Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Recenze (8)

plakát

Tenet (2020) 

"Don't try to understand it. Feel it." Necítil jsem to. Nerozuměl jsem tomu. O čem to * bylo? Doba filmů o Jamesi Bondovi je pryč. A nelze je převrátit.

plakát

Oni a Silvio (2018) 

Zkrácení tohoto filmu na přibližně 100 minut by pomohlo, protože je příliš dlouhý. Na druhou stranu existují silné scény, zejména dialogy mezi Berlusconim a dalšími protagonisty, které mají v sobě spoustu pravdy. Celkově je však film pro mnoho úseků příliš nudný.

plakát

24 hodin do smrti (1949) 

Už jen název filmu milovníky noiru uvede do radostného očekávání, a D.O.A. (Dead on Arrival) rozhodně nezklame. Vstupná scéna, v které muž nahlásí na policejní stanici, že byl zavražděn (Bigelow: "I want to report a murder." Detective: "Who was murdered?" Bigelow: "I was."), patří k tomu nejlepšímu, co filmová historie nabízí. Poté děj bohužel strácí tempo, ale jen na krátkou dobu. Za malou chvíli totiž sledujeme, jak Bigelow hledá svého vraha. Nápad je vlastně zároveň jednoduchý a geniální: Muž je otráven a zbýva mu den nebo dva nato, aby se pokusil odhalit, kdo ho otrávil, a proč. Děj je podobně zamotaný jako třeba v “The Big Sleep”, a možná jste nakonec nepochopili vše, ale to tady vůbec nevadí.

plakát

Panika v ulicích (1950) 

Panic in the Streets je italským neorealismem ovlivněný film noir, a to je jedno z mála plusů filmu. Ačkoliv najdeme element boje proti času, příběh bohužel nikdy nedostane spád. Od začátku je jasné, že gangsteři nemůžou vyhrát, čímž trpí napětí. Styl tady jasně převáží nad dějem: Kazan točil s méně známými herci v ulicích, barech, hotelech a skladech New Orleans. Film tak na dobu působí mimořádně realistický. Vynikající v roli Blackieho je Jack Palance.

plakát

Objížďka (1945) 

„Fate, for some mysterious force, can put the finger on you or me, for no good reason at all“. Tak tento film je absolutní klasika noiru. V tomto zábavném příběhu prostě všechno sedí, od hereckých výkonu, zvlášť Ann Savage hraje perfektně, až k jedinečné atmosféře. Mistrovské dílo, natočeno za 6 dní s velmi nízkým rozpočtem. Škoda jen, že konec diktoval Haysův kodex…

plakát

The Big Combo (1955) 

„First is first and second is nobody!“ Film noir jak má být. Skvělá kamera mistra Johna Altona, vynikající dialogy (Leonard Diamond: She's under arrest, Mr. Brown. - Mr. Brown: What's the charge? - Leonard Diamond: Homicide. - Mr. Brown: That's ridiculous, she wouldn't kill a fly. - Leonard Diamond: She tried to kill herself - Mr. Brown: Is that a crime? - Leonard Diamond: It happens to be against two laws: God's and Man's. I'm booking her under the second), neodolatelná femme fatale a temná atmosféra. Když k tomu připočteme, že tento film předběhl svou dobu, tak to je určitě za 4 hvězdičky. Zklamal pouze trochu slabý děj.

plakát

Bílé peklo (1929) 

Tento němý film má vlastně jenom jednu chybu: Svou délkou totiž působí rozvláčně. Jinak nádherné snímky, grandiózní hudba, zdrženlivé a zároveň výrazné herecké výkony. Plným právem je tento film i dnes pojmem.