50%. Na jedné straně není "Věc: Počátek" ničím, co by fanouška kultovní verze Johna Carpentera mělo urážet, na straně druhé se tento film srovnáváním prostě nevyhne. Takový už je holt úděl remaků, prequelů a sequelů oblíbených, klasických děl. Nejmenovat se tak, jak se jmenuje, zasloužil by si tento snímek asi o něco vyšší hodnocení. Já dávám pouhé dvě hvězdičky z toho důvodu, že absenci napětí a stísněné atmosféry verze z roku 1982 jsem překousknout nedokázal. A vlastně jsem nebyl spokojen ani s postavami v čele s pro mě nepříliš sympatickou hlavní hrdinkou. Navíc jsem se místy sám sebe ptal: Je tohle, sakra, prequel, nebo remake? Nebýt toho, že členové výzkumného týmu byli z větší části Norové, možná bych trochu váhal až do závěrečných titulků.
100%. Musel jsem si hodit mincí, abych se rozhodl, zdá do své soukromé TOP 10 umístit "Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů", nebo "Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder". Vyhrál zástupce nové trilogie, která mne ohromila svou technickou vyspělostí a tím, jak skvěle dokázala diváka navnadit, aby si co nejdříve pustil navazující tři staré epizody. "Pomsta Sithů" je společně se zmiňovaným "Impériem" nejtemnější "hvězdnou" podívanou vůbec a kromě Anakina Skywalkera, jenž podlehne temné straně Síly, zde válí především má nejoblíbenější postava série – nejstarší a nejváženější člen Rady Jediů Yoda. Neuvěřitelně silný zážitek, po všech stránkách srovnatelný se třetím dílem "Pána prstenů". TOP 10.
85%. Těch opravdu kvalitních horrorových filmů je jako šafránu, a proto se jejich cena musí vyvažovat zlatem. "Věc" je rozhodně jedním z nejpůsobivějších zástupců tohoto žánru a také asi nejslavnějším dílem uznávaného klasika Johna Carpentera. Dokonce i Kurt Russell, kterého jinak příliš nemusím, se tady činí. Jediné, co bych "Mistru Tesařovi" trochu vytýkal, je, že s "příšerkami" nevyrukoval o něco později a nesnažil se udržet onu hutnou atmosféru jen na základě hereckých výkonů a hrůzu nahánějících náznaků, jak to trefně zmiňuje uživatel DaViD´82.
60%. Takhle nějak si představuji kvalitně natočené dobrodružné béčko, které si na nic nehraje. Sympatický svalnatý hrdina a jeho užvaněný zbabělý parťák, krásné herečky, cool hlášky, ucházející triky, brutální souboje, žádné zbytečně zdlouhavé dialogy, ani na okamžik nepolevující tempo, ideální devadesátiminutová stopáž... Prostě všechno, jak zákon káže.
90%. Dle mého velmi důstojné navázání na původní vesmírnou trilogii. Žvásty o infantilnosti této epizody si můžete někteří z vás strčit za klobouk. Co do dětinskosti považuji za absolutního šampiona "Návrat Jediho", a nikoliv "Skrytou hrozbu", která v tomto směru u mě získává až stříbrnou medaili. Jinak však nemám, co bych vytknul, a proto jsem s plným hodnocením až tak dlouho neotálel. P.S. Účast Liama Neesona? Výborný tah!
70%. Zklamání. Myslím, že první dva díly (tedy přesněji řečeno čtvrtá a pátá epizoda, ale to snad nemusím vůbec zmiňovat) by si byly zasluhovaly lepší zakončení, než jakým je tahle nadmíru infantilní pohádka s nádechem sci-fi/fantasy. Místy jsem při pohledu na různé pitvořící se huňáče nevěřil vlastním očím a říkal si, kam se poděla atmosféra z "Epizody V". Co se povedlo, byla lesní honička na létajících skútrech a samozřejmě velké finále. Můžeme jen litovat, že "Návrat Jediho" nedostal do rukou Spielberg, o kterého Lucas hodně stál. +++ UPDATE: Čtyři hvězdičky ale nakonec dám.
95%. George Lucas vystihl podstatu kvalitního popcornového entertainmentu a naservíroval divákům do té doby nevídaný zážitek v podobě "Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje". Jak to udělal? Ve správný čas na správném místě přetavil své naivní klukovské sny o vesmírném dobrodružství ve filmovou sérii, která se stala legendou. Vydělal majlant, sklidil slávu a nesmazatelně se zapsal do historie filmu. Prostě týpek, co říkáte?
