Theatis

Jabber: nemám | Google+: nemám
MSN: nemám | Skype: nemám
Yahoo: nemám | Facebook: mám, ale len z donútenia

32 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 6 9 11
    • 11.2.2012  15:37
    The Artist (2011)

Anachronizmus a k tomu postmoderné stieranie hranice medzi formou a obsahom, striekam. 9/10

• 23.1.2012  19:27
    Rozchod Nadera a Simin (2011)

Tak krásne ozajstné postavy a takú jemnú paletu morálnej šedi človek len tak ľahko nenájde. Dosť mi to s tým nezaujatým, multilaterálnym pohľadom a nosnou myšlienkou, že zlo vzniká z neporozumenia medzi ľuďmi, evokovalo Babel, resp. tuzemský Obchod na korze. Je príjemné vidieť, že niektoré životné pravdy platia bez ohľadu na kultúrne prostredie. PS: Väčšina mužov to asi bez západného oblečenia nie je schopná postrehnúť, ale Sarina Farhadi, v reále už dospelá, je sakra kočka. 9/10

• 29.12.2011  21:01
    Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)

Genialita ešte nikdy nebola vo svojej podstate dementnejšia (naopak to neplatí). Aké príznačné, že tomu Shadwell vysolil plný počet. 5/10

• 18.12.2011  18:04
    Saló aneb 120 dnů sodomy (1975)

Rozmýšľam, koľko rôznych otvorov by muselo mať ľuské telo, aby ma ten film bavil celé dve hodiny. 6/10

• 20.11.2011  19:33
    Psí odpoledne (1975)

Tak už viem, prečo v Neľútostnom súboji prepadával banky radšej De Niro. Holt po Taxikárovi bolo aj tak jasné, že ako ruka zákona by nedopadol dobre. 7/10

• 9.11.2011  12:48
    Antikrist (2009)

Dekadentný surrealizmus a mystifikácia všetkých ynťošov. Nič viac, nič menej. Vcelku som sa bavil. 7/10

• 3.11.2011  16:05
    Perverzní průvodce filmem (2006)

Vybodnite tomu Žižkovi aj druhé oko, nech sa prestane dívať na filmy a filozofovať o hovne (doslova).

• 2.11.2011  22:55
    Aguirre, hněv Boží (1972)

Pokiaľ išlo o to, natočiť film, pri ktorom bude sa bude divák identifikovať s Aguirreho neukojiteľnou túžbou po zlate na základe vlastnej neukojiteľnej túžby po záverečných titulkoch, tak bravo, pán Herzog, Váš tvorcovský zámer Vám vyšiel na sto percent. Osobne by som do toho ale radšej zakomponoval aj nejakú normálnu zápletku a napätie... 4/10

• 23.10.2011  20:08
    Gertie the Dinosaur (1914)

McCay mi pripomína Angiera z Dokonalého triku - vie spraviť technicky precíznu ilúziu, ale nedokáže ju podať, že by mala aj nejaké srdiečko. Zlatý Borden Meliés.

• 8.10.2011  18:41
    Senna (2010)

Keď vás niečia biografia dojme, tak v nej asi klamali. 7/10

• 30.9.2011  17:18
    Strom života (2011)

Zaplať pánboh, že v baroku nemali kamery a takto nechutne pobožná, pompézna, prezdobená a patetická myšlienková masturbácia vznikla iba jedna. Ďalšia by ma už definitívne unudila na smrť. Amen. 4/10

• 21.9.2011  19:04
    Avatar (2009)

Trojhodinová reklama na zbytočné a predražené 3D televízory, na propagáciu ktorej padli stovky hektárov dažďového pralesa, a ktorá pritom naoko oslavuje prírodu a kritizuje nenažraté obchodné spoločnosti. Revolúcia sa konala - tupý entertainment ešte nikdy nebol taký pokrytecký... 7/10

• 11.9.2011  10:48
    Profesionál (1981)

Tak trochu sklamanie. Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že to radšej mali natočiť tak sucho dokumentárne, nezúčastnene a nezaujato ako Deň Šakala a Morricone mal nasadiť Chi Mai až v samom závere, nech viac vynikne myšlienka, že nejde o to, či bol Belmondo (alebo nejaký iný herec, ktorému viac sadne vážnejšia poloha) v práve alebo nie, pretože každý má svoj uhol pohľadu, ale bol to proste chlap ako sa patrí a to treba obdivovať. 8/10

