Děti jsou roztomilé. Násilné střihy. Děti jsou slizké. Zvuková složka. Děti jsou nemocné. Pějme píseň dokola... Rodiče jsou divní. Prarodiče ještě divnější. Svaz autorů radiátorů. Kuku, kuku. Černá obloha. Prach. *** Ve zkratce: Strach.
Slušná atmosféra, akorát davové scény působí často poněkud směšně. *** Ve zkratce: And he was so beautiful a and she was so beautiful and they were so beutiful skeletons.
Velmi podnětné, krásně absurdní a při tom navíc zábavné. Akorát posledních dvacet minut trochu drhne a nevyústí to příliš kreativně, díky čemuž přišlo Alphaville o pozici v TOP10. Ale myslím, že by nebylo logické, kdyby z toho byla Alpha 60 příliš smutná. *** Ve zkratce: Svědomí. Říká vám to něco? Slovník vám poradí, nežijete-li v příliš přetechnizované době.
Slušné herecké výkony, ale co se týče zápletky je to lehce kýčovité a v rámci stopáže místy nudné. *** Ve zkratce: Kde je ta bavlna, krucinál, já se na ni tak těšil!
Některé momenty jsou naprosto úžasné, ale jako celek jsem to nějak nepobral, jako tradičně u pana Felliniho. Ten pán je na mě asi moc chytrej :) Atmosféricky mě to ke konci už dost nudilo, to je asi hlavní důvod, proč jen tři hvězdičky. *** Ve zkratce: Blondýnka a takovej strašně hyperaktivní Ital co má ve všem bordel a spousta dalších věcí a samí troubové s foťákama a tak nějak prostě a strašně dlouho.
Klasická animace se snaží vypadat příliš realisticky, na druhou stranu některé primitivní kinetické triky bijí neskutečně do očí, že to spíše ruší, než aby to vyvolalo nějakou nostalgii. A dějová linka působí strašně průměrně a nedokáže vytvořit potřebnou atmosféru. *** Ve zkratce: Fantastický pan Lišák si to měl natočit sám, takhle to moc fantastické není a kazí mu to image.
Nedokážu posoudit, do jaké míry je to vykalkulované nebo skutečně promyšlené, ale funguje to. Na mainstreamový film obsahuje Počátek obrovské množství informací, které není úplně lehké vstřebat, ale i bez nich si můžete vychutnat svižnou akci, která vám občas dá nenápadně najevo, že prostě musíte věřit tomu, co se děje. *** Ve zkratce: Všichni pořád jenom sníme a kolem nejsou skuteční lidé a skutečný svět. Ale co když jo?
Fajnový pohádkový horor, místy s čarovnou imaginací a místy s nedospělými scénami, jež atmosféře sekají nohy. Přesto se v závěru dostaví silná katarze, která film vynese do nebeských výšin. *** Ve zkratce: Ztráta bratra může mít mnoho podob, stejně jako nalezení spřízněné duše.
Pěkná práce se vztahy, několik velmi pěkných detailů, ale jako celek to působí trochu zdlouhavě a až příliš decentně, i přes velmi silné momenty v průběhu děje. Docela dost dialogů, viděno v angličtině, takže mi něco málo možná uteklo... *** Ve zkratce: Slib mi, že se mnou zůstaneš navždycky. Že navždy se budeš trápit kvůli mně.
Skvěle vykalkulované, schopné vyvolat emoce, avšak místy příliš kýčovité a písničky v českém dabingu tomu také moc nepřidají. *** Ve zkratce: Hakuna Matata.
Pro dospělé diváky to sice bude až moc naivní, ale pro děti je to perfektní snový film! Akorát ten nový český dabing (vytvořený v roce 2011) poněkud kazí dojem, ale pokud vám nic neevokuje ten původní, tak se to dá přežít. *** Ve zkratce: Zopakujte si nábosilku.
Jako koncept je to pěkný nápad, neboť vysvětlí nezasvěceným základy práce animátora a ukáže zařízení jako je střihací stůl, ale vložené animace jsou sami o sobě velmi náročné na sledování a vydržet toto 80 minut téměř v kuse je nad síly většiny diváků. *** Ve zkratce To jsi byl ještě na houbách.
Animační koncert s výbornou hudbou. Zajímavě pojaté kompozice, krásné postavičky, jemná poetika a do toho mnoho snových proměn a dalších skvostných vyjadřovacích prostředků animace. Kamera občas při expozici scény snad až moc cestuje, ale výsledný dojem tohoto filmu jen tak něco nezkazí.
Pojetí filmu je svým způsobem neotřelé, je vidět určitý záměr, který nejspíš i funguje jak má. Z tohoto, řekněme akademického pohledu je to moc fajn, ale nudilo mě to tak, že když jsem si to pustil podruhé, tak jsem si už skoro nepamatoval, že jsem to viděl. *** Ve zkratce: Z vězení do bordelu a pak za svou milovanou...