95%. Benzinem nasáklá symfonie. Filmová báseň. Stylistický orgasmus. Óda na filmařské řemeslo. Největší zážitek na poli filmu za posledních iks let. "Drive". Nezbývá než zvednout palec pro všechny zúčastněné – zvláště pak pro Nicolase Windinga Refna, Ryana Goslinga a Cliffa Martineze – a pak už jen s uznalým výrazem ve tváři upřímně, hlasitě ve stoje tleskat a křičet: "Famózní!"
75%. Jak co nejjednodušeji charakterizovat Bekmambetovovo "Wanted"? Řekl bych, že jako nehollywoodsky hollywoodskou akčně-dobrodružnou jízdu, která si nebere absolutně žádné servítky. À propos, kde jinde uvidíte Thomase Kretschmanna stát v Pendolinu vedle plakátu s usmívajícím se prezidentem České republiky Václavem Klausem, Angelinu Jolie prohánějící se ve voze značky Lada Žiguli, Morgana Freemana v – POZOR, SPOILER! – záporné roli, kulky s naprosto nereálně zakřivenou trajektorií nebo devastaci chrupu počítačovou klávesnicí?
80%. Bezpochyby jeden z nejkvalitnějších mnou viděných sportovních filmů a jeden z nejlepších filmů natočených v roce 2011. Po psychologické stránce ne až tak vybroušený jako třeba Aronofského "Wrestler", po stránce choreografie soubojů téměř dokonalý; o soundtracku a hereckých výkonech nemluvě. Závěrečný emocionálně bohatý bratrský fight dokonce nekompromisně útočí na nejvyšší možné hodnocení. Napoprvé jsem odolal. A co vy?
65%. Z mého pohledu lepší než knižní předloha George Bernarda Shawa "Pygmalión", zejména kvůli obří stopáži však pro současného diváka těžko stravitelná muzikálová klasika. Osvědčení herci, nesmrtelné písně, krásné kostýmy, vtipné dialogy, ale také trochu – přiznejme si to – nuda. (Leč třeba one-man-show Alfieho Doolittlea neměla chybu.) Milovníci muzikálů snad odpustí.
85%. Tak se mi zdá, že Frank Darabont asi navždy zůstane tím, kdo bude transformovat literární myšlenky Stephena Kinga do filmových pásek. A to je dobře, poněvadž nikdo jiný to tak bravurně nesvede. Darabont si po úspěchu "Shawshanku" a "Zelené míle" konečně troufl i na typický Kingův žánr a opět to byla trefa do černého. Atmosféra knih mistra horroru z tohoto snímku přímo dýchá, což mne – byť má filmová "Mlha" své mouchy – přimělo k tomu, abych hodnotil, jak nejvýše to šlo.
100%. Mezi diváky panuje všeobecný názor, že "Pán prstenů: Dvě věže" je o třídu horší než zbylé dvě části Jacksonovy epické trilogie dle předlohy J. R. R. Tolkiena. S takovým názorem se však neztotožňuji a druhý díl "Pána prstenů" řadím na stejnou úroveň jako ten třetí. Výše je jen nedotknutelné "Společenstvo Prstenu", které je pro mne ztělesněním dokonalého filmařského umu a nedosažitelným Mount Everestem. Především díky úžasné bitvě o Helmův žleb (dle mého nejlepší zfilmovaná bitevní vřava všech dob) si "Dvou věží" cením dokonce ještě o něco více než "Návratu krále". Nebýt "Společenstva", jistojistě by se v mé TOP 10 objevil i tento snímek. A nemusím snad dodávat, že po zhlédnutí této dechberoucí série pro mne svět již nikdy nebyl jako dřív. :)
80%. Po zhlédnutí "Ničitele Conana", který místy působí spíše jako nepříliš vydařená komedie či dokonce parodie, ještě více oceníte, jak regulérním fantasy dobrodružstvím tento snímek je. První film, ve kterém zazářil Arnold Schwarzenegger, fenomenální Rakušan s nadpozemskou muskulaturou, prostě patří do Zlatého fondu hollywoodské kinematografie, ať už se to někomu líbí, nebo ne. A abych nezapomněl, nepochválit hudbu Basila Poledourise, to by byl hřích sám o sobě.
