Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Nejoblíbenější uživatelé Podrobnější přehledy uživatelů

Ony

Alena Šlingerová
Mnichovice
okres Praha - východ (ČR)
dělám úplně všechno
64 bodů homepage
e-mail
ICQ: Nemám čas bavit se s trotlama.
Skype: je pro důchodce

Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály
Oblíbení uživatelé

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

...Y el cielo fue tomado por asalto (1973)  * 15.03.2010

...a nebe bylo vzato útokem – název, stejně jako celý film, působí jako přemrštěné gesto bez hlubšího významu. Tento dokument má jeden trumf, a tím je jeho protagonista. Klidně přiznám, že mi byl sympatický a těm soudruhům, které sevřel v objetí, jsem záviděla. (Já na ty plnovousy a čepice s kšiltem jednou zajdu.) Jinak je to ale průměrná propaganda a filmařský amatérismus. Fidel řeční, Fidel dostává diplom na UK, Fidel řeční, Fidel v teplákové soupravě hraje košíkovou, Fidel řeční, Fidel šťouchá maďarského tlumočníka pod žebra, Fidel řeční, Fidel laškuje s africkou tanečnicí, Fidel řeční,... a tak pořád dokola a se spoustou karafiátů... Do toho občas prostřihneme obrázky koncentráků, vietnamské války a jiných imperialistických praktik. Mezititulky s revolučními hesly jsou výtvarně řešené jak od kolotoče a k tanci i poslechu hraje Internacionála v latino úpravě. Vlastně nechápu, jak jsem se mohla nudit.
     Nine (2009)  *** 02.03.2010

Že je to nabarvičkovaná a zamerikanizovaná kopie Osm a půl, mě sice v principu štve, ale že jsem se docela dobře bavila, asi už neutajím.
     Weekend (1930)  **** 26.02.2010

Kdo neviděl, neuvidí.
     Přicházejí z tmy (1953)  * 23.02.2010

Usměvavá zem je alespoň vydatnou sémiotickou pastvou, ale tahle kovbojka nemá patu, o hlavě nemluvě.
     Hosté nejmilejší (1951)  **** 23.02.2010

Jooo, soudružka Malininova v akci! I to ostatní se mi líbilo. Třeba jak kapitalisti vysušili jižní Moravu a družstevníci ji rázem zase zvlhčili nebo jak kolchozníci neodolali a vrhli se v těch hodobóžovejch hadrech na pole, které jim svou vůní připomnělo rodné nivy. Je to takový ten ryze naivní "dokument", pro který je slovo propaganda příliš hrubé.
     Giudice e padre (1910)  **** 23.02.2010

Musím napsat komentář, abych si za nějakou dobu věřila, že jsem to opravdu viděla. Tyhle archívní perličky... No, má to zápletku postavenou na touze získat dědictví bezdětného bratra. Co čert nechtěl, bratrovi se nakonec přece jen zadařilo, a tak následuje sled honiček, únosů, kšeftů s cikánskými kočovníky a nervových zhroucení. Na imdb je uveden žánr drama, u mě osobně byla témeř naplněna představa o ideální grotesce.
     Poručík Alexander Rjepkin (1937)  *** 15.02.2010

"Nenávidím ho." "No jo, protože ho milujete." Tohle mohlo být zdrcující drama hrdosti a žárlivosti. Pracuje ale s přemírou dalších motivů, od švejkovství po lásku k vlasti, hrdinství legionářů a slovanskou vzájemnost. To ho sice činí na první pohled vrstevnatějším, ale bohužel velmi rozostřuje výsledný dojem. O emocionálním dopadu si možná nechám v noci zdát.
     Usměvavá zem (1952)  ** 02.02.2010

Masáž vemene soudružky Malininové je kult, ale jinak se to skoro nedá.
     Na kometě (1970)  *** 01.02.2010

Bezesporu nápadité, ale příliš zběsilé. A Čestmír Řanda vypadá úplně jak José Mojica Marins.
     Klubáci a školáci (2007)  *** 01.02.2010

Bernard, Králík, Krejčík, Záviš, pan Libor. Tolik velkých osobností v jednom dokumentu se skoro nedá unést. Stejně je ta LFŠ hrozná.
     Danton (1983)  *** 30.01.2010

To, co mi na VFR vždy připadalo nejpřitažlivější, tedy barikády a chlapi ve vaně, tady vůbec není a vlastně až na samém konci je trochu na co koukat (gilotina). Nechci to zlehčovat. Není to totiž lehký film a není ani špatný. Akorát se v něm moc mluví. Holt ne moc adaptovaná adaptace dramatu.
     Psohlavci (1955)  **** 29.01.2010

