Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi

Poslední recenze (213)

plakát

Depeche Mode live in Berlin (2014) (koncert) 

Parádní zvuk a kamera. První půl hodina vlažná, zřejmě nové písně, za to zbývající hodina a půl samé staré pecky.

Poslední hodnocení (3 181)

Duna: Část druhá (2024)

09.03.2024

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (2019)

05.03.2024

Tohle je náš svět (2016)

05.03.2024

Temný případ (2014) (seriál)

04.03.2024

Antarktida - Epizoda 3 (2022) (epizoda) (S02E03)

20.02.2024

Antarktida - Epizoda 2 (2022) (epizoda) (S02E02)

20.02.2024

Antarktida - Epizoda 1 (2022) (epizoda) (S02E01)

20.02.2024

Antarktida - Epizoda 6 (2020) (epizoda) (S01E06)

20.02.2024

Antarktida - Epizoda 5 (2020) (epizoda) (S01E05)

20.02.2024

Reklama

Poslední deníček (4)

Filmový slovník

1) Teaser je krátká (např. třicetisekundová, minutová) upoutávka na film (seriál, popř. jiné audiovizuální dílo), většinou ve formě sestřihu stěžejních nebo vizuálně nejzajímavějších částí, která má za cíl (krom samotného aviza, že daný film/seriál vůbec existuje) nalákat diváka k tomu, aby na daný film přišel do kina nebo se na něj díval v televizi, popř. si koupil jeho DVD či jiné reklamní předměty. Teasery se promítají v kinosálech před hlavní projekcí, v televizi, v outdoorových reklamních médiích, v posledních několika letech pronikají i na jiná média jako je internet či barterové produkty.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Teaser

 

2) Trailer (kinoupoutávka, kinotrailer) je krátká, ne více než tři minuty trvající upoutávka na budoucí film, uvolněná až půl roku před premiérou a často sestavená ze záběrů hrubého sestřihu. Je tedy pravděpodobné, že některé (nebo všechny) scény v konečném filmu nebudou. Jde vlastně o reklamu na film, ovšem určenou pouze pro kinosály. Trailery jsou poté zpravidla využity ještě jednou, jako bonusové materiály na DVD.

K hollywoodským filmům s vyššími rozpočty vzniká ne jeden, ale i několik (někdy i přes dvacet) trailerů, v závislosti na tom, pro jaké promítání jsou určeny (např. před promítáním filmu hodnoceného PG-13 se v traileru nesmí objevit záběry, které by podléhaly hodnocení R, proto se pro taková představení vyrábějí speciální trailery, ve kterých se nevhodné scény vypustí). Náklady na výrobu traileru k vysokorozpočtovým filmům mohou dalece přesahovat milion dolarů.

Zvláštní kategorií trailerů jsou televizní upoutávky, které bývají mnohem kratší než plnohodnotné trailery (obvykle 20 - 30 sekund) a v USA, Velké Británii a Austrálii obsahují i nezbytnou informaci o kategorizaci filmů (podle MPAA: G, PG, PG-13, R, NC-17).

Trailery se (zejména v poslední době a v souvislosti s rozvojem Internetu) stávají velmi důležitou součástí v reklamě filmů a mnohé jsou zdarma k dispozici ke stažení na Internetu.

Název trailer bývá používán i pro upoutávky počítačových her.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Trailer

 

3) Pilotní film, zkráceně pilot, je epizoda filmu nebo televizního seriálu, natočená jako ukázka, zpravidla za účelem hledání financí pro natáčení dalších epizod seriálu nebo filmu, pro propagační účely, nebo pro divácké testy. U seriálů jde v drtivé většině případů o první díl nebo epizodu, dost často takovou, která se dá bez dalších (podstatných) změn vysílat/promítat.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Pilotn%C3%AD_film

 

4) Epizoda je samostatný vedlejší děj nebo příběh, vložený do děje nebo příběhu hlavního. Tento hlavní příběh může mít podobu např. románu, eposu nebo dramatu. Epizoda může mít nebo také nemusí mít žádný vztah k ději hlavnímu.

Epizoda je část dramatického díla napr. televizního seriálu nebo rozhlasového pořadu. Epizoda je jedna z částí díla, podobně jako kapitola je částí knihy.   

http://cs.wikipedia.org/wiki/Epizoda

 

5) Filmový rating (nebo klasifikace filmů) je proces zařazení filmu do jedné z pěti základních kategorií definovaných Americkou filmovou asociací (MPAA - Motion Picture Association of America). Kategorie, do níž je film zařazen, vyjadřuje stupeň společenské závadnosti podle toho, zda a v jaké míře dané dílo obsahuje projevy násilí, hrubého jazyka, explicitní zobrazení sexuálních scén apod.

Americká filmová asociace je známá svým poměrně prudérním hodnocením filmů, které je, zejména producenty, ale i mnoha diváky, vnímáno jako velmi přísné. MPAA je totiž velice citlivá na projevy sexuality a filmy obsahující nahotu nebo zobrazující sexualitu jsou hodnoceny přísněji (traduje se, že film Sex ve městě spadl do kategorie R už kvůli svému názvu). Nicméně američtí filmoví konzumenti jsou na uveřejňování ratingů zvyklí, a tak, přestože je předání filmu ke zhodnocení zcela dobrovolné, producenti jsou k tomuto kroku diváky vpodstatě nuceni, jelikož filmy s označením "Not Rated" jsou (zejména americkými rodiči, kteří přímo ovlivňují návštěvnost nejpočetnější divácké skupiny - teenagerů) vnímány spíše negativně, což se může na návštěvnosti (a tedy i zisku) filmu projevit ještě hůře než nepříznivý rating.

 

Zohledňované faktory

Při klasifikaci filmů se komise MPAA rozhoduje podle toho, v jaké míře film obsahuje:

explicitní projevy sexuality nevhodné motivy nahotu projevy násilí hrubý, vulgární nebo urážlivý jazyk konzumace drog projevy deviací

 

Klasifikace filmů:

G (General Audiences) - dětský, (nezávadný a nevinný)

PG (Parental Guidance Suggested) - v doprovodu rodičů, pro děti, (některé scény nevhodné pro děti, bez konzumace drog)

PG-13 (Parents Strongly Cautioned) - do 13 let v doprovodu rodičů (více projevů nevhodných motivů, násilí, nahoty, hrubého jazyka, ale bez drog, nahota nesmí být sexuálního charakteru)

R (Restricted) - do 17 let v doprovodu dospělé osoby, od 17 let, (hrubý jazyk, výrazně násilné scény, nahotu spojenou se sexualitou nebo užívání drog) 

NC-17 (No one 17 and under admitted) - od 17 let, (film obsahuje velmi výrazné projevy sexuality, násilí, hrubé mluvy, nahoty atd.)

více na www

http://cs.wikipedia.org/wiki/Filmov%C3%BD_rating_MPAA