90%. Mononoke, princezna všech japonských anime. Vlastně by se zde dala krásně použít jedna replika z "Mrazíka". Macecha: "Ne, princezna ne!" - Marfuša: "Tak co?" - Macecha: "Ty jsi královna!" :) Zkrátka úžasné fantasy dobrodružství, které člověka dokonale pohltí, a on se ocitne v dávných dobách, kdy temné lesy ovládali tajemní zvířecí bohové a démoni...
50%. Co si budeme povídat, zázrak se znovu nekonal. Ale to snad od něčeho, co nese název "Dešťová víla", nikdo ani čekat nemohl. Vyzdvihnu jen to, co tady už padlo, totiž technické zpracování, exteriéry, hudbu. A v neposlední řadě manželský pár, který v pohádce ztvárnili Miroslav Donutil a Simona Stašová, a doktora Petra Nárožného. Nebýt jich, asi bych se místy dost nudil a s hodnocení bych bezpochyby šel níž. Cieslar, na rozdíl třeba od o inovaci snažícího se Karase a jeho "Micimutr", zkrátka vsadil na více či méně osvědčené postupy a u mě uspěl lépe.
65%. Když nepočítám "Anděla Páně", je "Čert ví proč" ku dnešnímu datu tou poslední opravdu zdařilou českou pohádkou. Původně jsem sice hodnotil třemi hvězdičkami, ale když vidím ty paskvily, kterými se prezentuje současná pohádková tvorba, musím přitvrdit. Už jen kvůli Lábusovi, Kassaiovi, Liškovi, Markovi, Janžurové, Pauhofové a Hrzánové (slušný výčet, není-liž?), kteří jsou tady prostě výborní.
60%. Chápu, že "Polární expres" je určený primárně dětem, přesto jsem od Roberta Zemeckise čekal, že do něj propašuje větší přístupnost pro dospělé. Za pochvalu ovšem určitě stojí akční scény ve zběsile pádícím vlaku a pár poměrně zajímavých nápadů.
75%. Santa pokuřující, Santa nadměrné dávky alkoholu požívající, Santa souložící, Santa vulgárně spílající, Santa loupící, Santa zvracející, Santa vydírající, Santa rvoucí se, Santa pomočující se... Prostě takový, jakého ho ještě americké děti neznaly. Role šitá Billymu Bobu Thorntonovi na míru. Netradiční, příjemně cynická vánoční podívaná, jaká tu snad ještě nebyla. Ho-ho-ho!
80%. Nostalgické ohlédnutí za "osmdesátkovými" dobrodružstvími jedné z nejslavnějších postav v historii filmového plátna? Ale kdeže! Spíš brutální, zcela nekompromisní, jen o něco málo více než hodinová akční rubačka. Taková, jaké se dnes už netočí. "Do pekla a zpět" beru jako luxusní žánrovou jednohubku, od které jsem nečekal (a vlastně ani nechtěl čekat) něco hlubšího než jen stylové masakrování tyranistických nepřátel, a to bez zbytečných keců. Výsledek? Splněno bezezbytku. Sylvester Stallone se ve věku, kdy většina ostatních odpočívá v bačkorách u vytopeného krbu, pustil do akce, kde střeva mrtvých vojáků vyhřezávají takřka bez přestání a krev teče nekonečnými proudy, a úspěšně tak pokračuje v budování vlastního pomníku ikony jednoho specifického žánru, který jedni milují, zatímco druzí jej bez milosti zatracují. Do které z těchto dvou skupin patřím já, nejspíš uhodnete sami.
60%. Něco vám, vážení, povím. Trojka není vůbec tak špatná, jak se říká. Pokud budu mluvit za sebe, líbila se mi o něco více než díl s pořadovým číslem dvě. Proč? Jednoduše proto, že ta atmosféra je tady tak trochu "indiana-jonesovská" (já ji vážně místy slabě cítil) a je zde i něco málo humoru. Kdybych si měl vybrat, jestli dát čtyři hvězdičky tomuto dílu nebo dvojce, zvolil bych, po chvilce váhání, "Ramba III".
60%. Krystalické akční béčko s dokonale vykresleným charakterem "desetiletí špatného vkusu". Chytrost a realističnost úvodního dílu je tatam, zbyla jen zběsilá testosteronová řež. Alespoň nerovný souboj Johna Ramba s rusko-rákosnickými ozbrojenými složkami v útrobách neprostupné vietnamské džungle dává vzpomenout na systematické lesní likvidování nepřítele v "První krvi".
