Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Poslední recenze (3 196)

plakát

Star Wars: Vadná várka - Into the Breach (2024) (epizoda) 

Jedna z těch lepších epizod. A to přestože se nic tak převratného nedělo. Ostatně bylo dost času zvyknout si, že se vlastně střídají jen mise útěk, mise pátrání a mise záchrana...vždy v různé kvalitě a míře naléhavosti. Tentokrát to mělo něco do sebe.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Je zajímavé, jak je po bezmála šedesáti letech, námět knižní Duny aktuální. Dosaďte si místo koření ropu, místo Vladimíra Harkonnena, třeba Vladimíra Putina, místo náboženských fanatiků téměř libovolný stát blízkého východu, politikaření a intriky EU, USA, NATO... . Knihu jsem četl několikrát; naposledy před pár lety, ale mám ji čerstvě v paměti, takže některé scény pro mě byly jako její bombastická vizualizace. Z Duny jde cítit úcta k předloze...stejně jako ve všech filmech, které Villeneuve dělal. Za to má můj velký vděk, že se po vzoru mnoha jiných břídilů nesnaží tunit a exhibovat skrze vlastní "originální" nápady. Tím ovšem neříkám, že je to jen řemeslník. Svůj talent využívá nejen k dosažení nejlepšího možného audiovizuálního výsledku, ale taky aby z herců vydoloval maximum a aby vše dávalo dramaturgicky smysl. Má skvělý cit pro atmosféru, pnutí mezi postavami... . V tomto ohledu je dvojka lepší, než první film. A není to kvůli akčním scénám, kterých bylo o něco více, ale spíš díky příběhu, který má výraznější kontury a tentokrát opravdu ten úchvatný audiovizuál doplňuje...není jím válcován, jako v jedničce. Přesto....je to podivný hybrid... blocbuster s mnoha vymazlenými scénami, mixnutý solidním, ale přecejen nepříliš atraktivním příběhem. Jakkoliv jsem tím audiovizuálem ohromený, nemůžu říct, že by se mě Paulova rozpolcenost nějak zvlášť dotýkala. Nebo, že bych cítil účast s Fremeny. Je to parádní podívaná. Villeneuve je bůh, ale nejen že pět hvězd nedám...já dokonce snížím hodnocení i u jedničky. Ztotožňuji se totiž s nejčastější výtkou...přestože meteorit je to velký, svítivý a krásně vytvarovaný....emocionální dopad tomu není úměrný...vlastně je nepatrný. Ale nepovažuji to za chybu tvůrců. Vybrali si jen méně atraktivní látku, než byli třeba LoTR. Náboženský fundamentalismus muslimského ražení proti fašounským latexákům...člověk toho má v dnešní době dost (dvě probíhající války). Je to mnohem méně sci-fi, než bych si přál...to načasování mi jakožto amatérskému pacifistovi nepřišlo vhod.

plakát

Šógun - Nachové nebe (2024) (epizoda) 

Přiznám se, že tentokrát nadšení ostatních nesdílím. Mnohem víc mě zasáhly epizody, které byly prodchnuty niternými pocity, atmosférou, jemným intrikařením. Tentokrát rafinovanou jemnost vystřídala vyhrocenost. Emocionální vydírání diváka skrze zdivočelou Mariko...bez toho bych se raději obešel. Navíc stejně jako mnoho dalších...neznalých předlohy jsem nasranej, kam nás příběh dovedl. Pořád nadávám na předvídatelné scénáře....no, tak tady to mám. Nicméně stojím si za tím, že obsahově je to oproti předchozím epizodám přebujelé, přečnívavé...dramaturgicky přeexponované. A současně uznávám... ten příběh prostě graduje, takže jednou to vyhrocení přijít muselo. Nakonec...je to mmj. válečný film. Jenže i přes to frflání...pořád to vydá na 5*.

Poslední hodnocení (5 889)

Duna: Část druhá (2024)

17.04.2024

Šógun - Nachové nebe (2024) (epizoda) (E09)

16.04.2024

Invictus: Neporažený (2009)

15.04.2024

Pro mámu všechno (2019)

14.04.2024

Fallout - Začátek (2024) (epizoda) (E08)

13.04.2024

Fallout - Radio (2024) (epizoda) (E07)

13.04.2024

Fallout - Past (2024) (epizoda) (E06)

13.04.2024

Fallout - Minulost (2024) (epizoda) (E05)

13.04.2024

Fallout - Ghúlové (2024) (epizoda) (E04)

12.04.2024

Reklama

Poslední deníček (22)