Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Kolja

Kolja (1996)

Slavný český film, který má vše, co k němu patří. Příběh, humor, místy napětí, místy pobaví a místy (jich je hodně) dojme.

Robin Hood: Král zbojníků

Robin Hood: Král zbojníků (1991)

Výborné zpracování příběhu legendárního zbojníka Robina Hooda. Výborné herecké obsazení a přímo ukázkový dobrodružný žánr. Romantikou film rovněž nestrádá a závěrečné scény (souboje), v nichž se karta obrací proti šerifovi z Nottinghamu, jsou neodolatelné!

Panna a netvor

Panna a netvor (1978)

Film už v prvních záběrech (ještě před titulkami) působí strašidelně. Netvor jako hlavní postava je skoro do poloviny filmu zabírán z pohledu 1. osoby, takže divák vidí jen svíce, se kterými chodí po temném zámku, a slyší jeho hlas. Pak nastane okamžik, kdy jej kamera poprvé zabere od ruky (dá-li se to tak říct :)) až po hlavu. A do toho začnou hrát strašidelně varhany... Atmosféra je natolik působivá, že jako malý jsem tento film dokoukal do konce až na několikátý pokus... Určitě doporučuji!

Otec a otec

Otec a otec (1983)

Další bravurní francouzská komedie od Francise Vebera založená na odlišných povahových vlastnostech hlavních hrdinů. Opět výborné komické situace, hlášky a špetka vážnosti (hlavně ke konci filmu).

Uprchlíci

Uprchlíci (1986)

Opravdu výborná komedie s vážnějším (až dojemným) nádechem. Krásná hudba, která k filmu perfektně sedí. Nejvíce mne pobavila scéna s opilým doktorem ke konci filmu... (kterou jsem v americké verzi postrádal) "Doktore, co to vyvádíte? - Měřím si tlak, necítím se dobře." :-D

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Hledám slova, hledám slova, hledám slova, ... >> K ohodnocení T2 by se hodil nespočet přívlastků, které však neřeknou po patnácti letech od vzniku filmu nic nového... Takže radši pár slov k dojmům a ději: Tempo filmu bezpochyby navazuje na vynikající jedničku, která však měla (ne)výhodu v tom, že na začátku nebylo tak zřejmé, o co běží. Dvojka je dějově více rozvleklá. K ději samotnému: Nevím, jestli by se ve skutečnosti člověk podílel na likvidaci vlastní dlouholeté práce tak jako vědec Dyson. Nicméně tato postava je - jako všechny ostatní - výborně ztvárněna. Ani přes vážnou tématiku nechybí trocha nadsázky - třeba na začátku, jak si policista baterkou nechápavě prohlíží vypálenou díru v plotě :-) T2 proslul také hláškami, ale hlavně NEUVĚŘITELNOU GRADACÍ PŘÍBĚHU! Když Cyberdyne vyletí do vzduchu, řekli byste, že už jde o rozuzlení... Ale kdepak! Ještě honička s T-1000 v helikoptéře, potažmo v kamionu s dusíkem. Ani to není vše. Ještě závěrečné souboje v ocelárně, kde za potu tváře všech aktérů tato strhující show už (opravdu) končí... Nato, co se ve dvojce všechno odehraje, má ze všech tří dílů nejoptimističtější konec. A jak se celý film vyvíjí ... mmm ... každý moment něco znamená a přesto je vše podáno maximálně srozumitelně.

Titanic

Titanic (1997)

Jedinečný film, úchvatná Cameronova režie i celkové tvůrčí nasazení, efekty jak jinak než převratné. Není divu, že Titanic oslovil masy, když se autorům podařilo na jeho palubě vykreslit klady i nešvary společnosti, tragiku, optimismus, nebo situace, které takříkajíc píše sám život. To spolu s převratnými triky udělalo z Titanicu nadčasovou záležitost. S označením "doják" v kritickém slova smyslu razantně nesouhlasím. Filmařů, kteří dokáží oslovit široké obecenstvo, diváky každého věku, si cením více, než těch, kteří točí filmy třeba jenom pro nadšence určitého žánru, pro věkovou kategorii atp. Najít v tomto filmu chybu, myslím OPRAVDU NAJÍT, dá hodně úsilí. Plivání neodůvodněných kritik vůči Titanicu je troufalost!!! Perfektně propracované charaktery postav - můžu říct, že ve filmu není postava, která by mne nezaujala. Film můžete vidět znovu a znovu a stejně vás uchvátí. Obdivuhodné výkony jak herců, tak statistů či kaskadérů. Jim Cameron dokázal, jako má vůli, protože i v tomto historickém snímku zapojil naplno svou fantazii, přestože se musel držet historických faktů, což u jeho předchozích sci-fi filmů nebylo. Tím, jak film zakončil, potvrdil svou genialitu na poli kinematografie! Bravo!

Čistá duše

Čistá duše (2001)

Od filmu s takto vážnou tématikou jsem nejvíce očekával naléhavost na diváka. Nejenom že jsem se jí dočkal, ale místy jsem při sledování Čisté duše ani nedutal. Zezačátku na mě film po filmařské stránce působil tak nějak obyčejně, ale po nějaké době to přestalo. Pohltil mě. Scénář je velice nápaditý, sled událostí mi připadal poměrně rychlý (nejspíš to bude tím, že ne často u takto dlouhých filmů vydržím "hltat" jejich atmosféru od začátku do konce). Russell Crowe podává strhující herecký výkon, stejně tak nádherná Jennifer Connellyová a nepřehlédnutelný je rovněž charismatický Ed Harris.

Nekonečný příběh

Nekonečný příběh (1984)

U tohoto filmu stoprocentně poznáte, co znamená být vtažen do děje! Boj s Nicotou nebo hlášky typu "nás ani nezajímá, jestli nás něco zajímá". To, s jakou samozřejmostí tento film pojal pojmy jako strhující atmosféra nebo gradace příběhu, tam se nedá nad hodnocením dlouze přemýšlet. Nekonečný příběh je prostě paráda!!!!