Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Horor

Recenze (74)

plakát

Napoleon (2023) 

Leč má Napoleon 158 minut, je nesmírně krátký. Pozitivem je, že film uteče hrozně rychle. Negativem jest ale to, jakou formou uteče. Musím se přiznat, že když jsem to viděl v kině, neměl jsem ani tušení o tom, že je i nějaká rejža verze. Snad ta bude skutečně odpovídat tomu, co od toho filmu očekáváme a chceme vidět. Jakožto jeden z největších, nejslavnějších vojevůdců a zejména stratégů by si zasloužil značně lepší zpodobění. Snímek je tak sestříhán opravdu hrozně moc a řada těch zásadních údalostí a faktů buď je zmíněno pouze okrajově a nebo vůbec. Napolen byl třeba znám tím, jak se bavil se svými muži a jak si pamatoval jejich jména. To ve snímku nebylo k vidění vlastně vůbec. A o historických událostech a bitvách raději ani nemluvě. Škoda. Škoda. A zklamání. Nebýt hereckého umu Phoenixe (za mě jasný výherce Oskara), tak je film jedna velká bída.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Hodně velké zklamání. Jen jsem se přesvědčil v tom, že Nolanovi ta historická dramata moc nejdou. Nejvíc filmu škodí ta přestřelená stopáž. Polovina času by byla vhodnější, protože stejně tak zhruba ve 2/3 filmu se nic neděje. Když to srovnám s Dunkerkem, tak zde přidávám jednu hvězdu navíc a to jen čistě za ten závěr, který se do dnešní doby nesmírně a velmi trefně hodí. Nebýt toho závěrečného dialogu Oppenheimera s Einsteinem, pak by to byla těžká bída. Hodně nadhodnocený snímek. Jedno z největších zklamání za poslední dobu.

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

2019 byl pro Marvel universum zlomový rok. Relativně epický Endgame nejspíše opravdu zcela doslovně znamenal konec ságy trvající lehce něco málo přes jednu dekádu, kdy nás snímky z tohoto prostředí vrážely pevně a dychtivě do sedaček kinosálů. Nicméně ale mimo posledního Spidermana od tohoto momentu vznikají teda dost podprůměrné, řekl bych až chabé snímky, kdy původní fanoušek má teda co dělat, aby ty moderní novoty vůbec dokoukal až do konce. Pozitivně na tom vnímám, že by to mohlo znamenat jistou předzvěst alespoň toho, že na výsluní se dostane konkurenční DC (pro mě s daleko lepšími postavami). Marvel nám už asi to nejlepší ze svého repertoáru předvedl a zvedat se zpět tam, kde ještě před pár lety byl, očividně nehodlá.

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Tyhle mainstreamový seriály se mi vyhly dost obloukem, takže jsem se k tomu dostal až nyní a sjel to všechno naráz v celkem rychlém časovém sledu. Musím říct, že mě to nakoplo už od prvních epizod, což se většinou nestává a čeká se na nějaký ten větší rozjezd. Prvních šest sérií za mě snad ani nemá chybu - akce, děj, zvraty, chaos, prolínání a změna prostředí, vývoj postav. Vše je postaveno na skvělé rovnováze, žádný extra dlouhý obkecávky, svižný tempo. Zkrátka super. Nicméně od sedmé série nástává brutální propad - natahování scén, dialogy zcela zbytečný, zcestný, o ničem. K tomu všemu značně nedotažený potenciál - ta bitva u Zimohradu.. Hrozný až příšerný. Velké zklamání. K tomu navíc jsem se na to díval, bohužel, s českým dabingem, což samo o sobě je hrůza. Dabéři některých postav se měnili jak na běžícím páse, pomale nebyl ani čas si zvyknout na konkrétní hlasy. Škoda.

plakát

Klan Gucci (2021) 

Uteklo to teda dost rychle a vůbec to neurazilo, ba naopak překvapilo. Ale škoda, protože tento typ filmu by měl režírovat spíš Scorsese, kterému takový žánr sedí snad nejlíp ze všech.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Tak nám ten feminismus dorazil dokonce už i do série agenta MI6. Místo klasický Bondovky nám bylo naservírováno spíš takový scifi. V reálném čase už je to dost mimo realitu a to se mi osobně dost nelíbí. Půl hodinová úvodní scéna, celkově stopáž filmu je extrémně dlouhá a nebaví - v kině jsem se ty 3 hodiny neskutečně pořád převaloval, už jsem nevěděl, jak sedět tak, abych si film vychutnal. A to byl ten problém - ono si to moc nevychutnáte, protože pokud očekáváte klasickou Bond podívanou, tak tohle je něco jinýho, dost nezáživnýho a odlišnýho. Navíc ten konec to dodělal úplně - aby zemřela ta ikonická postava, díky které tato série funguje... To mi přijde jako naprosto nelogický zvrat. Tento film je důkazem toho, že ačkoliv se moderní technologie v podobě akčních a trikových scén neuvěřitelně rychle vyvíjí, tak to automaticky neznamená lepší kvalitu daného snímku, když je postrádáno to hlavní - dějová linka. Za mě je to nejhorší Craigova Bondovka (asi i to Quantum of Solace je o trošku lepší) a možná bych i řekl, že se jedná společně s Ve službách jejího veličenstva o nejhorší 007 film vůbec. Bohu dík za to, že tu máme filmy s Connerym, Moorem a Daltonem, které mi zlepší chuť.

