Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (9)

Matrix

Matrix (1999)

Film se kterým jsem v podstatě vyrostl. Zatímco jako malý hošík jsem hltal všechny ty akční scény, honičky a přestřelky, dnes si možná ještě více užívám dialogy Nea s Morfem, či vědmou. Wachovští vytvořili geniálně propracovaný svět, kde vše do sebe perfektně zapadá a mezi agenty, výbuchy a vystřelené kulky, schovali navíc hluboký filosofický přesah. Připadá mi skoro neuvěřitelné, že od premiéry filmu uplynulo déle než 15 let...

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

Zcela jednoznačně má nejoblíbenější česká pohádka. Nijak to nepřehání se zvláštními efekty a zaměřuje se především na pokřivené lidské charaktery, díky čemuž působí velice nadčasově. A nejen působí, ona totiž nadčasová skutečně je. Najde se napříč všemi generacemi někdo kdo by neznal hlášky jako "Machále, zas ti to spadlo." nebo "Tatínek vám vyhlásí válku!"? S čerty nejsou žerty zná zkrátka každý a to je dobře, protože přesně takové by pohádky měly být. Jednoduchý příběh, kde je jasně vymezené dobro a zlo, díky čemuž je pohádka snadno stravitelná i pro nejmenší diváky. Dospělí zase ocení skvěle vyprofilované postavy, jejichž odrazy mohou najít okolo sebe i v dnešní lakomé a hrabivé společnosti. Film je okořeněn kvalitní hudbou a především vynikajícími hereckými výkony, z nichž těžko vyzdvihovat jednotlivce (přesto si nemohu pomoct - Karel Heřmánek, Jaroslava Kretschmerová, Petr Nárožný, Ondřej Vetchý, Vikor Preiss, Josef Kemr - ti všichni jsou ve svých rolích skutečně nepřekonatelní). Jen málo kdy se všechno takhle perfektně sejde. Takže co si víc přát?

Návrat do budoucnosti III

Návrat do budoucnosti III (1990)

Má nejoblíbenější část celé trilogie a to nejen díky parádní westernové atmosféře. Již začátek, kdy vidíme již potřetí tutéž scénu zase trochu jinak, předznamenává, že trojka bude důstojným pokračováním a to se potvrzuje v nezapomenutelných momentech během celého filmu. Třetí díl navíc dokončuje vývoj postav obou hlavních hrdinů. Emmett zjišťuje, že se vše netočí jen kolem vědy a bádání, nachází v životě nový smysl. I Marty se posunuje dál a je z něho jiný člověk, než byl na začátku celého dobrodružství, což je jasně patrné ze scény v autě. Vynikající zakončení jedné z nejlepších trilogií všech dob.