• 8.9.2011  13:22
    Dogville (2003)

Ľudia si vytvárajú také ideály a hodnoty, aby sa im podľa nich ľahko správalo, a aby potom mali dobrý pocit, že sú dobrí a spravodliví, a ono pritom ani dobro, ani zlo, ani univerzálne hodnoty či spravodlivosť objektívne neexistujú, existujú len zvieracie pudy a moc ich uspokojiť, a to najlepšie, čo človek môže spraviť, je zmieriť sa s tým. Lars to veľmi dobre vie a na krížovej výprave proti ľudskému pokrytectvu to aj geniálne využil. Kedysi som tu čítal v profile nejakého bigotného katolíka blábol, že umenie by malo slúžiť Pravde. Tak tu ten dotyčný nájde tak trochu inú pravdu obnaženú až na kostnú dreň a môže sa ňou zadrhnúť! 10/10

• 3.9.2011  21:06
    Království (TV seriál) (1994)

MUDr. Stig Helmer je hrdý švédsky vlastenec, citlivý a vysoko inteligentný človek a vychýrená lekárska kapacita s dlhoročnou praxou v milovanej domovine. Jeho život by sa mohol zdať idylický, nebyť tragického nedorozumenia so švédskou políciou, následkom ktorého je nútený zbaliť si kufre a nadobro sa odsťahovať do zaprdeného Dánska, aby tam šéfoval miestnej chamradi. Tá sa vo dne i pod rúškom noci oddáva kradnutiu drahocenných puklíc z Volva, tajným satanistickým rituálom, ilegálnym závodom sanitiek, búraním nemocničných stien, nebezpečnému krájaniu citrónov priamo v ústach, riskantným seansám so záhrobím a absurdným experimentom s potrubnou poštou. Nemožno sa preto diviť, že takto tiesnenú Helmerovu dušu začnú po čase zožierať existenciálne otázky, odpovede na ktoré mu neostáva hľadať inde, než na dne záchodovej misy... Tak tento miniseriál Srala z Trevíru mi napriek objasňujúcim kecom o dobre a zle v titulkoch pripadal predovšetkým ako schizofrenický výsmech starého latentného fašistu na adresu všetkého a všetkých, počnúc nacionalistami, cez nadutých yntelechtuálov, poverčivé stareny spoza vešteckej gule, ženy s prepáleným materinským inštinktom, debilných sanitárov, ktorí nemali na to, aby vychodili univerzitu, retardov umývajúci riad, spoločnosť, ktorá ich odpratala kamsi do podzemia hlavného kodanského špitálu, až po skalných fanúšikov mysterióznych onanií v štýle Dana Browna pred televíznymi obrazovkami. Napriek tomu, či skôr práve preto, som si ho, ako mladý, drzý cynik, jednoducho nemohol nezamilovať a úprime ľutujem, že nebola natočená aj tretia až deväťdesiata deviata séria, aby si väčšia časť mainstreamového publika uvedomila, akými trápne jednoduchými a prvoplánovými seriálovými sračkami nás kŕmi Hollywood. IK ♥ DANSK JÄVLAR! 8/10

• 1.9.2011  10:57
    Muž ve stínu (2010)

Žánrový hybrid, ktorému medzi tým, ako prestane byť drámou a začne byť thrillerom, trištvrte hodiny zúfalo chýba drajv. Priznám sa, že ani neviem, ako to skončilo, lebo som sa z kina ponáhľal na posledný autobus, ale celý čas mi to vlastne bolo ukradnuté. Predpokladám, že za všetkým bol aj tak sir Humphrey. 6/10

• 24.8.2011  23:34
    Zvuk hluku (2010)

Imaginácia a inotaj sú strašne krásne veci, ale ešte krajšie je, keď do seba na záver všetko zaklapne a príde nejaká pointa. V tomto filme sa nekonala. 7/10

• 11.8.2011  23:02
    Zrození Planety opic (2011)

