakoby nezúčastněným hlasem. měl jsem to štěstí (smůlu? :)), že jsem jako dítě předškolního věku film viděl xkrát. maminka je jednou z výtvarnic a já býval na Filmových Ateliérech častým hostem. no a když se mě chtěli zbavit, aby měli klid na práci, zavřeli mě do promítací místnosti a pustili mi Čarodějova učně... :) snadno si nejspíš domyslíte, že když mě pak vynášeli ven, byl jsem krotký jak slepýš. občas i týden v kuse. teď po letech jsem už do mdlob nepadal, přesto jsem o síle ukryté ve snímku zcela přesvědčen. nadčasový klenot české kinematografie.