Až na otravnou budovatelku Kurandovou mám tenhle film ráda.
     Proti všem (1956)  *** 25.01.2010

Pokud neznáme nebo si na chvíli odmyslíme husitskou historickou tradici a její postavení v socialistickém dějepise, ocitáme se ve slušném ideologickém zmatku. Všichni se tu totiž chovají stejně, mají šílené výrazy, fanatické řeči a třískají do všeho, co se hýbe. Zkrátka nemám komu fandit, což mi připadá zajímavé. Velkolepé pojetí, obzvlášť záběry bitvy na Vítkově, je taky nesporným kladem. Přesto se vám svěřím, že postupem času se s Vávrovou trilogií srovnávám stále obtížněji. Herci jsou nesnesitelně teatrální, milostná zápletka s panicem a novickou trapná a celé mě to hrozně nudí. (3. hvězdička je za adamity a za to, že co do operní stylizace je to pořád o poznání únosnější než Borského Roháč.)
     Na velikosti záleží (2009)  **** 22.01.2010

No ale polovina hvězdiček je ze sádla.
     Z deníku kocoura Modroočka / Příběhy kocoura ... (1974)  *** 11.01.2010

Tenhle seriál je strašně divně dramaturgicky členěný. Po každé epizodě mám pocit, že jsem viděla nějakých 70 nebo 130 procent toho, co bych vidět chtěla. Výtvarno je roztomilé, Liškova hudba poněkud drásavá. Samé rozpaky. (poprvé viděno až ve zralém věku)
     Gertie the Dinosaur (1914)  **** 04.01.2010

Když jsem o tomhle četla v učebnicích, představovala jsem si něco trochu pionýrštějšího. Ale nevadí. Spíš než interakce animované postavičky a živého herce, která mimochodem vypadá úplně jinak, než jsem čekala, mě okouzlila sama Gertička, která je přes svou jednoduchost tak úžasně životná. Za zmínku stojí i mezititulky, které nepůsobí nadbytečně a rušivě jako v některých jiných němých filmech, ale vtipně se doplňují s obrazem.
     Obrácení Ferdyše Pištory (1931)  **** 26.12.2009

Tričko Zdeňka Štěpánka chci domů na mazlení. Achachach, to byl zase film.
     Kawasakiho růže (2009)  **** 15.12.2009

Že Hřebejk Chudíkovu roli původně chtěl dát jistému českému režisérovi, je jen nicotná perlička ze zákulisí. Že jsem u Kawasakiho růže pořád myslela na Svědomí, už by mohlo něco znamenat. Když se diskuse po projekci okamžitě stočila k Vyššímu principu, nebylo pochyb o tom, že česká kinematografie je jeden velký Krejčík. Ale k věci: Postava Luďka je vážně geniální dramaturgický manévr.
     Stínu neutečeš (2009)  ** 08.12.2009

Babička je senilní a zlá, takže zabývat se jejími nápady = nic víc než mít záminku pro natočení tohoto filmu. Podobných vychytávek je ve scénáři víc a bohužel k nim musím připočíst i závěr, od kterého jsem si bůhvíproč dovolila něco očekávat. Určitě se ale dají najít i klady, především depresivní atmosféra venkovské samoty (kameraman Diviš Marek se nezapře) a Pavel Landovský (jeho postava je jako jediná vyšinutá správným způsobem). Během projekce jsem cítila spíš nervozitu než napětí, ale i to se počítá; na nudu si stěžovat nemůžu. Co mě ale rušilo, byly zbytečné a směšné scény. Z toho, jak se vždycky tvářili osudově, když pluli na tom voru, jsem málem mlátila hlavou o zem. Navíc všichni divně mluví a ta holka je divná celá. Ještě otázečku: Proč krájela ten dort?
     Lille soldat (2008)  ** 03.12.2009

Ale vlastně docela chápu, že člověk, kterého napadne natočit film o vysloužilé vojandě, která pracuje jako šoférka otcovy děvky, pak zapomene, co tím chtěl říct.
     Galimatyáš (2009)  *** 01.12.2009

Má to nádhernou atmosféru. Dojímalo mě to a otravovalo zároveň. Každopádně je jasné, že naivistické filmy o bohumilých bláznech by se už točit neměly. Příště by se mohlo ucho utrhnout.
     Persécution (2009)  *** 26.11.2009

