Profil Hodnocení (1427) Komentáře (1208) Zajímavosti (3) Kšefty (14) Filmotéka (494)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Faktor strachu (2001) odpad!
13.03.2010 |
| |
Se člověk nestačí divit, v kolika lidech bez rozdílu pohlaví je kousek tý kurvy. Pro prachy cokoliv. |
Smrt čeká všude (2008)
12.03.2010 |
| |
Snad jediná výtka: myslím, že v reálu se hraje víc na "jistotu" a míň riskuje. Ale jinak. Tohle není nablýskaná vlastenecká reklama na U. S. Army ani uvzdychané melodrama, kde se oduševněle touží po dívce tam doma. Místo toho tenhle syrový realistický film nabízí jako Churchill krev, pot, slzy a dřinu, neokázalé chlapáctví (natočené ženskou, sakra, ta evidentně nemá potřebu si něco dokazovat), scény, při nichž by bylo slyšet špendlík spadlý na zem, a sympaticky málo keců. Na pochopení charakteru hrdinů není potřeba dlouze a moudře tlachat, stačí pár vět a výborné herectví beze slov. Stejně tak válka, o které se tu nemluví, která se tu prožívá na vlastní kůži. Několik pěkných detailů jako čištění zakrvaveného zásobníku (něco podobného jsem chtěl v nějakém filmu vidět). Ve filmu je velmi málo hudby, což je další plus, přispívá to k napětí i k realistickému vyznění. P. S. Souboj ostřelovačů z Ryana se může jít vycpat. |
Prokletý ostrov (2010)
12.03.2010 |
| |
Skoro mě mrzelo, že jde jen o další variantu na vnitřní svět vzpírající se realitě, protože atmosféra staré temné pevnosti a celkové ledění filmu jasny vybízely k nějakému pěknému krvavému operačnímu sálu, kde se do hlav zaráží kdeco. Hodně zajímavá hudba (taková zvlášní směs toho, co znělo třeba v Hitchcockových filmech nebo v Osvícení a moderních tónů), někdy zřejmě schálně viditelná zadní projekce, prototypy podivných bytostí v kobkách, všechno úžasně vybalancované tak, aby to ještě bylo děsivé a ne už přehnané. Na druhou stranu film zůstal nohama na zemi a jeho psychologická stránka mi přišla výborně propracovaná. Pravda je, že to co se mu reálně stalo, mi přijde mnohem hrůznější, než nějaké filmově okázalé experimenty s lidmi. Naprostá paráda jsou bez výjimky všechny herecké výkony od hlavních rolí po ty nejmenší a naprosto jistá Scorseseho režie. Z každého záběru je zřejmé, že je na plátně přesně to, co Scorsese chce aby tam bylo.Celkový dojem je rozhodně vysoko mezi 4 a 5 *, mínusem je snad jen určitá okoukanost námětu a odhadnutelnost zvratu, ale vše ostatní vč. závěrečné pointy (není lepší zemřít jako dobrý člověk než žít jako zrůda) je na 5*. Plně na úrovni Klubu rváčů, jediná nevýhoda Prokletého ostrova je, že přišel až jako druhý. |
Julie Lescautová (1992)
03.03.2010 |
| |
Kandidát na nejangažovanější (=politicky nejkorektnější) seriál všech dob. Zvláště dcery slavné detektívky by zasloužily výletní jízdu mlýnkem na maso. Hanba mužům, kterým "emancipovaná" Lescautová vládne. Co to s těma Francouzema je? Země, která detektivnímu žánru vládla, v současnosti plodí blitky bez děje, zato s patřičným zastoupením menšin a žen. |
Den Triffidů (1962) odpad!
10.02.2010 |
| |
Knížku jsem miloval odmala, asi první SF co jsem četl. Proto jsem před nějakými 16 až 17 tetz napjatě vložil VHS do přístroje a čekal - ale tenhle paskvil jsem nečekal. jestli má někdo Plán 9 za nejhorší film, já mám jiného kandidáta. Filmaři zjevně knihu nečetli nebo nepochopili. Navíc to co natočili, je naprosto tragické i samo o sobě, i když si čtenář odmyslí prznění klasické předlohy. Chatrná výprava, hraní a především příběh. Kde jsou hlavní myšlenky a síla knihy, především jeden z nejlepších popisů rozpadu civilizované společnosti a tíha osamělosti (a vědomí neschopnosti zachránit ostatní). Pozadí vzniku trifidů a jejich rozšíření po Zemi taktéž zcela chybí. Pozdější televizní zpracování je prý dobré, (někdy snad) uvidíme. |
Plán 9 / Plán 9 z vesmíru (1959) odpad!
08.02.2010 |
| |
Naivní, levné, špatně zahrané, špatně (ale opravdu špááátně) natočené a sestříhané, to všechno platí, ale tak výrazné, aby to bylo tak slavné? Turecké Hvězdné války jsou mnohem příšernější. |
Imaginárium Dr. Parnasse (2009)
31.01.2010 |
| |
Tedy od imaginaria jsem čekal i trochu jiné představivosti než té vizuální. Duše, zatracení, vykoupení - nebylo toho v příběhu k takovým otázkám trochu málo? Dort s mnoha patry a chutěmi, ze kterýho ale naservírujou jenom třešničku. Jenže třešničku dělá třešničkou všechno to ostatní a bez něj třešnička nezpůsobí než malé osvěžení v ústech. Představujete si, jak asi chutná ten kousek se šlehačkou, jak by se vám v puse rozplývala ta marcipánová část, jenže pak zapadne opona a z velkého dortu je pouliční loutkové divadlo. Vsadím se s panem Nickem o pět duší, že tam za tím kopcem bych mohl stavět vzdušný hrad z písku a za tou řekou bych mohl hrát se smrtí o život v kostky, ale místo toho se plácám hodinu od Tesca k ďáblu. Nakonec vlastně scény za zrcadlem působí kompaktněji, než londýnské intermezzo (nečetl někdo knihu od letce RAF Viléma Bufky?), z celkem zřejmých důvodů. Avšak nevěšme se na mostě. Výprava a herci (a modelka) by nám to nedovolili, nadto maximálně sympatické (až české) pojetí ďábla. Brazil to není, ale jako důkaz, že si lze i dnes stvořit vlastní svět, který není tak čermobílý (vlastně modrozelený) jako Avatar, si to ocenění zaslouží. |
Poslední mobilizace: Němečtí kamikaze (2005)
25.01.2010 |
| |
Podle českého názvu jsem myslel, že to bude o (neuskutečněné) akci Reichenberg, ne o "Ramme", což je přece jen něco jiného. Tento plán totiž předpokládal, že pilot před nárazem vyskočí (v reálu to samozřejmě často podmínky vůbec neumožňovaly). Trochu klamání tělem, ale budiž. Pořad jinak trpí nešvarem mnoha současných dokumentů, tedy soustředění se jen na osobní zážitky, zatímco věcné aspekty jsou potlačeny. Ne že by ty zážitky nebyly zajímavé, vyprávění pilota bez ruky bylo dost sugestivní. Ale pokud dělám o takové věci dokument, měl by trochu víc zohlednit věcnou stránku (strategická situace, historie leteckého taranu apod.). Ale nakonec jsem smířlivý, poslední dobou jsou v tv programu dokumenty to nejlepší. |