85%. Syrový, velice vynalézavý, navýsost napínavý a navrch také poměrně realistický oldschoolový akčňák se slušivou nálepkou s nápisem: "80´s". Docela bych chtěl vyrůstat v době, kdy se film točil, a zajít si na něj do kina, kde bych spolu s ostatními hleděl s otevřenou pusou. Ano, jsem příznivcem klasických akčních filmů...
90%. Zatímco po zhlédnutí Parkerova dílka "O chloupek", které je v rámci této databáze nejlépe hodnoceným krátkometrážním snímkem, jsem byl mírně zklamán, "Nesprávné kalhoty" mne více než potěšily. Hlavně vlaková honička, kterou tady zmiňuje Cival, se neskutečně povedla.
85%. Mám-li hovořit za sebe, "Žhavé výstřely 2" jsou společně s první "Bláznivou střelou" asi nejnápaditější parodií, jaká kdy spatřila světlo světa, a jednou z nejzdařilejších filmových "dvojek". V tomto případě je pokračování dokonce jednoznačně lepší než volume 1. (Možná je to ale dáno i tím, že "Rambo" je pro mě určitě zajímavější téma než "Top Gun".) Opět dokonalý Lloyd Bridges, ze kterého se v tomto dílu stal dokonce nejmocnější muž planety...
65%. (Nejen) na to, že se jedná o studentský film pořízený ne někým třeba z FAMU, ale z UTB ve Zlíně, jde o velmi slibný počin. Klobouk dolů, chtělo by se málem říct, před tím, co Robin Kašpařík s pomocí čtyř herců a několika zámeckých prostorů dokázal v tomto kraťasu vyčarovat. Takovou atmosférou se nemůže chlubit leckterý celovečerní horror, neřku-li dokonce český. (A nic na tom nemění ani to, že tenhle žánr se u nás skoro netočí.) Tři a půl hvězdičky pro "Seanci".
50%. Chcete-li znát můj názor na tento krátkometrážní amatérský snímek Jana Haluzy, přečtěte si stručný, leč velmi výstižný komentář uživatele Pajky3. Pod ty jeho (necelé) dva řádky se můžu s klidem v duši podepsat!
75%. Důkaz, že Kaiser s Lábusem dokonale ovládali umění mistrovské improvizace. V "Ruské ruletě" tak mohlo vzniknout mnoho dnes už kultovních scének této dvojice komiků, které kolují po YouTube a dalších stránkách. Pochvalu si zaslouží také průvodce pořadu, moderátorský guru Marek Eben. TOP 10.
80%. Je věčná škoda, že jen málokdo ví, že John Birkin, který má na svědomí i "Mr. Beana", natočil také další výtečný komediální seriál v hlavní roli s Rowanem Atkinsonem "Tenká modrá linie". Jelikož patřím mezi ty, kteří mají v lásce klasické britcomy, nebudu při hodnocení troškařit. Osobnost sarkasticky laděného inspektora Fowlera s vytříbeným smyslem pro typický suchý humor rozhodně stojí za pozornost, vážení!
Věc: Počátek (2011)
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)
Věc (1982)
Král Škorpion (2002)
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983)
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)
Drive (2011)
Wanted (2008)
Warrior (2011)
My Fair Lady (1964)
Mlha (2007)
Pán prstenů: Dvě věže (2002)
Barbar Conan (1982)
Princezna Mononoke (1997)
Dešťová víla (2010)
Čert ví proč (2003)
Polární expres (2004)
EZO.TV (TV pořad) (2009)
odpad!0%. Šílený bubeník Vlastík Plamínek, romská věštkyně Jolanda s velikostí prsou č. 10 a neuvěřitelnými slovními obraty a další exoti aneb Vítejte v televizním pekle!
Santa je úchyl! (2003)
Rambo: Do pekla a zpět (2008)
Rambo III (1988)
Rambo II (1985)
Rambo: První krev (1982)
Nesprávné kalhoty (1993)
Žhavé výstřely 2 (1993)
Seance (studentský film) (2009)
Noční jízda (amatérský film) (2011)
Ruská ruleta (TV pořad) (1994)
Tenká modrá linie (TV seriál) (1995)