Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Poslední recenze (96)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Stejně jako v roce 2021, i letos budu v menšině... I když oba dva filmy vezmu jako celek, kterému se po řemeslné stránce dá jen málo co vytknout, stále po shlédnutí zůstává ten pocit nedotaženosti, kdy je mnoho naznačeno ale vysvětleno jen málo. Motivy a scény, které byly emočně silné a měly se nechat doznít, jsou zbytečně uspěchané, a naopak klidné sekvence života v poušti zabírají až příliš mnoho času. Ve výsledku se tedy v poslední hodině dupne na plyn a dějový sled je až extrémně rychlý a zapříčiní i zjednodušení děje - například vyškrtnutí narození Paulovy sestry. ...Je to důstojné zpracování rozsáhlé knižní předlohy, pro běžného diváka přístupnější než verze z roku 1984, ale na můj vkus je Villeneuvův snímek tak sterilně dokonalý až je chladný a odtažitý, Hans Zimmer duje basy ale stěžejní hudební motiv, který by vytvořil zapamatovatelné téma/melodii (jak to umí například mistr Williams) tu člověk nenajde. Mluvit o nejlepším sci-fi všech dob je za mě velmi přehnané prohlášení.

plakát

Premiantka (2024) 

Nebýt ústřední herecké dvojice, bylo by to na jednu hvězdičku. Jenna Ortega má skutečně talent a snad se jí brzy naskytne příležitost zazářit v propracovanějším snímku. Millerova holka měla velké ambice a trailer vyvolal pocit, že by mohlo jít o zajímavé psychologické drama. Bohužel, snímek padá na mizerném scénáři a prapodivné dramaturgii. Postavy neustále mluví (většinou naprázdno a o ničem) a celé zpracování působí spíše jako divadelní hra než film, i když je možné, že je to důsledkem nízkého rozpočtu - prostory vytváří jen kulisu, všechny scény probíhají buď ve třídě, na prázdném hřišti nebo v Millerově domácnosti a postavy (dvě hlavní a tři vedlejší) mají interakce pouze mezi sebou, jako by byly vytržené od okolního světa, který snad ani neexistuje. Děj je zasazen kamsi do díry v Tennessie a vytvořené prostředí působí uměle - Cairo vyrůstá úplně sama a nikdo to neřeší / střední škola v maloměstěch či vesnicích obvykle nebývá / Millerova manželka pracuje asi pouze z domova, protože tráví veškerý čas v negližé a se sklenkou v ruce atd. Prokreslení postav působí schematicky, způsob jakým se vyjadřují je na jednu stranu velmi vulgární ale přitom nad míru intelektuální - jednoduše řečeno, nikdo takhle ve skutečném světě nemluví, ale možná mělo jít o poctu tvorbě Henryho Millera. Až mě při sledování filmu napadlo, jestli to celé není jen (dosti braková) fantazie Cairo už od první minuty. Je to velká škoda, protože potenciál pro napínavý film tu byl.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Pokud neznáte dějové zákruty ze seriálů Klonové války a Povstalci, nemáte šanci. Po prvních dvou epizodách jsem si musela udělat domácí úkol a zjistit si, co se ve zmíněných seriálech odehrálo a kdo je vlastně kdo. Vše pak dává větší smysl a zajímavě se propojuje i s událostmi v Mandalorianovi. Je z toho cítit, že Dave Filoni má svět Star Wars opravdu rád a rozumí mu více než J.J. Abrams. Bohužel stejně jako u všech filmů a seriálů, které vyšly pod záštitou Disney, je z toho cítit uspěchanost - čest výjimce Rogue One/Andor. (Nejvíc patrné je to v akčních sekvencích, kde není doladěná choreografie, i když to zdaleka není takový průser jako nová triologie.) Ač se jedná o pěkně zpracovanou podívanou, nemůžu jít nad tři hvězdičky, protože se jedná v podstatě o pátou řadu seriálu Povstalci (která je ale tentokrát hraná a ne animovaná) a tudíž Ahsoka neobstojí jako samostatný příběh - nemá vlastní začátek a ani konec.

Poslední hodnocení (3 427)

Černá kniha (2006)

24.04.2024

Takoví normální zabijáci (1994)

20.04.2024

Hrabě Monte Cristo (1979) (seriál)

20.04.2024

Kapitán Phillips (2013)

20.04.2024

Apokalypsa (1979)

14.04.2024

Rumburak (1984)

09.04.2024

Spider-Man: Paralelní světy (2018)

09.04.2024

Desatero přikázání (1956)

04.04.2024

Roucho (1953)

02.04.2024

Reklama