Za prvoplánovou šokantností a provokativností se skrývá originálně ztvárněné podnětné poetické dílo, které by pro dobré vyznění nemuselo být až tak příliš šokantní a provokativní. *** Ve zkratce: Jako v 60. letech, ale ještě méně naděje.
Pěkné výtvarné zpracování, dobrý dabing, několik pěkných fórů, ale jako celek to nemá dotaženou atmosféru, což mi u filmu, který evokuje Mrtvou nevěstu poněkud vadí.
Jeden z mála originálních počinů české komerční kinematografie. Určitě stojí za zhlédnutí, jenom některé věci nejsou zcela dotažené, což dosti kazí výsledný zážitek, proto průměrné hodnocení, ač jsem uvažoval o čtyřech hvězdách. Atmosféra je slušná, ale příběh není schopný gradace, ač se dějí dosti závažné věci. Pořád si tak nějak plyne v zajetých kolejích, což je na jednu stranu fajn, na druhou pak není možno čekat zásadnější katarzi. *** Ve zkratce: Koleje, Bílý potok, blázinec, Praha, koleje.
Slušné zpracování knížky, ale občas si animátoři až moc zjednodušovali práci. Ikdyž knížka je tak silná, že to pořád funguje. A co mi dost chybělo, tak byla hláška, že oslové žijí dlouho. Ikdyž je fakt, že postava Benjamina je zde aktivnější než v knize, takže by hláška neměla úplně správnou funkci. *** Ve zkratce: Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.
Krásná hra loutek, které jsou v jistém smyslu velmi reálné, ale přitom si zachovávají specifickou atmosféru ruční práce. Akorát mě trošku štve, že se divák nedozví, jaká je Camille :) Ač je většina postav lidských, animace má zde své jasné opodstatnění. Ať už výtvarné nebo jako prostředek pro vyjádření některých věcí. Atmosféricky smutné, ale v jádru inteligentní a poučné. *** Ve zkratce: Co není zadarmo, je za $9.99.
Ztracení v labyrintu upadajícího Hollywoodu. Výborná kombinace žánrů. Krásné využívání melodramatických záběrů pro odlehčení filmu. Jak tak všecko začíná do sebe zapadat, tak najednou přijde hurikán a všecko rozseká na kousky. Ještě se na to budu muset podívat znova, abych pochopil ten modrý klíček... (a pár dalších věcí) Každá scéna je vypilovaná tak dokonale, že chápat tento film jako celek je možná zbytečné. *** Ve zkratce: Ticho.
Mazací hlava (1977)
Romeo a Julie (1968)
Fanny a Alexandr (1982)
Los perfektos. I přes pořádnou stopáž se film neustále vyvíjí, totéž platí o velmi zajímavě strukturovaných postavách.
Alphaville (1965)
Cotton Club (1984)
Vertigo (1958)
Něco do sebe má, ale jelikož mi utekl začátek, tak jsem to možná úplně nepobral.
Sladký život (1960)
Dva ve vlně (2010)
Docela dost informací v příjemném a dobře sledovatelném podání.
Fantastický pan Lišák (2009)
Počátek (2010)
Pohádka o putování (1982)
Lolita (1962)
Slavíci v kleci (2004)
Balancující na hranici kýče, látka nikterak originální, ale celý koncept jednoduše funguje a pluje si neohroženě na vlnách výborné hudby.
Lví král (1994)
Pippi se připravuje na Vánoce (1969)
Spiritistický stoleček (1988)
Sen noci svatojánské (1959)
Ukradené polibky (1968)
Shortbus (2006)
Projekt 44 (2011)
Zajímavý nízkorozpočtový žánrový experiment, který má určitou myšlenku a není jen pouhou bezduchou akcí. Slušné obsazení neznámými tvářemi. Nedotažené detaily, motivace postav a nadužívané efekty však celý film hodně shazují.
Usnula jsem (studentský film) (2008)
Alois Nebel (2011)
Farma zvířat (1954)
Kozí roh (1972)
Syrový film s podivným poetickým závěrem.
Beatles: The First U.S. Visit, The (video film) (1994)
Informativně cenné, ale příliš dlouhé a místy tak monotónní, že je to nuda.
$9.99 (2008)
Amputee, The (1974)
Něco na tom je, ale chyběj tomu minimálně dvě nohy. *** Ve zkratce: By the way...
Abeceda (studentský film) (1968)
Nějakou atmosféru to má... A B C D E F G ...
DumbLand (2002)
Viděn kousek a stačilo... Moc sprosté.
Mulholland Drive (2001)