D9, T2, X3, Matrix, American Beauty, King Kong, The Island, 12 Monkeys, Iron Man, Twilight (!), The Truman Show, The Mummy Returns, Planet of the Apes, The Green Mile, Silence of the Lambs, Garfield (!), Panic Room, Zodiac, Awakenings a asi dvadsať ďalších snímkov zmiešaných dohromady. Film, ktorý vo svojom ekoposolstve zachádza tak ďaleko, že každú postavu, každý fragment príbehu a predovšetkým každý záber svedomito recykluje zo starších, a prevažne gýčových titulov a všetka jeho invencia spočíva jedine v odkazovaní na pôvodnú Planétu opíc (Socha slobody, Take your stinking paws of me, misia na Mars). Navyše to má rovno dvoch otrasných hlavných hrdinov, z ktorých jeden je v príbehu len na to, aby sa ho mohli týkať klišé a po štyridsiatich minútach by mohol pokojne otrčiť kopytá a nikomu by nechýbal, a ten druhý je proste iba kreslená opica. Že som sa vôbec trepal na film, ktorý sa človeka snaží presvedčiť, že všetkých päťdesiat ľudoopov, čo žijú vo Frísku, by spoločnými silami dokázalo vymlátiť všetkých policajtov, vrátane jednotky špeciálneho nasadenia so špičkovou technikou, a eventuálne prebrať vládu nad svetom. 5/10

• 9.8.2011  18:14
    Californication (TV seriál) (2007)

Že sa seriál tohoto razenia skôr či neskôr zvrhne na bezvýznamnú (s)exhibíciu mi bolo jasné od začiatku, ale že sa druhej sérii nebude dať nič vytknúť a na tú tretiu sa nebude dať dívať, to ma fakt prekvapilo. 5/10

• 8.8.2011  08:29
    Svět zítřka (2004)

Na tento film nedám dopustiť! Sto minút netradične emancipovanej a štylisticky jedinečnej vizuálnej žranice, ktorej jednoduchý príbeh a typizáciu postáv v mojich očiach plne ospravedlňuje fakt, že ide o čím najautentickejšiu adaptáciu fiktívneho pätákového komiksu zo štyridsiatych rokov, čomu napokon zodpovedá aj obraz plný pastelových farieb a papierový filter kamery. Conrana musí človek obdivovať už len za to, že vymyslel projekt, v ktorom urobil z nedokonalosti vtedajšieho CGI a vlastnej scenáristickej neskúsenosti hlavné devízy. Nehovoriac o tom, že sa osvedčil ako veľmi schopný režisér pri vytváraní chémie medzi ústrednou dvojicou. Nech sa na mňa Radek99 nehnevá, ale myslím, že v komentári tentokrát trochu kecá. Kúsok umenia vo Svete zajtrajška určite je. 8/10

• 7.8.2011  23:30
    Captain America: První Avenger (2011)

Moderná adaptácia starého komixu, ktorej by rozhodne nezaškodilo zjednodušiť príbeh a ubrať na tempe, nech z toho možno niečo majú aj diváci vopred nezasvätení do Marvelovskej mytológie, milovníci eye-candy retrofuturistických vychytávok a mimoriadne naivní ľudia, ktorí od filmu stále čakajú jednak jeden poctivý klimax miesto troch nemastných-neslaných a zároveň napätie vyplývajúce hlavne zo scenáristickej konštrukcie miesto poletujúcich predmetov. Tak, aby si človek pripadal, že skutočne pozerá starožitnú mrdku zo štyridsiatych rokov a nie tú súčasnú. Za týmto účelom by som radikálne prestrihal stred filmu, niekde medzi medzi naháňačkou v Brooklyne a akciou v oblakoch, kedy som každých päť minút kontroloval hodinky. Kvitujem aspoň občasné pokusy o nadhľad, no o koľko líg vyššie je taký Kerry Conran a jeho nadšenecký Svet zajtrajšku plný nostalgie, úcty k počiatkom žánru a fungujúcej chémie medzi hercami? Ale že si vôbec otváram hubu, keď sa už točí iba kvôli prachom a odjakživa platí, že čím väčšie hviezdy, čím viac rozmazaných šmúh a čím viac rozmerov obrazu, tým lepšie... ACH, VY KU*VY NENAŽRATÉ! 5/10

• 5.8.2011  10:11
    Sucker Punch (2011)

Keď som ešte ako adolescent chodieval do internetovej kaviarne mastiť videohry, vždy ma strašne iritovalo, keď boli všetky počítače obsadené a mohol som sa akurát dívať cez plece iným adolescentom. Pravda, tí si aspoň nepýtali vstupné. Snyder si u mňa vytvoril solídny nábeh na odpad, ale akokoľvek ma baví provokovať miestnu komunitu nadržaných poďobancov, nedokázal som ten 'film' dopozerať ani do polovice, takže nehodnotím.