Nemůžu se dva dny po Antikristovi dívat na film se Charlotte Gainsbourg, jako by se nechumelilo. Naštěstí. Jinak by na mě asi Persécution působilo jako příliš ukecané a nevýrazné.
     Spravedlnost pro Selvina (1968)  **** 26.11.2009

V něčem opravdu výjimečně zajímavé (od provokativního nadčasového námětu po vtipné použití filmového týdeníku), v něčem trochu pokulhávající (zbytečné opakování stejných motivů, postava Selvina a její dabing). Taky jsem si samozřejmě všimla Liškovy hudby, a navíc mi byla hrozně povědomá. Po chvíli usilovného přemýšlení jsem si uvědomila, že mi připomíná Přelet nad kukaččím hnízdem. A snad i z té radosti, že jsem si vzpomněla, zaokrouhluji lehce rozpačité hodnocení nahoru.
     Themroc (1973)  ** 14.11.2009

Když jsem o tomto filmu poprvé slyšela a viděla z něj pár ukázek, nemohla jsem uvěřit, že je tak málo známý. Natěšená na originální surrealisticko-anarchistickou podívanou se skvělými herci jsem si na Themroc brzy našla čas. A už chápu, proč se na něj zapomíná. Ona je to totiž dost zdlouhavá a vyšeptalá rádoby avantgarda. Úporně se snaží strašit obrázkem přecivilizované společnosti a anonymního davu, a přitom nechává komparzisty, aby civěli do kamery. Nicméně živočišnost buřiče Michela Piccoliho je velmi přesvědčivá.
     2012 (2009)  ** 14.11.2009

Digitální svět se řítí do digitální záhuby a já mám fandit bandě trotlů, aby to přežila. To jsou dneska filmy...
     Kněžna Libuše (2009)  ***** 08.11.2009

A co je na tom sakra špatně? (Tedy kromě toho, že Libušin kůň vypadá jako Gimp?) Přesně tohle naše mytologie potřebuje. To je ta dekonstrukce prostě. Doufám, že to co nejdříve potká i sv. Václava, Jana Nepomuckého, Jana Husa, bitvu na Bílé Hoře, národní obrození a T. G. Masaryka. Tíha zakládání státu je dublována vztahovým dramatem. Jak příznačně se stále opakuje věta „I am sorry“... To jsou dějiny, to je život. Jasně, že by byla frajeřina, kdyby tam používali klasickou praslovanštinu, ale vzhledem k tomu, že je film beztak dost odvážný, ekonomickou volbu angličtiny pro mírně pokročilé mu s klidem odpouštím. Vtipné momenty vyjmenovávat nebudu, mně se to líbilo celé. Čekala jsem leccos, ale nakonec jsem odcházela z kina především s ujištěním, že nejsem nejzatrpklejší na světě a umím se smát celým tělem. I duší.
     Písničkář (1932)  *** 28.10.2009

Fascinující. Je to zábavná změť klišé a vlasteneckých frází – tuhle Vltava, támhle legionář, tady keťasové, tři sta let jsme trpěli a tatík Žižka se na nás dívá... Je to schematické, špatně zahrané, sentimentální a místy směšné. Zároveň si to docela zajímavě hraje třeba se střihem a samozřejmě s hudbou. Ovšem nejpozoruhodnější je pro mě mezi tím vším Hašlerovo monstrózní sebevědomí.
     Jsouc na řece mlynář jeden (1971)  **** 27.10.2009

jsa
     Hadewijch - mezi Kristem a Alláhem (2009)  * 15.10.2009

Ach ten francouzský art... Nemyslete si, mně nevadí, že se v těchhle filmech nic neděje. Mně vadí, že to nic dělají postavy s naprosto nepochopitelnými charaktery i problémy, a to v nekonečně dlouhých statických záběrech. Dobrala jsem se několika zajímavých momentů (motiv těla a fyzické blízkosti), ale ta zacházka kolem náboženství mě dost unavila. (Je docela možné, že se mi to rozleží a ještě někdy pohnu hodnocením, ale těžko říct kterým směrem.)
     Protektor (2009)  **** 15.10.2009

No jo no, taky se přidám k těm, kterým se to líbilo a které to příjemně rozptýlilo. Ovšem že bych řvala nadšením, to zase ne. Obrázky ze života postav samy o sobě a způsob, kterým jsou prezentovány a pospojovány, připomínají dva cyklisty jedoucí značně nestejným tempem a s nestejnou dávkou elegance. Který z nich v pomyslné krasojízdě vítězí, asi nemusím dodávat. (tak teda asi slabší 4)
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah