Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Válečný
  • Krimi

Recenze (911)

plakát

Mnichov: Na prahu války (2021) 

Po dokoukání tohoto pohledu, britského pohledu, na mnichovskou krizi v září 1938 jsem nebyl snad nikdy tak nerozhodný k vyjádření se ke kvalitám filmu. A stále i po dvou dnech mám rozporuplné pocity. Ať se to zdá možná divné, mně se film líbil, mělo to napětí i dobovou atmosféru. Jeremy Irons byl skvělý. Já si to užil. Pak ale přišly závěrecné titulky a tam jedna věta, která mi nedává spát ještě teď... a to, že touto dohodou se Británii dostal rok navíc, rok navic, který pomohl vyrobit víc techniky a připravit se na válku... a obětovat Československo. Za mě je to neskutečně alibistické a jednostranné... hanebné. Chápu, že film je určen hlavně britskému, potažmo západnímu publiku, a to je špatné, ale ta krize tu byla kvůli nám. A o nás v tom filmu není zhola nic. Žádné pocity nebo reakce. Prostě nic. O nás bez nás. A jakožto občanu ČR mi to příjde až neuvěřitelné. A to se ještě člověk podívá na zahraniční, převážně britské diskuze určených válečným filmům a co tam nečte... výborný film, každý obhajuje Chamberlaina, jak byl ten vybojovaný rok důležitý. A zase nic o zemi, které se to týkalo nejvíc, totiž nás. Pochopil jsem, že v UK mají zřejmě Mnichov 1938 stále za vítězství. A to mě neskutečně deptá. ALE... musím uznat, že i přes všechno toto mně film leží pořád v hlavě a co hůř ( nebo lépe?), mě příjemně dostal po filmové stránce.

plakát

Stalingrad (2014) (seriál) 

Jeden z nejlepších dokumentů o bitvě na Volze.

plakát

Hra o trůny - Série 3 (2013) (série) 

No tak do nějakého 7. dílu pořád jen to samé. Slovní válka, intriky. A myslím si, že toho je za ty dvě a půl řady ažaž. Už mě to nedokázalo ničím překvapit. Nicméně konec řady je tak šokující, že mi to zklamání předešlých dílů celkem vynahradilo. Takhle to mělo vypadat už dříve. Uvidíme, s čím se vytasí soudruzi v další řadě. A doufám, že tempo udrží.

plakát

Hra o trůny - Série 2 (2012) (série) 

Druhá řada za mnou. Intriky se prohlubují. Nenávist roste. Hlavní hrdinové hrají sami sobě na nervy. Vše je krásně kombinováno, ale přišlo mi, že i za celou druhou řadu jsem nedostal nic tak epického, co jsme čekal. Příběh se prostě vleče dál, nic víc. Závěr ale navnadí. White Walkers nastupují. Doufám, že třetí řada bude průlomová.

plakát

Hra o trůny - Série 1 (2011) (série) 

Games of Thrones jsem považoval za nejlepší seriál, který letos vznikne, jednak proto, že tam, kde se angažuje HBO, je to vždy pecka, a jednak proto, že se jedná o zfilmování jedné z nejlepších fantasy historických knih. A historické seriály, to je něco pro mě. Přiznám se, knihy jsem nečetl a vlastně jsem ani netušil, že to má víc dílů. Až po dodívání jsem objevil, že zřejmě jedné knize se bude věnovat jedna série seriálu. Tato první serie je spíše takové seznamování s prostřením a s jednotlivými postavami, kde se to dějově někdy moc vleče. Na druhou stranu začít se vždy nějak musí a to, co příjde v další serii by mohlo být epické. První dva tři díly mě krásně zasvětily a člověk doufal, že děj bude gradovat čím dál víc. Bohužel další díly byly z mého pohledu trochu jednotvárné, pořád se vše motalo kolem hlavních hrdinů, ale nic pořádnýho se vlastně nedělo. Až poslední dva díly dokázaly zaujmout takovým způsobem, že mě navnadily na další serii jako na žádnou jinou. Proto dávám prozatím "pouze" čtyři hvězdy, protože se přiznám, že jsem čekal trošku více. Ty se ale dost možná budou po druhé serii měnit na plný počet. Jinak ve všem ostatním seriál naprosto vyniká. Úvodní melodie a intro s náhledem na mapu je bezesporu jedním z nejlepších, které můžeme u HBO vidět a slyšet. Výprava historicky výtečná a herecké výkony nemohou v žádném případě zklamat. Každy, kdo zde hraje nějakou roli, je přesvědčivý. K intrikám patří také skvělé dialogy, kterých je tu hafo. Už aby tu byla další řada.