• 4.8.2011  22:07
    Lidice (2011)

Idi i smotri na český spôsob. Ako zarytému macchiavellistovi mi je vcelku jedno, aké nedovolené a primitívne prostriedky ten film využíva, pretože vo výsledku je to taká exemplárna depka, že brigádničky, ktoré inokedy rozdávajú a zbierajú 3D okuliare, by tentokrát mali každému odchádzajúcemu v rámci psychohygieny naliať poriadneho panáka. Mňa musel ratovať barman v neďalekom bare (pekne ďakujem). 8/10

• 3.8.2011  13:30
    Soukromý život rostlin (TV seriál) (1995)

Najviac zo všetkého ma to podnietilo zamyslieť sa, koľko modrých košieľ a pieskových nohavíc stihol Attenborough behom kariéry vystriedať. Čo je u prírodopisu trochu škoda. 6/10

• 29.7.2011  09:41
    Skřivánci na niti (1969)

Menzel si mohol objednať trezor s kukátkom a ešte pri natáčaní doň vložiť celú kameru. 8/10

• 23.7.2011  22:29
    Czech Made Man (2011)

Medzi počtom vyfajčených cigariet a prekreslenosťou postavy neexistuje priama úmera a závislosť životnej pravdy od cynizmu je trochu zložitejšia funkcia. 6/10

• 23.7.2011  15:27
    Tisíc a jedna noc (TV seriál) (2006)

Nevidel som ani jeden diel, takže 'odpad!' si tentokrát odpustím, ale moja päťdesiatročná matka pri tom pravidelne onanuruje ako puberťáčka pri Twilighte, čo snáď hovorí za všetko. Inak k výhradám niektorých užívateľov, že Markíza sa zbláznila; Markíza nasadila do prime-timu ultralacný program a spropagovala ho tak, že pritiahol milión divákov. Navyše šlo prevažne o ženy a ľudí s nižším vzdelaním, ktorí sú z celého spoločenského spektra najnáchylnejší na brainwashing počas reklamných spotov. Za priestor na reklamu si teda marketingové oddelenie mohlo zapýtať hotový majland a investičné náklady sa Markíze museli vrátiť aspoň stonásobne. To nie je imbecilita, to je na Nobelovku za ekonómiu! A ak sa vám na ich prístupe k divákovi niečo nepozdáva, ignorujte telku ako ja.

• 23.7.2011  15:20
    Room, The (2003)

Len nechápem, prečo sa práve tomuto škváru dostalo kultového štatútu, pretože si pamätám, že kedysi dávno, keď som ešte trávil voľný čas prepínaním kanálov na televízore, bežalo niečo podobné každý večer aspoň na jednej stanici. 0/10

• 21.7.2011  16:44
    Jak nežít svůj život (TV seriál) (2007)

Má to predovšetkým tú chybu, že Don je príliš veľký ko*ot, než aby sa na ňom vôbec dalo smiať. Nieto mu ešte fandiť. 4/10

• 13.7.2011  23:36
    Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)

Čo len dokazuje, že knihu s kvantom postáv a spletitým príbehom nejde plnohodnotne adaptovať ako blockbuster, pretože ten potrebuje jedného výrazného hrdinu, a jeden výrazný hrdina potrebuje čas na plátne, a keď mu ho dáte, tak sa neujde ostatným, a ich dejové linky vyšumia do prázdna, a fanúšikovia sa vám nepoďakujú. Ledaže by ste sa nedržali knihy ako kliešť, pár postáv zlúčili do jednej, použili niekoľko logických skratiek a podobne, ale na to potrebujete talentovaného a samostatne tvorivého scenáristu, ktorým Kloves nie je. Navyše už Rowlingovej posledná kniha sa mi zdala nechutne prvoplánová, odbytá, nekomplexná a bez myšlienky. Ad 3D, to už prerástlo medze zbytočnosti a stalo sa rovno príťažou, keďže väčšina príbehu sa odohráva v noci a s tmavými sklami na očiach je vidieť úplné hovno. Hlavne, že Cinemax ani neponúkol 2D verziu, lebo tá je lacnejšia a všetci sú ochotní nahrnúť sa aj na drahšie predstavenie, tak prečo sa nenabaliť. ACH, VY KU*VY NENAŽRATÉ! 6/10

<< předchozí 1 2 3 4 6 9 11