Profil Hodnocení (3991) Komentáře (2956) Zajímavosti (50) Obsahy (40) Kšefty (28) Filmotéka (2825)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
From Paris with Love (2010)
11.03.2010 |
| |
Blahom síce nepradiem, ale keďže tento film nepatril k najočakávanejším akčným hitom tohto roku, tak nie som ani sklamaný. Po skvelých dvoch filmoch, ktoré vo svojom žánri len ťažko hľadajú konkurenciu, týmto filmom zaznamenal Morel možno určitý vzostup, ale ešte stále dokazuje, že režijne na to má, akurát pri výbere scenára by ho mohol niekto opľuť pre šťastie. Paríž síce ponúka množstvo možných vychytávok, ale nie za každú cenu a s tým istým režisérom. Čo ma mrzí najviac, že hlavné herecké duo vyšlo vďaka nevýraznému scenáru tak trochu navnivoč. Ja som tento béčkový scenár prekukol behom pár minút a tak som sa stihol preladiť na správnu frekvenciu a užíval som si klasickú zápletku obohatenú o veľmi dobré akčné scény, výbuchy, prestrelky, autonaháňačky. Hláškujúci a nebezpečne hustý Travolta si odkrojil obrovskú časť z hereckého koláča a okolo neho poskakujúci Rhys Meyers už dojedol len zvyšky. Mne to tak ale chutilo a určite si dám niekedy aj dupľu. 75%. |
Na hraně temnoty (2010)
06.03.2010 |
| |
Čakal som, že Campbell vytiahne Mela na vrchol podobne ako to dokázal s upadajúcou slávou slávnych bondoviek. To by však ale musel ostať pri svojom typickom popcornovskom štýle a nehrnúť sa do serióznej drámy s konšpiračnými teóriami a politickým pozadím. Totiž aj v tomto filme funguje všetko ako má byť až pokiaľ divák nezistí, že tvorcovia chcú z tohto komorného snímku spraviť niečo veľké, ale to by musel scenárista na papieri nechať dušu a upísať ju diablovi aby z tohto námetu vzniklo to, čo asi pôvodne plánoval. Minimálne z neho mohlo vzniknúť niečo menej a mohol z neho zostať typ filmu na ktorý sme u Mela zvyknutí. Také repete filmu 'Payback' by vôbec nebolo zlé, je síce pravda, že už nám trošku zostarol, ale aj tu ukázal, že s ním v akčných scénach ešte treba rátať, nevraživý pohľad za tých osem rokov stratiť nestihol, kondíciu tiež nenechal doma a jeho herecká chuť bola naozaj výrazná. Napriek všetkému nadšenie z Melovho návratu prevalcovalo takmer všetky negatíva, ktoré som pri filme pociťoval, s odstupom času ale určite hodnotenie posuniem na hranu troch hviezdičiek. 75%. |
Next Day Air (2009)
02.03.2010 |
| |
Už od začiatku som vedel, že príbeh ma nemá čím prekvapiť, ale keby si až do konca držal počiatočný štýl a úroveň, tak mohlo ísť o naozaj pohodovú oddychovku. To by ale scenárista nemohol kopírovať jednu scénu za druhou z iných filmov. Takisto hlášky padajú jedna za druhou, ale asi len jednej bol pozitívne pripísaný prívlastok originálna. Takisto žánrové zaradenie viac inklinuje ku komédii, ktorej bezzubé vtipy nemali ani kúsok šťavy, nápad bol bez pointy, tak som čakal aspoň viac akcie, ktorá by to celé trošku okorenila. Tá sa však objavila len na záverečných päť minút. Taktiež herecká snaha všetkých predstaviteľov bola až extrémne premotivovaná, pretože všetci pred kamerou pobehujú a gestikulujú ako sfetovené sliepky. Jedinou výnimkou bola rolička Mosa Defa, ale ten jeho desaťminútový výstup celý film nespasí. Práca kamery a niektoré flashbacky sa síce rátajú, ale toto má od ritchieoviek asi tak ďaleko ako spevácke vystúpenia Luciana Pavarottiho a 50 Centa. 45%. |
Slídil (2007)
01.03.2010 |
| |
Málokedy sa vidí, aby v remakeu rovnomenného film hral po tridsiatich rokoch hlavnú postavu ten istý herec. Avšak práve účasť Michaela Cainea bola pre mňa malou útechou a nádejou, že môže z pôvodného snímku priniesť nejaké skúsenosti a atmosféru, na ktorú tak rad spomínam. Nestalo sa tak, obaja herci síce hrajú svoj štandard, ktorý občas vystupňujú do vrcholných scén svojho vystúpenia, ale to prázdno, ktoré okolo nich vzniklo bolo až príliš citeľné a viditeľné. Ďalším sklamaním bol pre mňa fakt, že spoľahnúť sa nemožno už ani na režiséra (a herca zároveň), ktorý má divadelné hry prelúskané odzadu-odpredu. Nepochopiteľné prevzatie látky Kennetha Branagha, ktorý síce predlohy rád upravuje podľa svojho, ale so zachovaním atmosféry, dejovej súvislosti, gradácie a prípadne ich zlepšením. Škoda, že v tomto prípade sa tak nestalo. Ale keby som nevidel pôvodný snímok, tiež pradiem nadšením. 65%. |
Nan er ben se (2007)
18.02.2010 |
| |
Mňam, tak toto mi chutilo. Pekelná akcia, ktorá je veľkoryso porciovaná každou druhou scénou, nechýbajú zbesilé naháňačky na americký štýl, bezbariérové behanie po strechách po francúzsky, či samozrejme lámanie kostí pri ostrých súbojoch po východniarsky. Dlhá minutáž filmu vôbec neublížila, trošku rozpačitý úvod je neskôr korigovaný veľmi sľubným riešením zápletky. Rozuzlenie toho kto sa koho kope bolo spravené veľmi nonšalantne a sympaticky, záver bol trošku stávka na istotu, ale tá neutíchajúca akcia poslednej polhodinky mi ešte doteraz rezonuje v hlave. Samozrejme je tu cítiť istá inšpirácia z iných filmov, ale ako ich kombinácia to nedopadlo vôbec najhoršie. Veľmi dôležitá je ústredná trojica klaďasov, ktorých súhra charakterov sa vydarila naozaj veľmi dobre a samozrejme nechýbali ani účinne charizmatickí záporáci na čele s Jackym Wum. Poprosím repete. 90%. |
Jerusalema (2008)
12.02.2010 |
| |
Keď už sa toľko film porovnáva s presláveným 'Cidade de Deus', tak mal dostať tiež aspoň toľko priestoru a možnosť ukázať sa svetu, pretože si to rozhodne zaslúži. Veľmi sľubný gangsterský film, ktorý vám zaručí spokojnosť, pokiaľ už budete unavení od pozerania naháňačiek po newyorkských ulíc v starých fordoch typu T, či strieľaní z klasických thompsonoviek. Ale samozrejme aj vtedy, keď budete mať chuť vidieť film s dobrými hereckými výkonmi, dobrou prácou kameramana a so zaujímavým výberom hudobnej zložky. Film o tom, že gangstrom môže stať človek aj vtedy, keď chce pre svojich ľudí naozaj len to najlepšie, čo je oproti klasickým caponeovkám trošku irónia, a je o to smutnejšie, že pravdivá. 85%. |