plakát

Free Guy: Hra na hrdinu (2021) 

Hodnotím bohužel dabovanou verzi, neboť v mém oblíbeném kině se rozhodli na premiéře nepouštět původní znění, což mě celkem se*e. Nicméně i přes tento zásadní nedostatek, je film za mě super. Taková tématika, určená primárně pro nerdy GTA, mi sedla velmi dobře, ačkoliv se za nerda vůbec nepovažuji. Dost mě to překvapilo a svým obsahem můj apetit uspokojilo i více, než takovej Ready player one. Zábavnost, vtipnost, akčnost, prostředí, vizuály, dobrodružnost i s prvky romantiky a emočnosti. Jako musím říct, že z toho konce jsem byl docela i na měkko. K tomu všemu skvělé herecké obsazení a jejich výkony. Jako hodně příjemné překvapení, jsem velmi spokojen a s uděleným hodnocením i na vážkách tomu dát "plnou palbu", ale to si nechám na moment, až uvidím titulkovou verzi. Každopádně jde o jeden z nejlepších filmů poslední doby, u kterého musí bejt uspokojena zájmově široká vrstva lidí.

plakát

Pach krve (2021) 

Namistrovanej běloch, eko-sluníčkářskej negr, moralizační čuba s její sebestřednou kamarádkou a dvě bukvice - jeden rákosnicky řízlej původní amík a indickej přistěhovalec. No hnedka po úvodu jsem si říkal: "WTF?!?!?" a hledal tu spojitost s původní morbidní zabíjačkou Pachu krve. No furt jsem hledal srovnání a vědomě se snažil porovnat neporovnatelné a díky tomu mě začátek trošku odrazoval a já byl v přesvědčení, že tomu dám odpad. ALE.. Nenechte se mýlit, tohle totiž nemá s původními filmy vůbec co pohledávat a nejlepší je se zcela odprostit a zapomenout, pokud jste některý z filmů té série Pach krve viděli. Díky tomu si tento film vychutnáte třeba tak, jako já. Ta akce a celkové napětí se postupem stále a stále stupňuje a musím uznat, že mě neskutečně zaujala celá nepředvídatelnost filmu. Byl jsem celou dobu s postupným vývojem pořád ve větším a větším očekávání a hlavně napětí. Sekta či squadra horských rádoby "mormoňů", jejichž hlavou je diktátorský sociopat, je přesně to, co jsem chtěl vidět. Na to, že se jedná o nízkorozpočtovej snímek céčkového charakteru, tak je to fakt filmový skvost. Prostředí, herecké výkony - všechno to je banda takových amatérů, ale zahráli to celkem s přehledem dost suprově. A ten konec.. No tak něco takovýho jsem netušil ani omylem. Slušná propletenost a inspirace z jiných filmových děl, ale skvěle to do sebe zapadá a určitě bych něco takového chtěl vidět na plátně v kině, abych si zážitek o to víc vychutnal. Když oskarovej Parazit tolik zabodoval, tak tohle by si zasloužilo určitě nominaci - jen teda je zapotřebí se odprostit od všeho známého a neznámého a sledovat tento film s pocitem, že se jedná o něco zcela nového a odlišného.

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Nebýt předčasného natáčení tohoto filmu ještě předtím, než vešel do kin "propadák" Godzilla 2, pak by jsme se tohoto souboje ani nedočkali. Ono kvalitativně jsou filmy relativně na stejné vlně, ale i přesto jsem velmi rád, že něco takového vůbec vzniklo, ačkoliv jsem doufal, že si premiéru užiji již v kině. Tématiku toho filmu bych osobně možná rozdělil spíš do dvou filmů, z nichž samotnému souboji by předcházel samostatný druhý film s Kongem a jeho přesunem do nového domova ve středu Země. Tato myšlenka a podoba se mi velmi líbila a bylo by super, kdyby jsme mohli více prozkoumat zdejší prostředí a našli zde třeba i jiné členy opičího druhu. Smíchat to vše dohromady mělo celkem rychlý sešup, ty zajímavé scény byly krátké a namísto toho byly nahrazeny lidskou dějovou linkou, která byla velmi nezajímavá, protože samotný děj táhne film rapidně dolů. Herecké obsazení a jejich výkon velmi slabý. Efekty a souboje v topu.

plakát

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 

Pozitivum je, že film uteče celkem rychle a to i přes tu šíleně dlouhou stopáž. Negativum je vše ostatní. Šíleně nudné postavy, absolutně zbytečné medailonky a přehrávání scén, velké množství pasáží rádoby vtipných gagů, zhovadilostí a mnoho zbytečných pře-akčních a bojových scén. Kdyby tento film byl zredukován a zbaven těchto filmových úseků na řekněme 140 minut, dával smysl po obsahové stránce a dějové linii, pak by to byl slušný počin a hodilo by se mu udělit vysoké hodnocení. Tato ale přehlcená nuda s nezajímavými postavami je ale možná jen o kapánek lepší, než původní verze a to soudím jen na základě vzpomínek, protože předchozí film jsem viděl pouze jednou a rozhodně se na něj víckrát dívat ani neplánuji.