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

BvS je mainsteam jako řemen, za poslední dekádu rozhodně ten největší. Marketingová kampaň obrovských rozměrů, natěšenost nejvyššího kalibru. Jak to tedy dopadlo? Hodně rozporuplně. Po dějové stránce nečekejte žádnou novinku, prostě komiks s předvídatelnou linií s minimem zvratů. To by člověk bezesporu dokázal přežít, ovšem už ne to, jakým způsobem jsou jednotlivé scény propojeny, příběh je kolikrát postavený na hlavu, a hlavně je tam spoustu do očí bijících pitomostí, až to hezké není. Ono se zřejmě předpokládá, že u takového filmu to bude nepodstatné, že se jedná o čistokrevnou zábavu. Ano, i já jsem toho zastáncem a dokáži kdeco odpustit, ale zde se to místami opravdu nepovedlo. A to mi na filmu vadilo setsakramentsky nejvíc. Prostě jsem čekal, že po takové masírce dostaneme opravdu něco exkluzivního. A aby toho nebylo málo, ve spoustě scén mi lezla krkem i roztřesená kamera, která v epických scénách vymrštila pojem "nepřehledný" do astronomických výšin. Ale abych jen nekritizoval. Zřejmě se jedná o první a zároveň poslední letošní film, kde slovo "epický" je nejmenším možným vystižením své podstaty. Takové orgie dlouho nezažijeme, souboje jsou špičkové, efekty brutální. Hans Zimmer navázal na perfektní muziku z Muže z oceli a povýšil ji na další level. Co se herců týče, největší strach jsem měl z Bena Afflecka coby Batmana, ale kupodivu se jí zhostil nadmíru dobře, až jsem byl překvapen, Henry Cavill předvedl svůj standard a Jesse Eisenberg jako Lex Luthor zaperlil. Příjemným obohacením byla Wonder Women. Čistě chlapský, ale tak nějak vyhořelý závěrečný megafight, dokázala pěkně zpříjemnit. Celkově herci nezklamali, nebyl tu nikdo kdo by mi vadil, bohužel až na jejich chování, které v mnoha chvílích postrádalo logiku. V závěrečných minutách pak má člověk pocit, že toto všechno byl jen trailer na budoucí svět DC, který bude velmi bohatý. Z kina jsem odcházel zklamán, čekal jsem lépe propracovaný děj a práci s postavami. Každopádně za vidění určitě BvS stojí. Druhou šanci nechám na domácí projekci, která může ještě trochu změnit názor. V tuto chvíli ovšem tři šlupky musí stačit. Viděno v rámci předpremiéry 23.3.2016, Premiere Cinemas Olomouc.

plakát

Rychle a zběsile 7 (2015) 

Tak mi nějak přijde, že od pátého dílu se tvůrci snaží čím dál více dělat řemeslo FaF megalomantičtější s více a více wtf scénama. Na jednu stranu se to více odklání od pravého slova smyslu rychle a zběsile a tuningové fanoušky to může pohoršovat, na druhou stranu si to asi žádá doba a jelikož se jedná už o sedmý díl, změny jsou vítány. Osobně mě přehnanost v takových filmech moc nevadí, konec konců jsou určeny pro zábavu a já se bavil po všech ohledech. Ano, po výborné pětce a šestce to už není ono, ale pořád je na co koukat. A některé nápady normální člověk ani nevymyslí :-) Parta znovu ucelená, Rock zase rozdává hulkové rány a Jason Statham jako záporák boží. Nechybí velké autohoničky ani nostalgický návrat ke kořenům. Epitaf pro Paula Walkera je jedním slovem akční pecka, i když to mohlo být ještě lepší.

plakát

24 hodin: Dnes neumírej (2014) (seriál) 

Jack Bauer je zpět!!! Seriál 24 hodin jsem neviděl strašně dlouho. Vlastě si teď vybavuji, že jsem dokoukal snad jen první dvě série. Další díly šly mimo mě. Dnešní svět je ale takový jaký je a 24 se vrátila se současným problémem č. 1: terorismem na území Evropy, konkrétně v Londýně. Nemůžu si pomoct, ale 24 byla vždy realistická, Dnes neumírej je ale o level ještě výš. Spousta akce, promyšlené sekvence a sympatické postavy. Jen bych si dovolil zmínit se o jediném šrámu jinak precizní práce. Vygradovalo to nějakým osmým dílem a tím trošku pokleslo napěti, zbylé čtyři díly rozhodně nebyly špatné, ale připadlo mi, že se už moc tlačí na pilu. 85%.

plakát

96 hodin: Zúčtování (2014) 

Postavu Bryana Millse mám hodně rád. Když se objevil první díl, byla to akční pecka po dlouhých letech a nebylo pochyb, že budou následovat další mise. Dvojka špatná nebyla, ale kvalit jedničky nedosahovala no a do třetice se dalo očekávat, že to půjde ještě níž. Děj se odehrává ve Státech a po Bryanovi jdou snad všichni, na koho si vzpomenete. Holt, nemá to jednoduchý. Příběh bavil, ale problém je v tom, že už nemá nabídnout nic nového. Pořád ta stejná situace, jen se změní lokace. Jednoduše této sérii došel dech, proto je dobře, že je konec. Nicméně 96 hodin bude vždy akční jízda, první, druhá nebo třetí.

plakát

Hitlerovo Říšské kancléřství (2012) (TV film) 

Historie nového říšského kancléřství v padesáti minutách. Stavba, která fascinuje hodně lidí včetně mě a která ve své době měla ohromit každého, kdo do ní vstoupí. A to se Adolfovi povedlo. Velmi zajímavá historie v poválečné éře a skvělé interiérové zaběry jak kancléřství, tak bunkru.